Het gezonde verstand van Foodies is vaak ver te zoeken: pas op!
foodie
Foodies wat zijn dat?

Foodies zijn mensen met vaak een eigen website en blog op internet.
Zij delen hun voorliefde voor VOEDING met de wereld.

Ze plaatsen veelal prachtige foto’s van hetgeen ze hebben bereid met prachtige ingrediĆ«nten en delen ook de recepten hiervan.
Vaak gaan zij uit van ECHTE voeding met ECHTE ingrediƫnten en zijn ze hier trots op.

Pure ingrediƫnten zie je volop op de sites van deze foodies.
Ingrediƫnten der natuur zie je volop op de sites van deze foodies.
Ongeraffineerd.
Onbewerkt.

Althans, onbewerkt op het moment ze (de foodies) deze ingrediƫnten hebben gekocht (en tevens ook even voor de kijker hebben gefotografeerd)!
Want tja, ze maken, bakken, creƫren en bereiden van deze voedzame ingrediƫnten vervolgens wel nog van alles!

Deze foodies gaan dus vaak uit van onbewerkte ingrediƫnten.
Onbewerkte ingrediƫnten vormen dan ook veelal de basis van de gerechten en baksels waarvan ze de recepten delen met de wereld.

Van deze onbewerkte ingrediƫnten creƫren ze allerlei moois.
Mooie gerechten en baksels voor het oog EN de smaakpapillen vaak.

Deze gerechten en baksels fotograferen ze, showen ze, beschrijven ze en delen ze vol enthousiasme met de lezer en kijker van hun website.
Deze websites worden tegenwoordig zeer veel bezocht.

Mensen zijn namelijk tegenwoordig weer flink zelf de keuken in aan het duiken.
Mensen zien de waarde weer van eigen bereide gerechten namelijk.

Vooral nu er steeds meer verhalen de ronde gaan over de belastende waarde van producten die al voorbereid zijn.
Recepten van deze foodies worden dan ook veel gebruikt door de bezoekers van deze sites.

Foodies met hun websites zijn dan ook hip and happening!

We moeten echter NIET vergeten dat deze foodies hun onbewerkte ingrediĆ«nten uiteindelijk (door verwerking in een eigen gerecht of baksel) toch ook wel “bewerken”.
We moeten vooral ook NIET vergeten dat een foodie geen gedegen voedingskennis hoeft te hebben.
Iedereen kan namelijk een website opzetten en zichzelf een foodie noemen, wanneer de inhoud van je website met name over voeding gaat.

Weten we eigenlijk over het algemeen wel wat sommige bereidingsprocessen OOK met voedzame ingrediƫnten kan doen?
Weten we dat sommige bereidingsprocessen en -technieken de voedende waarde kan doen afnemen en in sommige gevallen zelfs een belastende waarde kan creƫren?
Weet de gemiddelde foodie dit denk je?

De foto’s en ingrediĆ«nten op de sites van foodies schreeuwen het echter ALLEMAAL uit:
“Ik ben GEZOND en ik ben VOEDZAAM!”
“Mij mag je eten!”
“Ik schaadt en belast je lichaam niet hoor, want ik besta uit allerlei voedzame ingrediĆ«nten!”

Helaas mag en kan echt niet alles wat is opgebouwd uit afzonderlijk mooie, pure, natuurlijke ingrediƫnten ook GEZOND genoemd worden.
Allerlei gezonde ingrediƫnten samen levert namelijk nog GEEN garantie op gezondheid.
Dit vinden we echter maar moeilijk om te begrijpen en weten we over het algemeen ook niet.
Ook foodies niet (blijkt wel uit hun recepten).

Gezondheid bereik je namelijk pas wanneer er balans heerst in je lijf en balans heerst tussen bepaalde voedingsstoffen in je lijf.
De voeding die je eet (en die daarna ook in je lijf beland) dient die balans tussen voedingsstoffen dan ook WEL te ondersteunen, wil dit gezond genoemd kunnen worden.

Dit betekent dat de verhoudingen tussen specifieke voedingsstoffen in je gerecht, baksel en dus recept een wereld van verschil kunnen maken m.b.t. de uiteindelijke gezondheid van je lijf.

Een recept bestaand uit allerlei voedzame ingrediƫnten (wanneer NIET is gelet op de balans tussen deze voedingsstoffen) garandeert dan ook nog zeker NIET een gezond recept wanneer de voedzame ingrediƫnten NIET in balans zouden zijn.
Zeker niet wanneer er vervolgens OOK NOG een bereidingsproces (bewerkingsproces) op deze voedzame ingrediƫnten is los gelaten.

