Hoe lang laten we ons nog voor de gek houden?
We laten ons helaas (onbewust) met z’n allen voor de gek houden.
We krijgen een beeld voorgeschoteld van wat voeding is en voedzaam is, welke niet klopt namelijk!
Dit alles helaas met dramatische gevolgen voor onze stofwisseling.
Wat is er namelijk aan de orde?
De voedingsmiddelenindustrie en overheid doen ons namelijk laten geloven dat voeding waar eerst stoffen zijn uitgehaald, vervolgens weer aan toe is gevoegd en in de tussentijd van alles mee is gebeurd, behandeld, gedaan en uitgespookt, uiteindelijk precies hetzelfde is, hetzelfde levert en het lichaam hier dan ook hetzelfde mee kan uitvoeren en mee om kan gaan en dit op eenzelfde manier kan gebruiken en benutten dan het oorspronkelijke voedingsmiddel of de oorspronkelijke voedingsstof, waarmee dit allemaal gebeurd is.
Men wil ons doen geloven dat 100 calorieën uit een bewerkt voedingsmiddel dus gelijk staat aan 100 calorieën uit een onbewerkt voedingsmiddel.
DIT IS NIET WAAR!
Dit zou je maar al te goed kunnen begrijpen (en door de latere uitleg hieronder, wil ik ook graag dat je dit leert begrijpen), wanneer je de spijsvertering leert snappen en kennen; iets wat ik dan ook altijd probeer uit te leggen, wanneer iemand bij me komt om beter in diens vel te komen zitten en/of om af te vallen en “diens lichaam vaak niet meer snapt in hoe deze reageert en doet”.
Hier staan we echter bij het doen van boodschappen en het eten van onze voeding uiteraard niet bij stil en zijn wij consumenten niet van op de hoogte over het algemeen, dus “slikken” wij zomaar de kennis welke wij van overheid en voedingsmiddelenindustrie mee krijgen en nemen dit aan voor waar.
Wij gaan vervolgens calorieën tellen en snappen en begrijpen vervolgens maar niet dat wanneer je calorieën hebt geteld en deze overduidelijk hebt geminderd t.o.v. eerder, je niet altijd afvalt of niet blijvend afvalt!
Ok, houd je vast.
Een stukje uitleg over voeding en voedselverwerking!
Alle stoffen, of dit nu natuurlijke stoffen of chemische stoffen betreft, hebben een (bio)chemische structuur.
Dit wil zeggen een (bio-chemische) opbouw van allerlei moleculen/structuren die samen de totaal-stof vormen.
Zo ook voedingsstoffen.
Ook deze hebben een bio-chemische structuur, welke bestaat uit moleculen.
Zo heb je koolhydraten, eiwitten en vetten.
Deze allen hebben een verschillende structuur en zijn uit meerdere moleculen/stoffen opgebouwd.
Laten we koolhydraten nemen en bijvoorbeeld graan als voorbeeld nemen van een voedingsmiddel, bestaand uit met name (maar echt niet uitsluitend) koolhydraten.
Koolhydraten, welke op hun beurt dan weer allerlei verschillende moleculen en stoffen en elementen bezit, waaronder het molecuul glucose.
Maar dit bevat het dus absoluut niet uitsluitend.
Deze moleculen glucose zijn in de pure, natuurlijke graankorrel nog omgeven door allerlei andere moleculen en elementen namelijk.
Ons menselijk lichaam “herkent” voedingsstoffen uit de natuur.
Daar kan deze mee omgaan.
Daar kan deze mee werken.
Deze kan het benutten en omzetten tot stoffen waar het stofwisselingsreacties mee uit kan voeren!
Koolhydraten worden door het lichaam benut als brandstof en kan het dus in de cellen allerlei verbrandingsreacties mee uitvoeren.
We weten dat het lichaam het molecuul glucose en niet zozeer de andere stoffen uit de graankorrel als brandstof nodig heeft en kan gebruiken.
Die andere stoffen leveren niet zozeer die snel te benutten brandstoffen.
