Het klieren van de alvleesklier
De alvleesklier is een ZEER belangrijk orgaan in ons lijf.
De alvleesklier heeft namelijk ENORM veel invloed op het verloop van ZOWEL de spijsverteringsprocessen in ons lijf ALS OOK de stofwisselingsprocessen in ons lijf!
- De alvleesklier is het orgaan welke spijsverteringssap produceert met daarin aanwezig allerhande spijsverteringsenzymen EN daarin aanwezig OOK een ontzurend goedje welke de zuurtegraad in het spijsverteringskanaal optimaal moet houden.
- Tevens is de alvleesklier het orgaan welke hormonen produceert welke de bloedsuikerspiegel in ons lijf “binnen de perken” moet houden.
Kan de alvleesklier diens taken en werkzaamheden NIET GOED verrichten, dan gaat er ook daadwerkelijk van alles FOUT in ons lijf en zullen we daar heel duidelijk de lasten van gaan ondervinden.
En niet zo’n beetje ook!
Wist je dat alle processen welke er plaatsvinden in ons lijf (zowel spijsverterings-Â als ook stofwisselingsprocessen) worden aangestuurd door onze hersenen?
Deze hersenen zijn ENORM afhankelijk van een OPTIMAAL gehalte aan glucose aanwezig in onze bloedbaan en worden helaas STERK (nadelig) in hun werking beïnvloed door de schommelingen en sterke verhogingen in dat gehalte.
Zodra de bloedsuikerspiegel in ons lijf CONSTANT fluctueert, NOOIT eens rustig is of CONSTANT verhoogd is, zal namelijk:
- Onrust en disbalans ontstaan in heel je lijf
- Geen optimale stofwisseling plaats kunnen vinden in je lijf
- Overmatige en onrustige prikkelgeleiding doorheen je lijf plaatsvinden
- Het lijf razendsnel verzuren
- Het lijf razendsnel uitputten
- Het lijf intern razendsnel gaan ontsteken en beschadigd raken
- Het lijf niet goed ontstekingen kunnen remmen en niet goed kunnen herstellen van schade
- Een erg hoge kans op gezondheidsklachten en ziekten ontstaan
Al deze NARE gevolgen kunnen voortkomen uit een NIET optimaal functionerende alvleesklier!
De alvleesklier is namelijk het orgaan welke de schommelingen en verhogingen in onze bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk “binnen de perken” moet zien te houden.
Wij moeten met hetgeen wij doen en eten dan ook vooral NIET onze eigen alvleesklier teveel KLIEREN!
Het klieren van de alvleesklier
Dat de zogenaamde “snelle suikers” (dit zijn bewerkte suikers welke geen vezels, vitamines en mineralen meer bezitten) onze bloedsuikerspiegel zeer snel en tevens zeer sterk doen verhogen, dat weet menigeen inmiddels wel.
Dat deze “snelle suikers” onze alvleesklier KLIEREN (overbelasten en pesten) bij het uitvoeren van diens taken, snappen we dan ook zeker wel.
Wanneer iemand vermoedt of te horen krijgt dat diens bloedsuikerspiegel verhoogd is, zal men dan ook VOORAL op de inname van deze “snelle suikers” gaan letten.
Wanneer we echter op de inname van deze “snelle suikers” letten, deze drastisch hebben verminderd en deze suikers niet tot nauwelijks nog in onze voeding voorkomen, snappen en begrijpen we het maar NIET wanneer onze bloedsuikerspiegel ALSNOG verhoogd blijkt.
Op dat moment (wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog blijkt, maar we naar ons idee daar zelf niet aan hebben bijgedragen) vinden we onze eigen alvleesklier maar een grote KLIER!
Op dat moment (wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog blijkt, maar we naar ons idee daar zelf niet aan hebben bijgedragen) vermoeden we namelijk dat we KENNELIJK van nature (vanuit onze genen) opgescheept zitten met een hele vervelende en pesterige alvleesklier welke er gewoon ZELF een potje van maakt.
Wanneer onze bloedsuikerspiegel namelijk verhoogd blijkt en blijft ZONDER dat wijzelf veel “snelle suikers” hebben gegeten, dan moet het namelijk wel aan onze alvleesklier zelf liggen toch dat de bloedsuikerspiegel in ons lijf vervolgens alsnog WEL verhoogd is?!