Zijn voedzame ingrediƫnten namelijk altijd vanzelfsprekend voedzaam voor het lijf en ook nog steeds wel voedzaam na bereiding en verwerking tot een gerecht of baksel?

  • Kunnen voedzame stoffen niet juist hun voedzame delen ook verliezen onder blootstelling aan lucht, licht en hoge temperaturen?
  • Kunnen voedzame stoffen niet ook belastende stoffen gaan vormen onder blootstelling aan lucht, licht en hoge temperaturen?
  • Kunnen afzonderlijk voedzame stoffen niet ook op een nadelige manier met elkaar gaan reageren tot een schadelijk eindproduct bij nadelige verhoudingen tussen voedingsstoffen EN onder blootstelling aan lucht, licht en hoge temperaturen?

Ja dat kunnen ze!

Dit betekent dat door bepaalde verhoudingen tussen voedingsstoffen ENĀ de bereiding en verwerking van voedzame ingrediĆ«nten niet alleen de voedende waarde uiteindelijk verloren kan gaan, maar dat zelfs uiteindelijk (door deze bereiding en verwerking) een belastend en schadelijk eindproduct kan ontstaan!

Een eindproduct echter dan wel alsnog met een PRACHTIGE foto en HEERLIJKE smaak (want die wordt altijd uitgebreid beschreven), waarbij dan alsnog wel RIJKELIJK met de term GEZOND wordt gegooid door de foodie in kwestie.

Een eindproduct waarbij dan alsnog en nog steeds geclaimd wordt door de foodie dat het een GEZOND alternatief vormt op hetgeen je zoal in de supermarkt kan kopen.

De bezoeker aan de site als ook de foodie in kwestie is zich namelijk vaak NIET bewust van hetgeen bepaalde voedingsstof-verhoudingen EN bepaalde bereidingstechnieken met zich mee kan brengen m.b.t. de voedende waarde van het uiteindelijke eindproduct.

Een eindproduct en creatie welke door de onwetende foodie dan ook vaak wordt beschreven als “veel gezonder” dan alles waarvan we weten, horen en lezen om ons heen dat ongezond zou zijn op basis van (in dat geval) OVERDUIDELIJK minder voedzame ingrediĆ«nten.

En daarin schuilt een gevaar!

  • Wanneer een baksel (zoals een kant-en-klaar koekje uit de winkel) OVERDUIDELIJK ongezonde ingrediĆ«nten bevat, dan snappen we natuurlijk allemaal tegenwoordig dat het eindproduct (het koekje dat we kopen) NIET gezond kan zijn.
  • Wanneer een baksel (bijvoorbeeld ook een koekje) echter zelf is bereid en deze bestaat uit afzonderlijk gezonde en voedzame ingrediĆ«nten en geen overduidelijk ongezonde ingrediĆ«nten bezit, snappen en begrijpen we over het algemeen NIET dat het eindproduct (dit eigen gebakken koekje) uiteindelijk ook best ongezond kan zijn door bepaalde voedingsstof-verhoudingen in dat baksel EN door reacties die kunnen hebben opgetreden tussen stoffen bij langdurige blootstelling aan lucht, licht en hoge temperaturen tijdens de bereiding van dit baksel!

En door de foodie (die dit zelf gevormde alternatief op het overduidelijk “ongezonde” koekje als ECHT WEL gezond benoemt) wordt dit kennelijk HELAAS ook vaak niet gesnapt en begrepen.

Zowat alles wat je dan ook ziet staan op sites van foodies wordt over het algemeen benoemd als gezond en oogt natuurlijk ook gezond wanneer dit is ontstaan uit allerlei voedzame ingrediƫnten!

Daarom eet deze foodie haar eigen baksels ook zo graag en dit dan natuurlijk allemaal ZONDER schuldgevoel!
Heel verleidelijk dus voor de bezoeker van deze site ook!

Iets lekkers kunnen eten ZONDER schuldgevoel, dat wil toch iedereen?!
Iets lekkers eten ZONDER dat je daarin jezelf hoeft te beperken aangezien het GEZOND is, dat wil toch OOK iedereen!

De creaties van deze foodies mogen namelijk naar eigen zeggen VOLOP gegeten worden, want deze zijn GEZOND (zo wordt vaak beschreven op dit soort sites)!
En ja, GEZONDE dingen mag je NATUURLIJK zonder schuldgevoel VOLOP eten!