We doen dan ook net alsof al die andere stoffen nutteloos en onnodig zijn, aangezien we er toch geen brandstof uit kunnen halen en zien ze als verwaarloosbaar.
Zolang we de glucose uit de graankorrel maar binnen krijgen en we dus de brandstof hebben, zit het wel goed.
Die andere stoffen, ach, die vergeten we.
Die andere stoffen echter, die zijn er echt niet zomaar!
Stoffen in de natuur zijn er NOOIT zomaar.
Zitten er ECHT NIET zomaar in.
Alle stoffen zitten er met een reden en hebben een functie.
Wellicht niet als zijnde brandstof, maar vaak wel een noodzakelijke functie in de spijsvertering en dus de verwerking van een voedingsstof!
Deze als nutteloos en onnodig zien is dan ook het domste wat je kan doen!
Ze worden door het lichaam namelijk wel degelijk gemist, wanneer ze er niet (meer) zouden zijn, waardoor er qua spijsvertering, van alles niet optimaal verloopt!
Maar nee, daar denken we niet aan, zolang we onze brandstof maar binnen krijgen toch?!
Die andere stoffen zijn ook onderdeel van de chemische structuur waar ik het net over had.
Je lichaam “herkent” DIE structuur.
Dat wil zeggen dat wanneer je die andere stoffen nutteloos acht en ze achterwege laat, de chemische structuur van de voeding welke jij eet een hele andere is of kan zijn, welke je lichaam vervolgens minder goed tot niet kan herkennen!
Dit wil zeggen dat op basis daarvan spijsverteringsprocessen niet optimaal zullen verlopen en je lichaam uiteindelijk niks tot veel minder “kan” met de stof welke jij binnenkrijgt en eet.
Maar nee, daar denken we allemaal niet aan en beseffen we ons niet, glucose hebben we nodig, brandstof hebben we nodig.
Die brandstof, glucose zit ook al wel in de kern van een graankorrel.
Wat doen we vervolgens?
We gebruiken maar een deel van de graankorrel (waardoor een deel met allerlei andere stoffen en elementen; voedingsvezels, vitamines en mineralen achterwege blijft, onbenut).
We gebruiken de kern en malen die helemaal fijn tot bloem.
In bloem zitten net zo goed nog wel koolhydraten en zit zeker nog wel glucose.
DAT hebben we nodig, DAT is onze brandstof, dus is het toch prima om dit te gebruiken?!
We weten echter wel dat ook vitamines en mineralen wel nodig zijn in onze cellen om stofwisselingsreacties mee uit te voeren en we beseffen dat wanneer we enkel de kern van de graankorrel gebruiken, deze er dan niet of nauwelijks in zitten, vooral niet wanneer we dit dan ook nog eens helemaal hebben fijngemalen en dit bloot heeft gestaan aan zuurstof.
Wat doen we dus?
De vitamines en mineralen, waarvan we weten dat koolhydraten en dus de hele graankorrel normaal gesproken bevat, deze voegen we kunstmatig weer toe.
Zo, klaar is kees denken we: zo heeft ons lichaam EN brandstof uit glucose, welke de calorieën levert EN de vitamines en mineralen welke het nodig heeft om reacties mee uit te kunnen voeren!
Die andere stoffen/elementen, waaronder sporen-elementen en ballaststoffen, zoals voedingsvezels, daar denken we niet aan, welke waarde deze hebben en van sommige stoffen weten we dat ook nog niet eens precies, dus laten we die achterwege en vergeten we deze, denkend dat deze dan niet belangrijk kunnen of zullen zijn.
Haha..hoe dom kunnen we zijn!
Ook al weten we niet precies wat het is of wat het doet en ook al levert het geen brandstof; stoffen uit de natuur hebben ALTIJD een waarde en werking in het lichaam en stoffen bij elkaar beïnvloeden elkaar ook, dus laat je iets achterwege, mis je die mooie invloed op elkaar EN de waarde en functie welke die stoffen echt wel hebben in je lichaam/spijsverteringskanaal!