Op dat moment (wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog blijkt, maar we naar ons idee daar zelf niet aan hebben bijgedragen) hebben wijzelf qua voeding er namelijk ALLES aan gedaan om de bloedsuikerspiegel NIET teveel en ook NIET te sterk te verhogen toch?!
Nee, dat is dus NIET waar!
Op dat moment hebben wij er zelf qua voeding namelijk nog LANG NIET ALLES zelf aan gedaan!
Niet enkel de snelle suikers aanwezig in onze voeding beïnvloeden onze bloedsuikerspiegel namelijk in flinke (nadelige) mate!
Het zijn dan ook NIET alleen de snelle suikers in onze voeding welke onze alvleesklier KLIEREN en waar de alvleesklier “last” van heeft of kan hebben!
Dit weten en beseffen we echter veelal NIET!
Vandaar dat ik vandaag dan ook ga uitleggen met welke voeding (behalve voeding met snelle suikers daarin aanwezig) wijzelf onze alvleesklier nog meer KLIEREN!
Lees je mee?
Voorbeeld: Het verzorgen van de hapjes op een feestje
De moeite welke onze alvleesklier kan hebben met het reguleren van de bloedsuikerspiegel in ons lijf zal ik eerst eens gaan schetsen aan de hand van een HEEL ANDER voorbeeld.
Lees maar eens mee.
Jij vindt het maken van hapjes leuk.
Je hebt voorgesteld om de hapjes te verzorgen op het feest van een oude vrouw welke maar liefst HONDERD zal worden binnenkort!
Uitnodigingen voor haar honderdste verjaardagsfeest zijn de deur al uit.
Men heeft bedacht dat er toch op z’n minst 3 hapjes per persoon (per gast) voorradig zal moeten zijn op het feest.
Jij zult dan ook op z’n minst het drievoud van het aantal uitnodigingen (welke de deur uit zijn gegaan) aan hapjes klaar moeten gaan maken.
Dat jij de dag van het feest zelf ook nog wel aanwezig bent (om desgewenst EXTRA hapjes te kunnen maken ter plekke), wordt je STERK aangeraden.
Er zal namelijk OOK een advertentie geplaatst worden in de krant welke het feest van de oude dame zal aankondigen.
Men verwacht dat op basis van DIE advertentie ook nog EXTRA mensen langs zullen komen welke NIET onder de genodigden vallen.
Men wil toch ook HEN een hapje (of 3) aan kunnen bieden.
Wanneer jij op het feest zelf OOK aanwezig bent, kan je wellicht deze EXTRA (onvoorziene) hapjes nog TER PLEKKE maken, zo beredeneert men.
Op dit vooruitzicht tracht jij dan ook al zo goed mogelijk voor te bereiden.
- Je bereidt SOWIESO al wat meer hapjes voor dan de 3 hapjes per genode gast.
- Je hebt de hele dag van het feest vrijgehouden.
- Je hebt al behoorlijk veel extra ingrediënten (waarmee je snel EXTRA hapjes kan gaan vormen) ingekocht en makkelijk voorradig.
- Je hebt je leveranciers op de hoogte gesteld dat je de dag van het feest nog ACUUT extra ingrediënten nodig kan gaan hebben.
- De leveranciers hebben beloofd daar rekening mee te houden en hebben beloofd dat ze de dag van het feest onvoorziene extra ingrediënten op voorraad zullen hebben, zodat je die SNEL kan komen ophalen wanneer dat nodig zou zijn en blijken.
Meer dan DAT (meer dan DEZE voorbereidingen treffen) kan je niet doen.
Je hoopt en verwacht dat wanneer het toch echt ZO druk zou worden (de dag van het feest) dat je toch ook nog ECHT gebruik moet gaan maken van het ACUUT ophalen van nog meer EXTRA ingrediënten (welke je leveranciers hebben beloofd op voorraad te hebben), dat het dan niet ZO druk zal zijn dat je niet eens even snel langs je leveranciers kan rijden.
Wanneer DAT (het snel langs de leveranciers rijden voor EXTRA ingrediënten) je namelijk niet eens zou lukken (en tijd en mogelijkheid DAARVOOR al tekort zou schieten), nee, DAN verwacht je dat je ONDANKS je ruime en goede voorbereidingen helaas NIET de benodigde hapjes die dag kan gaan bijbenen en serveren.