Je ziet ook vaak foto’s van de foodies zelf die zitten te smullen van hun eigen creaties.
Tja, als deze foodie dit gewoon kan en doet, dan kan de bezoeker van de site dit natuurlijk ook!
Vooral wanneer de foodie in kwestie een stralende, slanke meid is.
Wanneer zijzelf haar recepten overduidelijk ook volop bereid en zelf ook volop eet en er dan alsnog zelf zo stralend en slank bij zit, tja, dan ben je als bezoeker aan zo’n site verkocht en wil jij ook wat deze foodie doet en eet!

Daarnaast beschrijven de foodies ook vaak dat ze hetgeen ze hebben gebakken vaak zelf ook als DAGELIJKS ontbijt of tussendoortje eten.
Ze beschrijven dus dat zij zichzelf zeker NIET beperken in de eigen bedachte gerechten en baksels.
Ook wordt vaak de tip gegeven aan moeders dat DEZE gerechten en baksels op de sites (in tegenstelling tot de supermarktbaksels) WEL ideaal zijn om ZORGELOOS aan kinderen mee te geven, want deze eigen bereide baksels, deze zijn allemaal dus WEL gezond!

Maar nogmaals:
Is iets dat GEEN overduidelijk belastende, schadelijke en onnatuurlijke ingrediƫnten bezit wel zomaar vanzelfsprekend gezond te noemen?
Is dit nog wel gezond te noemen wanneer de voedzame ingrediƫnten NIET in goede verhoudingen staan tot elkaar EN flink bloot hebben gestaan aan dingen als lucht, licht en hoge temperaturen tijdens het bereidingsproces?

NEE, niet vanzelfsprekend!

Is het dan ook terecht of verstandig lezers en kijkers hier WEL van te overtuigen en hen daardoor eigenlijk ook over te halen de recepten zelf ook te gaan bereiden en hetgeen dan bereid is prima ook DAGELIJKS op te nemen in een eetpatroon?
Is het dan ook terecht of verstandig tevens als tip te geven de baksels die de foodie zelf zo lekker vindt en zelf regelmatig maakt, eet en showt op de site als gezond te benoemen en te adviseren kinderen deze als gezonde snack aan te gaan bieden?

NEE!

Helaas gebruiken foodies toch wel heel vaak de term GEZOND.
Hoogstwaarschijnlijk denken ze zelf ook dat hetgeen ze hebben gebakken van voedzame ingrediƫnten ook echt niks anders dan GEZOND kan zijn.

Ze hebben dan ook vaak allerlei recepten met GEZONDE alternatieven op snoep, koek en gebak.
Allemaal gemaakt van voedzame ingrediƫnten uiteraard en DUS vanzelfsprekend gezond (de standaard conclusie lijkt het wel op dit soort sites).
Alternatieven dus voor hetgeen we allemaal van weten en horen en lezen dat NIET zo gezond is en WEL belastende, schadelijke en onnatuurlijke stoffen bevat.

Nou, dat is natuurlijk SUPER aantrekkelijk voor mensen die deze websites van deze foodies regelmatig bezoeken.
Wie zijn dat met name?
Wie bezoeken met name dit soort sites op zoek naar inspiratie om ZELF de bereiding van voeding in de hand te houden?

  • Mensen die wat bewuster en gezonder willen gaan leven en ZELF controle willen gaan uitoefenen op de voeding die hun lijf in komt, maar alsnog wel net zo LEKKER (maar nu GEZOND) willen kunnen blijven snoepen vaak, maar wie het ontbreekt aan inspiratie hierbij.
  • Ouders (moeders) die hun kinderen aan de ene kant hun snoeperijtjes niet willen gaan verbieden, maar die diep van binnen hun kinderen toch ook echt niet iets ongezonds en voorbereids uit de winkel willen geven en dus op zoek zijn naar gezonde alternatieven voor de standaard winkel-snoeperijtjes van kinderen (alternatieven voor snoep en koek met name).

Mensen die dus ECHT WEL met het bezoeken van dit soort sites tot doel hebben inspiratie op te doen voor voeding en “lekkere dingen” waar zijzelf en/of hun kinderen door OP VOORUIT GAAN qua gezondheid en dus NIET op achteruit gaan!
Ze zijn namelijk gericht en bewust op zoek naar GEZONDE alternatieven.