Wij denken enkel aan de stoffen welke pas in de cellen nodig zijn; de brandstoffen, vitamines en mineralen en de rest doet er niet meer toe.
Was het zo dat na innemen van deze stoffen en dit tot bloem vermalen graan, deze brandstoffen direct bij of in de cellen zouden belanden om te kunnen gebruiken of benutten, dan klopte dit alles wellicht, maar dat is niet het geval.
Deze stoffen moeten eerst nog een heel spijsverteringskanaal door en deze moeten eerst nog helemaal voorbereid worden tot een vorm, welke opgenomen kan worden eerst in je lichaam en dan pas in je cellen.
Die andere stoffen echter, welke we achterwege hadden gelaten, aangezien die in de cellen niet nodig zijn, zijn WEL nodig voor een optimale spijsvertering en dus voedselverwerking/voorbereiding in je spijsverteringskanaal!
Laten we die dus zomaar weg of achterwege, verloopt de spijsvertering niet optimaal en kan het zijn dat die stoffen, waar wij dachten dat we nodig hadden in de cellen en het om draaide (wat ook wel zo is hoor), NOOIT een keer in onze cellen aankomen of belanden OF onvolledig OF te snel OF te laat!
Dit wel zeggen dat je heel leuk glucose, vitamines en mineralen binnen kan krijgen, maar zolang ze niet aan kunnen komen in onze cellen, ze totaal nutteloos zijn of in ieder geval NIET efficiënt benut kunnen worden!
Dit wil zeggen dat de “calorieën-theorie” dan ook niet opgaat.
Ja, koolhydraten leveren per gram een bepaald aantal calorieën (zo’n 4 kcal), maar die energie eruit heb je toch niet zomaar bij binnenkomst in je lichaam via je mond al?!
Die kan je toch enkel pas benutten, wanneer die brandstoffen/calorieën in je cellen aan kunnen komen en kunnen worden omgezet in energie aldaar!
Oh, wat zijn we dus stom en nutteloos en inefficiënt bezig en zijn we onszelf voor de gek aan het houden!
Je lichaam KAN NIKS tot VEEL MINDER met bewerkte stoffen.
Het kan dit NIET of op z’n minst VEEL MINDER herkennen en benutten, niet optimaal althans, zoals het de onbewerkte stof kan herkennen en benutten !
Ok, nog even verder, want je begrijpt de kern wellicht nu al wel, maar we doen nog meer nadeligs met voeding/voedingsstoffen en dus ook “structuren” uit de natuur, alsof het allemaal niet uitmaakt namelijk, welke ik ook nog wel even wil benoemen!
Had je de hele korrel gebruikt van graan, bijvoorbeeld een haverkorrel, had je deze enkel wat fijner gehakt, vervolgens geweekt in water en het vervolgens lichtelijk verhit en tot een papje gekookt dan had je ALLE stoffen/moleculen uit de hele korrel nog gehad (dus niet enkel glucose, vitamines en mineralen, maar ook nog de voedingsvezels en sporen-elementen, want die in het vocht terecht zijn gekomen, krijg je alsnog wel binnen, want dit vocht eet je ook op en was de bereiding/verhitting niet in zo’n vorm en zo’n mate, dat hierbij al te veel verhittings/verbrandings-producten en dus schadelijke bijproducten/stoffen uit vrij kwamen, welke nadelig zijn voor de spijsvertering en kon dit voedzame papje ZO je spijsverteringskanaal in en kon je lichaam deze stoffen allemaal mooi verwerken, want het kan deze dan herkennen als zijnde stoffen uit de natuur!
Nee…dat doen we dus niet.
We gebruiken dus overwegend de kern van de korrel en missen daardoor al allerlei elementen, stoffen en vezels met nuttige eigenschappen helaas, maar doen daar vervolgens ook nog een stapje bij bovenop door de behandeling en bewerking!
Bij deze behandeling en bewerking welke we vaak op graanproducten loslaten, komen namelijk vaak EN schadelijke bijproducten vrij uit verbrandingsreacties EN voegen we ten tijde van dit proces ook doodleuk zelf allerlei chemische stoffen toe voor houdbaarheid, kleur, geur, smaak etc. welke OOK weer ten koste gaan van onze spijsvertering!
