Het belang van kauwen OOK voor je gewicht!
Dat je goed moet kauwen om je niet te verslikken, dat weten we en daar waarschuwen we onze kinderen dan ook voor.
Dat je tevens goed moet kauwen om geen maag- of buikpijn te krijgen door nog te grote voedselbrokken in die organen, tot zover reikt ons besef ook nog wel.
Dat het kauwen van je eten ook een FLINKE impact kan hebben op je gewicht en de controle hierover, daar staan we echter TOTAAL NIET bij stil!
Dat gaan we vandaag dus wel doen (daarbij stilstaan)!
Vandaag gaan we namelijk beredeneren, stap voor stap, wat het niet goed kauwen van je voeding en de haast en onrust waarvan bij velen sprake is bij meerdere van hun eetmomenten (hap, slik, weg ) voor gevolgen kan hebben op je gewicht en de controle hierover!
Heb jij hier ooit over nagedacht?
Heb je er ooit wel eens over nagedacht (wanneer je af wilde vallen) dat de snelheid van eten, de mate van kauwen en de gehaastheid waarmee je je eten wegwerkt van invloed zou kunnen zijn op het meer of minder succesvol afvallen?
Toch is dit WEL DEGELIJK van invloed (zul je vandaag lezen en hopelijk gaan begrijpen).
Aan jou dan ook de vraag:
Zit jijzelf wel overwegend rustig te eten en kauw je je voeding bewust en goed?
Vetverbranding.
Eerst EVEN wat achtergronden m.b.t. de vetverbranding.
Weet je waar vet-verbranding (vet-verbranding van overtollig vet ZONDER dat dit gepaard gaat met spierafbraak) ENKEL maar uit voort kan komen?
Nee, echt niet simpelweg door een vermindering in je calorie-inname!
Een gezonde vetafbraak (want daar hebben we het nu over) kan ENKEL maar voortkomen uit een OPTIMAAL functionerend lijf welke in balans is en waarbinnen GEEN stress heerst, GEEN stresshormonen constant geproduceerd worden en waar binnen de stofwisseling OPTIMAAL verloopt door het voldoende aanwezig zijn en beschikbaar hebben van ALLE essentiële voedingsstoffen om ALLE stofwisselingsprocessen mee uit te kunnen voeren EN hormonen mee in balans te houden.
Om de voedingsstoffen DAARVOOR nodig ook in je lijf te verkrijgen moet daar toch echt ook WEL een optimale spijsvertering van AL DIE essentiële voedingsstoffen aan vooraf zijn gegaan!
Verloopt de spijsvertering van deze voedingsstoffen namelijk NIET goed, dan worden deze voedingsstoffen NIET goed verteerd, kunnen ze ook NIET goed opgenomen worden in het lijf en kunnen ze dus NIET zorgen dat de stofwisseling in het lijf optimaal verloopt en zal het lichaam ook NIET op een gezonde manier in staat zijn vetten te verbranden!
Kortom:
Een goede spijsvertering is een vereiste om op een gezonde manier vet te verbranden!
Hoe verloopt de spijsvertering wanneer je NIET rustig, goed en bewust op je voeding kauwt, maar geneigd bent gehaast, onbewust en snel te eten (hap, slik, weg)?
In je mondholte (ten tijde van het kauwen) worden NIET VEEL voedingsstoffen al echt verteerd.
Enkel zetmelen (lange ketens glucose) worden door de enzymen in het speeksel al “opgeknipt” (verteerd) tot kleinere moleculen, maar eiwit-moleculen en vet-moleculen worden aldaar nog niet zozeer gesplitst in kleinere moleculen.
Dit betekent (kan je nu wellicht al wel beredeneren) dat bij het vluchtig, gehaast en onrustig eten en onvoldoende kauwen van zetmeelbronnen de lange ketens glucose (welke zetmeelbronnen zoals granen bevatten) niet zo goed de tijd en mogelijkheid krijgen “kleiner gemaakt” te worden door de enzymen die daarvoor bedoeld zijn die met name in ons speeksel zitten.
Je zult straks lezen welke nadelige gevolgen dit kan hebben in het latere spijsverteringskanaal!
Ondanks dat eiwit-moleculen en vet-moleculen dus NIET zozeer verteerd worden in onze mond ten tijde van het kauwproces, wordt WEL ook de oppervlakte van deze voeding (eigenlijk alle voeding met ALLE voedingsstoffen) vergroot door het kauwen.
Het vergroten van de oppervlakte van voeding door het kauwen is echter wel ERG belangrijk voor de latere enzymwerking in de delen van het spijsverteringskanaal waar nog WEL vele andere moleculen (zoals eiwitten en vetten) verteerd moeten worden!
Het niet voldoende vergroten van de oppervlakte van onze voeding door het onvoldoende kauwen hierop kan en zal dan ook de latere spijsvertering HELAAS flink benadelen.
Gevolgen daarvan zul je OOK zometeen lezen.
De maag.
Een goede werking van de maag en de productie van maagsap is ZEER belangrijk.
