Het dichtslibben van aderen
Weer een naar bericht!
Het lijkt niet op te houden!
Weer heeft iemand in je omgeving een hartinfarct ervaren!
Wat bleek:
- Diens aderen waren behoorlijk dicht geslibd geraakt!
- De bloedtoevoer naar diens hart verliep daardoor zeer slecht!
Pffff..
Wat heb je soortgelijke berichten vaak te horen gekregen de laatste tijd zeg!
Wat komt dat vaak voor zeg!
Ook hoor je regelmatig dat mensen opeens gedotterd moeten worden.
Mensen waarbij uit onderzoek is gebleken dat ook hun aderen behoorlijk dichtgeslibd zijn geraakt.
Gelukkig werd dit bij hen ontdekt nog voor er een nare consequentie (zoals een hartinfarct) uit voort was gekomen.
Op het nippertje dus!
Eng hoor!
Hoezo eng?
Nou ja.
Het lijkt je zomaar te kunnen overkomen!
Het dichtslibben van je aderen lijkt zomaar te kunnen gebeuren zonder hier erg in te hebben en ook zonder hier bewust van te zijn en worden!
Wanneer deze mensen in je omgeving (wiens aderen dichtgeslibd bleken) nou mensen waren geweest welke duidelijk een risicogroep vormen:
- Mensen met overgewicht.
- Mensen met een in-actieve leefstijl.
- Mensen van gevorderde leeftijd.
- Mensen met een overdadig eetpatroon.
- Mensen met een ongezond eetpatroon.
Dan had je het nog wel begrepen en was je wellicht niet zo geschrokken.
Deze gevallen betroffen echter alle:
- Redelijk slanke mensen.
- Betrekkelijk actieve mensen.
- Betrekkelijk jonge mensen.
- Ogenschijnlijk normale eters.
- Ogenschijnlijk gezonde eters.
Dat maakt het eng!
Dat betekent dat ook JOUW aderen zomaar al flink dichtgeslibd zouden kunnen zijn op dit moment OOK zonder dat jij dit door hebt!
Dat is hartstikke eng!
Want wat blijkt hieruit:
- Ook jonge, slanke, actieve mensen met een ogenschijnlijk normaal eetpatroon kunnen aderen bezitten welke al FLINK zijn dichtgeslibd.
Wat zoal van invloed is op het dichtslibben van je aderen gaan we dan ook vandaag bespreken!
We gaan NATUURLIJK de invloed van voeding bespreken op het dichtslibben van aderen.
Het eetpatroon welke vele “normale Nederlanders” hanteren kan namelijk OOK het dichtslibben van aderen verklaren en veroorzaken.
Wellicht kan jouw eigen eetpatroon dus ook wel het dichtslibben van JOUW aderen veroorzaken!
Lees je mee?
Lees je mee welke voeding zoal een nadelige invloed heeft op de conditie van je aderen?
De conditie van je aderen
Aderen dienen bij voorkeur glad en flexibel te zijn.
Om glad en flexibel te kunnen zijn is het belangrijk dat de vetten aanwezig in de wand van je aderen:
- Veelal van onverzadigde aard zijn.
- Onbeschadigd zijn.
Onverzadigde vetzuren zijn vetzuren met één of meerdere dubbele bindingen in hun bio-chemische structuur.
Deze dubbele bindingen maken deze vetzuren flexibel.
Verzadigde vetzuren (welke geen dubbele bindingen bezitten) zijn stug en ook cholesterol is een zeer stugge structuur.
De aanwezigheid van verzadigde vetzuren en cholesterol in je aderen maken de wanden van je aderen stug en hard.
Verzadigde vetzuren en cholesterol dienen dan ook in de minderheid te zijn in de wanden van je aderen wil je je aderen flexibel houden.
In je hersenen (welke voor een groot deel OOK uit vetten bestaan) zijn deze stugge vetten (verzadigde vetten en cholesterol) echter juist wel weer handig.
Tja, je hersenen hoeven ook niet flexibel te zijn hè!
Het vernauwen van je aderen
Zodra, als en wanneer de wanden van je aderen stug en hard zijn of worden, kan er zeer makkelijk plaque-vorming ontstaan.
Ook wanneer de wanden van je aderen beschadigd raken of ontstoken raken, kan er zeer makkelijk plaque-vorming ontstaan.