Maar ach, deze stoffen welke vrij komen en welke we toevoegen, deze leveren geen calorieën en we denken met z’n allen in calorieën, dus belastende stoffen, zolang ze geen calorieën leveren, doen er toch niet toe?
Zijn toch verwaarloosbaar?
Kunnen er toch gewoon bij in?
Doen toch niks?
Komen we toch niet van aan, aangezien ze geen calorieën leveren?!
Maar ze zijn niet verwaarloosbaar!
Ze leveren schade en belasting!
Schade waardoor onze spijsvertering en stofwisseling niet goed/optimaal verloopt!
Schade welke we echt niet sussend mee om kunnen en mogen gaan!
Dat staat los van calorieën!
Schade moet je niet uitlokken!
Dit doe je echter wel, wanneer je deze processen waar schadelijke stoffen uit voortkomen EN het toevoegen van schadelijke stoffen ZOMAAR toestaat en toelaat!
Iets wat we dus allemaal doen en de consument zich niet van bewust is, want die kijkt naar calorieën en denkt er niet aan wat er allemaal in het lichaam gebeurt met de stoffen waar een voedingsmiddel uit bestaat, ook al leveren deze geen calorieën!
Wat doen we bijvoorbeeld met de bloem welke we van de kern van de graankorrel hebben vermalen?
We gaan deze verbranden/verhitten.
We maken er bijvoorbeeld brood of een graankoekje/biscuitje van, welke eerst verhit moet worden.
Door deze verhitting, vinden en er verbrandingsreacties plaats en komen er helaas schadelijk producten/stoffen vrij uit dit proces, bijvoorbeeld acrylamide.
Schadelijke stoffen in ons lichaam echter doen EN de darmflora verstoren en slechte darmbacteriën doen uitbreiden en meer schadelijke stoffen creëren, maar wanneer schadelijke stoffen in je lichaam en cellen belanden, kunnen deze ook het genetische materiaal in je cellen aantasten, welke bijvoorbeeld processen als celdeling reguleert, waardoor de celdeling verstoort kan gaan verlopen! OEI!! Niet zo onschuldig!
Al die granen ZO sterk gaan verhitten dat er verbrandingsproducten ontstaan, gaat dus flink ten koste van de gezonde eigenschappen van het graan, daar waar die er ook al uit waren gehaald; het voegt daarna, na deze verbranding namelijk ongezonde eigenschappen toe!
Dan voegen we er ook nog eens extra ongezonde/belastende stoffen aan toe vanuit kunstmatige kleur- geur en smaakstoffen etc. of zoetstoffen en hoera..dan hebben we dus een graanproduct ontwikkeld (een sneetje gekleurd witbrood of tarwebiscuitje of kinderkoekje of plakje ontbijtkoek), welke hetzelfde aantal calorieën levert uit een zelfde hoeveelheid koolhydraten als een paar happen havermoutpap, zelf geweekt en gekookt (niet van instant-havermout, maar de hele onvoorbereide haverkorrel), welke we dus op de verpakking kunnen zetten als zijnde “hetzelfde” als die havermoutpap aangezien het BEIDE koolhydraten levert en BEIDE dezelfde hoeveelheid brandstof en BEIDE vitamines en mineralen (bij de bewerkte variant in later toegevoegde vorm) en kijken wij bij het kopen van ons brood, onze cracker, ons koekje of onze pap ENKEL daarnaar en geloven en denken we vaak helaas ook dat 100 calorieën van het één voor het lichaam gelijk staat aan 100 calorieën van het ander!
Helaas!
Ons lichaam kan toch enkel iets met voedingsstoffen, welke het kan herkennen en benutten en kan niks en wordt zelfs tegengewerkt door stoffen met schadelijke eigenschappen, zonder calorieën en voedingsstoffen!
Een wereld van verschil dus wel voor ons lichaam, hoewel dezelfde stoffen voor ons en ons oog, waarmee we kijken naar hoeveelheden en namen op de verpakking!
