In dit artikel gaan we het hebben over obstipatie (een vertraagde of moeizame stoelgang):

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om obstipatie te kunnen voorkomen.

Lees je mee?

Verstopping

Dagelijks moet je voeding verteerd worden in je spijsverteringskanaal.

Sommige delen van die voeding kunnen niet verteerd worden en blijven achter in je spijsverteringskanaal.

Deze onverteerbare voedingsresten belanden in het onderste deel van je darmen.

Dagelijks belanden daarbij ook nog eens heel wat afbraakproducten uit je lijf.

Uiteindelijk moeten al deze restproducten in de toiletpot belanden.

Wanneer de inhoud van je dikke darmen niet heel frequent je lijf uit komt, dan heerst er waarschijnlijk een verstopping in je darmen.

Jij hebt in dat geval last van obstipatie.

Een normaal verlopend ontlastingspatroon

Normaal gesproken hoort je darminhoud (je ontlasting) vochtig, soepel, zacht en volumineus te zijn.

Je ontlasting zal in dat geval de zenuw-receptoren gevestigd op je darmwandcellen prikkelen, zodra het in je darmen aanbelandt.

Na de verwerking van deze prikkels zullen de spieren in je darmwand geprikkeld worden door je enterische zenuwstelsel om peristaltiek (samenknijp-bewegingen) uit te gaan voeren.

Als gevolg van deze samenknijp-bewegingen zal je ontlasting voortgestuwd worden.

Een moeizaam verlopend ontlastingspatroon

Wanneer de consistentie van je ontlasting droog, hard en compact is, dan zal het de zenuw-receptoren gevestigd op je darmwandcellen niet prikkelen.

Dit betekent dat in dat geval je darmwandspieren niet gestimuleerd zullen worden om samenknijp-bewegingen te gaan uitvoeren, zodra je ontlasting in je darmen aanbelandt.

Gevolg:

  • Een opstopping van je ontlasting in je darmen.

Dit betekent dat je ontlasting stil zal komen te liggen in je darmen en nieuwe ontlasting achter deze opstopping zal gaan opstapelen.

Vochtige, soepele, zachte, volumineuze poep

Hierboven lees je dat je ontlastingspatroon enkel normaal kan verlopen, wanneer je ontlasting vochtig, soepel, zacht en volumineus is.

Overal lees en leer je dat je voldoende moeten drinken, voldoende vezelrijk en voldoende vetrijk moet eten, wanneer je een regelmatige stoelgang wilt verkrijgen en behouden.

Helaas schieten deze adviezen tekort.

Deze adviezen kunnen namelijk alsnog niet zorgen voor een goed verlopende peristaltiek, wanneer de ideale samenstelling van je darmflora verstoord is geraakt, de optimale zuurtegraad in je darmen verstoord is geraakt of wanneer de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen beschadigd is geraakt.

De ideale samenstelling van je darmflora

Wanneer de samenstelling van je darmflora niet ideaal is, dan zal (hoe vocht-, vezel- en vetrijk je voeding ook is) de peristaltiek in je darmen alsnog niet goed verlopen.

Om een ideale samenstelling van je darmflora te kunnen verkrijgen en behouden, moet je voeding regelmatig voorzien in fermenteerbare vezels.

Er zijn echter twee soorten vezels:

  • Niet-fermenteerbare voedingsvezels.
  • Fermenteerbare voedingsvezels.

Leer je niet het onderscheid te maken tussen deze twee vezels, dan kan het best zijn dat je vezelrijke voeding tekortschiet in fermenteerbare vezels, de ideale samenstelling van je darmflora hierdoor verstoord raakt en obstipatie alsnog ontstaat of blijft bestaan.

De optimale zuurtegraad in je darmen

Ook wanneer de zuurtegraad in je darmen verre van ideaal is, dan zal (hoe vocht-, vezel- en vetrijk je voeding ook is) de peristaltiek in je darmen alsnog niet goed verlopen.

Ook om een optimale zuurtegraad in je darmen te kunnen verkrijgen en behouden, moet je voeding regelmatig voorzien in fermenteerbare vezels.

Eet je vezelrijk, maar maak je daarbij geen onderscheid tussen niet-fermenteerbare en fermenteerbare vezels, dan kan het zomaar zijn dat (door een overschot aan niet-fermenteerbare vezels in je voeding) de optimale zuurtegraad in je darmen verstoord raakt en obstipatie alsnog ontstaat of blijft bestaan.

Een intacte laag van slijmstoffen in je darmen

Wanneer de laag van slijmstoffen in je darmen beschadigd is geraakt en niet hersteld wordt, ook dan zal de peristaltiek in je darmen niet goed verlopen en zal de consumptie van vocht-, vezel- en vetrijke voeding obstipatie niet kunnen voorkomen.

Wanneer de laag van slijmstoffen in je darmen beschadigd is geraakt, dan kunnen de zenuw-receptoren gevestigd op je darmwandcellen namelijk niet goed functioneren en zal de peristaltiek in je darmen slecht verlopen ongeacht welke voeding je consumeert.

