Het gevaar van de onbewust ongezonde voeding
Van roken weten we dat het niks gunstigs doet voor onze gezondheid.
Als minderjarige kan en mag je dit dan ook niet zomaar kopen en als volwassene word je flink gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen door de verpakking.
Kopen en roken kan je het alsnog wel, ook al is het iets schadelijks voor het menselijk lichaam, maar door dit besef en al deze waarschuwingen, kan je deze schade dan niet meer onbewust oplopen en is het je eigen bewuste keuze en verantwoordelijkheid.
OF we de schade goed kunnen inschatten is de vraag.
We beseffen inderdaad dat roken niks gunstigs kan doen en leveren in je lichaam en beseffen dat het niet heel prettig moet zijn voor de longen, maar DIRECT een nadelig effect ervaren we niet, veel mensen om ons heen roken en die leven nog steeds, je opa is er 90 om geworden, dus kan je het alsnog wel wegschuiven als “zo’n vaart zal het niet lopen”.
Bewust van dat het niet gezond is, ok.
Bewust dat het OP DEN DUUR schade KAN berokkenen, ok.
Dat beseffen we allemaal.
“Maar dit hoeft bij onszelf toch niet het geval te zijn!”, denken we misschien ook wel tegelijkertijd.
Bewust van dat NU wanneer je rookt cellen van longen, darmen en hersenen bijvoorbeeld, zonder dat je het merkt, al wel schade berokkend wordt, waar dit blijvende schade kan vormen, wanneer je leefstijl niet genoeg mogelijkheid tot herstel van beschadigde cellen biedt, DAT zijn we echter niet.
Bepaalde gangpaden in de supermarkt en de producten aldaar, zoals koek, snoep, chips, frisdrank etc.
Daarvan weten we OOK dat het niks gunstigs levert voor onze gezondheid.
Daarom baseren we er niet ons dagelijks eetpatroon op, want dat, zo beseffen we, KAN niet gezond zijn.
Echter, we zien deze categorie voeding wel als HEEL anders dan roken, waar ook nog eens zo’n dodelijke waarschuwing op staat.
Ok, deze voeding is wellicht niet gezond; ons lichaam kan er niks gunstigs uit halen, maar schadelijk, nee, bewust van dat het schade aan kan richten, dat zijn we niet zozeer of willen we niet zozeer zijn.
Waarom zou je namelijk iets eten of drinken wat schade aanricht en waar je “kapot” van en aan kan gaan?!
Deze schade zal met name ontstaan, wanneer de frequentie van deze beschadiging (welke plaatsvindt door ongezonde voeding EN stress, welke we met z’n allen eten EN ervaren), behoorlijk hoog ligt, eigenlijk de hele dag elkaar afwisselt, dus de stress EN ongezonde voeding, en ons lichaam daardoor nauwelijks ruimte overhoudt te herstellen hiervan.
Nee, dat alles beseffen we niet en ervaren we niet zo; enkel dat het niks gunstigs doet.
Maar ja, doe je dat (het ongezonde eten, ofwel snoepen en snaaien) dus niet te vaak EN plaats je daar voeding tegenover welke WEL gezond is en WEL gunstige uitwerking heeft op ons lichaam en onze gezondheid en ons lichaam dus WEL iets gunstigs uit kan halen, dan moet die categorie van wat minder gezonde voeding wel kunnen, toch?!
Af en toe jezelf een beetje beschadigen, moet dus kunnen..
Echter…dan komen we uit op de gangpaden waar je die gezonde producten, dus je gezonde, “normale” voeding vandaan haalt.
Die gezonde producten, waar ons lichaam volgens ons WEL iets mee kan.
Waar ons lichaam volgens ons GEEN schade van ondervindt en volgens ons zelfs eerdere schade van de “af en toe” ongezonde dingen mee kan goed maken en uit balanceren.
Is deze voeding echter wel zo gezond als wij denken?
Levert deze geen schade?
Kan ons lichaam daar ECHT iets gunstigs mee?
Kan ons lichaam daarmee eerdere schade helpen herstellen en dus uit balanceren en goed praten?
Waarom eet je of eet men bijvoorbeeld een koekje, dus een product uit de “ongezonde” gangpaden, niet al te vaak of veel?
