Herhaaldelijke valse start, tja, dan word je gediskwalificeerd
Diskwalificatie
De afgelopen dagen heb ik verteld over “de valse start”.

Deze “valse start” hebben we, wanneer we met z’n allen veelvuldig WEL gericht zijn op het moeten eten en eten en nuttigen van de brandstoffen (koolhydraten) in onze voeding, maar naar verhouding (kijkend naar hoeveel bouwstoffen ons lichaam eigenlijk nodig heeft om de brandstoffen ook daadwerkelijke te kunnen benutten) hierbij en hiernaast FLINK tekort schieten in het aanbieden van de bouwstoffen, middels onze voeding!

Wanneer je bij hardlopen een valse start hebt en dus “nutteloos” je lichaam paraat hebt gemaakt om te gaan rennen, maar het van rennen vervolgens niet komt, raak je EN elke keer dat dit plaatsvindt WEL moe en uitgeput EN zal je na een aantal keer gediskwalificeerd worden.

Ook wanneer wij middels het eten van koolhydraten (met name de bewerkte variant, welke ZELF al bouwstoffen heeft verloren in het bewerkingsproces), maar tevens door tekort schieten in de aanvullende bouwstoffen bij deze koolhydraten, deze “valse start” hebben of creëren, zal je lichaam bij elke valse start moe worden en uitgeput raken, puur en alleen al door het paraat maken aan de start EN zal OOK na herhaaldelijk deze valse start te hebben ervaren een diskwalificatie plaats kunnen vinden, welke we “insuline-resistentie” noemen en welke tevens een risicofactor kan vormen in het ontstaan van diabetes!

Gisteren vertelde ik over wat er allemaal mee speelt, met name wanneer de koolhydraten waar we op focussen en ons eetpatroon op gebaseerd is de bewerkte variant is, in het NIET zozeer tijdig merken van de valse start, waardoor we deze dus WEL onbewust en herhaaldelijk blijven uitvoeren en keer op keer (sneller) door aan de start BLIJVEN verschijnen in plaats van hiervan te leren en deze vervolgens WEL goed aan te vullen met de noodzakelijke bouwstoffen!

Doordat we dit doen, werken we dus behoorlijk de diskwalificatie in de hand.
Deze herhaaldelijke “valse start” speelt dan ook een grote rol in het tegenwoordig steeds vroeger ontstaan van diabetes type 2, welke vroeger “ouderdomsdiabetes” KON worden genoemd, maar nu eigenlijk al niet meer, aangezien het veelvuldig op jonge leeftijd voor komt.

Vroeger vond de “valse start” welke (MEDE) oorzaak kan zijn voor een latere ontwikkeling van diabetes, namelijk OOK wel plaats, maar in VEEL minder mate en lagere frequentie dan nu en vonden er daarnaast voldoende GOEDE starten plaats, zodat ons lichaam ook prima WEL op basis van die goede starten diens processen goed en optimaal kon uitvoeren.

Tegenwoordig ligt de frequentie van de “valse start” t.o.v. de “goede start” echter zo hoog, dat diabetes steeds eerder lijkt te ontstaan.

Wat speelt er zich in je lichaam allemaal af tijdens en na de “valse start” en wanneer vindt diskwalificatie plaats?

Ok, let op.
We denken en hebben geleerd in onze opvoeding dat we toch ECHT bij elke hap, welke we eten (of slok welke we drinken) koolhydraten, ofwel “brandstof” moeten bieden, aangezien ons lichaam anders “niet kan functioneren”.

Helaas is dit een misvatting.

JUIST brandstof in de vorm van glucose (een klein deel van het grote koolhydraatmolecuul), welke ons lichaam energie/brandstof kan verschaffen kan en zal ons lichaam, wanneer we dit niet eten of drinken WEL hebben en zelf creëren onder invloed van hormonen, welke onze bloedsuikerspiegel constant houden binnen bepaalde waarden!

ALTIJD zal er dus, bij een gezond lichaam en een goede hormoonbalans (dus helaas NIET bij stress/verstoorde hormoonbalans) energie wel voorradig zijn in onze bloed baan OOK wanneer we dit niet eten of net hebben gegeten!

Glucose is namelijk een niet-essentiële stof, welke ons lichaam zelf kan vormen.

ECHTER (en dat halen we dus helaas door elkaar en hierdoor zijn en blijven we in de war) het BENUTTEN van deze brandstof en dus het echt putten van energie uit deze glucose (welke altijd wel voorradig is, wanneer er geen stress heerst) om lichaamsprocessen mee uit te kunnen voeren DAT kan ons lichaam NIET zomaar, zonder ons, dus zonder een aanvoer van ESSENTIËLE voedingsstoffen uit onze voeding, welke WIJ toch echt moeten aanleveren!