Hoe zit dat nu met die “herkenning” waar ik het steeds over heb en het feit dat die bewerkte koolhydraten (een product met bloem bijvoorbeeld) door een minder goede “herkenning” minder goed verteerd kan worden dan de onbewerkte en minimaal behandelde hele graankorrel?
Zowel die hele minimaal voorbewerkte graankorrel als ook het sterk bewerkte bloem gaan door je spijsverteringskanaal (nee, deze kunnen dus niet zo direct naar de cellen om daar als brandstof te dienen!).
Beide bevatten ze dus wel glucose als één van de vele moleculen welke het bevat EN vitamines en mineralen (bij het bloem-product echter in toegevoegde vorm; in dit geval althans, want heel vaak eten we ook bloem-producten helemaal zonder vitamines en mineralen toegevoegd en zitten deze er dus al niet in, maar ook niet meer bij!), maar in de bewerkte variant zijn dus ook nog eens allemaal extra niet-voedzame stoffen ontstaan en aanwezig.
Beide voedingsmiddelen bestaan uit ketens van moleculen. Deze ketens zijn veel te groot voor je darmen, dus moeten deze voordien al worden “behandeld/opgeknipt”, want deze grove stukken en lange ketens creëren een warboel in de darmen en kunnen niet via de darmwand opgenomen worden.
Dit “opknippen” in losse moleculen (waaronder in beide gevallen glucose) vindt plaats onder invloed van enzymen.
Voedingsenzymen maken “contact” met het substraat om deze “op te knippen” in losse moleculen aan de hand van herkenning.
Deze herkenning vindt pas optimaal plaats aan de hand van co-factoren.
Dit zijn vitamines en mineralen.
Bij beide dus wel aanwezig (bij de hele korrel in de structuur verweven van nature, maar in de bewerkte variant los toegevoegd ergens) maar deze moet wel op een te herkennen plek zitten voor het enzym om contact te maken.
In de toegevoegde variant zit deze er niet altijd, want zo’n schadelijk bijproduct kan ook op die plek zijn gaan zitten in het eerdere bewerkingsproces, waardoor deze bewerkte stof en combinatie aan moleculen, aangezien de enzymen deze niet hebben herkend als zijnde een substraat/stof waar ze iets mee moesten of konden, zomaar onveranderd en “on-opgeknipt” en dus veel te groot in de darmen kan belanden.
Het belanden van een niet-opgeknipte voedingsstof in de darmen is flink heftig voor je darmflora.
Komen daar dan ook nog eens die schadelijke toegevoegde stoffen en reststoffen bij, welke uit verbranding zijn ontstaan, levert deze bewerkte vorm van koolhydraten in tegenstelling tot de onbewerkte variant van koolhydraten, welke WEL mooi opgeknipt in kleine stukjes in de darmen kan belanden en verwerkt kan worden, zonder dat deze hier extra belastende stoffen bij levert, een flinke warboel aan in je darmen en doet slechte darmbacteriën voeden, welke meer schadelijke stoffen gaan produceren en waardoor de zuurtegraad van de darmen nadelig kan gaan veranderen.
Dit proces maakt (want enzymwerking is OOK afhankelijk van de zuurtegraad van de darmen) dat daar waar je net een bewerkte voedingsstof of voedingsmiddel hebt gegeten, welke de darmflora verstoort, het volgende voedingsmiddel welke je daarna een keertje eet, ook minder goed verteerd kan worden door een verslechterde enzymwerking en al helemaal wanneer ook dit dan weer bewerkte voeding betreft!
Deze verstoorde darmflora kan op den duur flinke verstoring van de stofwisseling gaan opleveren, want dit kan gaan betekenen dat voedingsstoffen niet de darmwand kunnen passeren en in je bloed en vervolgens cellen kunnen en zullen belanden, dus ZELFS op den duur de mooie voedingsstoffen uit onbewerkte voeding niet!
