Herfst: OPEENS meer moeite met het weerstaan van verleidingen
herfst
Wisselende omstandigheden creëren wisselende behoeftes.
Wanneer je hier niet tijdig op in speelt, kan je hier “last” van krijgen.
Behoeftes mogen namelijk ALTIJD zo goed mogelijk bevredigd worden.
Wanneer we af willen vallen denken we echter dat dit juist NIET mag en proberen we helaas ook vaak onszelf van alles te verbieden en gaan we ook dingen met tegenzin doen en eten.
Tegenzin echter is stress.
Wist je dat wanneer jij niet ontspannen bent, je lichaam intern ook in een stressvolle, gespannen toestand verkeert, stresshormonen in je lijf aanwezig zijn en je lichaam vervolgens gespannen houden (gereed om te vluchten) en je lichaam dan NOOIT vetten kan en wil verbranden in DIE toestand?
Wist je namelijkdat vet verbranding ENKEL maar plaats kan vinden op een rustige, gezonde en optimale manier (dat wil zeggen: zonder schade aan waardevol spierweefsel tegelijkertijd) in een ontspannen lijf?
Enkel in een voldoende ontspannen lijf is het namelijk “veilig” vetten te verbranden.
In vetweefsel liggen namelijk zuren opgeslagen!
Die komen vrij wanneer je dit vet weefsel gaat verbranden.
Ons lichaam functioneert echter niet goed wanneer het te zuur is; onze stofwisseling verloopt enkel optimaal in een licht basisch milieu.
Bij stress (stress = verzurend door een verhoogde verbranding in je lijf, waaruit veel zure stoffen ontstaan) is ons lichaam al wat zuurder dan normaal; er zijn al meer zure stoffen dan normaal aanwezig.
Bij stress en in stressvolle omstandigheden wil ons lichaam dan ook alles doen om verdere  verzuring tegen te gaan en dat betekent tevens: het wil dan het liefst GEEN vetten verbranden, want daaruit komen veel te veel zure stoffen vrij!
Ons lichaam kan en zal ENKEL vetten gaan verbranden (en de daaruit vrij komende zuren toe laten) in een lijf die voldoende ontspannen is en daardoor niet al te veel zuren al bezit en VOLGELADEN is met basische stoffen die de zuren kunnen bufferen, wanneer die vrij komen.
Die basische stoffen kan ons lichaam niet zelf produceren en gaan ook verloren in en na verbrandingsreacties in ons lijf, dus die moeten wij middels onze voeding  aanleveren.
DAARIN met name moeten wij onszelf dus NOOIT gaan beperken.
VOORAL NIET wanneer je wil afvallen.
Met tegenzin eten en dus NIET in je eigen behoeftes OF de behoeftes van je lichaam voorzien (wanneer je wilt afvallen OF daar buiten) is dan ook TOTAAL NIET nuttig of zinvol.
Tegenzin betekent namelijk stress.
Stress betekent meer zuren dan nodig in je lichaam en DAT betekent dan weer: weinig kans om af te vallen en veel kans om vetten op te slaan, want ons lichaam kan ook “onveilige zuren” gaan “verpakken” in vetten, zodat deze je bloed dan niet zo kunnen verzuren!
Verandering in behoeftes bij verschillende temperaturen en jaargetijden.

Jij viel prachtig af in de zomer en had totaal geen moeite met het weerstaan van verleidingen.
Jij denkt wellicht dat het succesvol afvallen in die tijd met name samenhing met dit prima weerstaan van verleidingen, dus het “ongezonde” niet of minimaal binnen krijgen en hier ook geen moeite mee hebben.
Hoogstwaarschijnlijk hing het echter OOK samen met een meer ontspannen houding en het toen lekker kunnen eten, aansluitend op je behoeftes in die zomerperiode.

Nu je na de zomer opeens meer moeite hebt met het weerstaan van verleidingen, denk je wellicht dat het in de herfst en winterperiode af gaat hangen van je wilskracht en het alsnog goed kunnen weerstaan van verleidingen, wil je ook in deze periode succesvol afvallen.
Dus pomp je jezelf op en praat je jezelf stevig en hard en duidelijk toe, richtend op het weerstaan van hetgeen je nu toch echt een stuk lastiger vindt worden.
De focus komt te liggen op hetgeen je qua slechte gewoontes wil afleren i.p.v. op het aanleren van het goede.
Wanneer je je echter zou bedenken en realiseren dat het goed afvallen in de zomer niet zozeer te maken had met het goed weerstaan van verleidingen, maar van een ontspannen lichaam en een ontspannen houding, doordat je in de zomer LEKKER aan het eten was, aansluitend op je behoeftes, dan zal het wel of niet succesvol afvallen in herfst en winter waarschijnlijk ook niet af gaat hangen van het goed weerstaan van verleidingen en hoe sterk jij maar bent en kunt zijn in die periode, maar in die periode met andere omstandigheden en dan ook andere behoeftes OOK af gaan hangen hoe jij weet in te spelen op die veranderde behoeftes?
De focus DAAROP leggen en dan ook opnieuw een eetpatroon ontwikkelen in die periode gericht op het aansluiten op behoeftes die dan heersen is VEEL verstandiger!