Helaas moet ik nu dus toch echt gaan vertellen en waarschuwen dat je door het opnemen van dergelijke gerechten en baksels in je eigen eetpatroon of die van je kinderen toch echt wel degelijk OOK belastende stoffen binnen kan krijgen!

Belastende stoffen die helaas toch ook NIET bepaald bijdragen aan een goede gezondheid.
Baksels die dan ook helaas alsnog niet GEZOND genoemd kunnen worden en ook beter niet zo kunnen worden gezien.
Baksels die je dan ook beter NIET zomaar dagelijks in je eigen eetpatroon of die van je kinderen op kan nemen.

Het erge is echter dat jij of je kinderen deze belastende stoffen dan nu binnen zullen krijgen (wanneer je deze baksels WEL zorgeloos in je eigen eetpatroon of die van je kinderen op zou nemen), terwijl je tegelijkertijd nu juist denkt veel bewuster en gezonder bezig te zijn dan eerder met kant en klare baksels uit de supermarkt en juist denkt nu iets te hebben gemaakt en gegeten wat GEEN belastende stoffen bezit!

Wanneer je een “ouderwets” koekje, snoepje of gebakje eet rechtstreeks vanuit de supermarkt en dus door een ander bereid, ben je er tenminste nog bewust van dat je iets belastends hebt gegeten!
Dan weet je wel degelijk dat je niks voedzaams in je lichaam hebt gestopt op dat moment.
Dan denk je er vaak ook nog WEL bij: “Dat moet ik niet dagelijks doen en eten”.

Bij dit soort eigen gemaakte baksels kan je echter ONTERECHT denken dat hetgeen je DAN in je lichaam hebt gestopt WEL voedzaam is geweest en denk je wellicht ook nog eens dat dit dan ook best regelmatig en dus ook BEST dagelijks gegeten kan worden.

OEI, zie je het gevaar hierin?

Een voorbeeld.

Afgelopen week kwam ik op een site van een foodie terecht.
Een foodie specifiek gericht op glutenvrije recepten.

Reacties zie je dan ook veel op deze site van moeders die zo blij zijn deze site te hebben ontdekt.
Reacties van moeders veelal van kinderen met darmklachten welke het vermoeden hebben dat hun kinderen gevoelig zijn voor gluten.
Vele darmklachten heden ten dage worden namelijk gewijd aan glutenhoudende granen.
Kijkend naar de voeding van tegenwoordig zijn darmklachten echter veelal te verklaren uit de hoge bewerkingsgraad van onze voeding, de scheve verhoudingen tussen voedingsstoffen inĀ  onze voeding en de gevolgen DAARVAN voor onze spijsverteringsprocessen.

Deze moeders zijn ZEER dankbaar (en uiten dit in hun reacties op de site), want nu kunnen ze eindelijk hun kinderen WEL wat te snoepen geven zonder dat dit ongezond is (denken ze) en ook zonder dat ze zich zorgen hoeven maken dat hun kinderen hierbij klachten zullen hoeven ervaren (denken ze)!

In hun reacties lees je dus duidelijk dat bezoekers aan deze site zomaar blind vertrouwen op de gezondheidsclaim welke de foodie op haar recepten plaatst en dat zeĀ ook blind vertrouwen op de “gezondheidskennis” van deze foodie.

Ik stuitte op een recept met als titel:
Suikervrije ontbijtkoek (tevens gluten en lactosevrij).

Dan (wanneer dergelijke termen worden gebruikt) wordt tegenwoordig HELAAS meteen geconcludeerd (op basis van afwezigheid van stoffen als suiker, gluten en lactose) dat iets dan wel gezond MOET en ZAL zijn wanneer het ook nog eens BOORDEVOL voedzame ingrediƫnten zit.
Nee, darmklachten mogen en kunnen dan ook NIET voortkomen uit een dergelijk baksel zonder suiker, gluten of lactose (de meest bekende darmverstorende stoffen) is HELAAS tevens de onjuiste en incomplete denkwijze.

Deze foodie schreef bij het recept:
“100% glutenvrij en ook nog eens zonder suikers. Kijk, een gezond alternatief voor de ontbijtkoek bomvol suikers.”

Waarin heeft deze foodie gelijk?
Ze heeft gelijk dat inderdaad deze ontbijtkoek geen gluten of lactose bevat.
Boekweit is namelijk een glutenvrij graan en verder bevat het recept geen granen.

Dat is helaas ook zowat het enige waar ze gelijk in heeft.