Met name, omdat het slechte, bewerkte vetten en bewerkte suikers bevat en daarvan weet je dat ze ongezond zijn, zelfs schadelijke uitwerking op onze hersenen kunnen hebben, maar…ach….dat zal toch ook zo’n vaart niet lopen!
DAAROM eet je dit niet al te vaak of veel, wanneer je enigszins gebaat bent bij je gezondheid.
Nee, wat doe je..
Uit de “gezonde” gangpaden haal je van die mooie donkerbruine waldkorn bakkersbeschuiten.
DIE eet je vervolgens als tegenhanger van het “ongezonde” wat je weet af en toe te eten, als ook meer van dit soort “natuurlijk en gezond ogende” producten; deze leg je allemaal OOK in je karretje.
Hieruit put je je gezonde basisvoeding.
DIE voeding, welke je voor je gemoedsrust tegenover de “af en toe” ongezonde koeken of chips of iets dergelijks plaats.
DIE voeding, dus ook die beschuiten, die moeten de balans dan vormen.
DIE leveren de gezonde stoffen.
DIE leveren natuurlijk geen schade, nee, DIE kunnen wel helpen de schade van ongezonde voeding goed te praten of herstellen.
Deze zijn namelijk gezond!!
TOCH??!!
Vergis je niet…
In de gangpaden waar de voeding ligt, welke jij koppelt aan gezond en welke wellicht ook wel gezond en natuurlijk ogen en je granen en zaadjes op kan zien zitten (en ja, dan MOET het wel gezond zijn) en waar gezondheidsclaims ook op verpakkingen staan, breeduit.
Ook DAAR in die gangpaden vind je helaas ongezonde voeding.
Ongezonde stoffen in producten die gezond ogen, welke zelfs ook net zo goed schade kunnen berokkenen!
Het erge is echter; HIERVAN ben je dan niet of sowieso minder bewust en komt dan ONTERECHT onschuldig over!
Voel je je dan ook niet fit of kom je aan in gewicht na het eten van voeding met name uit DIE “gezonde” gangpaden, zul je het (de oorzaak) niet snel in DIE categorie voeding zoeken, want ja, DAT is je gezonde basis, DAAR kan het niet aan liggen, dus ga je enkel kijken naar de extra’s welke je hebt gegeten en DIE minderen, maar vergis je wederom niet. .
Het schadelijke, waardoor je je niet fit voelt en/of aankomt kan NET ZO GOED voortkomen uit dat wat jij at als zijnde “gezond”!
Waarom at je het koekje ook alweer niet of niet al te veel of vaak?
Door bewerkte suikers en vetten toch, waarvan je wist dat ze ongezond en schadelijk waren.
Naar de ingrediënten van de beschuit heb je echter niet gekeken, daarvan ging je uit dat het gezond zou zijn door hoe het oogt en op welke afdeling het ligt.
Maar wist je dat deze beschuit niet eens gemaakt is van volkorenmeel, maar bloem, net als het koekje, welke je lichaam BEIDE “ontvangt en verwerkt” als suiker?
Dat de luchtige structuur en donkerbruine kleur van die “gezonde beschuit” verkregen is uit misschien wel 3 verschillende varianten van gebrande suikers of suikerstroop ook vaak (welke je wel zou zien, wanneer je naar de ingrediënten zou kijken, maar dat hoef je bij een beschuit toch niet te doen, want die is toch gezond?!) EN dat ook vaak gehard plantaardig vet is gebruikt ter bereiding van beschuiten, wat wel de meest schadelijke bewerking van vet is voor je aderen en erg nadelig voor je cholesterol?
En DAT eet je dus met het idee gezond bezig te zijn!
Dit zijn schadelijke/belastende stoffen NET ZO GOED als die in dat koekje zitten; als eerste voor hersenen, maar op den duur ook je hele lichaam!
Dit wil zeggen dat wanneer je dit soort producten, denkend dat het gezond is, de hele dag door eet EN je dan ook nog eens de overduidelijk, bewuste ongezonde dingen “af en toe” ernaast eet, omdat je naar jouw weten nog niks of weinig ongezonds hebt gegeten…je lichaam een constante stroom krijgt haast van belastende stoffen: hoe kan je lichaam zonder herstellende stoffen in je voeding en/of tijd om te herstellen, dan nog van al deze schade herstellen?!
En dan vinden we het gek dat we met z’n allen steeds zwaarder en zieker worden en ons niet fit voelen, dit soort voeding etende?
Add comment