Eergisteren ben ik begonnen met een reeks van mails over hersenpreventie:
- We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van verse groenten en de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten de uitputting van je hersenweefsel kan helpen voorkomen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van vetten de uitputting van je hersenweefsel helpt voorkomen.
Lees je mee?
Prikkelverwerking
In je hersenen bevindt zich het grootste deel van je centrale zenuwstelsel.
Je centrale zenuwstelsel regelt alle processen in je lichaam en is continu in bedrijf:
- Dat betekent dat er constante activiteit plaatsvindt in je hersenen.
Kortom:
- Je hersenweefsel is zeer actief weefsel.
In je hersenen worden de hele dag door:
- Prikkels ontvangen.
- Prikkels verwerkt.
- Prikkels verstuurd.
Om al deze activiteiten te kunnen verrichten hebben je hersenen iets nodig:
- Voeding!
- Energie!
Schieten noodzakelijke voedingsstoffen en energie in je hersenen tekort, dan:
- Kunnen je hersenen overbelast en overprikkeld raken.
- Kan je hersenweefsel uitgeput en beschadigd raken.
Conclusie:
- Je hersenen moeten goed gevoed worden om overbelasting en overprikkeling te kunnen voorkomen.
- Je hersenen moeten goed gevoed worden om uitputting te kunnen voorkomen.
- Je hersenen moeten over voldoende energie kunnen beschikken om uitputting te kunnen voorkomen.
Brandstof voor je hersenen
Hersencellen kunnen geen energie putten uit vetten en eiwitten, zoals andere lichaamscellen dat wel kunnen.
Hersencellen kunnen enkel energie verkrijgen uit:
- Glucose.
Een constante aanvoer van glucose richting je hersenen is dan ook zeer belangrijk om:
- Je hersenen van een rustige, regelmatige aanvoer van brandstof te kunnen voorzien waar je hersenen energie uit kunnen putten om de stofwisseling aldaar (prikkel-verwerking) mee uit te kunnen voeren.
Wat leren we dat we moeten eten om onze hersenen gezond te houden en goed te laten functioneren?
- Koolhydraten (liefst in vitaminerijke en vezelrijke vorm).
Wat verstaat en schaart de gemiddelde Nederlander onder vezelrijke, vitaminerijke bronnen van koolhydraten?
- Volkoren granen.
Is het eten van volkoren granen echter het meest verstandige wat je m.b.t. je voeding kan doen ter preventie van je hersenen?
- Nee!
Voorkomt het eten van volkoren granen de uitputting van je hersenen?
- Nee!
Sterker nog:
- Het eten van enkel of hoofdzakelijk volkoren granen doet je hersenen juist uitputten van voedingsstoffen en energie!
Lees maar mee!
Schade
Je hersenweefsel bevat zeer veel vetten:
- Meer dan de helft van je hersenweefsel is opgebouwd uit vetten.
De vetten (waaruit je hersenweefsel is opgebouwd) hebben zowel een geleidende als ook een beschermende functie.
Wanneer de vetten (waaruit je hersenweefsel is opgebouwd) beschadigd raken, dan zal de prikkel-geleiding in je hersenen niet goed verlopen.
Helaas kunnen de vetten (waaruit je hersenweefsel is opgebouwd) heel makkelijk beschadigd raken.
Je hersenweefsel is namelijk zeer actief weefsel:
- Energieproductie vindt continu plaats in je hersencellen.
Bij de energieproductie komen zure afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) vrij.
Vrije radicalen kunnen heel makkelijk de vetten (waaruit je hersenweefsel is opgebouwd) beschadigen (laten oxideren).
Conclusie:
- Om overbelasting en overprikkeling van je hersenen te kunnen voorkomen, moeten de vetten waaruit je hersenweefsel is opgebouwd tijdig hersteld kunnen worden.