Vaak is het namelijk niet eens zo dat we zozeer opeens meer moeite krijgen met het weerstaan van verleidingen in andere seizoenen en bij andere weertypes.
Verleidingen worden namelijk niet opeens meer of minder lekker.
Wanneer krijg je vaak meer moeite met het weerstaan van lekkers ofwel verleidingen?
Wanneer het alternatief niet lekker (meer) is of zelfs afwezig is!

Stel je eens voor.
Je hebt heerlijk gegeten de hele dag en er komt ’s avonds iets verleidelijks aan je voorbij of op tafel te staan; hoeveel moeite kost je dit om te weerstaan t.o.v. wanneer je nog helemaal niet lekker hebt gegeten die dag?

Waarom als we af willen vallen gaan we proberen en trachten verleidingen oftewel lekkers te weerstaan?

Waarom zijn we niet bezig hetgeen we wel eten (want eten doen en moeten we sowieso), verleidelijker te maken?!
Wanneer jij in de zomer op sla, rauwkost en kwark je dagen prima door kwam, maar wanneer je op een regenachtige koude dag op diezelfde voeding de dag vervolgens niet meer prettig door komt, vind ik het niet gek dat je moeite hebt en krijgt met het weerstaan van verleidingen!
Vooral niet wanneer je deze voeding stug door zet (ook al bevredigt deze al lang niet meer) en de volgende dag wederom je sla en andere kouwelijke voeding mee neemt en stug op-eet met een zekere mate van tegenzin en je ook nog eens bij thuiskomst sla gaat eten, wanneer je wellicht voor anderen stamppot aan het koken bent (en dus wel voor HEN aan het inspelen bent op HUN behoeftes nu bij wat killere dagen!
Hoe meer kan je jezelf zitten plagen (en tevens je lichaam die dan door JOUW tegenzin, onnodig zuur raakt en daardoor ECHT GEEN vetten wil verbranden!

Jij denkt wellicht dat je enkel succesvol zal blijven afvallen wanneer je het patroon waar je in de zomer bij afviel (dus niet zozeer het feit dat je toen goed aansloot op behoeftes, maar de letterlijke voeding die je toen at, die je nu als succesformule en succesvoeding beschouwt) maar stug doorzet en de verleidingen die je ervaart goed weet te weerstaan.

Ik denk echter dat je pas succesvol zal blijven afvallen, wanneer je de wijziging in je behoeftes tijdig door hebt EN het nu ervaren van tegenzin bij je “zomervoeding” tijdig door hebt, niet deze kouwelijke voeding stug blijft aanhouden, maar je voeding aan gaat passen op deze veranderde behoeftes en behoefte aan warm en alles wat je associeert met warm!

Wanneer zal je ’s avonds denk je meer moeite hebben met verleidingen?
Na een gure dag geleefd te hebben op sla OF wanneer je op zo’n gure dag eigen gemaakte soep mee hebt genomen in een thermosfles, je de avond ervoor slim je warme maaltijd dubbel had bereid en hier wat van mee hebt genomen om de dag erna nog te kunnen eten (dus iets pittigs en hartigs hebt meegenomen i.p.v. je “zomerbakje” kwark mee te nemen) EN wanneer je bij thuiskomst dan ook nog soep zou hebben staan om de avond mee door te komen i.p.v. jezelf voor te nemen dan ook nog weer rauwkost te eten, aangezien je daar in de zomer zo goed bij afviel?

Ik gok dat wanneer je lekker hebt gegeten en overdag aan je behoeftes hebt voldaan, je die avond minder moeite ervaart met verleidingen, denk je ook niet?

Tijdens de zomerperiode is sla, rauwkost en kwark qua smaak en structuur iets wat we als lekker en fris kunnen ervaren.
Wanneer we dit overdag eten, hebben we DAN (bij warm weer) wellicht best lekker gegeten en gaan we dan die zomeravond in, hebben we overdag al lekker gegeten.
Verleidingen weerstaan op zo’n zomeravond is dan niet zo moeilijk, want we hebben al lekker gegeten!
Daar komt ook nog eens bij dat we op een zomeravond ook vaak meer afleiding hebben, meer buiten zijn, weg van bank, keuken en keukenkastjes en dus meer weg zijn van de plek van de meeste verleidingen (of misschien wel de meeste verveling en onrust?)!

Tijdens de zomer zijn we dan ook niet zozeer bezig onze voeding verleidelijk(er) en lekker(der) te maken; deze is namelijk dan al voldoende lekker om aan de behoeftes en de eetlust welke je hebt tijdens de zomer te voldoen.

