Het overlevings/stress-mechanisme binnen ons lijf
Gisteren beschreef ik een systeem, welke binnen bedrijven gehanteerd wordt, waardoor je je als werkgever WEL beseft, hoe noodzakelijk het is om grondstoffen te leveren voor productieprocessen, maar waardoor je je NIET goed beseft hoe noodzakelijk OOK het leveren van “voldoende” en “goed” gereedschap is om alle werkzaamheden binnen je bedrijf gaande te houden EN werknemers tevreden te houden!
Morgen zal ik dit hele systeem gaan toelichten, dus uitleggen WAT er precies gebeurt en werknemers als gevolg aan EXTRA werk te verrichten hebben om een tekort in gereedschap, geleverd door de werkgever, op te vangen, maar vandaag wil ik eerst nog even (want daar gaat het uiteindelijk om) de “vertaalslag” leggen naar JOUW lijf en de werking van HET lijf, welke dus OOK zo’n systeem heeft: een overlevingsmechanisme!
Ook ons lichaam is namelijk 24-uur per dag “in bedrijf” en dus “bezig” met allerlei stofwisselingsprocessen.
Iets waar wij ons ook vaak niet zo bewust van zijn, maar beter misschien wel maar kunnen zijn of van bewust gemaakt zouden moeten worden, aangezien door eerder genoemde mechanismes in ons lijf, we anders hetgeen allemaal plaatsvindt in ons lijf aan de hand van hetgeen we eten, wat ook prima ZEER nadelig kan zijn, kunnen missen en TE laat gaan opmerken op een moment er al veel minder aan gedaan kan worden!
Vanaf onze opvoeding al leren we dat we onszelf moeten voeden.
Dat om alert te kunnen zijn, dus om te kunnen denken EN om te kunnen bewegen, dus voor alle ACTIEVE processen om DIE mogelijk te maken.
We leren dat daarvoor brandstoffen nodig zijn en dat we die moeten eten, wil je dat die actieve processen allemaal uitgevoerd kunnen worden.
Daardoor wordt er ook altijd, vanaf onze opvoeding, de nadruk gelegd op de koolhydraten, dus de stoffen, waarvan we weten en hebben geleerd dat DIE brandstoffen KUNNEN leveren; zodat je die maar wel binnen krijgt, gedurende een intensieve en actieve dag, want anders heeft je lichaam geen energie om al die processen uit te voeren en kan je niet goed denken of bewegen (dat denken we en hebben we geleerd)!
Het verzadigingsmechanisme onder invloed van hormonen, werkzaam in ons lijf, ondersteunt deze denkwijze totaal, aangezien we, wanneer we te laat zouden zijn met het eten van die (denken en ervaren we althans) SUPER belangrijke brandstoffen of hier te weinig van zouden nemen t.o.v. de mate van activiteit welke er op dat moment heerst, nou, dan voelen we het wel hoor; dan worden we slap, onrustig en krijgen we trek, waarmee ons lichaam, onze hersenen, aan lijken te geven: hé geef ons eens snel nieuwe brandstoffen, want ze zijn “op”!
Eigenlijk kunnen die nooit “op” zijn en zijn ze ook nooit “op”, onze hersenen kunnen er echter op dat moment niet makkelijk over beschikken en deze benutten, vandaar dat ze protesteren, maar dat ligt dan NIET aan het op zijn daarvan, maar aan andere tekortkomingen of “dingen die even niet goed gaan”, maar ja, zo voelt het niet!
Zolang we echter die koolhydraten maar tijdig en voldoende eten heerst er rust en verzadiging en LIJKT het alsof alles dan ook rustig kan en zal verlopen binnenin ons lijf en dat DAN, zolang we DIE maar hebben gegeten, we in leven kunnen blijven en stofwisselingsprocessen prima kunnen verlopen!
Tja, en doordat DAT zo voelt en dat verband zo duidelijk lijkt, voelt de NOODZAAK van het tijdig eten van deze koolhydraten zeer hoog.
