Hoe kan je nou in vredesnaam aankomen van droge, luchtige rijstwafels?!
Mijn voornaamste doel (zowel wanneer mensen bij me komen op consult, maar ook bij en in de stukken welke ik dagelijks schrijf), is ALTIJD het functioneren van ons lijf uit te leggen.
Ik tracht dan uit te leggen hetgeen er gebeurt in ons lijf met de stoffen welke wij in ons lijf stoppen in combinatie met de stoffen welke al aanwezig zijn in het lijf.
Jaja, ons lichaam is namelijk NIET in alle opzichten afhankelijk van ons en de stoffen in onze voeding hoor!
Ons lichaam bezit ook zelf bepaalde voedingsstoffen al wel namelijk en kan ook helemaal zelf en eigenhandig bepaalde voedingsstoffen vormen!
Het wel of niet goed functioneren van het lijf is dan ook altijd het gevolg van de combinatie van de stoffen al aanwezig in het lijf samen met de stoffen wij er met onze voeding zelf ook bij in stoppen en of dit allemaal samen “in balans” en “compleet” is.
Zorgen wij met onze voeding en de stoffen welke daarin zitten voor een goede aanvulling op de stoffen die al aanwezig zijn in het lijf, kan ons lijf prima functioneren.
Echter, wanneer wij met met onze voeding en de stoffen daarin aanwezig ons lichaam extra aan het aanvullen (overvullen) zijn met stoffen welke het lichaam al bezit en het lichaam ook zelf best kan vormen en tegelijkertijd het lichaam niet goed aanvullen met de stoffen het wel nog nodig heeft, kan ons lijf helaas niet goed functioneren.
Helaas krijgen we heden ten dage niet zo goed aangeleerd welke stoffen het menselijk lijf al bezit en tevens zelf kan vormen en welke stoffen het menselijk lijf niet zomaar altijd en ten aller tijde bezit, ter beschikking heeft en ook niet zelf kan vormen.
Hierdoor voeden wij heden ten dage het lichaam helaas veel te vaak met precies het verkeerde.
We voeden ons lijf namelijk veelal met hetgeen het lijf al bezit en tevens zelf best kan vormen.
We voeden ons lijf met stoffen het eigenlijk niet zozeer (nog extra van ons) nodig heeft.
Hiermee vermoeien we ons lijf en putten we het lijf uit.
We verstoren daardoor de balans in het lijf waardoor het lijf niet optimaal kan functioneren en klachten kan en zal gaan vertonen.
Overgewicht (maar ook andere gezondheidsklachten welke helaas door velen worden ervaren), zijn allemaal reacties van ons lijf op disbalans.
Een disbalans welke vaak is ontstaan uit de stoffen welke wij bij-in ons lijf hebben gestopt middels de voeding wij eten.
Een disbalans dan nog niet eens zozeer ontstaan uit de overduidelijke ongezonde snacks welke we heden ten dage overal om ons heen kunnen verkrijgen en zouden kunnen eten, nee, een disbalans welke vaak ontstaat uit voeding met overschotten in voedingsstoffen welke we veelal kiezen en leren als zijnde “gezonde basis-voedingsstoffen welke het lijf nodig heeft” maar welke stiekem niet tot de stoffen behoren het lichaam zozeer van ons nodig heeft aangezien het deze zelf ook best kan vormen en al bezit!
Het is eigenlijk van de zotten dat hetgeen we leren als gezond en daardoor “onschuldig” of zelfs “aan te raden” voor een goede gezondheid veel voedingsstoffen betreft welke EIGENLIJK ons lijf nogal in diens functioneren UIT balans kan doen halen met als gevolg dat we klachten (zoals ook overgewicht een dergelijke klacht vormt) DAARUIT gaan ervaren, toch?!
Dat maakt en betekent ook dat velen van en onder ons met overgewicht (dus een lijf welke disbalans uit SCHEEUWT) vaak met enorme vraagtekens boven het hoofd rond kunnen lopen wanneer zij veelal nog niet eens zo ongezond of veel hebben gegeten maar toch in gewicht aan komen.
Ze hebben veelal gewoon DAT gegeten waarvan en waarbij ons is geleerd wat gezond zou zijn!