Is deze ontbijtkoek namelijk gezond te noemen?
Is het suikervrij te noemen?

Het recept bevat de volgende ingrediƫnten:

400 ml amandelmelk

2 bananen

8 medjoul dadels

200 gram amandelmeel

200 gram boekweitmeel

3 theelepels kaneel

3 theelepels koekkruiden

1 eetlepel baking soda (of bakpoeder)

Eventueel: handje pecannoten (of andere noten die je lekker vindt)
Nou, op het oog allemaal voedzame ingrediƫnten!

  • Fruit is gezond toch?
  • Noten ook toch?
  • Meel (zolang dat volkoren en glutenvrij is) ook toch?

Je voelt dan ook als leek (als bezoeker van zo’n site) TOTAAL geen reden te twijfelen aan de voedende waarde en dus de gezondheid van een baksel welke bereid is uit dergelijke ingrediĆ«nten waarschijnlijk.
En dus zul je waarschijnlijk ook al snel geneigd zijn dit zelf te gaan bakken en uitproberen wanneer je op zoek bent naar een glutenvrij en vooral GEZOND alternatief voor koek.
Valt het baksel dan vervolgens goed in de smaak bij jezelf en/of je kinderen, dan heb je voor je gevoel fijn een alternatief op de ongezonde koek boordevol suikers en gluten te pakken uit de supermarkt te pakken!

Je bent blij, want dat was je doel en daarnaar was je op zoek, dus wat ga je doen?
Het vaker bakken natuurlijk!
Is dit echter wel zo verstandig?
Is deze koek op basis van voedzame ingrediƫnten wel gezond?
Is deze eigenlijk wel eens suikervrij?
Weet je welke suikers in reguliere ontbijtkoek zitten?

De suikers glucose en fructose in de vorm van glucose-fructosestroop.
Weet je welke suikers in fruit zitten?
De suikers glucose en fructose in de vorm van sacharose.
Kan je deze koek dan suikervrij noemen?
Nee, dat kan je niet!
Zijn suikers echter hoe dan ook slecht?
Nee, suikers zijn enkel belastend voor het lijf wanneer ze je bloedsuikerspiegel ongewenst doen verhogen en je bloedsuikerspiegel en hormoonbalans vervolgens verstoren.
Dit doen ze wanneer de hormonen die de bloedsuikerspiegel reguleren dit reguleren NIET goed kunnen door afwezige voedingsstoffen OOK in de bloedbaan aanwezig.
Dit is het geval wanneer de voedingsbronnen van deze suikers weinig vocht en voedingsvezels meeleveren met deze suikers en tevens weinig tot geen vitamines en mineralen (vooral diegene die dienst doen als anti-oxidanten) mee-leveren.
Bij het ontbreken van die stoffen namelijk zal het opnemen van deze suikers vanuit de bloedbaan in de cellen en het vervolgens nuttig kunnen benutten van deze suikers namelijk bemoeilijkt worden EN zal er verzuring, glycatie en oxidatieve stress in het lijf kunnen ontstaan als reactie op een ongewenste verhoging van de bloedsuikerspiegel en een verstoorde hormoonbalans.
In aanwezigheid van voldoende vocht, vezels, vitamines en mineralen (vooral anti-oxidanten) echter zal dit niet zozeer aan de orde hoeven zijn en kan de bloedsuikerspiegel WEL prima gereguleerd worden en kunnen de suikers ook WEL opgenomen worden in de cellen en tevens ook WEL gunstig worden benut in stofwisselingsprocessen in de cellen.
Glucose-fructosestroop (in de ouderwetse ontbijtkoek) bevat GEEN vocht, GEEN vezels en ook GEEN vitamines en mineralen en al helemaal geen anti-oxidanten meer.
Deze stroop is dan ook een ONGEZONDE en BELASTENDE bron van suikers.
Fruit bevat WEL vocht, fruit bevat ook WEL vezels en fruit bevat tevens ook WEL vitamines en mineralen en heel veel anti-oxidanten.

Maar dan hebben we het over VERS en dus onverhit fruit!
Helaas raken het vocht en vele vitamines (met name anti-oxidanten) bij het bakken verloren, waardoor deze suikers toch ook een belastende waarde kunnen krijgen en net zo goed ook verzuring en een verhoogde bloedsuikerspiegel in het lijf teweeg kunnen brengen!
Gezond en suikervrij?
Nee niet bepaald dus.
Dagelijks gaan eten en je kinderen meegeven?
Op basis daarvan al liever niet dus!
Wanneer je het verminderen van darmklachten tot doel hebt, zijn deze baksels dan een goede keus?
Waardoor raakt onze darmflora namelijk zoal verstoord?