Deze essentiële voedingsstoffen, ofwel bouwstoffen zijn bepaalde aminozuren, bepaalde vetzuren en vitamines en mineralen, welke ons lichaam van ONS aangeleverd moet krijgen, wil de glucose als brandstof goed benut kunnen worden.

Door deze misvatting en het denken dat wij juist de glucose, ofwel koolhydraten, ofwel brandstof ZELF moeten leveren om te kunnen functioneren en energie te kunnen “hebben”, “ervaren”, ofwel benutten, raken we daar ZO op gericht (en de voedingsmiddelenindustrie bekrachtigd dit) dat we JUIST daardoor de bouwstoffen vergeten of in ieder geval door deze focus vaak in tekort schieten!

DAARDOOR kan de glucose vaak niet goed benut worden en omgezet worden in brandstof om voor processen te benutten en DIT is dus de eerder genoemde “valse start”.

Wat gebeurt er namelijk bij deze valse start, ofwel het WEL nuttigen van koolhydraten, maar zonder (genoeg) bouwstoffen daar tegenover?

Wanneer dit koolhydraten betreffen uit onbewerkte, natuurlijke vorm, bevatten deze zelf gelukkig wat bouwstoffen nog.
Deze bouwstoffen zijn echter niet voldoende om het hele proces van “stofwisseling”  mee te kunnen doorlopen EN de energie vervolgens optimaal te kunnen benutten.
Dit komt doordat deze koolhydraten eerst allerlei “stappen” moeten doorlopen en dus eerst “verwerkt” moeten worden om uiteindelijk benut te kunnen worden.
Bij AL deze stappen zijn bouwstoffen nodig!

– Om de brandstoffen (koolhydraten) EERST in hapklare (door je darmen beter te verwerken) brokjes te knippen zijn eerste enzymen (eiwitten) nodig.
– Om ze (wanneer ze via je darmen in je bloed zijn beland) je cellen in te loodsen vanuit de bloedbaan  zijn hormonen (eiwitten en vetten) nodig.
– Om ze vervolgens in de cellen om te kunnen zetten tot te benutten energie voor verdere processen (ATP) zijn OOK weer enzymen, vitamines en mineralen nodig (eiwitten en bouwstoffen)
– EN om vervolgens, wanneer dit allemaal heeft plaatsgevonden OOK nog te kunnen herstellen van dit alles na de verbranding van de brandstoffen en hetgeen daar aan schade uit kan ontstaan en hetgeen daar qua belastende stoffen uit voortkomt (zeker niet onbelangrijk) zijn OOK weer bouwstoffen (eiwitten, vetten, vitamines en mineralen) nodig!

Je leest wel: HEEEL wat bouwstoffen zijn nodig voor het optimaal verwerken van een klein beetje brandstof (koolhydraten), wil je deze optimaal kunnen benutten!

ZELFS de onbewerkte, natuurlijke koolhydraatbronnen, zoals volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten etc. leveren deze mate van bouwstoffen, welke het lichaam nodig heeft om alle brandstoffen te kunnen verwerken en benutten niet, DUS moeten wij DIE leveren, willen we dat alle processen WEL goed verlopen in ons lichaam en de brandstof uit deze koolhydraten WEL benut kan worden!

DIE stoffen (de bouwstoffen), in tegenstelling tot de brandstoffen, kan je lichaam dus NIET en zeker niet langdurig zelf vormen, zoals het dus wel kan met glucose, de brandstof uit koolhydraten ZELF.

DIE stoffen DAAR zou dus de focus van ons en de voedingsmiddelenindustrie op moeten liggen, willen we allemaal een beetje functioneren, maar nee, die focus, die leggen we en houden we steeds maar op de koolhydraten zelf; de bron van glucose, want DAAR denken we niet zonder te kunnen!

Nee, daar kan je lichaam ook niet zonder, maar deze WEL hebben, maar vervolgens niet kunnen benutten door een tekort in bouwstoffen, daar schiet ons lichaam toch OOK niks mee op en al helemaal niks mee op!

Toch ligt onze focus totaal averechts en blijven we ons richten op koolhydraten en blijven we veelal tekort schieten in de bouwstoffen hierbij en hier tegenover.

Heftiger is het effect en het tekort, welke door ons lichaam wordt ervaren ook nog eens, wanneer de koolhydraten welke we nuttigen niet uit onbewerkte, maar bewerkte bron komt!

DIE vorm, levert zelf al niet eens (meer) bouwstoffen, dus vereist dit NOG meer bouwstoffen om te verwerken, welke aangeleverd moeten worden door ons t.o.v. de hoeveelheid welke de onbewerkte koolhydraatvormen vereisen om brandstofprocessen mee uit te kunnen voeren!