Dat er naast denken en bewegen (prikkelgeleiding in onze zenuwen en samenspannen van spieren) OOK nog wel andere processen in ons lichaam gaande zijn en plaatsvinden (of althans gaande zouden moeten zijn en plaats zouden moeten vinden) en dat DAAR nog allerlei bouwstoffen EXTRA in onze voeding voor nodig zijn en dat ook WIJ (middels ons eten) die dan wel zo af en toe moeten eten, wil ons lichaam DIE processen OOK goed kunnen uitvoeren, weten we ERGENS wel, beseffen we ons wel IN ENIGE MATE en wordt ons ook wel AF EN TOE uitgelegd en worden we aan SOMS aan herinnerd gedurende onze opvoeding, maar ook in reclames en de dingen die we lezen of hetgeen we om ons heen horen en zien etc. (door bijvoorbeeld te leren OOK wel vlees en vis en zuivel etc. binnen te moeten krijgen en op te moeten eten van ons bord), maar zelfs DIE worden als niet ECHT nodig of soms zelfs nutteloos of NADELIG ingeschat (waar deze nou juist noodzakelijk zijn, althans de essentiële bouwstoffen daarin, die enkel DIE voeding kan leveren!), als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe we tijdens onze opvoeding met vetten, vezels, vitamines en mineralen omgaan en wat we daarover leren.
DAT is een heel ander verhaal, aangezien we soms zelfs iets averechts leren m.b.t. de noodzaak van bepaalde voedingsstoffen: van sommige ESSENTIËLE bouwstoffen denken we namelijk dat we ze niet nodig hebben (vetten vooral) of ZEKER niet meer dan minimaal en af en toe, vooral wanneer wijzelf wat “vet” zouden zijn.
Niks is echter minder waar; bepaalde vetten (vetzuren) zijn namelijk ESSSENTIEEL, dus OOK voor een “vet” lichaam.
Vet verbranden en overbodige vetten met de ontlasting verwijderen wil bijvoorbeeld al niet eens goed zonder deze essentiële vetten in je voeding!
Ook voeding ZONDER vezels of vitamines en mineralen (welke door een bepaalde mate van bewerking al verloren zijn gegaan of eruit gehaald) wordt ook als onschuldig gezien en iets waar we ons niet zo druk om hoeven of moeten maken, terwijl vitamines en mineralen nou juist OOK onder ESSENTIËLE stoffen voor ons lijf vallen (anders kunnen reacties in ons lijf niet goed uitgevoerd worden) en vezels en andere “bio-actieve stoffen” ERG noodzakelijk zijn om onze spijsvertering nu en later goed te laten verlopen (iets wat belangrijk is, wil je ook maar dat voedingsstoffen in je lijf aan kunnen belanden).
Nee, de koolhydraten DAAR moeten we ons WEL druk om maken: dat krijgen we geleerd, want DIE zijn noodzakelijk, terwijl stiekem nou juist het stofje glucose uit koolhydraten valt onder de NIET-ESSENTIËLE voedingsstoffen, aangezien ons lijf in staat is glucose ook zelf te vormen!
Nee, echt hoor, die zijn ECHT noodzakelijk!
DAAR worden we namelijk slap en duizelijk van, wanneer we ons er niet druk om maken en deze te weinig zouden eten en krijgen we trek door, wanneer we deze te laat eten; daaruit snap en weet en voel je dan toch dat die zo noodzakelijk zijn!!
Heeft dat echter te maken met het feit of wij die wel en wel op tijd hebben gegeten of het feit dat wij in ons eten iets zijn vergeten (de essentiële stoffen) die ons lijf mogelijk maken glucose zelf te vormen om dit slappe gevoel te voorkomen?!
De bouwstoffen (denken we, tevens averechts), ach, die heb je OP Z’N TIJD wel ergens voor nodig, dus eten moet je ze wel een keer, maar wanneer je ze een keer zou missen, maar een andere keer wel weer een keer zou eten, ach, who cares, dat komt dan wel goed.
Wanneer je DIE namelijk mist, niet eet, te weinig van eet of te laat van eet, val je toch ook niet flauw, krijg je toch niet meteen trek of word je toch niet meteen duizelig, zoals dat wel gebeurt, wanneer je koolhydraten zou missen, dus zo nodig zullen ze toch dan ook zeker niet zijn…TOCH?!
En dat terwijl een tekort DAARIN nou juist bijdraagt aan het slappe gevoel we ervaren, wanneer onze bloedsuikerspiegel te laag wordt.
Dit betekent niet dat de koolhydraten dan OP zijn, nee, het betekent dat het gehalte in de bloedbaan vervelend laag is geworden, wat voorkomen had kunnen worden, wanneer we voldoende essentiële bouwstoffen zouden hebben gegeten, welke ons lijf in staat stellen een dalende bloedsuikerspiegel tijdig weer te verhogen!