Onze darmflora raakt verstoord door onder andere grote hoeveelheden opgestapelde suikers en eiwitten en raakt tevens verstoord door onverteerde en slecht verteerde voedingsstoffen.

  • Wist je dat vocht erg belangrijk is in het lijf om verzuring te voorkomen?
  • Wist je dat dit niet alleen in je lijf belangrijk is, maar ook in je spijsverteringskanaal?
  • Wist je namelijk dat de zuurtegraad in verschillende delen van je spijsverteringskanaal bepaalt of spijsverteringsenzymen hun werk wel goed kunnen uitvoeren?
  • Wist je dat de aan- en afwezigheid van vocht deze zuurtegraad doet beĆÆnvloeden?
  • Wist je dat bij het ontbreken van vocht in de voeding die je eet de zuurtegraad (die altijd wel IETS zuur moet zijn in het spijsverteringskanaal) ook zelfs TE laag kan worden, waardoor dit nadelen kan gaan geven m.b.t. de enzymwerking van spijsverteringsenzymen?
  • Wist je dat daardoor voedingsstoffen onnodig lang onverteerd of slecht verteerd in maag en darmen zullen verblijven?
  • Wist je dat suikers (wanneer deze te lang in een te zuur milieu verblijven) kunnen gaan gisten?

Hoeveel vocht is er aanwezig in deze koek?
Fruit levert in onverhitte toestand namelijk WEL vocht, maar in verhitte toestand niet meer!
Wist je dat je behoorlijk wat darmklachten ook kan gaan ervaren door gisting van suikers in je darmen?

  • Wist je dat tevens acrylamides (een belastend bijproducten uit een reactie tussen suikers eiwitten) kunnen ontstaan bij verhitting van granen boven de 120 graden bij een bereiding zonder vocht (dus bij het bakken van granen)?
  • Wist je dat suikers (glucose en fructose) bij het bakken (en dus wederom in de afwezigheid van vocht) kunnen gaan reageren met eiwitten en vetten, waardoor versuikerde eiwitten en vetten ontstaan?
  • Wist je dat deze acrylamides en versuikerde eiwitten en vetten allen belastende en verzurende stoffen vormen voor darmen en lijf?
  • Wist je dat al deze stoffen kunnen ontstaan bij de verhitting van de GEZONDE ingrediĆ«nten aanwezig in dit ontbijtkoekrecept?
  • Wist je namelijk dat ALLE brandstoffen RIJK aan anti-oxidanten (zowel de glucose uit fruit als de vetzuren uit noten in dit recept) hun anti-oxidanten kunnen gaan verliezen bij blootstelling aan lucht en hitte (wat is gebeurt bij de bereiding van deze koek) en vervolgens hun voedende en ontzurende waarde verliezen en zelfs een belastende en verzurende waarde kunnen verkrijgen?
  • Wist je dat de enorm donkere kleur van de koek (zie foto van de desbetreffende koek hieronder) voortkomt uit al de belastende stoffen die zijn gevormd en ontstaan vanuit de reactie tussen suikers en eiwitten en vetten bij verhitting zonder vocht?ontbijtkoek

Ja, dit recept is dus WEL glutenvrij en ja, dit recept is ook WEL lactosevrij, maarĀ is deze ook suikervrij te noemen?
NEE!
Is deze gezond te noemen?
NEE!
Gezondheid kan namelijk pas ervaren worden bij een gereguleerde bloedsuikerspiegel en een optimale zuurtegraad in zowel darmen als lijf!
Zowel een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel maar ook een optimale zuurtegraad van darmen of lijf zal bij en door het eten van deze koek NIET waarschijnlijk zijn en ook zeker niet bepaald gestimuleerd worden door de stofsamenstelling aanwezig in deze koek!
Dringend advies dan ook wanneer je zelf van koken en bakken houdt en regelmatig op zoek bent naar inspirerende recepten:
Mail me om meer te weten te komen over de daadwerkelijke voedzaamheid van het recept je voor ogen hebt om te maken want enkel de aanwezigheid van voedzame ingrediƫnten en een foodie die claimt dat iets gezond en voedzaam zou zijn, garandeert deze voedzaamheid dus zeker nog niet!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!