Zo druk zal het echter toch niet gaan zijn zeg!
Dat zou wel ZEER extreem zijn namelijk!
Helaas blijkt het de dag van het feest ZODANIG storm te lopen met EXTRA ongenode gasten (welke de hele dag maar door en door blijven komen), dat ONDANKS je ruime voorbereidingen en ONDANKS de extra hapjes en ingrediënten je al uit voorzorg EXTRA had gemaakt, je ALSNOG tekort schiet en je de benodigde aantal hapjes (welke die dag nodig blijken) helaas NIET kan bijbenen.
Het lukte je die dag helaas ook NIET om bij de leveranciers langs te gaan om nieuwe ingrediënten op te halen, ZO druk ben je AAN EEN STUK DOOR en dus NON-STOP geweest die dag!
Er was daadwerkelijk GEEN MOMENT rust!
CONSTANT was je bezig nieuwe en extra hapjes te vormen, maar zelfs DAT was al NIET genoeg en zelfs DAT schoot al tekort.
Achteraf krijg je hier klachten over.
- Klachten over het feit dat voor vele gasten GEEN hapje meer voorradig was.
- Klachten dat vele gasten het feest maar kaal, goedkoop en sober hadden gevonden zo ZONDER hapjes.
Dat is natuurlijk niet fijn voor jou om te horen.
Jij hebt er toch echt wel ALLES (wat binnen JOUW machte en mogelijkheden lag) aan gedaan om dit te voorkomen!
Deze drukte was echter gewoon ONHAALBAAR voor jou!
Meer dan je UITERSTE best kan je simpelweg NIET doen en je UITERSTE best heb je ZEKER WEL gedaan!
De overmatige drukte welke de alvleesklier dagelijks ervaart
Onze alvleesklier heeft het NIET druk met het vormen van hapjes (zoals de persoon in het eerdere voorbeeld).
Onze alvleesklier heeft het echter WEL druk met het vormen van alvleeskliersap (welke je spijsbrij moet helpen ontzuren) en het vormen van hormonen (welke je bloedsuikerspiegelschommelingen in je lijf in “bedwang” moeten houden).
Wanneer we de hele dag aan één stuk door ENORM grote porties en ook nog eens veel “snelle suikers” zouden eten (NON-STOP), zouden we snappen dat onze alvleesklier ongeveer EVEN druk is (OVERMATIG en ONHAALBAAR druk dus) als de persoon in het voorgaande voorbeeld (welke de hapjes moest verzorgen).
Wanneer dat echter NIET het geval is (wanneer we NIET non-stop en ook NIET heel suikerrijk eten), vermoeden we en denken we dat onze alvleesklier de drukte allemaal wel aan moet kunnen.
Wanneer denken en vermoeden we namelijk dat de alvleesklier enkel maar EVEN aan het werk moet met het vormen van diens sappen en het vormen van diens hormonen?
- Zodra de voeding welke we hebben gegeten de maag verlaat en in zeer zure hoedanigheid onze darmen in komt.
- Zodra de koolhydraten uit onze voeding verwerkt (verteerd en opgenomen) zijn en de glucose welke daaruit gevormd is de bloedbaan in komt.
Dat is toch helemaal niet zo HEEL vaak per dag en al zeker niet NON-STOP?!
De sappen welke de alvleesklier op die momenten moet produceren en de hormonen welke de alvleesklier op die momenten moet produceren hoeven toch ook helemaal NIET zo extreem veel te zijn, wanneer we GEEN snelle suikers en ook niet ABNORMAAL grote porties eten?!
Waar kan de alvleesklier dan ZO moe en ZO overwerkt door raken dat deze vervolgens NIET in staat blijkt de bloedsuikerspiegel in ons lijf voldoende te verlagen, waardoor menigeen tegenwoordig WEL met een verhoogde bloedsuikerspiegel rondloopt!?
Met welke voeding is onze alvleesklier kennelijk nog meer ZEER druk?
Met welke voeding KLIEREN wij onze alvleesklier nog meer DAGELIJKS en kennelijk zelfs veelvuldig?
