Hé..jij ZUURPRUIM..vergeet je niet de KLEUR in je eetpatroon en vervolgens ook je gelaat?
Zuurpruimen..
Dat zijn chagerijnige mensen hè.
Mensen met een kort lontje vaak.
Mensen die weinig kunnen hebben en maar zitten te knorren en klagen.
Prikkelbaar
Gestrest
AANGETAST door het leven en de leuke kant niet meer ziend en ervarend.
Zuur
Dat is een heftig goedje hè.
Dat tast aan.
Daarmee kan je hardnekkig vuil verwijderen.
Schoonmaken
Reinigen
Het kan zelfs doden.
Dat is dus ook een vorm van stress en afbraak en beschadiging; een behandeling met zuren.
Zure regen ontstaat wanneer onze luchtsamenstelling uit teveel belastende, schadelijke stoffen bestaat.
Verzuurde grond is een levensarme, voedingsstof-arme grond.
Waar zuur is, is dus weinig levenslust.
Waar zuur is vindt aantasting plaats.
Zuren kunnen aan je vreten.
Ben je in de omgeving van een zuurpruim, ken je zuurpruimen, ben je zelf een zuurpruim: dat VREET ook.
Dat vreet energie en levenslust.
In onze maag en een paar plekken meer in ons spijsverteringskanaal bestaat een min of meer zure omgeving.
In je maag het zuurst, verderop wat minder zuur, maar altijd wel enigszins zuur.
Dit is om te doden; ziekteverwekkers, parasieten, bacteriegroepen te sussen, remmen, doden, tegen te gaan.
DIE aantasting en afbraak en bestrijding, dus die doding (het doden en bestrijden van negatieve stoffen) dat is fijn en goed, dat MOET gebeuren en is fijn dat dat op deze manier gebeurt en geregeld is in je lijf.
Zelf wil je natuurlijk NIET verzuren, aangetast worden, geremd worden, energie verliezen, gedood of aangevreten raken door zuren.
Je lichaamscellen en weefsels ook niet!
Dat klinkt namelijk niet bepaald lekker of aangenaam toch?!
Gelukkig heeft de wand van onze maag en ons spijsverteringskanaal (wanneer deze NIET is aangetast door de vorming van TEveel EXTRA zuur of zuurvormende en ontstekingsbevorderende stoffen en bacteriën, naast degene die de maagwand zelf produceert) een beschermlaagje tegen de zuren, welke daar zijn om ziekteverwekkers te doden.
Gelukkig maar; zo worden onze waardevolle weefsels en cellen namelijk niet aangevreten.
Specifieke groepen spijsverteringsenzymen werken ook het best bij een specifieke zuurtegraad.
Zo zijn eiwitsplitsende enzymen met name actief in het FLINK zure milieu van je maag, maar koolhydraatsplitsende enzymen weer niet en zijn DIE bijvoorbeeld weer actiever in een licht basisch milieu; al in je mondholte, maar ook na de maag, wanneer de zure spijsbrij door de alvleesklier ontzuurd is, in het eerste deel v.d. dunne darm bijvoorbeeld.
Alles in je spijsverteringskanaal is dan ook ingesteld op deze enige mate van wisselend zure omgeving: DAAR (in ons spijsverteringskanaal) is het dus op sommige plekken “ok” om een “zure omgeving” te hebben, waarin voedingsstoffen EVEN aanwezig zullen zijn, zolang het ENIGE mate blijft, passend bij de OPTIMALE zuurtegraad in DAT deel van je spijsverteringskanaal ten minste.
De aanwezigheid van met name vocht (maar indirect ook de vitamines en mineralen, vezels en ontstekingsremmende stoffen) in onze voeding, beïnvloedt de zuurtegraad in een ruimte; in een cel of orgaan.
Dit vocht (maar ook de andere genoemde stoffen, zoals voedingsvezels) kunnen en zullen de zuren neutraliseren, wanneer een ruimte te zuur dreigt te worden, want TE zuur dat is ook in je spijverteringskanaal niet de bedoeling.
Deze kunnen cellen en weefsels helpen ontzuren en een meer basisch milieu creëren.
Vochtrijk, kleurrijk, vitamine- en mineraalrijk fruit, maar eigenlijk met name groenten hebben neutraliserende eigenschappen op de zuren in ons lichaam.
Vitamines fungeren ook nog eens als co-enzym bij ALLE enzymreacties in ons lijf.
Dit betekent dat ze “noodzakelijk” zijn om deze reacties uit te kunnen voeren; enkel de aanwezigheid van macro-voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) en enzymen in ons lijf is dan ook nog niet voldoende om deze reacties optimaal uit te kunnen voeren.