We denken dus, en krijgen vanuit voorgaande “signalen” vanuit ons lichaam ook constant bevestigd, dat onze taak, wanneer we onszelf gaan voeden, met name het eten van koolhydraten is en dit dan zeker ook TIJDIG.
Dat DAAR de aandacht en focus op moet liggen.
Dat bouwstoffen ergens anders voor nodig zijn (waarvoor weten we niet precies), maar niet zozeer nodig zijn om de dagelijkse actieve processen en inspanningen mee te kunnen uitvoeren, want die, zo merken we, gaan sowieso wel door en vinden wel klachtenloos plaats, zolang we de koolhydraten maar eten, dus ook wel wanneer we de eiwitten en vetten hebben gemist!
Zo voelt dat althans, maar in je lijf gebeurt er bij tekorten in essentiële stoffen echt wel van alles; van alles wat NIET ten gunste is van je gezondheid, de mate van stress in je lijf en de algehele stofwisseling en het voorkomen van uitputting en afbraak in je lijf!
We DENKEN hierdoor dus dat actieve verbrandingsreacties en dus het benutten van de energie uit onze voeding, uit de koolhydraten, dat dat LOS van de levering van bouwstoffen, dus het wel of niet hierbij aanvullend eten van bouwstoffen (EXTRA eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vezels) HOE DAN OOK wel plaatsvindt en goed kan plaatsvinden met enkel en alleen nog maar goede koolhydraten in onze voeding, maar niks is minder waar!
Wist je trouwens dat OOK en JUIST de allerbelangrijkste verbrandingsprocessen, dus de processen waarmee we de energie uit de koolhydraten, welke we SOWIESO altijd wel eten ook daadwerkelijk pas kunnen vrijmaken en kunnen benutten en deze processen pas goed kunnen plaatsvinden en uitgevoerd kunnen worden JUIST pas met het leveren en dus eten van ook wel essentiële bouwstoffen ook hierbij?!
Dat dat alles, dus het benutten van de energie uit de koolhydraten dus niet eens goed plaats kan vinden, wanneer we niet of niet voldoende van deze essentiële bouwstoffen eten (in onze voeding zit) en dat het dus ook noodzakelijk is deze WEL te eten (voeding te kiezen, welke deze nog wel bezit en levert) en hier ook WEL aan te denken en NIET weg te schuiven als onbelangrijk of minder belangrijk, waar deze dus juist van wezenlijk belang zijn voor onze gezondheid en onze stofwisseling!?
Dat we echter de energie uit de koolhydraten niet goed kunnen benutten zonder de essentiële bouwstoffen in onze voeding en later dan ook aanwezig in ons lijf, dat kan ik nu wel mooi zeggen en schrijven, maar geloven we vaak TOCH niet.
Alle signalen van ons lijf uit en alles wat ons aangeleerd wordt en alles waar de maatschappij op gericht is (namelijk toch echt de noodzaak van de koolhydraten en dus niet zozeer de noodzaak van de eiwitten en vetten, vitamines en mineralen) bewijst het tegendeel en spreekt dit tegen namelijk.
En nee, we vallen toch ook niet dood neer en worden niet slap en duizelig en kunnen toch ook gewoon denken en lopen OOK wanneer we even geen of helemaal geen eiwitten en vetten of voeding met wat minder vitamines en mineralen hebben gegeten, zo merken we, dus dat bewijst toch al genoeg?!
Dan merk je, doordat dat wel gewoon doorgaat toch al dat je BEST zonder of met wat minder van deze bouwstoffen toe kunt en deze dus niet zo noodzakelijk zijn als de koolhydraten dat zijn, aangezien je daar WEL slap van wordt, wanneer je DIE wat minder of later eet?!
Dan is het toch niet zo’n ramp wanneer we niet constant aan de bouwstoffen zouden denken en die minder regelmatig zouden eten dan de koolhydraten; dat zou toch een veel grotere ramp vormen en vervelend zijn, althans, vervelend voelen (voelen voor jou ja, vervelend voor je lichaam is het met name wanneer het de essentiële bouwstoffen mist, ze heten niet voor niks essentieel wat wil zeggen: niet door het lichaam zelf te vormen!).
