Het hedendaagse mag wel/mag niet-denken: Jij en je lichaam in de war!
We willen alles zo graag uitdrukken in “mag wel” en “mag niet”, vooral als het om gezondheid of gewicht gaat.
We willen alles zo graag indelen in goed of fout, zodat we precies weten wat wel en wat niet te kiezen, wanneer we gezonde keuzes willen maken OF willen afvallen.
Mensen willen ook altijd heel graag van mij weten wat wel en niet mag.
“Mag ik dit eten?” of “Ik heb dit gegeten, maar mag dat wel?” of “Dat mag eigenlijk niet hè!”
Ook willen ze weten of iets goed is of fout.
“Is dit voedingsmiddel goed?” of “Ik heb dit gegeten; is dat fout?”
Onder het wel en niet mogen en het goed en fout wordt dan helaas niet eens zozeer verstaan “is dit gezond?” of “is dit ongezond”, want dat vindt men helaas niet altijd even interessant.
Men wil met name weten aan de hand van het indelen in “goed” of “fout” of datgene helpt bij het afvallen of juist mee werkt in het aan komen in gewicht.
Helaas krijg je bij mij dan vaak een onbevredigend antwoord, wanneer je enkel een “ja” of “nee” wil horen (en dat wil men vaak).
Een simpelweg ja of nee, zul je namelijk nooit uit mij krijgen.
Ook geen “mag wel” of “mag niet”.
Een goed of fout, wanneer je het toch zelf graag daarin wil onderverdelen, mag je dan ook zelf bepalen, sorry.
Nee, ik zal het willen onderbouwen en beargumenteren voor je en uitleggen.
Nee, ik weet, daar zit je wellicht niet op te wachten, maar toch zal ik het doen.
Ik zal uitleggen wat hetgeen dat je wil gaan eten of hebt gegeten doet in je lichaam, wanneer je me zou vragen of je iets wel of niet mag.
Ik zal je met name uitleggen of datgene, waarover jij bij me informeert, je lichaam stress bezorgt en/of in welke hoeveelheden en verhoudingen tot andere voeding en voedingsstoffen datgene misschien juist ideaal kan zijn om je stofwisseling optimaal te houden en je lichaam dus GEEN of MINIMALE stress te bezorgen.
Het gaat dan ook altijd om het grote geheel, want één enkele actie of één enkele hap of voedingsstof of voedingsmiddel, bepaalt uiteraard nog NIET het grote geheel en dus ook niet je “algehele stofwisseling”.
Weet je dan, na die uitleg en onderbouwing, of iets je lichaam stress levert, dan snap je als het goed is OOK dat het NIET ideaal is dat vervolgens (herhaaldelijk) te eten, wanneer je wil afvallen en al helemaal niet om je hele eetpatroon op dit soort voeding te baseren.
Betekent dit dan dat je dit niet mag of daar een verbod op komt te liggen van mij?
Nee..het betekent ENKEL dat je je dan MEER bewust bent van deze stress en het voor JOU slim en verstandig zou zijn dan zelf te kiezen en besluiten of en in welke frequentie of mate je je lichaam deze stress wel of niet wil bezorgen, snappend dat elk moment van stress een moment minder is om goed bij te kunnen afvallen, want daar is je lichaam nou eenmaal NIET mee bezig, wanneer je stress ervaart.
Wanneer JOUWÂ doel dan ook is: AFVALLEN!
Zal tevens JOUW doel moeten zijn: Je lichaam trachten zo min mogelijk stress te bezorgen.
Dus, zul je moeten beseffen wat het zoal is je lichaam als stressvol ervaart en DAT zal en wil en ga ik je dan ook uitleggen!
Jij zult echter JOUW doel voor ogen moeten houden en ZELF op basis van die informatie moeten en mogen kiezen.
Tuurlijk zal ik je dan OOK WEL uitleggen, wanneer ik je heb uitgelegd welke stoffen en stofverhoudingen je lichaam als stressvol kan ervaren, welke verhoudingen en hoeveelheden van voedingsstoffen tot elkaar je lichaam juist ondervangen in diens stress en dus stress kunnen helpen voorkomen (iets wat je uiteraard OOK tot doel hebt en moet hebben, wanneer je wil afvallen om die dan juist WEL te eten).