Kom je op basis DAARVAN dan TOCH aan, tja, dan weet je toch echt niet meer wat nou nog wel te kunnen en moeten eten toch, want de theorie, zoals deze je is aangeleerd, die schijnt en blijkt NIET te kloppen (dat geeft het lijf dan wel aan door de aankomst in gewicht)!
Dat zovelen van ons (op basis van die “gewone” dus aangeleerde “gezonde” voeding) op den duur aan komen in gewicht en zelfs overgewicht ontwikkelen, geeft al wel aan dat het ons aangeleerde eigenlijk niet het goede, optimale of gezonde betreft.
We beseffen ons dit echter niet (dat we precies hetgeen aan het eten zijn ons lichaam eigenlijk niet zozeer nodig heeft) en zijn dan ook vaak niet in staat dit ten gunste bij te stellen naar een eetpatroon welke WEL aan sluit op de balans in ons lichaam en WEL de stoffen biedt die de stoffen al aanwezig in het lijf optimaal aanvullen.
Hierdoor lopen we met z’n allen met een flink gevoel van onbegrip en vraagtekens boven ons hoofd rond en blijven we hier ook vaak mee rondlopen.
De werking van het lijf wordt ons namelijk NIET uitgelegd, waardoor we ook niet KUNNEN snappen waarmee we ons lijf nou eigenlijk beter wel en niet kunnen en moeten voeden.
Vraagtekens blijven daardoor veelal bestaan m.b.t. wat het toch in vredesnaam is waardoor we zijn aangekomen (wat we dan niet meer snappen), vraagtekens m.b.t. wat we dan WEL zouden moeten eten (wanneer we al aankomen van hetgeen we dachten dat gezond zou zijn) EN vraagtekens m.b.t. hoe ons lijf nou eigenlijk functioneert (waar we uiteindelijk allemaal niks meer van snappen, wanneer we al aankomen van hetgeen we dachten en hebben geleerd dat gezond zou zijn)!
DAAROM probeer ik dagelijks in mijn praktijk (maar dus ook in mijn dagelijkse stukken en berichten) met name de werking van het lijf uit te leggen, zodat DIE vraagtekens hopelijk op den duur wat kunnen vervagen en je je lijf en we ons lijf WEL beter leren begrijpen in diens werking EN beter leren begrijpen hoe hier WEL goed op aan te sluiten en deze WEL meer in balans te houden middels de stoffen welke we eten en dus in dat lijf stoppen!
Vandaag als onderwerp: Rijstwafels.
Een product met als ingrediënten veelal (er zijn ook andere varianten, maar dit is de meest voorkomende): Witte rijst en zout.
Niks meer en niks minder.
Rijst is een product uit de natuur.
Zout in principe ook.
Niks onnatuurlijks zie je dan ook tussen die ingrediënten staan.
We weten dat rijst koolhydraten levert.
Weinig eiwit.
Weinig vet.
Rijstwafels bevatten per rijstwafel heel weinig calorieën (even ter informatie voor hen die bezig zijn met het tellen van calorieën).
Calorieën zijn brandstoffen waarvan we weten dat we dagelijks wel heel wat verbruiken om energie te produceren in ons lijf.
Aangezien één zo’n rijstwafel maar weinig calorieën levert en het stoffen uit de natuur bevat, zien we rijstwafels dan ook als een ZEER onschuldig voedingsmiddel.
We zien het dan ook als een voedingsmiddel en voedingskeus waarvan je (als je wilt afvallen en beseft dat je dan niet teveel calorieën binnen moet krijgen aangezien het lichaam dan geen reden zou hebben je overtollig vetweefsel af te gaan breken om in brandstof te voorzien) zou kunnen zeggen dat je daar behoorlijk “veilig” best heel wat van zou kunnen eten zonder dat je daar dan van aan hoeft te komen aangezien het eten van meerdere rijstwafels niet al te snel optelt qua calorieën en je pas bij HEEL VEEL ROLLEN rijstwafels pas aan het aantal calorieën zou komen dat een mens per dag zo ongeveer verbruikt.
Nee, van rijstwafels, daar kan en zal je dan ook ECHT NIET snel van aan kunnen komen (leren we en beredeneren we op die manier).
