Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het DPP-4 enzym (het enzym welke gluten- en melk-eiwitten verteert:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) tekorten in dit enzym (en de vele klachten welke daaruit voortkomen) helpen voorkomen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten tekorten in dit enzym (en de vele klachten welke daaruit voortkomen) helpen voorkomen.
Lees je mee?
Proline-bevattende eiwitten
Voedingsstoffen moeten verteerd worden (gesplitst worden in kleinere delen) in je spijsverteringskanaal om opgenomen te kunnen worden in je lijf.
Vindt deze vertering niet goed plaats, dan zullen voedingsstoffen slecht verteerd (ongesplitst) in je darmen belanden en kunnen ze aldaar schade aanrichten en klachten veroorzaken.
Wanneer proline-bevattende eiwitten regelmatig slecht verteerd (ongesplitst) in je darmen belanden, dan zullen deze zeer heftige effecten teweegbrengen:
- Je endorfine-receptoren zullen door de exorfines (aanwezig in ongesplitste proline-bevattende eiwitten) overbelast raken.
- Je lichaam zal op den duur resistent worden voor endorfines (een anti-stress neurotransmitter met verdovende, maar tevens ook herstellende eigenschappen).
- Je zenuwstelsel zal op den duur niet meer goed kunnen herstellen na stress.
- Je zenuwstelsel zal op den duur overbelast en overprikkeld raken.
- Je lichaam zal op den duur resistent worden voor de signaalstoffen dopamine, insuline en cortisol.
- Jij kan hierdoor op den duur uitputtingsverschijnselen, een slecht functionerend immuunsysteem, overgevoeligheidsreacties, een verhoogde verslavingsgevoeligheid, maar ook ADHD-kenmerken, ontwikkelingsstoornissen en de gevolgen van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel gaan ervaren.
Ook zal de beschermende slijmvlieslaag in je darmen op den duur verdund raken en kunnen lekkende darmen, auto-immuunziektes (ontstekingsziektes) en heftige allergische reacties ontstaan, wanneer proline-bevattende eiwitten regelmatig slecht verteerd (ongesplitst) in je darmen belanden:
- Proline-bevattende eiwitten vormen namelijk sterke allergenen, wanneer deze niet gesplitst worden en in je darmen belanden.
Conclusie:
- Een goede vertering van proline-bevattende eiwitten is zeer belangrijk om een goede gezondheid, een goed functionerend zenuwstelsel en minimale (geestelijke en lichamelijke) klachten te kunnen ervaren.
Gluten-houdende granen en zuivel van de koe
Gluten-houdende granen bevatten gluten-eiwitten:
- Dit zijn proline-bevattende eiwitten.
Zuivel van de koe bevat caseïne:
- Dit is een proline-bevattend eiwit.
Kortom:
- Wanneer gluten-houdende granen en zuivel van de koe door jou regelmatig gegeten en gedronken wordt (en dit niet goed verteerd kan worden door je lijf), dan zou dit bovengenoemde klachten (wanneer jij je daarin herkent) kunnen verklaren.
Conclusie:
- Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan duidt dit op een tekort in het enzym welke proline-bevattende eiwitten kan splitsen (verteren) in jouw lijf.
Dipeptidyl peptidase IV
Het enzym DPP-4 (dipeptidyl peptidase IV) is het proteolytische enzym welke in staat is proline-bevattende eiwitten te splitsen (verteren):
- Geen enkel ander proteolytisch enzym (eiwit-verterings enzym) is hiertoe in staat.
Ontbreekt dit enzym in jouw lijf, dan zal je lijf niet goed in staat zijn gluten-houdende granen en zuivel van de koe te verteren en zullen vele proline-bevattende eiwitten (exorfines) slecht verteerd onderin je darmen belanden en zullen deze ook jouw endorfine-systeem op den duur uitputten (wanneer je voeding deze eiwitten rijkelijk blijft bevatten).
Dit enzym wordt normaal gesproken geproduceerd door de cellen van de darmvilli in je dunne darm:
- Ze zijn aanwezig op de celmembranen van de cellen van je dunne darm.
Je darmvilli kunnen echter beschadigd raken.
Wanneer je darmvilli beschadigd raken, dan zal het DPP-4 enzym verdwijnen.
Dit is het geval, wanneer de beschermende slijmvlieslaag in je darmen verdund raakt en niet goed hersteld wordt.