Je lichaam ervaart namelijk zowel stress bij het moeten verwerken van bepaalde stress-leverende stoffen, maar dus OOK bij de afwezigheid van stoffen, welke moeten helpen stress te voorkomen en ondervangen.
Van BEIDE moet je dan ook op de hoogte zijn, wanneer je wil afvallen en DUS stress in je lijf wil voorkomen en over DIE beide wil en zal ik je dan ook graag informeren.
Enkel horen wat hetgeen is je lichaam stress levert is namelijk niet handig en zal ik het dan ook nooit bij houden, wanneer je niet OOK weet wat je lichaam juist nodig heeft om geen of minimale stress te ervaren, dus wanneer je het alternatief niet OOK weet..toch?
Dat zou namelijk een beetje flauw zijn van me: dan weet je wat je beter niet zou kunnen kiezen en eten, maar weet je vervolgens niet wat dan wel!
Wanneer je dit alternatief weet, welke stress helpt te ondervangen, welke IK dus niet zozeer zal betitelen als “goed” of “mag wel”, maar jij in jouw hoofd als gevolg wellicht WEL doet, is al het andere wat dan andere stoffen of stofverhoudingen heeft en biedt, meteen fout?
Ben JIJ meteen “fout”, wanneer je anders dan dat zou eten en dus je lichaam WEL wat stress bezorgt?
Nee..zo zal IK het nooit benoemen, maar ik wil tegelijkertijd wel dat je ook daarvan WEL bewust bent en wordt gemaakt (en ik zal je daar aan dan ook wel blijven herinneren) dat andere stoffen en andere stofverhoudingen dus WEL meer stressvol kunnen zijn voor je lichaam om te verwerken.
Aan jou dan echter weer de keus of je die stress voor lief neemt of niet, wetend dat dit dan een consequentie kan en zal hebben voor OF en hoeveel of hoe snel je af kan vallen EN uiteraard (niet te vergeten) je algehele gezondheid (zeker niet minder belangrijk).
Stress is namelijk uitputtend en afbrekend, dus is het wel goed te weten wat stress doet leveren EN doet verminderen, want stress voorkomen of minimaal houden betekent dus niet enkel “meer kans op afvallen”, maar tevens “meer kans op langdurige fitheid”.
Ik kan en zal je dus met name aan de hand van wat jij eet of wilt eten, uitleggen wat je lichaam hier wel of niet mee kan uitvoeren qua stofwisselingsprocessen en of je lichaam stress ervaart hierbij en in welke hoedanigheid, hoeveelheid en proporties tot elkaar deze stress meer of minder wordt ervaren.
Wil jij er dan ZELF een label aan hangen met “goed” of “fout” of “mag wel” en “mag niet”, dan is dat aan jou.
Dan zou je bijvoorbeeld ALLES wat stressvol is voor je lichaam als “fout” kunnen zien en “mag niet” en ALLES wat precies de optimale hoeveelheden en proporties en verhoudingen aan voedingsstoffen bevat als “goed” en “mag wel”.
Echter, één voedingsmiddel kan en zal dan NOOIT enkel “goed” kunnen zijn, want één enkel voedingsmiddel bevat haast NOOIT alle voedingsstoffen al in-één en dat dan OOK NOG EENS in de goede verhoudingen om je stofwisseling optimaal mee te kunnen ondersteunen.
Dat wil zeggen dat het om het grote geheel draait en gaat en GEEN oordeel kan vellen over één klein onderdeel in dat grote geheel.
Het gaat uiteindelijk om de combinatie van voedingsstoffen welke je over de dag verdeelt binnenkrijgt.
Wat is er nou heden ten dage aan de hand, sinds we in calorieën zijn gaan denken en sinds we zelf (de voedingsmiddelenindustrie) allemaal voedingsmiddelen/producten zijn gaan ontwikkelen met HELE andere stoffen daar ook in dan ENKEL EN ALLEEN voedingsstoffen en ook HELE andere verhoudingen in voedingsstoffen dan je lichaam prettig vindt en kent?
Ook al KAN je dus moeilijk van één product zeggen dat het goed of fout is of dat het eten daarvan wel of niet mag; we doen er TOCH heel graag uitspraken over!
Zo zeggen bepaalde diëten, maar ook mensen in je omgeving WEL vaak dat je iets wel of niet mag.