Maar is aankomst in gewicht wel ENKEL een gevolg van teveel calorieën binnen krijgen of teveel ongezonde, onnatuurlijke stoffen binnenkrijgen?
- Spelen er namelijk niet nog meer factoren mee (behalve het aantal calorieën je “in je lichaam stopt”) welke tot aankomst in gewicht en dus vetopslag kunnen leiden, buiten teveel calorieën of teveel ongezonde, onnatuurlijke belastende stoffen in je voeding om?
- Kan je wellicht ook vetvorming en vet-opslag in je lijf stimuleren ZONDER daarbij teveel calorieën en ook ZONDER daarbij teveel onnatuurlijke stoffen te hebben gegeten en valt daaruit wellicht ook het aankomen in gewicht en vetmassa (welke we vaak NIET begrijpen), dus het aankomen uit “dingen als rijstwafels” te verklaren?!
Yep!
En DAAR moeten we dus eens wat meer van op de hoogte gesteld worden (wat ik tracht te doen in mijn stukken en consulten in mijn praktijk), zodat we ons lijf eens ECHT gaan begrijpen in diens reacties (welke we nu vaak NIET snappen), wanneer we bijvoorbeeld blijken aan te komen in gewicht en vetmassa van producten als rijstwafels en ons bedenken dat we daarmee toch ECHT NIET teveel calorieën kunnen hebben gegeten en ook ECHT NIET teveel ongezonde, onnatuurlijke stoffen hebben gegeten!
Dus..
Laten we vandaag (middels dit rijstwafelvoorbeeld) eens onder de loep nemen waar je buiten teveel calorieën en buiten teveel ongezonde, belastende, onnatuurlijke stoffen in je voeding NOG MEER van kan aankomen in gewicht!
Laten we middels dit willekeurige voorbeeld eens gaan verklaren EN beter trachten te begrijpen dat we OOK best aan kunnen komen van producten als rijstwafels (welke we veelal door hun ingrediënten EN door hun hoeveelheid aan calorieën als onschuldig zien).
Wanneer gaat ons lichaam vetten vormen en wellicht ook opslaan?
Vetvorming en vetopslag in het lijf (terwijl het vetweefsel eigenlijk al gevuld is) is een stress-reactie van je lijf.
Dit vindt namelijk enkel maar plaats wanneer de balans in het lijf zoek is.
Is er namelijk balans in het lijf, dan (in dat geval) kunnen en zullen hormonen in ons lijf er wel voor zorgen dat er geen vetten EXTRA in ons vetweefsel opgeslagen zullen worden wanneer je vetweefsel al overvol zou zijn namelijk.
Ongewenste vetvorming en ongewenst vetopslag (wanneer je vetcellen al vol zitten) vindt dan ook enkel maar plaats onder invloed van stresshormonen.
Aan komen in gewicht (vet) kan je dan eigenlijk ook van ALLES wat op z’n minst even (maar vaak wel wat langer dan even) stress en dus DISBALANS in ons lijf bewerkstelligt.
Alles dan ook wat op z’n minst EVEN (dus die disbalans kan best tijdelijk zijn hoor) de balans in ons lijf verstoort en wat doet bijdragen in het op dat moment even NIET kunnen uitvoeren van een optimale stofwisseling, kan een reden tot aankomst in gewicht zijn.
Wat heeft je lichaam eigenlijk WEL nodig (is dan de logische vervolgvraag), om WEL een optimale stofwisseling uit te kunnen voeren en om GEEN stress en disbalans te hoeven ervaren.
- Het lichaam heeft daar een aanvulling in voedingsstoffen voor nodig in het bloed (een aanvulling op de stoffen het bloed al wel bezit) welke deze de lichaamscellen DIRECT en MAKKELIJK kan benutten.
- Voedingsstoffen dienen dat dan te zijn welke aan de voorwaarden voldoen om in cellen opgenomen te kunnen worden om ze aldaar te kunnen wisselen.
Dit vereist dan ideale “cel-omstandigheden”.
Je dient je bloed dan ook te voorzien met voedingsstoffen die deze ideale cel-omstandigheden kunnen creëren.