Dan is het toch voldoende en ok DAT we er wel af en toe een keer aan denken, aan die bouwstoffen, en dus wel een keer en af en toe ons vlees en vis etc. te eten, maar daarop hoeft dan toch niet zo de focus te liggen, zoals dit wel moet op de koolhydraten, zoals ons lichaam dat ook wel aangeeft en signaleert met onrust en hongersignalen?!
Tja, zo voelt het wel inderdaad en dat maakt het zo verwarrend.
Dat lijkt en voelt namelijk inderdaad voor een ieder zo en wordt ook zo ervaren, wanneer je inderdaad de eiwitten en vetten niet of weinig eet of minimaal eet of wanneer je een keer iets eet met minder vezels, vitamines en mineralen of wanneer je die allemaal minimaal tot niet binnen zou krijgen: dan val je inderdaad niet zomaar dood neer en ervaar je niet of niet zoveel klachten als wanneer je de koolhydraten zou missen!
Betekent dit dan ook dat deze inderdaad minder noodzakelijk zijn en verbrandingsprocessen dus prima uitgevoerd worden zonder ook deze bouwstoffen erbij te eten of binnen te krijgen en dat je dan toch net zo goed wel energie uit je voeding kan putten?
NEEE!
Dat wil dat helaas NIET zeggen, zelfs al voelt dat wel zo!
Dit komt doordat er in ons lichaam niet enkel het verzadigingsmechanisme werkzaam is, dus onze hersenen welke ons signalen geven, wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is geworden en er dus een koolhydraatoverschot of tekort heerst in onze bloedbaan (nee, niet zozeer in ons lijf, enkel in onze bloedbaan), maar doordat er NOG een mechanisme in ons lichaam gaande is en in werking treedt en kan treden: een overlevingsmechanisme, ofwel stressmechanisme (onder invloed van stresshormonen), waar intern, dus binnenin je lichaam op overgegaan wordt en welke in werking treedt, wanneer er stress heerst uit dus onder andere een tekort in essentiële voedingsstoffen, welke moeten helpen de brandstoffen in onze bloedbaan op pijl te houden!
Door DAT systeem, dus DAT overlevingsmechanisme, dus wanneer als gevolg de stresshormonen in je lijf zitten en de boel in je lijf proberen te “regelen”, wanneer dit tekort heerst, merk jij dan ook niet zozeer of meteen de nadelige effecten, welke een tekort in essentiële bouwstoffen binnenin je lijf teweeg brengt en welk mechanisme dan helemaal in werking moet treden en wat qua stofwisselingsreacties dan allemaal anders moet gaan verlopen en welke organen hierdoor allemaal belast worden en welke EXTRA processen er dan ook moeten en zullen gaan plaatsvinden binnenin je lijf en welke cellen en processen en weefsels voor de veiligheid dan ook even moeten worden “uitgeschakeld” door deze hormonen, als gevolg van dit tekort in essentiële bouwstoffen om de stofwisseling (althans ENKEL verbrandingsreacties in je lijf) maar zo optimaal mogelijk te houden, dus als overlevingsmechanisme, wanneer jij door de voeding dus niet bepaald helpt bij het overleven en het optimaal houden of makkelijk maken van de stofwisselingsprocessen op deze manier, met je focus op met name de NIET-ESSENTIËLE koolhydraten.
Doordat jij dit alles niet merkt en beseft, dit systeem en het aanwezig zijn van die stresshormonen in je lijf, welke dit alles aan het regelen zijn, wat jij met je voeding zo in de war schopt, blijf je dan ook gewoon op eenzelfde manier door eten en jezelf voeden, van geen kwaad bewust en vindt er in de tussentijd, wanneer jij tekortschiet en blijft schieten in essentiële bouwstoffen dus allerlei stress plaats in je lijf (uitputting en afbraak) en komt er een heel mechanisme in werking en wordt en raakt je lichaam eerder uitgeput en beschadigd en organen moe, door JOUW toedoen!
Wanneer deze stress en belasting voor je lichaam en daardoor ontstane uitputting door DAT overlevingsmechanisme gecreëerd wordt, waarom bestaat dit mechanisme dan!
Dat is toch niet handig, wanneer we dus zomaar ongemerkt onze stofwisseling nadelig aan het beïnvloeden zijn en ons lichaam daardoor ongemerkt aan het uitputten zijn en ongemerkt aan snelle veroudering meewerken daardoor?
Dat overlevingsmechanisme MOET helaas wel werkzaam zijn om 24-uur per dag in leven te kunnen blijven,dus OOK ’s nachts, wanneer jij NIET eet en TOCH bepaalde processen door moeten blijven gaan, zoals je hart toch ECHT WEL moet blijven pompen ook ’s nachts hè, dus OOK wanneer jij slaapt en niet NET hebt gegeten en dus niet op dat moment DIRECT voedingsstoffen aanwezig zijn om DIRECT processen in en bij je hart mee uit te kunnen voeren.
Had dit mechanisme niet bestaan, was dat niet goed gegaan en had jij dus 24-uur lang wakker moeten blijven en jezelf CONSTANT moeten voeden OF een slangetje in je lijf moeten hebben met een CONSTANTE aanvoer van voedingsstoffen om te kunnen overleven.
DAT is dus niet het geval en hoeft dus niet, door DIT systeem, welke DIE momenten kan opvangen!
Dit overlevingsmechanisme en de organen die DAAR met name mee gemoeid zijn en de nachtelijke processen moeten uitvoeren, welke ALTIJD zullen en moeten blijven plaatsvinden kan echter ENKEL goed werken en je ECHT helpen te overleven OOK ’s nachts (wanneer jij niet aan het eten bent) om stofwisselingsprocessen ook dan te helpen gaande te houden.
Dit kan echter ENKEL, wanneer jij overdag, wanneer je WEL eet, je lichaam vult met de essentiële bouwstoffen hiervoor om dit systeem te ondersteunen en de stresshormonen te helpen!
Deze BOUWSTOFFEN zijn dus eigenlijk HEEL noodzakelijk te overleven, terwijl WIJ en de maatschappij zo de nadruk legt op de niet-essentiële BRANDSTOFFEN!
DAAROM is dus (en JA dat is noodzakelijk) dit overlevingsmechanisme nodig en werkzaam, zodat OOK wanneer jij NIET net iets hebt gegeten en het lichaam op DAT moment NIET of niet DIRECT voedingsstoffen ter beschikking heeft, minder actieve, nachtelijke stofwisselingsprocessen gewoon WEL door kunnen en zullen blijven gaan ZONDER dat er meteen stress heerst in het lichaam, hersenen meteen daarop volgend allerlei alarmprikkels ontvangen EN jij en de rest van het lijf dan ook ’s nachts hierdoor actief, wakker en alert gehouden hoeft te worden en dus OOK stress ervaart, wanneer er tijdelijk, gedurende de nacht een tekort zou heersen.
Wel is het van belang, aangezien deze stress en onrust ons lichaam wel kan belasten en uitputten, dat dit tijdelijk plaatsvindt en hersenen wel weer treksignalen gaan afgeven NA deze nacht, waar dit mechanisme in werking treedt, zodat wel dan meteen de voedingsstoffenaanvoer, welke op een laag pitje staat gedurende de nacht, weer ingehaald kan worden en wel weer aanvangt, want anders ontstaat er een chronisch tekort en chronische stress en uitputting van je lijf als gevolg van het constant maar leven op DIT overlevingsmechanisme, welke ons wel in leven houdt, maar ons lichaam OOK WEL kan uitputten en snel kan doen verouderen!
Noodzakelijk en nuttig systeem dus, om de hele dag door de stofwisseling goed gaande te houden zonder dat je jezelf CONSTANT hoeft te voeden, maar daar komt dus tegelijkertijd WEL ook bij dat DITZELFDE mechanisme OOK wel in werking treedt en zal treden wanneer er overdag, wanneer jij het prima met voedingsstoffen had kunnen voorkomen en ondervangen om ook dan dit mechanisme in werking te stellen, dit niet doet, wanneer er een tekort zou zijn aan bouwstoffen.
DAARDOOR besef je je niet hoe noodzakelijk JOUW aanvoer van bouwstoffen is om niet maar steeds “gebruik te hoeven maken” van dit mechanisme en dus uitputting te voorkomen en kunnen we dus heel makkelijk overdag, door het tekort schieten van bouwstoffen en deze als niet noodzakelijk en onbelangrijk ziend, deze uitputting bewerkstelligen!
En dat doen we helaas dus vaak wel met z’n allen!
Hoe dit overlevingsmechanisme werkt, zal ik dan ook morgen uitleggen en toelichten, want weet je hiervan, besef je hopelijk beter hoe je het constant leven op dit mechanisme kan voorkomen en daardoor snelle uitputting kan voorkomen!
Add comment