In deze blog een antwoord op de vraag van Monika:

  • Mijn dochter geeft de laatste tijd regelmatig aan dat ze nog niet vol is na twee boterhammen en vraagt regelmatig of ze meer brood (mee)mag. Ik weiger dit, want ik wil niet dat ze nog zwaarder wordt dan ze al is. Helaas heb ik gemerkt dat ze (wanneer we niet thuis zijn) tussen haar broodmaaltijden door alsnog meer gaat eten en stiekem de kastjes leeg snoept. Hoe kan het dat mijn dochter niet verzadigd raakt?

Een verhoogde eetlust als reactie op de regelmatige aanwezigheid van corticosteroïden in je lijf

Wanneer je regelmatig stress ervaart, dan zullen regelmatig corticosteroïden (stress-hormonen) geproduceerd worden door je bijnieren.

Onder invloed van deze stress-hormonen zal je bloedsuikerspiegel en bloeddruk verhoogd raken en zal er een verhoogde spanning en druk op je spieren komen te staan.

Hierdoor zullen afvalstoffen in je lijf razendsnel opstapelen.

Helaas zal hierdoor ook de gevoeligheid van je cellen voor het eetlust beperkende hormoon (het anorexigeen) insuline afnemen en zal de opname van glucose in je cellen verslechteren.

Wanneer de opname van glucose in je cellen niet goed verloopt, dan zal zowat alles wat je eet leiden tot de verhoging van je bloedsuikerspiegel en zal zowat alles wat je eet ook leiden tot enorme onrust in je lijf.

Als reactie op deze verhoogde bloedsuikerspiegel (welke niet kan dalen, doordat de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen wordt in je cellen), raken je zenuwreceptoren voortdurend overprikkeld, zal je de behoefte krijgen en houden te moeten eten en zal je je eetgedrag niet goed kunnen controleren op een bewuste wijze.

Vooral zoetigheid zal je dan geneigd zijn te eten.

Helaas zal deze zoetigheid je niet kunnen verzadigen.

Om verzadiging en rust te kunnen ervaren is namelijk een goede opname en verwerking van glucose in je cellen nodig.

Om verzadiging en rust te kunnen ervaren is een goede prikkelverwerking van anorexigenen (zoals insuline) in het verzadigingscentrum van je hersenen nodig .

Bovengenoemde onrust is regelmatig aan de orde bij de dochter van Monika de laatste tijd:

  • De dochter van Monika geeft de laatste tijd regelmatig aan niet verzadigd te raken van hetgeen ze eet en meer te willen eten.

Monika staat dit niet toe, maar helaas eet haar dochter op onbewaakte momenten alsnog meer en meer.

Maar wat doet toch die onrust bij de dochter van Monika veroorzaken?

Nou, dit is mij inmiddels wel duidelijk, nadat ik even met Monika heb gepraat over haar dochter.

Lees maar mee!

Pufjes

De dochter van Monika gebruikt sinds een aantal maanden pufjes met corticosteroïden om haar benauwsheidsklachten te onderdrukken.

Helaas hebben de corticosteroïden in deze pufjes een nare bijwerking:

  • Ze veroorzaken helaas een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf, een versnelde opstapeling van afvalstoffen in je weefsels en een verslechterde opname van glucose in de cellen van je lijf.

Dit betekent dat wanneer de dochter van Monika de laatste tijd regelmatig pufjes gebruikt (omdat ze anders benauwd wordt) en afvalstoffen daardoor opstapelen in haar weefsels, ze inderdaad (zoals ze regelmatig aangeeft) niet verzadigd zal zijn na een aantal boterhammen en dat het te verklaren is dat ze regelmatig de drang voelt om (stiekem) meer (voornamelijk zoetigheid) te eten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Monika:

  • Wanneer je dochter regelmatig pufjes gebruikt, dan zullen de stoffen in haar pufjes regelmatig een verhoogde bloedsuikerspiegel in haar lijf veroorzaken, regelmatig een opstapeling van afvalstoffen in haar lijf veroorzaken en vervolgens ook een slechte opname van glucose in haar cellen veroorzaken, zal haar eetlust toenemen en zal ze een enorme behoefte aan zoetigheid ontwikkelen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik een blog-bericht wijden aan hormonen (zoals insuline) welke invloed hebben op je eetlust.

Ik zal in deze blog bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de productie van eetlust-beïnvloedende hormonen mogelijk te kunnen maken (en afwijkend eetgedrag voortkomend uit afwijkende eetlustprikkels af te laten nemen).

Lees je dit artikel wanneer ook jij een kind hebt met afwijkend eetgedrag voortkomend uit een afwijkende eetlust?

Geeft ook jouw kind aan nog steeds honger te hebben, nadat deze heeft gegeten?

Vraag een voedings-analyse aan!

Middels deze analyse gaan we samen onderzoeken wat de verslechterde gevoeligheid voor het hormoon insuline (een verslechterde gevoeligheid voor anorexigenen) in het lijf van jouw kind doet veroorzaken!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!