Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het DPP-4 enzym (het enzym welke gluten- en melk-eiwitten verteert:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten tekorten in dit enzym (en de vele klachten welke daaruit voortkomen) helpen voorkomen.

Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten tekorten in dit enzym (en de vele klachten welke daaruit voortkomen) helpen voorkomen.

Lees je mee?

Proline-bevattende eiwitten

Voedingsstoffen moeten verteerd worden (gesplitst worden in kleinere delen) in je spijsverteringskanaal om opgenomen te kunnen worden in je lijf.

Vindt deze vertering niet goed plaats, dan zullen voedingsstoffen slecht verteerd (ongesplitst) in je darmen belanden en kunnen ze aldaar schade aanrichten en klachten veroorzaken.

Wanneer proline-bevattende eiwitten regelmatig slecht verteerd (ongesplitst) in je darmen belanden, dan zullen deze zeer heftige effecten teweegbrengen:

  • Je endorfine-receptoren zullen door de exorfines (aanwezig in ongesplitste proline-bevattende eiwitten) overbelast raken.
  • Je lichaam zal op den duur resistent worden voor endorfines (een anti-stress neurotransmitter met verdovende, maar tevens ook herstellende eigenschappen).
  • Je zenuwstelsel zal op den duur niet meer goed kunnen herstellen na stress.
  • Je zenuwstelsel zal op den duur overbelast en overprikkeld raken.
  • Je lichaam zal op den duur resistent worden voor de signaalstoffen dopamine, insuline en cortisol.
  • Jij kan hierdoor op den duur uitputtingsverschijnselen, een slecht functionerend immuunsysteem, overgevoeligheidsreacties, een verhoogde verslavingsgevoeligheid, maar ook ADHD-kenmerken, ontwikkelingsstoornissen en de gevolgen van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel gaan ervaren.

Ook zal de beschermende slijmvlieslaag in je darmen op den duur verdund raken en kunnen lekkende darmen, auto-immuunziektes (ontstekingsziektes) en heftige allergische reacties ontstaan, wanneer proline-bevattende eiwitten regelmatig slecht verteerd (ongesplitst) in je darmen belanden:

  • Proline-bevattende eiwitten vormen namelijk sterke allergenen, wanneer deze niet gesplitst worden en in je darmen belanden.

Conclusie:

  • Een goede vertering van proline-bevattende eiwitten is zeer belangrijk om een goede gezondheid, een goed functionerend zenuwstelsel en minimale (geestelijke en lichamelijke) klachten te kunnen ervaren.

Gluten-houdende granen en zuivel van de koe

Gluten-houdende granen bevatten gluten-eiwitten:

  • Dit zijn proline-bevattende eiwitten.

Zuivel van de koe bevat caseïne:

  • Dit is een proline-bevattend eiwit.

Kortom:

  • Wanneer gluten-houdende granen en zuivel van de koe door jou regelmatig gegeten en gedronken wordt (en dit niet goed verteerd kan worden door je lijf), dan zou dit bovengenoemde klachten (wanneer jij je daarin herkent) kunnen verklaren.

Conclusie:

  • Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan duidt dit op een tekort in het enzym welke proline-bevattende eiwitten kan splitsen (verteren) in jouw lijf.

Dipeptidyl peptidase IV

Het enzym DPP-4 (dipeptidyl peptidase IV) is het proteolytische enzym welke in staat is proline-bevattende eiwitten te splitsen (verteren):

  • Geen enkel ander proteolytisch enzym (eiwit-verterings enzym) is hiertoe in staat.

Ontbreekt dit enzym in jouw lijf, dan zal je lijf niet goed in staat zijn gluten-houdende granen en zuivel van de koe te verteren en zullen vele proline-bevattende eiwitten (exorfines) slecht verteerd onderin je darmen belanden en zullen deze ook jouw endorfine-systeem op den duur uitputten (wanneer je voeding deze eiwitten rijkelijk blijft bevatten).

Dit enzym wordt normaal gesproken geproduceerd door de cellen van de darmvilli in je dunne darm:

  • Ze zijn aanwezig op de celmembranen van de cellen van je dunne darm.

Je darmvilli kunnen echter beschadigd raken.

Wanneer je darmvilli beschadigd raken, dan zal het DPP-4 enzym verdwijnen.

Dit is het geval, wanneer de beschermende slijmvlieslaag in je darmen verdund raakt en niet goed hersteld wordt.

Kortom:

  • Een dikke slijmvlieslaag in je darmen is nodig om tekorten in het DPP-4 enzym te kunnen voorkomen.