Kortom:
- Een dikke slijmvlieslaag in je darmen is nodig om tekorten in het DPP-4 enzym te kunnen voorkomen.
Wist je dat:
- Een sterk verdunde slijmvlieslaag tegenwoordig bij veel mensen de oorzaak vormt voor het ontbreken van het DPP-4 enzym in hun darmen en tevens de oorzaak vormt voor een slechte vertering van gluten-houdende granen en zuivel van de koe?
Conclusie:
- Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan duidt dit op een tekort in het DPP-4 enzym en is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een sterk verdunde slijmvlieslaag in je darmen.
De slijmvlieslaag in je darmen
In je darmen komen regelmatig stoffen terecht welke de beschermende slijmvlieslaag in je darmen kunnen beschadigen (en daardoor verdunnen):
- Geconcentreerde (vocht-arme) voeding met vele additieven daarin aanwezig (welke menigeen tegenwoordig eet) bevat veel van dit soort stoffen.
Ook produceren je slechte darmbacteriën stoffen welke de beschermende slijmvlieslaag in je darmen kunnen beschadigen (en daardoor verdunnen):
- Geconcentreerde (vocht-arme) voeding met vele additieven daarin aanwezig (welke menigeen tegenwoordig eet) bevat vele stoffen waaruit je slechte darmbacteriën dit soort belastende stoffen kunnen vormen.
Gelukkig bezit je darmwand slijm-producerende cellen genaamd gobletcellen (ook wel slijmbekercellen genoemd).
Met behulp van de slijmstoffen welke de slijmproducerende cellenin je darmen kunnen vormen en uitknijpen kan een verdunde slijmvlieslaag in je darmen tijdig hersteld worden en kunnen tekorten in het DPP-4 enzym voor een groot deel voorkomen worden.
Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je voeding tekorten vertoont in stoffen welke de vorming en het uitknijpen van slijmstoffen (door de slijmbekercellen in je darmen) mogelijk helpen maken.
Conclusie:
- Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan duidt dit op een tekort in het DPP-4 enzym en schiet je voeding hoogstwaarschijnlijk tekort in stoffen welke het herstel van een verdunde slijmvlieslaag in je darmen mogelijk helpen maken.
Vetten
Alle voedings-vetten bevatten vetzuren.
Niet alle voedings-vetten bevatten echter de vetzuren omega 3 en 6.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn nodig om:
- Prostaglandines (weefselhormonen) te kunnen vormen.
Prostaglandines (weefselhormonen) zijn nodig om:
- De celmembranen van de slijmbekercellen in je darmen te kunnen herstellen, een goede secretie van slijmstoffen door deze cellen mogelijk te maken en het herstel van de slijmvlieslaag in je darmen hierdoor mogelijk te kunnen maken.
De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor prostaglandines dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor de productie van prostaglandines en het herstel van de slijmvlieslaag in hun darmen alsnog niet goed plaats kan vinden en tekorten in het DPP 4 enzym kunnen ontstaan of blijven bestaan.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om de slijmvlieslaag in je darmen intact te kunnen houden.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om tekorten in het DPP-4 enzym te kunnen voorkomen.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede vertering van gluten-houdende granen en zuivel van de koe mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om bovengenoemde klachten zoveel mogelijk te kunnen voorkomen en verminderen.
Conclusie:
- Wanneer je met behulp van je voeding een tekort in het DPP-4 enzym zoveel mogelijk wilt helpen voorkomen (en daarnaast ook de slijmvlieslaag in je darmen intact wilt helpen houden), dan moet je voeding zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren (gaan) bevatten.
Vraag:
- Voel jij je regelmatig uitgeput?
- Heb jij een enorme zoetbehoefte en de neiging wel door te kunnen blijven eten in snoep, brood etc. ?
- Heb jij last van allergieën?
- Voel jij je regelmatig erg onrustig?
- Ervaar jij deze klachten met name na het eten van graanproducten en zuivelproducten?
- Hoogstwaarschijnlijk heerst er een tekort in het DPP-4 enzym in jouw lijf!
- Hoogstwaarschijnlijk is de slijmvlieslaag in je darmen sterk verdund geraakt!
- Ben jij bereid meer groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren (liefst elk moment dat je iets eet) te gaan eten en de consumptie van graanproducten en zuivel te verminderen, zodat herstel plaats kan vinden in je lijf en je klachten kunnen verminderen?
Add comment