Deze plaques kunnen uitbreiden en kunnen je aderen vernauwen.
Door deze plaquevorming kunnen je aderen dus dichtslibben.
Zodra, als en wanneer de wanden van je aderen flexibel en glad zijn, zal deze plaquevorming echter niet zo makkelijk plaatsvinden.
Kortom:
Je wil flexibele, gladde aderen behouden om plaquevorming en het dichtslibben van je aderen zo goed mogelijk te voorkomen!
Instabiele vetzuren
Om je aderen glad en flexibel te kunnen houden is het zeer belangrijk dat de onverzadigde vetzuren aanwezig in de wanden van je aderen intact blijven.
Onverzadigde vetzuren zijn echter ZEER instabiele vetzuren en kunnen daardoor juist zeer makkelijk en zeer snel beschadigd raken:
- Onverzadigde vetzuren kunnen zeer makkelijk oxideren zodra ze in aanraking komen met vrije radicalen en niet beschermd worden door anti-oxidanten.
Wanneer zijn er vooral veel vrije radicalen en weinig anti-oxidanten aanwezig in je lijf?
- Wanneer je voeding tekorten vertoont in essentiële bouwstoffen (waaronder anti-oxidanten en essentiële (onverzadigde) vetzuren), maar wel vele niet-essentiële brandstoffen (zoals glucose) bevat.
- Wanneer je voeding tekortschiet in essentiële bouwstoffen (waaronder anti-oxidanten en essentiële (onverzadigde) vetzuren) en je daarbij rookt.
Wanneer de onverzadigde vetzuren in de wand van je aderen oxideren, verliezen ze hun flexibiliteit.
Conclusie:
- Als gevolg van roken, tekorten in essentiële bouwstoffen en overschotten in niet-essentiële brandstoffen (zoals glucose en verzadigd vet) in je voeding kunnen de wanden van je aderen dus stug worden.
Hierdoor zullen je aderen ontvankelijker worden voor plaquevorming en kunnen ze makkelijker dichtslibben.
Ook kunnen de vetten in de wanden van je aderen beschadigd raken:
- De vetten in de wanden van je aderen kunnen versuikerd en vervolgens ook zeer makkelijk ontstoken raken.
Dit kan en zal plaatsvinden (dit versuikeren) wanneer je bloedsuikerspiegel langdurig verhoogd is.
Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel kan veroorzaakt worden door:
- Veel bronnen van glucose (koolhydraten) in je eetpatroon.
- Veelvuldige stress in je lijf en vervolgens een voortdurende productie van stresshormonen in je lijf.
Wanneer zullen stresshormonen geproduceerd worden in je lijf?
- Wanneer je lijf dreigt te verzuren.
Wanneer kan en zal verzuring dreigen?
- Wanneer er meer verzurende stoffen (brandstoffen en afvalstoffen) dan ontzurende stoffen (vocht, vitamines en mineralen) in je lijf aanwezig zijn.
- Wanneer je voeding langdurig tekortschiet in essentiële bouwstoffen.
- Wanneer je voeding overwegend niet-essentiële brandstoffen (zoals glucose) en niet-essentiële, verzurende stofconcentraten (additieven) bezit.
Versuikerde vetten in de wand van je aderen doen je aderen verharden, schaden en zeer ontstekingsgevoelig maken.
Conclusie:
- Als gevolg van veel koolhydraten (bronnen van glucose) en andere niet-essentiële stoffen (zoals additieven) aanwezig in je voeding en tekorten in essentiële bouwstoffen in je voeding kunnen de wanden van je aderen dus verharden, geschaad raken en makkelijk gaan ontsteken.
Ook door dit verharden zullen je aderen ontvankelijker worden voor plaquevorming en kunnen ze makkelijker dichtslibben.
Plaquevorming
De hele dag door circuleren eiwitten door je aderen.
Deze eiwitten transporteren voedingsstoffen door je lijf.
Transport-eiwitten worden deze eiwitten ook wel genoemd.
Onze voeding bevat twee types voedingsstoffen:
- Water-oplosbare voedingsstoffen.
- Vet-oplosbare voedingsstoffen.
Deze twee types voedingsstoffen moeten in verschillende transport-eiwitten verpakt worden.
De eiwitten welke de vet-oplosbare voedingsstoffen transporteren door je lijf worden lipo-proteïnes genoemd.