En OOK product-etiketten en diëten zeggen vaak WEL heel duidelijk “dit is goed” en “dit is fout”.
Hierdoor kan zowel jij, maar vooral ook je lichaam in de war raken.
EN zullen en kunnen zowel jij, maar vooral ook je lichaam stress ervaren bij dit goed/fout-denken.
EN laat stress nou hetgeen zijn het meest belastend is voor je lichaam m.b.t. gezondheid, maar ook het meest tegenwerkt m.b.t. gewichtsafname, maar met name ook gewichtsbehoud op lange termijn!
Sinds het bewerken van producten en daardoor gekke nieuwe stoffen in voeding en scheve verhoudingen in stoffen EN sinds het calorie-denken is namelijk een hele gekke (niet-kloppende/stressvolle) variant van “mag niet” en “fout” ontstaan!
Zo zijn we opeens hele mooie, natuurlijke, pure voedingsmiddelen (whole foods), welke naar verhouding WEL veel brandstoffen uit koolhydraten of vetten en dus veel calorieën bevatten als “fout” gaan zien en met z’n allen aan het mijden, wanneer we willen afvallen.
Zo jammer, zonde en misleidend!
In en uit de natuur is namelijk NIKS “fout” en mag je alles lekker eten, MAAAAAAARR, moet je wanneer je gezonde, bewuste keuzes wil maken EN graag wil afvallen, wel bewust zijn van de portie-grootte, de combinaties EN verhoudingen aan voedingsstoffen.
Betekent dit dat vette noten, vette olieën, vette vis, vet vlees, maar ook onbewerkt fruit, onbewerkte granen en zetmeelrijke groenten/knollen, zoals aardappels “slecht” zijn of op het lijstje “niet mogen” moet komen te staan?
Nee, maar WEL moet je je tegelijkertijd WEL bewust zijn en blijven van de bewerkingsgraad ervan, de portiegrootte ervan EN de verhoudingen tot andere voedingsstoffen welke meer en minder ideaal/stressvol kan zijn voor je lichaam.
DAAROVER kan ik je (en dat doe ik ook graag om je lijf beter te leren snappen en begrijpen als ook hetgeen stress levert) dan weer meer vertellen, wanneer je me zou mailen en dit zou vragen.
Ga jezelf echter NOOIT iets uit de natuur (onnodig) ontzeggen, maar informeer WEL naar portie en verhoudingen tot andere stoffen hiervan, aangezien DAT dus WEL stressvol kan zijn voor je lichaam (en als je het dan ZELF zo uit wil drukken, deze porties en verhoudingen dan WEL meer of minder “goed” of ” fout” kan zijn).
Ga je jezelf dit WEL in zijn geheel ontzeggen en dit WEL mijden, wanneer je wil afvallen en zie je dit WEL als “fout” dan kan het zomaar zijn dat je een tekort in een hele groep aan voedingsstoffen oploopt in die tijd, je onbewust ondervoed raakt EN je lichaam onnodig stress ervaart!
Ook is er helaas naast dit niet-kloppende/stressleverende “fout”-denken (bij iets wat dus niet zozeer fout is of hoeft te zijn, wanneer je maar bewust bent en blijft van portie en verhouding en mate bewerking) een “goed” categorie ontstaan en dus een “dat mag wel, wanneer je wil afvallen”, welke OOK heel misleidend is, niet klopt EN jou en je lichaam in de war EN onnodig gestrest kan doen raken!
Zo zien we tegenwoordig namelijk voeding, wanneer dit maar laag is in brandstoffen (koolhydraten en/of vetten) en dus ook laag in calorieën, vanzelfsprekend aan als “goed” en “dat mag en kan je WEL eten, wanneer je wil afvallen” ZELFS wanneer dit voedingsmiddel BOL staat van de niet-voedzame stoffen of drastisch scheve verhoudingen tussen voedingsstoffen bevat, welke net zo goed wel ERG stressvol door je lichaam wordt ervaren!
Voorbeelden hiervan zijn light- en dieetproducten met een verlaagd gehalte van “dit of dat”.