Wist je dat:

  • Een sterk verdunde slijmvlieslaag tegenwoordig bij veel mensen de oorzaak vormt voor het ontbreken van het DPP-4 enzym in hun darmen en tevens de oorzaak vormt voor een slechte vertering van gluten-houdende granen en zuivel van de koe?

Conclusie:

  • Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan duidt dit op een tekort in het DPP-4 enzym en is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een sterk verdunde slijmvlieslaag in je darmen.

De slijmvlieslaag in je darmen

In je darmen komen regelmatig stoffen terecht welke de beschermende slijmvlieslaag in je darmen kunnen beschadigen (en daardoor verdunnen):

  • Geconcentreerde (vocht-arme) voeding met vele additieven daarin aanwezig (welke menigeen tegenwoordig eet) bevat veel van dit soort stoffen.

Ook produceren je slechte darmbacteriën stoffen welke de beschermende slijmvlieslaag in je darmen kunnen beschadigen (en daardoor verdunnen):

  • Geconcentreerde (vocht-arme) voeding met vele additieven daarin aanwezig (welke menigeen tegenwoordig eet) bevat vele stoffen waaruit je slechte darmbacteriën dit soort belastende stoffen kunnen vormen.

Gelukkig bezit je darmwand slijm-producerende cellen genaamd gobletcellen (ook wel slijmbekercellen genoemd).

Met behulp van de slijmstoffen welke deze cellen kunnen vormen en uitknijpen kan een verdunde slijmvlieslaag in je darmen tijdig hersteld worden en kunnen tekorten in het DPP-4 enzym voor een groot deel voorkomen worden.

Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je voeding tekorten vertoont in stoffen welke de vorming en het uitknijpen van slijmstoffen (door de slijmbekercellen in je darmen) mogelijk helpen maken.

Conclusie:

  • Wanneer jij je in bovengenoemde klachten herkent, dan duidt dit op een tekort in het DPP-4 enzym en schiet je voeding hoogstwaarschijnlijk tekort in stoffen welke het herstel van een verdunde slijmvlieslaag in je darmen mogelijk helpen maken.

Eiwitten

Alle voedings-eiwitten bevatten aminozuren.

Enkel dierlijke voedings-eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Alle essentiële aminozuren zijn nodig om:

  • Nieuwe proteïnes te kunnen  vormen.
  • De slijmbekercellen in je darmen in staat te stellen slijmstoffen (glyco-proteïnes) te vormen.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor slijmstoffen (glyco-proteïnes) alsnog niet goed gevormd kunnen worden in hun darmen en tekorten in het DPP 4 enzym in hun darmen alsnog niet goed voorkomen kunnen worden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om de slijmvlieslaag in je darmen intact te kunnen houden.
  • Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om tekorten in het DPP-4 enzym te kunnen voorkomen.
  • Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede vertering van gluten-houdende granen en zuivel van de koe mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding niet heel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om bovengenoemde klachten zoveel mogelijk te kunnen voorkomen en verminderen.

Conclusie:

  • Wanneer je met behulp van je voeding een tekort in het DPP-4 enzym zoveel mogelijk wilt helpen voorkomen (en daarnaast ook de slijmvlieslaag in je darmen intact wilt helpen houden), dan moet je voeding zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten (zie de mail van gisteren) en intacte dierlijke eiwitten (gaan) bevatten.

Er is nog meer

De regelmatige consumptie van groenten en intacte dierlijke eiwitten kan helpen tekorten in het DPP-4 enzym zoveel mogelijk te voorkomen.

Helaas bevatten groenten en intacte dierlijke eiwitten gezamenlijk alsnog niet alle stoffen welke nodig zijn om de slijmvlieslaag in je darmen intact te kunnen houden (te kunnen herstellen) en welke tekorten in het DPP-4 enzym helpen voorkomen.

Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke tekorten in het DPP-4 enzym helpt voorkomen.

Lees je dan ook weer mee?

Vraag:

  • Voel jij je regelmatig uitgeput?
  • Heb jij een enorme zoetbehoefte en de neiging wel door te kunnen blijven eten in snoep, brood etc. ?
  • Heb jij last van allergieën?
  • Voel jij je regelmatig erg onrustig?
  • Ervaar jij deze klachten met name na het eten van graanproducten en zuivelproducten?
  • Hoogstwaarschijnlijk heerst er een tekort in het DPP-4 enzym in jouw lijf!
  • Hoogstwaarschijnlijk is de slijmvlieslaag in je darmen sterk verdund geraakt!
  • Ben jij bereid meer groenten en intacte dierlijke eiwitten (liefst elk moment dat je iets eet) te gaan eten en de consumptie van graanproducten en zuivel te verminderen, zodat herstel plaats kan vinden in je lijf en je klachten kunnen verminderen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!