Wanneer maagsap namelijk NIET optimaal wordt geproduceerd en de maag NIET optimaal functioneert kan SOWIESO de eiwitvertering niet optimaal verlopen en zullen deze slecht verteerde eiwitten dan ook NIET goed als losse aminozuren uiteindelijk opgenomen kunnen worden in ons lijf, maar zullen deze slecht verteerde eiwit-moleculen HELAAS overwegend onze darmflora gaan verstoren.
Ook zal vit. B12 NIET goed worden opgenomen en kunnen ook vele mineralen NIET GOED opgenomen worden wanneer maagsap NIET goed wordt geproduceerd.
Ook het gisten van de zojuist benoemde (slecht verteerde) zetmelen (maar ook andere koolhydraten) in de maag kan een gevolg zijn van een slechte productie van maagsap samen met een aantasting van de maagwand en aantasting van het maagklepje door bacteriële overgroei aldaar (welke makkelijk kan ontstaan bij een slechte maagzuurproductie).
Deze vergiste suikers en zetmelen zullen dan uiteraard in onze darmen OOK meer voor onrust gaan zorgen dan dat ze rustig en goed verteerd ons lijf in zullen komen.
Deze uiteindelijke verstoring van de darmflora (door slecht verteerde eiwitten, vergiste suikers en bacteriële overgroei onder andere) zal er dan weer voor kunnen zorgen dat de OVERIGE stoffen die wellicht WEL goed verteerd in de darmen zijn aanbeland, alsnog NIET goed opgenomen kunnen worden in het lijf door onder andere ontstekingen in de darmwand (die kunnen ontstaan als reactie op een verstoorde darmflora), maar ook door een opstapeling van verzurende, slecht verteerde stoffen en afvalstoffen in de darmen die de opname van bepaalde vitamines en met name mineralen kunnen belemmeren.
Hoezo heeft het slecht kauwen en onvoldoende tijd nemen voor je eten deze nadelige invloed op de maagwerking en maagzuurproductie?!
Het goed vullen van de maag en dus het oprekken van de maagwand, maar ook de aanwezigheid van “te herkennen” eiwitten en “te herkennen” vitamines in de maag doen onder andere de maagwerking stimuleren (de kneedbeweging van de maag welke er voor zorgt dat voeding in de maag verkleind wordt en de voedingsstoffen aanwezig in de spijsbrij door het maagklepje kan), maar tevens de afgifte van maagsap stimuleren.
Wanneer je echter gehaast eet en NIET goed kauwt is de oppervlakte van je voeding (zo las je net al) NIET vergroot geraakt en zijn vitamines in die voeding aanwezig dan ook niet al te “herkenbaar” vrij komen te liggen en aan de oppervlakte geraakt.
Ook het vocht welke in je voeding zit en de vezels welke daarin zitten komen daardoor niet optimaal “vrij” in de spijsbrij.
Het “herkenbaar vrij komen te liggen” van vooral DIE onderdelen zouden normaal gesproken FLINK bij moeten dragen aan onder andere de maagwand-oprekking (en dus de maagvulling) en OOK de productie van maagsap, maar wanneer deze onderdelen (vocht, vezels en herkenbaar aanwezige vitamines en andere voedingsstoffen) behoorlijk “onherkenbaar verpakt” blijven zitten in hun oorspronkelijke vorm (door het minimale kauwen) kunnen en zullen zij hier dus VEEL MINDER GUNSTIG aan bijdragen.
Gevolgen daarvan zijn groots, zo las je net al.
Doordat de kneed-beweging van de maag, maar ook de maagsap-productie van de maag daardoor namelijk NIET zo optimaal verloopt, kan en zal bacteriële overgroei plaatsvinden in maag EN darmen, kan en zal er verzuring optreden in zowel maag EN darmen, kunnen koolhydraten gaan gisten in zowel maag EN darmen, kan Candida (schimmel- en gistbacterie) gaan woekeren en verspreiden, kunnen eiwitten NIET goed verteerd worden en de darmflora onvoldoende verteerd gaan verstoren, kunnen “rottingsbacteriën” gaan woekeren en kunnen als gevolg DAARVAN (van die verstoorde darmflora) HEEL VEEL andere essentiële voedingsstoffen ook ONVOLDOENDE opgenomen worden uiteindelijk in je lijf doorheen de darmwand, ook al zou je ze WEL hebben gegeten!
Gevolg voor de stofwisseling:
Deze kan NIET optimaal verlopen!
Gevolg voor je vet-verbranding:
Door onrust, disbalans, stress en verzuring en tekorten in het lijf (als gevolg van een slechte spijsvertering) zal deze NIET waarschijnlijk zijn en kan hieruit zelfs en juist vet-opslag makkelijk voortkomen!
Dan nu ook wederom de vraag:
Zit jij overwegend rustig te eten en kauw je je voeding bewust en goed?
Zo niet (en vind je het ondanks je bewuste voedingskeus maar gek dat je niet echt afvalt en bepaalde gezondheids- of spijsverteringsklachten ervaart), zie je hierin dan mogelijke verbanden waar je iets mee kan en wil doen?
Zul je vanaf nu je voeding dan ook wat rustiger eten?
Zul je wellicht wat vaker rustig gaan zitten en bewust en goed op je voeding gaan kauwen?
Add comment