Ideale cel-omstandigheden zijn namelijk in de cel nodig om stoffen uit het bloed ook wel in de cellen op te kunnen nemen en vervolgens met die voedingsstoffen ook nog eens enzymreacties (want stofwisselingsreacties zijn reacties met behulp van enzymen) uit te kunnen voeren.
Laten we dan eerst eens even kijken naar het gegeven OF rijstwafels wel eens DIE voedingsstoffen leveren welke EERST als aanvulling op de stoffen die al in ons bloed zitten nodig zijn en vervolgens OOK NOG EENS de voedingsstoffen leveren die in onze cellen nodig zijn en welke bijdragen aan de “ideale cel-omstandigheden”.
Wat zijn processen die in onze cellen uitgevoerd moeten worden en welke voedingsstoffen moeten daarvoor eigenlijk in onze cellen aanwezig zijn?
In onze cellen moeten altijd EERST verbrandingsreacties uitgevoerd worden.
Brandstoffen moeten namelijk altijd EERST worden omgezet tot ATP (energie).
Vervolgens moeten en kunnen met die ATP (energie) nieuwe stoffen gevormd worden.
Voor de verbrandingsprocessen heb je dan ook brandstof nodig (welke glucose vaak is, maar vetzuren en aminozuren ook kunnen zijn in sommige lichaamscellen) EN heb je toch zeker (naast brandstof) OOK essentiële mineralen voor nodig om de zuurtegraad in de cel optimaal te krijgen en glucose de cel in te krijgen middels actief transport.
Daarnaast zijn OOK essentiële vitamines nog nodig, welke dienstdoen als co-enzymen in deze verbrandingsreacties.
Rijstwafels leveren rijst en zout.
Witte rijst vaak.
Witte rijst is de bewerkte (dus geraffineerde) variant van rijst, welke oorspronkelijk (in de onbewerkte variant nog een vliesje heeft.
De micronutriënten (vitamines en mineralen, maar ook voedingsvezels) welke rijst KAN bevatten zitten met name bij granen in het buitenste deel en niet in de kern, dus in en om en nabij het buitenste vliesje van de korrel.
Dit betekent dat bepaalde micro-nutriënten EN vezels (welke met name in/onder dat vliesje, dus het buitenste deel van de korrel zitten), helaas bij witte rijst al verloren zijn gegaan.
Ook is door een pof/bakproces (door verhitting zonder vocht) het vocht verloren gegaan, waardoor je eigenlijk een “uitgeklede”variant van rijst overhoudt welke nog WEL het macro-nutriënt (dus de NIET-ESSENTIËLE brandstof “glucose” levert), maar welke daarbij weinig tot geen vitamines, mineralen en vezels meer bevat.
Het zout dat rijstwafels bevatten is vaak simpel, geraffineerd keukenzout.
Dit is natriumchloride.
Dit is een mengsel van twee mineralen, maar laat dit nou net (in het geval van natrium) het mineraal zijn, welke wel essentieel is, maar welke met name vocht en voedingsstoffen vasthoudt BUITEN onze cellen, dus in de bloedbaan.
Kalium is nou juist het mineraal welke nodig is IN onze cellen om vocht DAAR naartoe te loodsen en OOK om voedingsstoffen, zoals glucose, middels actief transport door de celwand heen te loodsen.
Wat betekent dit?
Wanneer we rijstwafels (gemaakt van witte rijst met natriumhoudend zout) eten en daardoor WEL het niet-essentiële goedje “glucose” in ons lijf “stoppen” (welke altijd al wel in ons bloed voorradig is en ons lichaam ook best zelf kan vormen), maar daarbij de essentiële bouwstoffen waarmee het lijf nou juist WEL aangevuld moet worden) missen, dus wanneer we JUIST de stoffen missen welke moeten en kunnen maken dat de glucose uit de bloedbaan als brandstof in onze cellen kan worden opgenomen en daar ook goed benut kan worden (dus omgezet kan worden tot ATP), er als gevolg van het eten van deze rijstwafel of rijstwafels sowieso TIJDELIJK (tot het moment we deze essentiële voedingsstoffen later wellicht WEL een keer zouden eten) ENKEL een stijging van onze bloedsuikerspiegel plaatsvindt (waar al glucose zit, en de glucose uit deze rijstwafel aan wordt toegevoegd) en daardoor altijd wel even ENIGE disbalans zal ontstaan in het lijf, aangezien het onnodige teveel aan glucose in deze bloedbaan ZONDER voldoende essentiële bouwstoffen OOK in ons lijf of onze bloedbaan dus NIET goed benut kan worden in stofwisselingsprocessen IN de cellen!