De onbewerkte vorm van koolhydraten daarentegen, deze bevatte nog WEL voedingsvezels, welke we bij het bewerkte product eruit hadden gelaten, denkend dat dit niet zo erg was om weg te laten of niet nodig, aangezien het toch geen brandstof kan leveren.
Deze voedingsvezels zijn dan weer voer voor goede darmbacteriën, welke stoffen vormen om de darmflora en zuurtegraad aldaar te herstellen en welke dan weer bijdraagt aan gezonde darmen, welke het volgende voedingsmiddel dat je eet dan OOK weer beter kan ontvangen en verteren!
Dit gooi je dus ALLEMAAL zomaar overhoop, wanneer je denkt dat het eten van eenzelfde hoeveelheid bewerkte koolhydraten t.o.v. eenzelfde hoeveelheid onbewerkte koolhydraten niet zoveel uitmaakt!
Snap je nu dat 100 calorieën uit een onbewerkte koolhydraatbron of vorm, zoals havermout van de hele korrel t.o.v. 100 calorieën uit een bewerkte koolhydraatbron of vorm, zoals een onschuldig ogende cracker op basis van tarwebloem met toegevoegde conserveerstoffen of suikers om een mooie donkere cracker te kunnen vormen een WERELD van verschil maakt voor je lichaam!
Die calorieën uit de onbewerkte vorm kunnen (wanneer je darmflora door eerder gebruik van bewerkte voeding niet al verstoord is geraakt) namelijk ook benut worden; deze kunnen in de cellen geraken en aldaar als brandstof benut worden.
Het traject door het spijsverteringskanaal wat ALTIJD eerst goed moet verlopen, kan namelijk hiermee goed doorlopen worden!
De calorieën uit de bewerkte cracker echter, door de afwezigheid van stoffen, bewerking/verhitting van stoffen EN het toevoegen van stoffen, kunnen echter niet of veel minder goed de cellen bereiken, doordat DEZE het traject door het spijsverteringskanaal niet goed kunnen doorlopen en je spijsverteringsstelsel hier niet voor en op gemaakt is en niet zo goed mee om kan gaan EN doordat deze stoffen OOK nog eens de darmen verstoren en die darmen ERG belangrijk zijn, want DIE moeten zorgen dat voedingsstoffen op de plaats van bestemming kunnen komen!
Snap dus:
ONS LICHAAM KAN NIET (ZO GOED) OMGAAN MET STOFFEN WELKE STERK BEWERKT ZIJN EN EEN HEEL ANDERE STRUCTUUR EN SAMENSTELLING HIERDOOR HEEFT GEKREGEN DAN DE OORSPRONKELIJKE VOEDINGSSTOF!
Dit levert ons lichaam dus enkel stress en VERGT zelfs energie en voedingsstoffen op den duur, want in dit geval waren dan nog wel vitamines en mineralen toegevoegd, maar vaak krijgen we dit ook binnen zonder deze toevoeging.
Wat gebeurt er dan?
Dan gaat je lichaam de vitamines en mineralen die ALTIJD nodig voor enzymreacties uit je lichaamsvoorraden putten, mochten die er zijn!
Zie dus bewerkte voeding niet als onschuldig!
En zie het dus al helemaal niet als voedzaam!
Je lichaam kan voedingsstoffen namelijk helemaal niet benutten, wanneer ze niet op de plaats der bestemming kunnen aan komen!
Zolang je dan ook met bewerkte voeding te maken hebt, heeft calorieën tellen totaal geen nut en zin.
Calorieën worden enkel IN de cel pas benut en verwerkt namelijk en niet op het moment jij ze in je mond stopt!
Bedenk dus lieve mensen, houd je EIGEN verstand op de voorgrond en je EIGEN logische redenatie wat ECHT voeding is en geloof niet alles wat je om je heen hoort of wat een verpakking zegt!
Door steeds meer bewerkte voeding te eten raken we namelijk steeds meer ondervoed (een toestand waarbij voedingsstoffen wellicht wel binnenkomen via je mond, maar niet opgenomen kunnen worden in je lichaam via je darmen) en zijn we lekker fijn onze stofwisseling aan het verpesten!
Add comment