Wanneer je echter niet-voedzame stoffen eet of drinkt (en dus in je lichaam krijgt) OF je lichaam voedingsstoffen in dusdanig scheve verhoudingen te verwerken krijgt, waar het helemaal niet mee om kan gaan of kan herkennen en verwerken en dus je eetpatroon doodleuk baseert op deze producten, waarvan men tegen je zegt dat deze “goed” zouden zijn en je DIE wel kan en mag hebben en eten, wanneer je af wilt vallen, creëer je een enorme stress en warboel en disbalans in je lichaam!
Wanneer je dan TOCH iets (zelf) als “fout” zou willen benoemen (of zoals ik het liever noem: “niet zo slim of verstandig om te eten, wanneer je wil afvallen, aangezien het stress levert en je stofwisseling hiermee niet optimaal uitgevoerd kan worden”) dan is DIT soort voeding het wel; op lange termijn sowieso!
Door dit goed/fout-denken, brengen we onszelf EN ons lichaam dus heel erg in de war!
Je komt namelijk niet puur en alleen maar aan door veel of teveel calorieën!
Het gaat er op den duur om WAAR die calorieën uit voortkomen en of die stoffen wel of geen stress leveren wel of niet uit balans zijn en wel of niet voedzaam zijn!
Je valt ook niet puur en alleen maar af of simpelweg af door minder, ofwel drastische weinig calorieën te gaan eten of nemen op den duur namelijk!
Het gaat er ook daarbij om of die calorieën, welke je binnen krijgt wel voedzaam zijn en je lichaam er wel de nodige voedingsstoffen uit kan halen!
Ga je drastische weinig calorieën tot je nemen, maar deze laten bestaan uit niet-voedzame, sterk bewerkte stoffen, dus de categorie, welke tegenwoordig doodleuk als “goed” wordt gezien.
Levert dit dermate veel stress dat je hooguit tijdelijk kan afvallen, maar dit allerminst aangenaam of gezond is voor je lichaam in de tussentijd.
Light-frisdrankje hier, light-snoepje daar, bereiden van je maaltijden zonder vet, zuivel zonder vet..
Ja, wanneer je DAAR je voeding op baseert, kom je laag in calorieën uit, maar bezorg je je lichaam enorm veel stress!
Stress vanuit een teveel aan belastende stoffen aan de ene kant, maar OOK en TEVENS stress vanuit een tekort aan goede en noodzakelijke voedingsstoffen aan de andere kant, dus DUBBELE stress!
Wist je dat aankomst in gewicht (op den duur) vaak voortkomt niet zozeer uit een teveel aan calorieën, maar een TE stressvolle voeding?
Wist je dat optimaal afvallen/vet verbranden enkel kan (op lange termijn) door het richten op voeding, waarbij jij en je lichaam zo min mogelijk stress ervaren?
DAAROM leg ik ook met name aan de hand van wat jij eet of wilt eten deze “stress” uit, zodat we DAAROP gaan richten en samen een zo min mogelijk stressvol eetpatroon gaan ontwikkelen voor jou en houden we ons dus niet zozeer bezig met calorieën en is er nooit een simpelweg “goed” en “fout” bij één enkele hap of één enkele gedraging of handeling, maaltijd of momentopname.
Dit verklaart ook dat je, wanneer je geen supermarkt zou hebben en GEEN voeding, waar wij mensen al met onze “tengels” aan hebben gezeten en hebben verpest/vermoord met onze bewerking en het in de war brengen van natuurlijke verhoudingen, maar enkel en alleen uit en van de ONGEREPTE natuur zou leven, je veel minder snel aan zou komen, ook al eet je voor je gevoel flink veel; hoeveelheden welke je met de hedendaagse voeding, de WEL bewerkte voeding, ECHT niet hoeft te proberen.
Dit komt omdat natuurlijke voeding, in diens natuurlijke omgeving, vorm, hoedanigheid EN verhoudingen gelaten, nauwelijks stress levert voor je lichaam!
Slim is dan ook (en dat probeer ik dan ook altijd samen met je te bewerkstelligen, wanneer je zo min mogelijk stress wil hebben en leveren via of door je voeding) je sowieso op voeding uit de natuur te richten, zo onbewerkt mogelijk.
Wat is enkel stressvol bij voeding uit de natuur?