Bij de spijsverteringsreacties in ons spijsverteringskanaal, maar ook bij zowel verbrandings- en herstel- of opbouwende enzymreacties met de brandstoffen en bouwstoffen uit onze voeding in onze lichaamscellen, zullen en moeten dan ook ALTIJD vitamines en vochthoudende mineralen BIJ aanwezig zijn om deze reacties goed te kunnen laten plaatsvinden.
In je lijf, buiten je spijsverteringskanaal heerst ALS HET GOED IS een licht basisch milieu.
In DAT milieu vinden stofwisselingsreacties het best plaats.
Dat milieu, maar ook de reacties en de goede uitvoering ervan EN het behoud van het basische milieu hangt STERK af van de aanwezigheid van vitamines en mineralen aldaar als ook de aanwezigheid van vocht.
Vitamines en mineralen zijn dus noodzakelijk om stofwisselingsreacties te kunnen uitvoeren en uit te kunnen blijven voeren!
Vitamines en mineralen kunnen echter niet “bewaard” worden voor later, zoals dat met koolhydraten in de vorm van glucose (dus de koolhydraten, welke al “ontkoppeld” zijn van vitamines en mineralen) WEL kan en gebeurd.
Worden ze NU niet benut of kunnen ze NU niet benut worden door het lichaam bij en in stofwisselingsreacties, gaan ze, met name de wateroplosbare vitamines, ook net zo hard weer verloren.
Ons lichaam kan deze vervolgens NIET zelf zomaar opnieuw vormen; ze vallen dus onder de “essentiële bouwstoffen” waar ik het eerder en regelmatig ook over heb gehad.
Snappend en wetend dat deze vitamines en mineralen dan ook het MEEST noodzakelijke deel vormen om stofwisselingsreacties uit te kunnen voeren en dus NIET zozeer de brand- of bouwstoffen in onze voeding zelf EN deze nodig zijn om verzuring in je cellen en weefsels (welke i.t.t. je maagwand echt niet zo’n beschermlaagje hebben om aantasting tegen te gaan) te voorkomen, zodat de stofwisselingsreacties op den duur ook uitgevoerd kunnen blijven worden, begrijp je natuurlijk wel dat je koolhydraten, eiwitten en vetten kan eten wat je wil, maar wil je dat deze in je lijf ook goed herkend, verteerd EN “gewisseld” kunnen worden, je daar ALTIJD een hele lading aan vitamines en mineralen EN vocht OOK wel bij binnen moet krijgen!
Wist je dat stress (en daar valt geestelijke stress en dus geestelijke inspanning, maar ook lichamelijke inspanning onder) vitamines en mineralen EXTRA “vreet”, welke je dan op dat moment vaak niet meer in je lijf hebt voor je stofwisselingsreacties en het tegengaan van verzuring?
Wist je dat bewerkte voeding, welke door deze bewerking helaas geen tot weinig vitamines en mineralen meer bevat, wanneer dit verwerkt moet worden in je lijf (eerst je spijsverteringskanaal en daarna in je cellen), dus voeding, welke wellicht wel calorieën uit koolhydraten, eiwitten en vetten bevat, maar GEEN of WEINIG vitamines en mineralen nog bezit, ook EXTRA “vreet” aan de vitamines en mineralen al in je lijf aanwezig van eerder en bijdraagt aan verzuring?
Wist je dat niet-voedzame, kunstmatige stoffen (die nooit vitamines en mineralen hebben gehad zelfs) EXTRA vitamines en mineralen uit je lijf “vreten” en bijdragen aan verzuring?
Dat betekent dat als jij weet dat je toch wel enige mate van stress hebt en ervaart EN je voeding niet altijd even onbewerkt, puur, zuiver en natuurlijk is, er een ERG grote kans bestaat op vitamine- en mineralentekorten in je lijf, aangezien je deze dan EN al niet met je voeding mee-levert en daardoor al onvoldoende binnen krijgt, maar het soort voeding je WEL eet dor diens samenstelling SAMEN MET de stress die je ervaart, deze ook nog eens extra “vreten” en vergen en daardoor een ENORM vitamine- en mineraaltekort in je lijf kan ontstaan EN verzuring, waardoor stofwisselingsreacties op den duur niet goed meer uitgevoerd kunnen worden en wat aan je kan gaan “vreten”?
Je lijf raakt door dat soort voeding dan ook UITGEPUT van vitamines en mineralen en JIJ raakt vervolgens OOK uitgeput.
Zonder of met een tekort aan vitamines en mineralen, vinden stofwisselingsreacties namelijk niet goed plaats EN kan en zal je lichaam verzuren door opstapeling van zuurvormende verbrandingsproducten in je cellen.
Vaak is het lichaam van iemand met overgewicht dan ook een verzuurd, aangetast en dus een gestrest lichaam.
Overgewicht is namelijk vaak een gevolg van een slechte (incomplete) voeding.
Niet zozeer of enkel dus door teveel of ongezond eten (wat we vaak denken), maar veelal door met name slecht samengestelde voeding door onder andere en onder meer TEKORTEN in bepaalde ESSENTIËLE en tevens ONTZURENDE voedingstoffen!
Vaak wanneer iemand overgewicht heeft en vervolgens wil afvallen, gaat deze zich richten op verbranden.
Of dit nu is door calorieën te minderen, dieetproducten te gebruiken, bepaalde voedingsstoffen te minderen of juist op te hogen (minder koolhydraten en meer eiwitten bijvoorbeeld); het kan en zal wel EVEN tot een hogere verbranding kunnen leiden, maar tevens dan OOK leiden tot het vrijkomen van NOG meer zuurvormende verbrandingsproducten en dus een GROTERE noodzaak voor aanvoer van vitamines en mineralen, wil je NIET dat dit tot aantasting en verzuring leidt!
Wanneer wij echter gaan afvallen, laten we vaak dingen weg.
Gaan we focussen op wat NIET te eten.
Weinig calorieën.
Weinig koolhydraten.
WEL extra eiwitten, snappen we tegenwoordig (welke bij met name overschotten en slechte vertering ervan OOK bijdragen aan verzuring).
Vetten, daar moeten we niks van hebben (waar deze, sommigen althans, nou juist gunstig bij kunnen dragen aan herstelprocessen, tegengaan van ontstekingen, herstellen balans etc.)
Zijn we bezig met hetgeen na verbranding in ons lijf gebeurt en na het weglaten van bepaalde voedingsstoffen in ons lijf gebeurt en wat je juist meer TOE moet voegen en MEER en VAKER moet eten over het algemeen om schade te voorkomen, wanneer we willen afvallen?
Nee, hooguit de eiwitten denken we aan, want dat had iets te maken met spieren en hormonen (hadden we WEL begrepen), dus wanneer we de koolhydraten minderen, worden VAAK tegenwoordig de eiwitten wel opgehoogd, maar wie ziet de noodzaak van de hele dag door groenten eten bijvoorbeeld; wie is DAAR mee bezig?
Wie is bezig met hetgeen we maar GEDOE vinden en vaak niet zo lekker vinden en dus ZELF niet zozeer erbij of erdoor HOEVEN bij die eiwitten?
Leuk hoor dat afvallen, maar niet ten koste van alles denk ik toch?!
Zorg je dan ook NIET bij AL je eetmomenten voor zo HOOG mogelijke kwaliteit voedingsstoffen (welke hun vitamines en mineralen nog bevatten), voeding welke weinig kunstmatige toevoegingen bezitten en zorg je NIET voor aanvulling met groenten of fruit (in mindere mate dan groente) en dus KLEUR en leven (vocht, vezels en ontzurende stoffen) in en bij ELK eetmoment en ELKE maaltijd, heb je grote kans dat je wellicht wel afvalt en dus wel “verbrandt”, maar in de tussentijd dus ook aantast, afbreekt, aanvreet, uitput en zuurder en zuurder wordt.
Dan word je vanzelf een zuurpruim en chagerijnig, want waar en hoe denk je dat je het het eerst zal merken en ervaren (dus wat als eerste “niet zo lekker meer zal gaan”), wanneer er een vocht, vitamine- en mineralentekort heerst?
Je hersenfuncties (namelijk de signaaloverdracht in je hersenen), welke onder andere je gemoedstoestand moet en kan reguleren.
Nou, DAT gaat dan dus niet zo goed meer, bij vitamine en mineralentekorten!
Je cellen en weefsels worden aangetast en beschadigd.
Reacties verlopen niet goed.
ZUUR ben je.
Maar ACH..
Slank ben je dan toch WEL (even) door al die verbranding!!
DAN is het toch niet erg, want DAT is toch kennelijk het belangrijkste?!
Of toch niet?!
Hoe hoog is de kwaliteit van JOUW voeding (normaal gesproken, maar OOK of JUIST als je wilt afvallen)?
Eet jij veel bewerkte, voorbereide voeding?