Behalve wanneer we non-stop zouden eten, grote porties zouden eten en suikerrijk zouden eten, wordt onze alvleesklier door nog MEER voedings-samenstellingen enorm druk beziggehouden!
Dat beseffen we ons HELAAS veelal NIET.
DAARDOOR lopen velen van ons WEL met een verhoogde bloedsuikerspiegel rond (met alle NARE gevolgen van dien voor de werking van je GEHELE lijf), terwijl ze NIET EENS veel en vaak eten en terwijl ze NIET EENS zo suikerrijk eten!
Er is namelijk nog MEER (dan ENKEL suikerrijk eten) wat onze bloedsuikerspiegel ook HEFTIG laat stijgen en ook HEFTIG laat fluctueren en er is ook nog MEER (behalve het terecht komen van een zure spijsbrij vanuit onze maag in onze darmen) wat ons lichaam STERK doet verzuren en de enzymwerking in ons spijsverteringskanaal doet benadelen!
- Voeding welke TEKORTSCHIET in essentiële bouwstoffen doet namelijk de balans in ons lijf verstoren, stress in ons lijf creëren en ook DAARDOOR zal (onder invloed van stresshormonen) de bloedsuikerspiegel in ons lijf STERK verhoogd raken.
- Voeding welke DERMATE veel bewerkingsprocessen heeft ondergaan dat het diens oorspronkelijke gehalte aan vocht, vezels, vet en vooral ook vitamines en mineralen grotendeels heeft verloren (en daarbij ook nog eens geconcentreerde additieven bezit) doet onze darmflora verstoren, de productie van verzurende en toxische stoffen in onze darmen veroorzaken en ook DAARDOOR zal het lijf FLINK kunnen verzuren EN zal OOK de bloedsuikerspiegel HEFTIGE schommelingen gaan vertonen.
Voeding BOORDEVOL concentraten van NIET-ESSENTIËLE brandstoffen en geconcentreerde kunstmatige stoffen doet dan ook onze alvleesklier STERK klieren NAAST de suikerrijke voeding waarvan we alle al WEL weten dat dit de alvleesklier KLIERT.
Waaruit bestaat de voeding van menigeen (welke NIET EENS erg suikerrijk of overmatig veel of vaak eet) tegenwoordig helaas WEL?
Helaas uit hoofdzakelijk bewerkte voedingsmiddelen met daarin helaas AANWEZIG een overmaat aan de zojuist benoemde concentraten van niet-essentiële (brand)stoffen in AFWEZIGHEID van heel wat ESSENTIËLE bouwstoffen!
Welke voeding bevat namelijk WEL alle essentiële bouwstoffen en vormt dan ook eigenlijk de ENIGE voeding (wanneer deze optimaal genuttigd, gevarieerd en gecombineerd wordt) welke onze alvleesklier NIET zozeer doet klieren en welke dan ook een verhoogde bloedsuikerspiegel WEL goed kan helpen voorkomen?
Voeding met daarin OPTIMAAL aanwezig:
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten)
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)
Wanneer jij je dan ook NIET optimaal met combinaties van bovenstaande (ZEER puur gehouden voeding) voedt, ben ook jij je alvleesklier WEL onnodig en zelfs ZEER regelmatig aan het klieren en kan ook bij jou een verhoogde bloedsuikerspiegel op den duur ontstaan en eventueel vastgesteld worden uit bloedonderzoek.
Zal ik nog even herhalen welke ZEER NARE en VERSTREKKENDE gevolgen voor het ALGEHEEL FUNCTIONEREN van je lichaam DAARUIT voort kunnen komen?
Ik dacht het niet hè!
Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel en/of wil jij dit maar wat graag voorkomen (en bezit je momenteel nog NIET een eetpatroon welke gelijkt op bovenstaande voeding), mail je me dan of kom je langs om SAMEN aanpassingen aan te brengen in je eetpatroon, waarmee je je alvleesklier NIET ZO KLIERT?
Je wil niet weten HOEVEEL gezondheidsvoordelen DAARUIT voort kunnen komen (uit DIE aanpassingen ten gunste van je alvleesklier en ten gunste van de balans in je lijf) namelijk!
Dat is ECHT de moeite waard!
Wist je dat je daarmee ook diabetes type 2 zou kunnen voorkomen of op z’n minst in de kiem zou kunnen smoren?!
Add comment