In dit artikel gaan we het hebben over fruit:
- We gaan bespreken hoe de processen in je lijf na verloop van tijd zullen verlopen, wanneer je vanaf vandaag zou gaan leven op uitsluitend fruit.
Lees je mee?
Vers fruit is gezond
Vers fruit bevat voedingsstoffen welke je lichaam bij elk stofwisselingsproces nodig heeft:
- Vocht.
- Vitamines.
- Mineralen.
Vers fruit bevat tevens stoffen welke schade in je lijf helpen beperken:
- Anti-oxidanten.
Ook bevat vers fruit stoffen welke bijdragen aan het behoud van een goede darmwerking en darmgezondheid:
- Voedingsvezels.
Dit betekent dat wanneer je nauwelijks vers fruit eet (en daardoor bovenstaande stoffen regelmatig mist in je eetpatroon) je gezondheid niet al te best zal zijn en in de toekomst ook nog verder zal verslechteren.
Kan je hieruit concluderen dat de consumptie van vers fruit (en verder helemaal niks) je gezondheid ten goede komt?
Kan je hieruit concluderen dat wanneer je vanaf vandaag uitsluitend fruit zou gaan eten, je gezondheid zal verbeteren?
Laten we dat gaan onderzoeken in dit artikel!
Spijsvertering
In fruit zit sucrose.
Sucrose is een di-sacharide.
Sucrose bestaat uit twee suikermoleculen:
- Glucose.
- Fructose.
Om fruit te kunnen verteren, moeten enzymen aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal welke di-sachariden kunnen splitsen.
Deze enzymen worden disacharidasen genoemd.
Sucrase is de disacharidase welke sucrose splitst in glucose en fructose.
Dit enzym is aanwezig in je dunne darmen.
Dit enzym kan enkel goed blijven functioneren wanneer de beschermende laag van slijmstoffen in je dunne darmen intact is, de celmembranen van je dunne darmwandcellen intact zijn en de zuurtegraad in je dunne darm neutraal tot licht basisch is.
Wanneer de beschermende laag van slijmstoffen niet intact is, de celmembranen van je dunne darmwandcellen ook niet intact zijn en de zuurtegraad in je dunne darm niet optimaal is, dan kan sucrase niet goed meer functioneren en zullen de voedingsstoffen uit fruit onverteerd in je dikke darmen belanden, gasvorming teweeg brengen en je darmflora en darmgezondheid verstoren.
Het intact houden van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen, het intact houden van de celmembranen in je darmen en het optimaal houden van de zuurtegraad in je darmen kan enkel gegarandeerd worden wanneer je voeding naast fruit ook regelmatig groenten (met andere essentiële suikers daarin aanwezig, dan aanwezig zijn in fruit), bronnen van eiwitten (met essentiële aminozuren daarin aanwezig) en bronnen van vet (met essentiële vetzuren daarin aanwezig) bevat.
Dit betekent dat:
- De consumptie van vers fruit je spijsvertering op den duur zal verslechteren, wanneer je de consumptie van vers fruit niet regelmatig af blijft wisselen met de consumptie van groenten (met andere essentiële suikers), bronnen van eiwitten (met essentiële aminozuren) en bronnen van vetten (met essentiële vetzuren).
Stofwisseling
De stofwisseling in je lijf kan enkel goed blijven verlopen wanneer er een goede voedingstoestand en hormoonbalans heerst in je lijf.
Een goede voedingstoestand en hormoonbalans heerst in je lijf wanneer je lijf voortdurend goed voorzien wordt in alle essentiële bouwstoffen:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen.
- Alle acht essentiële suikers.
- Alle acht essentiële aminozuren.
- Alle twee essentiële vetzuren.
Een goede voedingstoestand en hormoonbalans zal gaan ontbreken in je lijf wanneer je lijf onvoldoende voorzien wordt in bovengenoemde essentiële bouwstoffen.
Fruit voorziet in vele vitamines, mineralen en essentiële suikers, maar niet allemaal.
Ook voorziet fruit niet in alle essentiële aminozuren en essentiële vetzuren.
Dat wil zeggen dat de consumptie van vers fruit niet voor het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf kan zorgen, de hormoonbalans in je lijf onvoldoende ondersteunt en (als gevolg daarvan) dus ook niet een goed verlopende stofwisseling kan blijven garanderen in je lijf.
Dit betekent dat:
- De consumptie van vers fruit je stofwisseling op den duur zal verslechteren, wanneer je de consumptie van vers fruit niet regelmatig af blijft wisselen met de consumptie van groenten (met andere essentiële suikers), bronnen van eiwitten (met alle essentiële aminozuren) en bronnen van vetten (met alle essentiële vetzuren).
Vetpercentage
Je vetpercentage zal stijgen wanneer in je lijf regelmatig vetten gevormd worden uit een overschot aan glucose.
Je vetpercentage zal dalen wanneer in je lijf regelmatig vetzuren verbrand worden in je cellen tot ATP (energie).
Om vetzuren te kunnen verbranden tot ATP is zuurstof nodig.
Om zuurstof goed te kunnen transporteren door je lijf zijn eiwitten nodig.
Fruit levert niet alle essentiële aminozuren waarmee nieuwe eiwitten gevormd kunnen worden in je lijf.
Dit betekent dat:
- De consumptie van vers fruit op den duur een goede verbranding van vet in je lijf zal belemmeren (en je vetpercentage niet meer zal dalen), wanneer je de consumptie van vers fruit niet regelmatig af blijft wisselen met de consumptie van groenten (met andere essentiële suikers), bronnen van eiwitten (met essentiële aminozuren) en bronnen van vetten (met essentiële vetzuren).
Om de vorming van vetten uit een overschot aan glucose te kunnen voorkomen, moet de afvoer van afvalstoffen in je lijf goed verlopen.
Om de afvoer van afvalstoffen in je lijf goed te laten verlopen, moet gal regelmatig afgegeven worden richting je darmen.
Om gal regelmatig af te kunnen geven richting je darmen, moeten vetten regelmatig aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.
Wanneer je uitsluitend fruit eet, dan zijn vetten niet regelmatig aanwezig in je spijsverteringskanaal.
Dit betekent dat:
- De consumptie van vers fruit op den duur de vorming van vet in je lijf (en een stijging van je vetpercentage) zal veroorzaken, wanneer je de consumptie van vers fruit niet regelmatig af blijft wisselen met de consumptie van groenten (met andere essentiële suikers), bronnen van eiwitten (met essentiële aminozuren) en bronnen van vetten (met essentiële vetzuren).
Conclusie:
- De consumptie van vers fruit kan een positief effect hebben op je gezondheid, maar zal dit enkel hebben wanneer de consumptie van vers fruit voldoende afgewisseld blijft worden met andere voeding.
Add comment