Laat het nou zo zijn dat we heden ten dage dus niet alleen de focus op de verkeerde voedingsstof hebben liggen, maar de focus ook nog eens ligt op deze meer stressvolle variant ervan: de bewerkte koolhydraten!

Deze bewerkte koolhydraten eten we “los”, maar worden bijvoorbeeld ook aan voedingsmiddelen toegevoegd, welke OOK de onbewerkte koolhydraten bevatten.
Dat betekent DES TE MEER koolhydraten per portie en dus DES TE MEER van iets wat ons lichaam niet het hardst nodig heeft en stress levert, wanneer er onvoldoende bouwstoffen tegenover staan.

DEZE bewerkte koolhydraten hoeven niet eens je hele spijsverteringskanaal door, nee, deze kunnen al aan het begin van je spijsverteringskanaal opgenomen worden in je bloedbaan en je bloedsuikerspiegel DRASTISCH doen verhogen en pieken!

Je zou kunnen denken; ach, wanneer ze toch het spijsverteringskanaal niet door hoeven, dan zijn toch de eerste bouwstoffen om de koolhydraten op te knippen tot glucose niet nodig en scheelt dat toch juist, zodat wij dan ook minder bouwstoffen hoeven leveren?!

NEE!
Helaas, want deze “losse” suikers, welke zo snel je bloedbaan in schieten, hoeven dan wellicht niet eerst voorverteerd te worden, maar doen je bloedsuikerspiegel DERMATE pieken en verhogen (en tevens “schijn” energie opwekken in onze hersenen, door de neurotransmitter dopamine aan te wakkeren, welke kan leiden tot een “suikerverslaving”) dat er een enorme lading hormonen (insuline) voor nodig is (bestaand uit eiwitten en vetten, dus bouwstoffen) om DIE mate van suikers zo snel mogelijk uit je bloedbaan, je cellen in te kunnen loodsen, dat dit onze alvleesklier, welke de bloedsuikerspiegel moet reguleren met het afgeven van hormonen FLINK overprikkeld en moe raakt hiervan en hierdoor!

Deze “snelle suikers” worden dan ook als een gek weer de bloedbaan uit gehaald met een drastische dip in je bloedsuikerspiegel als gevolg.

2 dingen vinden dan plaats vervolgens:
– De lading glucose, welke net de cellen in is geloodst kan door de afwezigheid van bouwstoffen aldaar niet goed benut worden (maar ook doordat het veel te veel is om ook maar te kunnen benutten)  en wordt “weggestopt” in lever en spiercellen als “glycogeen”
– Je bloedsuikerspiegel is dermate gedaald, dat de hersenen even geen stimulatie krijgen, hieruit zal een slap gevoel ontstaan of wellicht wel flauwte of duizeligheid

Op dat moment (wanneer de koolhydraten onbenut in de cellen zijn verwerkt EN je deze flauwte door de te lage bloedsuikerspiegel ervaart) is het ENIGE wat de bloedsuikerspiegel weer kan doen verhogen DIRECT een “shot” aan koolhydraten.
Liefst dan ook (WEER) die variant die METEEN je bloedbaan in schiet, want des te sneller zullen je hersenen weer stimulatie en energie ervaren en is het nare gevoel weg!

Dus wat doen we: we eten snel weer iets met koolhydraten, liefst de bewerklijke variant om weer SNELLE energie te ervaren.
Waardoor we dus ook steeds meer gaan denken dat ons lichaam niet zonder koolhydraten kan.
Wat dus niet het geval is, maar WEL ontstaat, wanneer het lichaam stress heeft ervaren en het teveel en een belastende vorm en mate van koolhydraten heeft ervaren en BOUWSTOFFEN HEEFT GEMIST om deze te kunnen verwerken en benutten!

Je ervaart dus dat je de energie krijgt uit de koolhydraten en je geen energie hebt, wanneer je die koolhydraten mist, maar eigenlijk ervaar je dit dus door het tekort aan bouwstoffen, waardoor stress ontstaat en alles niet goed verloopt in je lichaam en hormonen uit balans raken hierdoor!

Zo gaat DAT proces dus STEEDS maar door en blijven we door die pieken en dalen in bloedsuikerspiegel steeds die koolhydraten eten.
Blijven we dan echter tevens tekort schieten in de bouwstoffen daarnaast en tegenover, kunnen AL DEZE KOOLHYDRATEN welke jij herhaaldelijk nuttigt niet verwerkt worden en zal de disbalans en stress in je lijf dan ook in stand gehouden worden!

In de tussentijd, stapelen de uit de bloedbaan gehaalde koolhydraten zich op in je lever en spieren.

Op een gegeven moment zijn die opslagruimtes echter wel “verzadigd” met overtollig brandstof.

