In dit artikel gaan we het hebben over je energieverbruik:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om je energieverbruik zo hoog mogelijk te kunnen houden.
De energiebalans in je lijf
Wanneer men het heeft over de energiebalans in je lichaam, dan is dit de balans tussen de energie welke je lijf in komt versus de energie welke in je lijf verbruikt wordt:
- Er is sprake van een positieve energiebalans in je lichaam, wanneer er meer energie leverende voedingsstoffen je lijf in komen, dan er verbruikt worden in je lijf.
- Er is sprake van een negatieve energiebalans in je lichaam, wanneer er minder energie leverende voedingsstoffen je lijf in komen, dan er verbruikt worden in je lijf.
Een positieve energiebalans resulteert in gewichtstoename.
Een negatieve energiebalans resulteert in gewichtsafname.
Conclusie:
- Om gewichtsafname te kunnen bereiken, moet een negatieve energiebalans in je lijf verkregen worden.
Een negatieve energiebalans
Veelal wordt gedacht dat het structureel verminderen van voeding welke veel energie levert (welke veel brandstoffen bevat) vanzelfsprekend tot een negatieve energiebalans zal leiden.
Wanneer het energieverbruik in je lijf door deze wijziging in je eetpatroon echter ook daalt, dan zal er alsnog geen sprake zijn van een negatieve energiebalans in je lijf.
Dit betekent dat wanneer je gewicht wilt verliezen je focus op twee dingen moet liggen:
- Het verlagen van je calorie-inname.
- Het verhogen (of hoog houden) van je energieverbruik.
Het verhogen (of hoog houden) van je energieverbruik
Veelal wordt gedacht dat de hoeveelheid energie (ATP) welke verbruikt wordt in je lijf een vaststaand gegeven is welke je hooguit met je fysieke activiteiten kan beïnvloeden, maar niet met je voeding.
Je kan het energieverbruik in je lijf echter ook met je voeding beïnvloeden:
- Je kan je energieverbruik nadelig beïnvloeden met je voeding.
- Je kan je energieverbruik gunstig beïnvloeden met je voeding.
Je beïnvloedt je energieverbruik nadelig wanneer je voeding slecht bijdraagt aan de afvoer van afvalstoffen en slecht bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen.
Je beïnvloedt je energieverbruik gunstig wanneer je voeding goed bijdraagt aan de afvoer van afvalstoffen en tevens goed bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen.
Een hoog verbruik van energie in je cellen vereist namelijk een licht basische zuurtegraad in je cellen en vereist tevens intacte celmembranen.
Dit betekent dat je energieverbruik zal dalen, wanneer:
- Afvalstoffen opstapelen in je weefsels en je celmembranen hierdoor beschadigd raken.
Dit betekent dat je energieverbruik enkel hoog zal blijven, wanneer:
- De afvoer van afvalstoffen in je lijf goed verloopt en je celmembranen intact zijn.
Je celmembranen kunnen enkel intact blijven, wanneer je voeding structureel voorziet in alle bouwstoffen waarmee je celmembranen na schade hersteld kunnen worden.
Ook de afvoer van afvalstoffen kan enkel goed blijven verlopen, wanneer je voeding structureel voorziet in alle bouwstoffen waarmee je celmembranen na schade hersteld kunnen worden.
Conclusie:
- Je energieverbruik zal dalen wanneer je calorie-arme voeding onvoldoende bouwstoffen bevat waarmee je celmembranen hersteld kunnen worden.
- Je energieverbruik zal hoog blijven wanneer je calorie-arme voeding voldoende bouwstoffen bevat waarmee je celmembranen hersteld kunnen worden.
Het herstel van beschadigde celmembranen
Je celmembranen bestaan uit:
- Proteïnes.
- Glyco-proteïnes.
- Lipiden.
- Glyco-lipiden.
Deze bestanddelen van je celmembranen kunnen enkel hersteld (opnieuw gevormd) worden met behulp van essentiële bouwstoffen.
Essentiële bouwstoffen betreffen bouwstoffen welke je lijf niet zelf kan vormen en daardoor niet zomaar voorradig zijn in je lijf.
Dit betekent dat:
- Het herstel van je celmembranen enkel gegarandeerd kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- De opstapeling van afvalstoffen in je weefsels enkel voorkomen kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Een licht basische zuurtegraad in je cellen enkel behouden kan blijven wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Een hoog energieverbruik in je lijf enkel behouden kan blijven wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
Groenten
Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.
Kortom:
- Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden, de zuurtegraad in je cellen licht basisch te kunnen houden en je energieverbruik hoog te kunnen houden.
Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers.
Granen en zuivel (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten enkel de essentiële suikers glucose en galactose.
Dat wil zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van granen en zuivel niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en daardoor ook niet bijdraagt aan het hoog houden van je energieverbruik.
Dat wil tevens zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om je energieverbruik hoog te kunnen houden.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de afvoer van afvalstoffen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het behoud van een hoog energieverbruik in je lijf helpen garanderen.
Eiwitten
Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en proteïnes te kunnen vormen in je cellen.
Kortom:
- Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden, de zuurtegraad in je cellen licht basisch te kunnen houden en je energieverbruik hoog te kunnen houden.
Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.
Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren bezitten.
Dat wil zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en daardoor ook niet bijdraagt aan het verhogen van je energieverbruik.
Dat wil tevens zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om je energieverbruik hoog te kunnen houden.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de afvoer van afvalstoffen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het behoud van een hoog energieverbruik in je lijf helpen garanderen.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet plaats kan vinden in hun lijf en een verlaagd energieverbruik alsnog niet voorkomen kan worden in hun lijf.
Vetten
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-lipiden en lipiden te kunnen vormen in je cellen.
Kortom:
- De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden, de zuurtegraad in je cellen licht basisch te kunnen houden en je energieverbruik hoog te kunnen houden.
De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet plaats kan vinden in hun lijf en een verlaagd energieverbruik alsnog niet voorkomen kan worden in hun lijf.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de afvoer van afvalstoffen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het behoud van een hoog energieverbruik in je lijf helpen garanderen.
Conclusie:
- Wanneer je voeding structureel (liefst elk moment dat je iets eet) voorziet in verse groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren, dan kan je een hoog energieverbruik in je lijf verkrijgen en behouden.
Vraag:
- Heb jij je calorie-inname flink verminderd, maar is er geen sprake (meer) van gewichtsverlies?
- Kennelijk heeft de wijziging in je eetpatroon geleid tot een laag energieverbruik in je lijf.
- Kennelijk heeft de wijziging in je eetpatroon schade aan je celmembranen veroorzaakt.
- Kennelijk heeft de wijziging in je eetpatroon geleidt tot een verhoging van de zuurtegraad in je lijf.
- Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om je celmembranen te kunnen herstellen en je energieverbruik te kunnen verhogen?
Add comment