- Om uitputting van je hersenweefsel te kunnen voorkomen, moeten de vetten waaruit je hersenweefsel is opgebouwd tijdig hersteld kunnen worden.
Lipo-proteïnes
Je lever produceert de hele dag door lipo-proteïnes.
Lipo-proteïnes zijn transport-eiwitten welke cholesterol en vetten doorheen je lijf naar alle weefsels in je lijf (waaronder je hersenweefsel) vervoeren om beschadigde vetten en beschadigd cholesterol in dat weefsel te kunnen vervangen.
Wanneer je lever geen vetten uit je voeding verkrijgt, dan kan je lever enkel lipo-proteïnes vormen met daarin niet-essentiële vetten en cholesterol verpakt.
Deze lipo-proteïnes zijn niet ideaal om schade aan je hersenweefsel goed te kunnen herstellen:
- Niet-essentiële vetten en cholesterol zijn overwegend ontstekingsbevorderende en zeer stugge, vaste vetten.
- Niet-essentiële vetten en cholesterol zijn niet goed doorlaatbaar voor voedingsstoffen en afvalstoffen.
Om schade aan je hersenweefsel goed te kunnen herstellen, ontstekingen in je hersenen zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, de stofwisseling in je hersenweefsel optimaal te kunnen houden en om lipo-proteïnes met een wat gunstigere vet-samenstelling te kunnen vormen, moet je lever kunnen beschikken over:
- Essentiële vetzuren.
Essentiële vetzuren zijn stoffen welke je lichaam niet:
- Zelf kan vormen.
- Zomaar voorradig heeft.
Conclusie:
- Om schade aan je hersenweefsel tijdig te kunnen herstellen moet je lichaam regelmatig voorzien worden in essentiële vetzuren.
- Om overbelasting en overprikkeling van je hersenen te kunnen voorkomen moet je lichaam regelmatig voorzien worden in essentiële vetzuren.
- Om uitputting van je hersenweefsel te kunnen voorkomen moet je lichaam regelmatig voorzien worden in essentiële vetzuren.
Vetten
Niet alle voedings-vetten bevatten essentiële vetzuren.
Het eten van voeding met vet garandeert dus nog niet het voorkomen van uitgeput hersenweefsel.
Welke vetzuren zijn essentieel?
- Omega-3 vetzuren.
- Omega-6 vetzuren.
In welke voeding kan je deze vetzuren vinden?
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De essentiële vetzuren in deze voeding moeten echter niet worden blootgesteld aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicalieën.
Essentiële (meervoudig onverzadigde) vetzuren kunnen na blootstelling hieraan namelijk makkelijk oxideren.
Wanneer meervoudig onverzadigde, flexibele, vloeibare vetzuren oxideren, dan:
- Zijn ze niet meer flexibel.
- Zijn ze niet meer in staat ontstekingen te remmen.
- Zijn ze niet meer in staat je hersenfuncties te ondersteunen.
- Kunnen ze schade aan je hersenweefsel niet voldoende helpen herstellen.
- Kunnen ze zelfs schade aan je hersenweefsel veroorzaken.
Kortom:
Wanneer je voeding onvoldoende essentiële vetzuren bevat (of wanneer de essentiële vetzuren in je voeding niet meer intact zijn), dan:
- Raakt je hersenweefsel beschadigd zonder dat deze hersteld kan worden.
- Kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden in je hersenen.
- Kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden uit je hersenen.
- Zal je hersenweefsel uitgeput raken.
Conclusie:
- Wanneer je de uitputting van je hersenweefsel zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) naast verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten ook voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren.
Vraag:
- Ben jij middels hetgeen je eet overbelasting en overprikkeling van je hersenweefsel voldoende aan het voorkomen?
- Ben jij middels hetgeen je eet de uitputting van je hersenweefsel voldoende aan het voorkomen?
- Eet jij (elk moment dat je iets eet) bijvoorbeeld wel wat verse groenten en daarbij ook voeding met intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment