Vandaag een antwoord op de vraag van Mariska:

  • Mijn dochter geeft de laatste tijd regelmatig aan geen eetlust te hebben (terwijl ze de rest van de dag nog niks heeft gegeten) en weigert vervolgens haar bord leeg te eten. Ik vertrouw dit niet en verplicht haar regelmatig om toch haar bord leeg te eten. Wanneer je namelijk een halve dag niks eet, dan zou je normaal gesproken toch honger moeten krijgen?

Honger als reactie op een lege maag

Wanneer het al meer dan een halve dag geleden is sinds je iets hebt gegeten, dan is je maag normaal gesproken leeg.

Als reactie op deze lege maag zal normaal gesproken het hongerhormoon (het orexigeen) ghreline geproduceerd worden.

Dit hormoon wordt normaal gesproken geproduceerd door de kliercellen in je maagwand.

Dit hormoon zal vervolgens (na diens productie) het verzadigingscentrum in je hersenen prikkelen, de opname van glucose in je cellen beperken en je eetlust verhogen.

Dit is kennelijk niet aan de orde bij je dochter de laatste tijd:

  • Je dochter geeft de laatste tijd regelmatig aan geen eetlust te hebben, terwijl ze de rest van de dag nog niks heeft gegeten.

Jij vertrouwt dit niet.

Wanneer de kliercellen in haar maagwand echter niet goed functioneren en ook de receptoren in het verzadigingscentrum van haar hersenen niet goed functioneren, dan zou haar minimale eetlust echter wel te verklaren zijn:

  • Wanneer de kliercellen in de wand van je maag niet goed functioneren, dan zal het hongerhormoon ghreline niet geproduceerd worden en zul je weinig eetlust ervaren ook al heb je een hele tijd niks gegeten.
  • Wanneer de receptoren in het verzadigingscentrum van je hersenen niet goed functioneren, dan kunnen de signalen van het hormoon ghreline (voortkomend uit je lege maag) niet goed verwerkt worden en zul je weinig eetlust ervaren ook al heb je een hele tijd niks gegeten.

Stress-hormonen

Wanneer regelmatig stress-hormonen geproduceerd worden in je lijf, dan zal de spanning op de spieren in de wand van je spijsverteringskanaal toenemen, de doorbloeding van je maag en darmwand op den duur afnemen en kunnen kliercellen (in de wand van je maag en darmen) op den duur niet goed meer functioneren.

Gevolg:

  • Een slechte productie van het eetlustbevorderende hormoon ghreline.

Wanneer regelmatig stress-hormonen geproduceerd worden in je lijf, dan zal de brandstoftoevoer richting je hersenen op den duur afnemen en zal ook de prikkelverwerking in je hersenen op den duur afnemen.

Gevolg:

  • Een slechte prikkelverwerking van onder andere het eetlustbevorderende hormoon ghreline.

Druk en enigszins agressief gezelschap

Mariska is gescheiden en heeft nu al een poosje een nieuwe vriend.

Deze vriend is samen met diens zoon een aantal maand geleden bij Mariska ingetrokken.

Deze zoon is autistisch en vertoont regelmatig oncontroleerbaar en ook wat agressief gedrag.

Met name ook aan tafel bij de avondmaaltijd.

Dit betekent dat de sfeer aan tafel voor de dochter van Mariska heel wat stress-voller is geworden de laatste tijd, de productie en prikkelverwerking van het eetlustbevorderende hormoon ghreline (daardoor) waarschijnlijk minder goed verloopt de laatste tijd en de dochter van Mariska als gevolg daarvan inderdaad (zoals ze regelmatig aangeeft) weinig eetlust kan ervaren ook al heeft ze al vele uren niks gegeten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Mariska:

  • Wanneer je dochter regelmatig stress ervaart gedurende het eten, dan kan het best zo zijn dat ze daadwerkelijk geen eetlust heeft (ook al heeft ze een halve dag niks gegeten). Als gevolg van deze stress verloopt de productie en prikkelverwerking van eetlustbevorderende hormonen in haar lijf namelijk niet zo goed. Je dochter dwingen tot eten, zal in dit geval een averechts hebben en is dan ook sterk af te raden.

Lees en leer meer

Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden van een bezorgde moeder.

Een vraag over een dochter die juist veel te veel (en stiekem) eet (in tegenstelling tot de dochter van Mariska).

Overmorgen zal ik mijn blog-bericht wijden aan hormonen (zoals ghreline) welke invloed hebben op je eetlust.

Ik zal in dit artikel bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede productie en ook een goede verwerking van eetlust-beïnvloedende hormonen mogelijk te kunnen maken in je lijf (en afwijkend eetgedrag voortkomend uit afwijkende eetlustprikkels af te laten nemen).

Lees je deze blog wanneer ook jij een kind hebt met afwijkend eetgedrag voortkomend uit een afwijkende eetlust?

Geeft ook jouw kind aan geen eetlust te hebben?

Vraag een voedings-analyse aan!

Middels deze analyse gaan we samen onderzoeken wat de verslechterde productie of verslechterde verwerking van het eetlustbevorderende hormoon ghreline in het lijf van jouw kind doet veroorzaken!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!