Wanneer deze lever- en spiervoorraden vol zitten, wat doet ons lichaam of wat doet het hormoon insuline samen met het stresshormoon cortisol DAN vervolgens met elke hap teveel of te vroeg weer koolhydraten?

Deze gaat en moet het dan omzetten tot vet en elders opslaan, aangezien ze niet meer in lever en spieren “passen”, maar de glucose ook niet in de bloedbaan mag blijven hangen!

Dit doet je lichaam dan ook na herhaaldelijk dit teveel en te snel weer koolhydraten eten met name wanneer deze koolhydraten vervolgens niet benut kunnen worden en voorraden al snel vol raken, dus na de herhaaldelijke “valse start”.

Deze vetten worden echter vaak opgeslagen op en om je organen, op en om je waardevolle weefsels en dus ook op en om de cellen, waar de koolhydraten nou eigenlijk zo hard nodig zijn om brandstofprocessen mee uit te kunnen voeren, maar waar ze steeds maar niet benut kunnen worden door de afwezigheid van bouwstoffen!

Dit heeft als gevolg dat wanneer er eenmaal vanuit dit alles een behoorlijke vetlaag in en om en op onze organen en weefsels is ontstaan (en dit vet ook HEEL makkelijk tot ontstekingen kan leiden), vanaf dat punt je insuline-resistent kan zijn geworden!

Dit wil zeggen: DISKWALIFICATIE!!

Dit wil zeggen: Elke hap koolhydraten, welke je vanaf dat moment eet, of ze nu bewerkt of onbewerkt zijn en of ze nu wel of niet (dan wel opeens) met bouwstoffen samen worden geleverd, niet meer door insuline uit de bloedbaan onze cellen in kan worden geloodst!!!

Vanaf dat punt KAN je lichaam dus al niet eens meer de brandstoffen uit koolhydraten goed benutten ook al geef je DAN WEL de bouwstoffen erbij!

Je bloedsuikerspiegel blijft dan als gevolg constant te hoog EN je alvleesklier kan hierdoor uitgeput raken.
DAARDOOR is de herhaaldelijke valse start en vervolgens de diskwalificatie vaak een risicofactor voor het ontstaan van diabetes!

Echter, doordat de koolhydraten, welke je vanaf dat punt waarschijnlijk TOCH gewoon door blijft eten (want ja, je denkt en hebt geleerd dat je die altijd moet blijven eten aangezien je anders flauw valt) WEL een stimulatie voor je hersenen blijven vormen en dopamine prikkelen, merk je wederom ook weer weinig van het feit dat verderop in je lichaam insulineresistentie heerst en als gevolg vetopslag op en rond organen zich uitbreidt, bloedsuikerspiegel te hoog blijft, brandstoffen niet benut kunnen worden, alvleesklier uitgeput raakt en her en der ontstekingen ontstaan in dat overtollig vetweefsel en deze uitbreiden, zolang en wanneer je maar koolhydraten blijft eten.

Dit alles HOUDT je hormonen uit balans, welke dan weer je bloedsuikerspiegel hoog doen houden en waardoor de stimulatie van dopamine ook steeds eerder en heftiger nodig is, wil je geen flauwtes ervaren.
Steeds sneller zal je dan ook waarschijnlijk vanaf dat punt steeds meer, liefst SNELLE suikers/bewerkte koolhydraten eten om die flauwtes te voorkomen, daar waar je lichaam vanaf dat punt juist ABSOLUUT niet nog meer suikers of koolhydraten meer nodig heeft, aangezien het er nu al niet mee om kan gaan en je lichaam er al “vol mee zit” en “klaar mee is”.

Je lichaam wil dus na diskwalificatie dat je niet meer start, want blijven starten is ENORM stressvol voor het lichaam, maar wij, helaas, wanneer diskwalificatie heeft plaatsgevonden gaan vanaf dan JUIST en steeds vaker weer in de startblokken staan!

Snap je nu een beetje dat (ook al merk je het tekort nu niet zozeer) je door het focussen op koolhydraten en de bouwstoffen te vergeten zelfs iets als diabetes en een continue stress kan creëren in je lichaam?

Wordt het dan ook niet eens tijd dat we het belang van deze bouwstoffen in onze voeding naar voren gaan schuiven en DAAR de focus op leggen?

Erg belangrijk in de opvoeding van onze kinderen ook!

Hoe vaak zien wij namelijk het eten van enkel koolhydraten voor hen als onschuldig of zelfs noodzakelijk, daar waar deze juist, wanneer tekort wordt geschoten in bouwstoffen, verre van onschuldig zijn en juist de bouwstoffen noodzakelijk zijn!

We willen toch niet kinderen opvoeden, welke al spoedig een koolhydraatafhankelijkheid ontwikkelen EN welke al vroeg een risicofactor voor diabetes vormen op deze manier?!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!