Bevat ELK je maaltijden wel KLEUR uit vitamine- en mineraalrijke groenten en af en toe wat fruit?
En nee, dus niet kleur uit gekleurde m&m’s, skittles of kunstmatig gekleurde zoete toetjes!
Hoeveel LEVEN heeft jouw voeding nog en/of straalt deze uit?
Hoe dicht staat deze nog bij de natuur?
Voel jij je wel eens moe, niet bepaald levenslustig, werkt het allemaal niet zo vlot in je hoofd, voel je je uitgeput, stinkt je adem of ontlasting en ook je urine, heb je een vieze smaak in je mond, stramme spieren en gewrichten, spierpijn en ontstekingen.
Vergeet jij dan niet de kleur in je eetpatroon?
Eet jij puur en onbewerkt en vul jij aan met groenten aan bij alles wat je eet?
En hoe zit dat met je omgeving: gezin, kinderen etc.?
Vind je het gek dat we veel zuurpruimen om ons heen ervaren; prikkelbare mensen, moeie mensen, futloze mensen etc. kijkend naar de kleur van het gemiddelde hapje of de gemiddelde maaltijd van hetgeen we eten en het gebrek aan groente en fruit?
Ja..
Kleur en ENIGE MATE groenten zit er vaak wel in bij de avondmaaltijd van velen en SOMS ook bij lunch, maar verder?!
Terwijl je net hoorde en las dat op ELK moment v.d. dag stofwisselingsprocessen plaatsvinden en bij AL die processen vocht, vitamines en mineralen nodig zijn om stofwisseling optimaal te houden EN verzuring tegen te gaan.
Wanneer je deze dan maar op zo’n 2 momenten van de dag in een aardige maar alsnog minimale hoeveelheid eet en aanbiedt of aanvult, hoe kan je dan voorkomen een zuurpruim te worden?!
Hoe kan je dan verwachten energie te ervaren?!
Hoe kan je dan op basis daarvan, op basis van DIE logica, verwachten dat je lichaam TOCH diens stofwisselingsprocessen goed blijft uitvoeren, wanneer JIJ de noodzakelijke stoffen, welke nodig zijn om deze uit te voeren, vertikt te eten de hele dag door!
Ja, je valt leuk af, snel misschien ook wel (in eerste instantie), wanneer je flink calorieën schrapt (met name bij vermindering koolhydraten en ophogen van de eiwitten in je voeding), maar vergeet je de kleur, vergeet je de vitamines en mineralen, vergeet je een regenboog aan groenten en dus ook bepaalde vitamines en mineralen, geloof me, zal je je ondanks mooi afgevallen, uiteindelijk niet fitter voelen en ook geen fitheid of gezondheid uitstralen.
OOK glanzend haar, levendige uitstraling en glanzende gladde huid etc…
Om DAT allemaal te behouden moeten afbraak en opbouw in je lichaam OOK in balans zijn namelijk.
DAARVOOR zijn dus OOK vitamines en mineralen nodig en noodzakelijk.
DAARVOOR ook moeten de zuren en basen in je lichaam en als gevolg ook hormonen in balans zijn.
Moet je vochtgehalte doorheen je lijf in balans zijn.
Voor dit alles zijn vitamines en mineralen nodig!!
Oftewel:
Voor ALLES (ALLE enzymreacties in je lijf) zijn vitamines en mineralen nodig!
BRENG DUS KLEUR in je voeding en als gevolg ook je gelaat en leven, wanneer je naast afvallen toch OOK stiekem wel een fris uiterlijk, fitheid, een optimale stofwisseling, de toekomst en het leven belangrijk vindt en niet ENKEL snel afvallen in het HIER en NU!
Denk je echter of namelijk dat een beetje groente bij je avondmaaltijd “wel genoeg moet zijn” en neem je het afvallen, wat je in eerste instantie misschien nog wel doet, als graadmeter van je gezondheid en vind je zolang je afvalt met enkel groenten “een beetje” ’s avonds een reden om dat dan ook niet zozeer op te hogen en vind je kleur aanbrengen in je eetpatroon dan ook NIET zo boeiend of interessant, weet dan dat op den duur de kleur uit jou ook meer en meer kan verdwijnen…
Snap je nu ook het WAAROM achter het feit dat bij en in elk recept, welke je steeds van me krijgt, zoveel groenten zit en ELK recept kleur heeft?
Ja het bevat ook altijd wel eiwitten en JA het bevat ook altijd wel wat vetten, want ook die vallen onder essentiële voedingsstoffen, maar ze bevatten dus ook SOWIESO en ALTIJD groente!
Add comment