Verschillende varianten bestaan er van deze lipo-proteïnes:
- VLDL
- LDL
- HDL
VLDL is een lipo-proteïne welke veel vetten (triglyceriden) bevat.
VLDL vervoerd deze vetten naar lichaamsweefsels waar dit vet nodig is als bouw- en herstelstof (zoals je aderen).
LDL is een lipo-proteïne welke veel cholesterol bevat.
LDL vervoerd dit cholesterol naar lichaamsweefsels waar dit cholesterol nodig is als bouw- en herstelstof (zoals je hersenen).
HDL is een lipo-proteïne welke veel eiwitten (en maar weinig vet en cholesterol) bevat.
HDL kan hierdoor overschotten aan (beschadigde, overtollig en onbruikbare vet-oplosbare stoffen) uit de bloedbaan halen en afvoeren naar je lever.
Je lever is het orgaan welke al deze lipo-proteïnes vormt en het bloed in stuurt, maar ook het orgaan welke overmatige, onbruikbare en beschadigde vet-oplosbare stoffen als enige weer af kan voeren richting de darmen (wanneer HDL deze vet-oplosbare stoffen “terug heeft gebracht”).
Wanneer vormt de lever al deze lipo-proteïnes VOLOP?
- Wanneer er sprake is van een hoge productie van insuline in je lijf.
Wanneer is dit het geval?
- Wanneer je voeding regelmatig bronnen van glucose (koolhydraten) bevat.
- Wanneer je voeding je bloedsuikerspiegel verhoogt.
Wanneer vormt de lever deze lipo-proteïnes continue?
- Wanneer er sprake is van een hoge productie van cortisol in je lijf.
- Wanneer er sprake is van stress in je lijf.
- Wanneer er tekorten in essentiële bouwstoffen heersen in je lijf.
Conclusie:
- Voeding met veel bronnen van glucose daarin WEL aanwezig, maar welke tekorten in essentiële bouwstoffen vertoont, brengt een voortdurende productie van lipo-proteïnes in het lijf teweeg.
Cortisol en je bloedlipidenprofiel
Lipo-proteïnes moeten en zullen altijd door je aderen circuleren.
Dit vervoer van lipo-proteïnes is niet erg en ook helemaal geen ramp.
Dit vervoer van lipo-proteïnes is zelfs normaal, gebruikelijk en noodzakelijk om vetrijke weefsels in je lijf (zoals je hersenweefsel, maar OOK de wanden van je aderen) te kunnen herstellen, wanneer deze beschadigd zijn geraakt.
Deze lipo-proteïnes leveren namelijk de herstelstoffen hiervoor!
Dit continue vervoer van lipo-proteïnes door je aderen is echter enkel GEEN ramp en enkel NIET erg, zolang en wanneer:
- Er geen verzuring (en daardoor stress) heerst in je lijf.
- Er geen verhoogde bloedsuikerspiegel heerst in je lijf.
- Je lijf maar WEL optimaal gevuld is met essentiële bouwstoffen.
- Er NIET een continue productie van cortisol plaatsvindt in je lijf.
- Alle lipo-proteïnes geproduceerd worden in gunstige verhoudingen.
- De rond circulerende lipo-proteïnes voorzien zijn van een optimale vulling met onbeschadigde, essentiële vetzuren, vet-oplosbare vitamines en anti-oxidanten.
Zolang, zodra en wanneer er WEL een verhoogde bloedsuikerspiegel en WEL verzuring (en daardoor stress) heerst in je lijf (veroorzaakt door tekorten in essentiële bouwstoffen en overschotten in niet-essentiële stoffen in je voeding) en er WEL een continue productie van cortisol plaatsvindt in je lijf, dan kan de continue productie van lipo-proteïnes:
- Zeer nadelige gevolgen hebben.
- Zeer makkelijk tot plaquevorming leiden.
Welke processen stimuleert cortisol namelijk:
- Gluconeogenese (de productie van glucose voor in de bloedbaan).
- Lipogenese (de productie van vetten voor in de bloedbaan)
- Spierafbraak.
Dit betekent dat wanneer jij je lijf (ten tijde van de productie van cortisol in je lijf) NIET optimaal voedt met essentiële bouwstoffen, maar WEL voedt met niet-essentiële stoffen (zoals bronnen van glucose, maar ook voeding met veel onnodige additieven):
- Je bloedsuikerspiegel verhoogd zal raken en blijven.