Dit betekent dat ja, zelfs calorie-arme rijstwafels, bestaand uit stoffen oorspronkelijk uit de natuur BEST kunnen bijdragen aan gewichtstoename, aangezien ze de stofwisseling sowieso EVEN niet gunstig beïnvloeden en sowieso EVEN voor een disbalans in ons lijf zorgen!
En ja, alles wat dus een disbalans in ons lijf teweeg brengt en stress in ons lijf teweeg brengt (een bloedsuikerspiegelverhoging is altijd enige mate stress), waardoor stresshormonen op den duur in ons lijf kunnen komen, kan een reden zijn (onder invloed van die stress-hormonen) om aan te komen in gewicht.
Dit dus met name doordat rijstwafels WEL niet-essentiële stoffen (stoffen welke het lijf al bezit) levert en daar tegenover juist te weinig essentiële stoffen (stoffen welke het lijf juist altijd als aanvulling nodig heeft om balans te verkrijgen en behouden) levert om stofwisseling goed mogelijk te maken met de stoffen het WEL levert.
Hoewel het volgens de calorie-denkwijze HEEL vreemd klinkt (aangezien je met die denkwijze zou denken dat je het best zo min mogelijk calorieën zou moeten nuttigen), kan je dan ook beter je rijstwafels (en kies dan ook meteen voor zilvervlieswafels!!) WEL beleggen of aanvullen met bronnen van essentiële vitamines en mineralen, bronnen van essentiële aminozuren en bronnen van essentiële vetzuren, dan dat je deze kaal zou eten.
Je zou er DAN (doordat je er op die manier voor zorgt dat de niet-essentiële stoffen erin (glucose) dan WEL door aanwezigheid van aanvullende essentiële stoffen, opgenomen en verwerkt kunnen worden) namelijk voor zorgen dat je (ondanks dat je MEER calorieën dan binnen hebt gekregen dan met kale rijstwafels) MINDER snel hoeft aan te komen in gewicht van rijstwafels als gevolg van MINDER disbalans in je lijf!
Voorbeelden van rijstwafels die MEER aansluiten op de balans in het lijf dan kale rijstwafels zijn dan:
- Zilvervliesrijstwafels met rauwe notenpasta of rijstwafels met bijvoorbeeld kaas met rauwkost er op of kwark met fruit erbij
- Zilvervliesrijstwafels met gepureerde avocado met een fijn gehakt pepertje en paprika vermengd met wat zelf gebraden vlees of vis erop of erbij
- Zilvervliesrijstwafels besmeerd met een mengsel van huttenkase vermengd met fijn gesneden komkommer, een klein beetje knoflook en fijn gehakte olijven
- Zilvervliesrijstwafels besmeerd met eigen gemaakte pesto met daarop rauwkost en wat kaas of eigen gebraden vlees/vis erop of kwark erbij
En zo zijn er nog legio meer voorbeelden.
Begrijp je nu wellicht beter waardoor je zoal aan kan komen in gewicht?
Snap je nu dat je al aan kan komen in gewicht als reactie op een disbalans in je lijf?
Snap je nu ook dat deze disbalans OOK uit natuurlijke calorie-arme voeding kan voortkomen?
Begrijp je nu wellicht ook beter welke voeding en voedingsstoffencombinaties je beter WEL kan nuttigen in plaats van maar te trachten niks meer te eten (wanneer jij iemand zou zijn die merkt aan te komen van dingen als rijstwafels)?
Wil jij je lichaam beter leren begrijpen in diens reacties, loop jij wellicht ook wel met vraagtekens rond m.b.t. het WAAROM achter je aankomst in gewicht van hetgeen JIJ eet, mail je me dan met je vragen zodat ik ook DAT aan jou (en ook anderen) uit kan leggen aan de hand van DIE voeding, zoals ik dit nu heb gedaan met rijstwafels?
Add comment