Om de laag van slijmstoffen in je darmen te kunnen herstellen na schade, moet je voeding regelmatig voorzien in de bouwstoffen waarmee de celmembranen van je darmwandcellen (inclusief de laag van slijmstoffen) hersteld kunnen worden.

De slijmproducerende cellen in je darmwand kunnen namelijk enkel hun slijmstoffen uitknijpen, wanneer hun celmembranen intact zijn.

Bevat je voeding veel vocht, vezels en vetten, maar schiet deze tekort in de bouwstoffen waarmee de celmembranen van je darmwandcellen hersteld kunnen worden, dan kan de laag van slijmstoffen in je darmen niet hersteld worden na schade, zal de peristaltiek in je darmen verslechteren en zal obstipatie alsnog ontstaan of blijven bestaan.

Het herstel van beschadigde celmembranen

Je celmembranen bestaan uit:

  • Proteïnes.
  • Glyco-proteïnes.
  • Lipiden.
  • Glyco-lipiden.

Deze bestanddelen van je celmembranen kunnen enkel hersteld worden met behulp van essentiële bouwstoffen.

Essentiële bouwstoffen betreffen bouwstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Dit betekent dat:

  • Het herstel van de celmembranen in je darmen enkel gegarandeerd kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen enkel gegarandeerd kan worden  wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Een goed verlopende peristaltiek in je darmen enkel gegarandeerd kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Obstipatie enkel voorkomen kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Groenten

Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • Acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om de celmembranen in je darmen te kunnen herstellen na schade, de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden en obstipatie te kunnen voorkomen.

Ook fermenteerbare voedingsvezels moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om obstipatie te kunnen voorkomen.

Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers en bevatten tevens fermenteerbare voedingsvezels.

Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevat enkel de essentiële suiker glucose en bevat voedingsvezels welke niet te fermenteren zijn door je darmbacteriën.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen en ook niet bijdraagt aan het voorkomen van obstipatie.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om obstipatie te kunnen voorkomen.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de laag van slijmstoffen in je darmen intact helpen houden.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de samenstelling van je darmflora ideaal helpen houden.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de zuurtegraad in je darmen optimaal helpen houden.

 Eiwitten

Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en nieuwe proteïnes te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • Alle essentiële aminozuren regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om de celmembranen in je darmen te kunnen herstellen na schade, de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden en obstipatie te kunnen voorkomen.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Volkoren graanproducten (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren bezitten.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van volkoren graanproducten niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen en ook niet bijdraagt aan het voorkomen van obstipatie.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om obstipatie te kunnen voorkomen.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de laag van slijmstoffen in je darmen intact helpen houden.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede peristaltiek in je darmen mogelijk helpen maken.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen in hun darmen alsnog niet plaats kan vinden, het herstel van de laag van slijmstoffen in hun darmen alsnog niet plaats zal vinden en obstipatie alsnog niet voorkomen kan worden.

Vetten

We leren dat onze voeding vetten moet bevatten om onze ontlasting (onze stoelgang) soepel te houden, zodat obstipatie zoveel mogelijk voorkomen kan worden.

Vele vetzuren hebben echter een nadelig effect op de conditie van je darmwand en hebben tevens een nadelig effect op de conditie van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen, waardoor (na consumptie van vetten met deze nadelige vetzuren) de peristaltiek in je darmen zal verslechteren en obstipatie alsnog het gevolg zal zijn (ondanks de consumptie van vet).

Dit betekent dat het advies om voldoende vet aanwezig te hebben in je voeding genuanceerd moet worden wanneer je obstipatie zoveel mogelijk wilt voorkomen en een goed verlopende peristaltiek in je darmen wilt kunnen behouden.

Het zijn namelijk specifiek de essentiële vetzuren omega 3 en 6 welke regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om nieuwe glyco-lipiden en nieuwe lipiden te kunnen vormen in je cellen en een gunstig effect hebben op de conditie van je darmwand (inclusief de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen).

Dit wil zeggen dat:

  • Vooral de essentiële vetzuren omega 3 en 6 regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om de celmembranen in je darmen te kunnen herstellen na schade, de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden en obstipatie te kunnen voorkomen.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen in hun darmen alsnog niet plaats kan vinden, het herstel van de laag van slijmstoffen in hun darmen alsnog niet plaats kan vinden en obstipatie alsnog niet voorkomen kan worden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de laag van slijmstoffen in je darmen intact helpen houden.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede peristaltiek in je darmen mogelijk helpen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je obstipatie wilt voorkomen, dan moet je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) voorzien in verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Vraag:

  • Heb jij last van obstipatie?
  • Bevat je voeding regelmatig vocht, vezels en vet?
  • Kennelijk verstoort je voeding de ideale samenstelling van je darmflora, de optimale zuurtegraad in je darmen of schaadt deze de laag van slijmstoffen in je darmen!
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met dierlijke eiwitten en voeding met omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om obstipatie zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!