Wanneer het echter kouder wordt, avonden in huis langer worden en het eerder donker wordt, is dat zelfde bakje kwark en die rauwkost toch niet lekker meer!
Het sluit niet aan op de behoeftes welke er heersen in die periode.
Tja, en wanneer je niet lekker eet, dan is het eigenlijk wel logisch dat het lekkers en dus de verleidingen meer gaan lonken toch!

We vinden echter dat wanneer we eerder (in de zomer) WEL met verleidingen om konden gaan, we dat wanneer we dat later (herfst en winter) lastiger vinden ook maar moeten kunnen.
We zeggen dan ook dat we dat maar weer moeten kunnen weerstaan net als eerder; dat we maar strenger moeten zijn voor onszelf, want dat waren we kennelijk eerder ook?
We hopen dan altijd maar dat op een nieuwe dag we er weer minder moeite mee hebben, want wanneer meer moeite “zomaar” komt, kan deze ook “zomaar” weer verdwijnen (denken en hopen we)?!

Maar is die moeite die je als meer ervaart in die winterse periode zomaar gekomen?
Moesten we eerder namelijk ook streng zijn in die zomer?
Nee toch?
Het was in zomer toch eigenlijk makkelijker doordat we al smakelijk aten en daardoor hoefden we toch niet zozeer streng te zijn?

We gaan dus niet na waar die moeite uit is voortgekomen die we in winterse tijden ervaren.
Dit vergeten we.
We vinden “gewoon” dat dit maar weer voorbij moet gaan.
We gaan vaak niet na dat die moeite voortkomt uit het niet meer lekker eten, het niet meer aansluiten op behoeftes en dus voortkomt uit stress.
Reken maar dat zolang je niet weer lekker gaat eten en enkel strenger gaat zijn in die periode, de moeite met verleidingen dan ook niet “gewoon” voorbij zal gaan.

Wanneer je iemand bent die in de herfst meer moeite ervaart met verleidingen, en je vraagt jezelf af op welke momenten je meer moeite ervaart met verleidingen.
En je vraagt jezelf vervolgens af wat je op dat moment normaal gesproken eet, is het antwoord vaak iets wat een kouwelijke associatie heeft en daardoor op koude dagen niet meer als lekker wordt ervaren, maar waar je je dan nog niet zozeer bewust van bent, aangezien die voeding eerder wel beviel.
Dit is vaak aan de orde (dat je dan vaak iets eet wat niet tegemoet komt aan de behoefte) OF je eet normaal niks op dat moment (wat helemaal aan geen enkele behoefte voldoet)
Logisch dat je dan moeite hebt met verleidingen toch?!

Welke groenten, eiwitbronnen en vetten vind jij tijdens de herfst lekker?
Welke voeding; welk soort smaken, hapjes en gerechten welke je tijdens de zomer als smakelijk ervoer, voldoen bij jou in de herfst niet meer?
Zitten je huidige behoeftes aan smaken en gerechten en ingrediënten al wel in je eetpatroon verwerkt of eet jij nog de groenten, eiwitten en vetten welke je in de zomer lekker vond tegen beter weten in en daarmee dan eigenlijk de moeilijke momenten zelf in de hand werkend?
Welke voeding geeft je een koud en welke een warm gevoel wanneer je er aan denkt, dit eet of hebt gegeten?

Wellicht een idee om enkel hetgeen je een warm gevoel geeft (en dit hoeft nog niet eens zozeer een warme maaltijd te zijn hoor, maar bijvoorbeeld een koude omelet of afgekoelde warme maaltijd, bijvoorbeeld een roerbakgerecht of afgekoeld ovengerecht, bijvoorbeeld gevulde paprika, geeft vaak veel meer “warme” associaties dan sla en kwark dat doen, ook al zijn al deze voorbeelden letterlijk wel “koud”) tijdens de herfst/winterperiode in je eetpatroon te gaan opnemen?
Welke voeding; smaken, geuren, structuren etc. vind jij meer passen bij koude dagen en herfst en winter?
Wanneer je tijdens de winter meer moeite hebt met de avond door te komen; ga eens na of hetgeen je ’s avonds eet, wel past bij de behoeftes horend bij jouw smaakvoorkeuren heersend tijdens dit seizoen.
Huh? Jij eet normaal niks ’s avonds?
Nee, dan vind ik het niet gek dat je dan meer moeite hebt ’s avonds!
Huh? Je eet iets kouds en iets wat je binnen 5 minuten op hebt?
Nee, ook dan vind ik het niet gek dat je meer moeite hebt ’s avonds, wanneer de avonden kouder en langer worden!

Wellicht handig en verstandig je eetmomenten altijd proberen al zo smakelijk mogelijk te maken, rekening houdend met behoeftes op verschillende momenten van de dag, vd week en van het jaar?
Eet je namelijk al niet smakelijk of eet je op sommige momenten niks, dan is het niet zo gek dat al het “lekkers/verleidelijks” steeds verleidelijker wordt toch?!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!