- Er volop productie van VLDL en LDL plaatsvindt in je lijf.
- Er weinig productie van HDL plaats kan vinden in je lijf.
- VLDL en LDL met zeer nadelige vet-oplosbare stoffen samengesteld zullen worden en niet goed in staat zijn beschadigde weefsels daarmee te herstellen.
- VLDL en LDL veel te lang, ongebruikt door je aderen kunnen blijven circuleren met hun zeer nadelige samenstelling.
- De onverzadigde vetten in deze lipo-proteïnes (als ook de wanden van je aderen) zeer makkelijk kunnen gaan oxideren door afwezigheid van anti-oxidanten en door een verhoogde productie van vrije radicalen in je lijf.
- Plaquevorming zeer makkelijk kan gaan ontstaan en uitbreiden in je lijf, doordat de beschadigde vetten, het cholesterol en de verzadigde vetten in de overmatige en beschadigde lipo-proteïnes tegen de wanden van je aderen vast kunnen blijven zitten en deze de wanden doen verharden, ontsteken en dichtslibben.
Samenvattend:
Welke voeding kan plaquevorming creëren en het dichtslibben van je aderen creëren:
- Bewerkte voeding met tekorten in essentiële bouwstoffen welke rijk is aan niet-essentiële stoffen (zoals niet-essentiële brandstoffen en additieven).
Welke voeding kan plaquevorming helpen voorkomen en de conditie van de wanden van je aderen juist optimaal houden:
- Vochtrijke, vezelrijke, vitamine- en mineraalrijke onbewerkte voeding welke GEEN tekorten in essentiële bouwstoffen vertoont en welke weinig niet-essentiële stoffen (zoals niet-essentiële brandstoffen en additieven) bezit.
De essentiële bouwstoffen betreffen:
- Vitamines uit ALLE voedingsstoffen
- Mineralen uit ALLE voedingsstoffen
- Een aantal aminozuren uit eiwitten
- Een aantal vetzuren uit vetten
Voeding welke deze essentiële bouwstoffen bezit betreft:
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten)
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten)
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)
Met combinaties van bovenstaande voeding dien je je lijf dan ook te voeden om de conditie van JOUW aderen zo optimaal mogelijk te houden!
- Zijn de maaltijden en snacks van de gemiddelde Nederlander echter opgebouwd uit combinaties van bovenstaande voeding?
- Zijn jouw eigen maaltijden en snacks opgebouwd uit combinaties van bovenstaande voeding?
Zou dit het dichtslibben van vele aderen kunnen verklaren?
Conclusie:
Kunnen de aderen van slanke mensen OOK dichtslibben?
- Ja, want deze kunnen BEST een eetpatroon rijk aan niet-essentiële stoffen en arm in essentiële bouwstoffen hanteren.
Kunnen de aderen van actieve mensen OOK dichtslibben?
- Ja, want ook deze kunnen BEST een eetpatroon rijk aan niet-essentiële stoffen en arm in essentiële bouwstoffen hanteren.
Kunnen de aderen van jonge mensen OOK dichtslibben?
- Ja, want ook deze kunnen BEST een eetpatroon rijk aan niet-essentiële stoffen en arm in essentiële bouwstoffen hanteren.
Kunnen JOUW anderen OOK al flink dichtgeslibd zijn?
- Ja, wanneer ook JOUW eetpatroon al langere tijd meer niet-essentiële stoffen dan essentiële bouwstoffen bevat, kan dit het geval zijn.
Kunnen de aderen van mensen die niet overduidelijk veel en ook niet overduidelijk ongezond leven (zoals je slanke man en slanke kinderen) OOK dichtslibben?
- Ja, want een eetpatroon rijk aan niet-essentiële stoffen en arm in essentiële bouwstoffen hoeft niet een overdadig eetpatroon te zijn en hoeft op het eerste oog (wanneer dit bijvoorbeeld vele additieven bezit) ook niet heel ongezond te zijn of ongezond over te komen.
Vraag:
Wil jij de conditie van je aderen zo optimaal mogelijk beïnvloeden en je lijf leren voeden met een OPTIMALE voeding welke gevormd is van voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen WEL bezit en levert, mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment