Vandaag een antwoord op de vraag van Saskia:

  • Ik heb begrepen dat je schildklier niet goed zal werken, wanneer het gehalte aan vet en het gehalte aan cholesterol buiten de membranen van de kliercellen in je schildklier verhoogd is geraakt. Kan ik ook invloed uitoefenen op dit gehalte?

Het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen

Het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen zal enkel dalen (en het ontstaan van een verhoogd gehalte aan vet en cholesterol buiten de membranen van cellen kan enkel voorkomen worden), wanneer de vetten die in lipoproteïnes verpakt buiten de membranen van cellen aanwezig zijn opgenomen kunnen worden in cellen en wanneer ook het cholesterol dat in lipoproteïnes verpakt buiten de membranen van cellen aanwezig is opgenomen kan worden in cellen.

Dit betekent dat wanneer cellen niet in staat zijn om de vetten die in lipoproteïnes verpakt buiten hun membranen aanwezig zijn op te nemen en ook niet in staat zijn om het cholesterol dat in lipoproteïnes verpakt buiten hun membranen aanwezig is op te nemen, het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen verhoogd zal raken.

De opname van vet en de opname van cholesterol in cellen

De vetten die in lipoproteïnes verpakt buiten de membranen van cellen aanwezig zijn kunnen enkel in de vorm van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) opgenomen worden in cellen.

Het cholesterol dat in lipoproteïnes verpakt buiten de membranen van cellen aanwezig is kan enkel opgenomen worden in cellen, wanneer de gehele cholesterol bevattende lipoproteïne LDL opgenomen kan worden in cellen.

Dit betekent dat wanneer cellen niet in staat zijn om de vetten die in lipoproteïnes verpakt buiten hun membranen aanwezig zijn te verteren (enzymatisch te splitsen) tot opgeloste vrije vetzuren en wanneer cellen niet in staat zijn om de gehele cholesterol bevattende lipoproteïne LDL op te nemen, het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen verhoogd zal raken.

De vertering van de vetten die in lipoproteïnes verpakt buiten de membranen van cellen aanwezig zijn en de opname van de gehele cholesterol bevattende lipoproteïne LDL in cellen

Cellen zijn enkel in staat om de vetten die in lipoproteïnes verpakt buiten hun membranen aanwezig zijn te verteren (enzymatisch te splitsen) tot opgeloste vrije vetzuren en zijn ook enkel in staat om de gehele cholesterol bevattende lipoproteïne LDL op te nemen, wanneer cellen kunnen beschikken over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen.

Wanneer cellen niet kunnen beschikken over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen, dan zijn cellen niet in staat om lipoproteïne lipasen (eiwitten die de vertering van de vetten die in lipoproteïnes aanwezig zijn tot opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en LDL receptoren (membraan gebonden eiwitten die de receptor gemedieerde opname van de cholesterol bevattende lipoproteïne LDL mogelijk maken) te vormen namelijk.

Over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen kunnen cellen echter niet beschikken, wanneer je voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende eiwitbronnen met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert, het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen verhoogd zal raken.

Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:

  • Histidine
  • Lysine
  • Tryptofaan
  • Fenylalanine
  • Leucine
  • Isoleucine
  • Methionine
  • Valine
  • Threonine

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende eiwitbronnen levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten of wanneer de vertering van de eiwitten in je voeding tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen verhoogd zal raken.

De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal

De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).

Wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of wanneer je voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) moeten vormen niet in staat zijn om deze te vormen en zullen deze kliercellen ook niet in staat zijn om deze af te geven richting je spijsverteringskanaal en zal ook de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal namelijk.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) maar ook wanneer je voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen verhoogd zal raken

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
  • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
  • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je voeding teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt, het vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van cellen verhoogd zal raken.

(Bel/video)consult

Kamp je met een heel laag energieniveau en neemt je gewicht heel snel toe als gevolg van een langdurig verhoogd vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van de kliercellen in je schildklier en een slechte werking van de kliercellen in je schildklier als gevolg daarvan?

Wil je de invloed van voeding op de werking van de kliercellen in je schildklier, het ontstaan van een laag energieniveau, je gewicht en het ontstaan van een langdurig verhoogd vet en cholesterol gehalte buiten de membranen van de kliercellen in je schildklier leren begrijpen en wil je leren hoe je de werking van deze cellen m.b.v. je voeding in gunstige zin kan beïnvloeden?

Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!

www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!