– Voeding welke van een bedorven of ziek(e) plant of dier afkomstig is
– Voeding welke te eenzijdig is en daardoor bepaalde noodzakelijke stoffen mist
– Voeding welke scheve verhoudingen levert tussen brandstoffen en bouwstoffen met brandstoffen meer dan op dat moment nodig is en bouwstoffen minder dan op dat moment nodig is.
Hoe vaak komt DAT voor in de natuur?
NAUWELIJKS of hooguit een periode-lang!
Zo kan je, wanneer je veel noten-bomen of fruitbomen om je heen hebt ECHT ook in de natuur wel aankomen in gewicht, wanneer je daar heel eenzijdig alles in één dag tijd uit gaat plukken en dit op gaat eten en daarbuiten niks eet en die dag OOK nog eens na het plukken uit die bomen op je gat blijft zitten, door scheve verhoudingen tussen brand- en bouwstoffen, maar in de natuur zou dit lang zo heftig niet zijn dan de scheve verhoudingen, welke je tegenwoordig kan krijgen EN zal deze periode ook nooit erg lang kunnen duren, want op een gegeven moment zijn echt al die bomen wel leeg en zo snel groeit daar nou ook weer niet iets nieuws aan, dus heb je alles binnen een paar dagen of een dag tijd daar wel uit gegeten en zul en moet je je toch echt daarna wel verkassen OF in diezelfde omgeving op zoek moeten naar variatie en zul je als gevolg, zal eigenlijk je lichaam als gevolg, weer minder stress ervaren vanuit weer andere stoffen en vanzelf weer een betere balans en verhoudingen, waardoor je ook wel weer kan en zal afvallen!
DAT is tegenwoordig, waar wij supermarkten hebben al een ander verhaal ZELFS al zou je in die supermarkt OOK uit enkel voedzame, natuurlijke voeding putten.
Dat komt, omdat je in de supermarkt WEL veel meer fruit en noten achter elkaar, dagen lang, weken lang kan gaan eten en opstapelen, dan je om je heen in de natuur had kunnen vinden en daarbij zelfs niet eens zelf daarvoor in een boom hebt hoeven klimmen, zodat proporties en verhoudingen vertekend raken en ook kunnen blijven en je lichaam daaruit ook echt wel stress kan ervaren EN je ook daarvan echt wel aan kan komen, aan kan blijven komen en niet bij af zult vallen.
DAAROM is het verstandig ALTIJD wel bewust te zijn en blijven van natuurlijke porties en verhoudingen!
OOK kan in de supermarkt de vorm en hoedanigheid van deze natuurlijke voeding al aangedaan zijn, waardoor deze niet zo voedzaam meer is (vruchtensap, vruchtensapconcentraat, gemalen of gebrande noten etc.), maar waardoor je de porties heel makkelijk uit het oog kan verliezen.
Je drinkt namelijk zo heel makkelijk tientallen stuks fruit weg, zonder daar bewust van te zijn, wanneer je fruit in de vorm van sap nuttigt.
OOK eet je zomaar zonder dit te beseffen heel makkelijk veeeeel meer noten op, wanneer deze tot notenmeel verwerkt in een baksel is gebruikt, dan wanneer je ooit zou eten in zijn geheel in de natuur, laat staan ook maar aan een boom hangen om je heen in de natuur op één dag!
DIT is het gevaar van de supermarkt.
We vinden daar zowel voeding, welke onnatuurlijke en dus niet-voedzame, stressleverende stoffen bevatten, maar OOK voeding, welke hele scheve verhoudingen, stressvolle verhoudingen aan mooie, in principe niet-stressleverende voedingsstoffen bevat, waardoor ook DAT stressvol kan zijn!
Weet hoe dan ook dat het dus ECHT niet een simpelweg “goed” of ” fout” is, wanneer JIJZELF een oordeel wil hangen aan één enkel voedingsmiddel.
Trap dan ook niet in de valkuil van het “goed” en “fout” wat een ander je aan praat, maar informeer naar de achtergrond qua stress en verhoudingen etc. bij mij om vervolgens voor jezelf je EIGEN “goed” en “fout” te bepalen aan de hand van de vraag aan jezelf “wil ik die stress wel of niet en zo ja; in welke mate!”
Wellicht handig om regelmatig hiervoor “gebruik” te maken van de optie “Wat eet ik nou eigenlijk?” benoemd op de website?
Add comment