Hartpreventie
Gisteren ben ik begonnen met een reeks van mails over hartpreventie:
- Het met behulp van je voeding zoveel mogelijk trachten te voorkomen dat je hart schade oploopt.
- Het met behulp van je voeding zoveel mogelijk trachten te voorkomen dat je hart overbelast wordt.
Vandaag gaan we het hebben over:
- De bijdrage welke eiwitten kunnen leveren ter preventie van hartfalen.
Lees je mee?
Hartfalen
Je hart is een spier:
- Een zeer belangrijke spier.
Deze spier moet de hele dag:
- Het zuurstof in je bloedbaan door je lijf pompen.
- De voedingsstoffen in je bloedbaan door je lijf pompen.
Faalt je hart hierin, dan:
- Kunnen je weefsels niet over zuurstof beschikken.
- Kunnen je weefsels niet over voedingsstoffen beschikken.
- Zullen je weefsels beschadigd raken.
- Zullen je weefsels afsterven.
Conclusie:
- Het is van levensbelang om je hart in een goede conditie te houden en het falen van je hart waar mogelijk te voorkomen.
Vetten en natrium houdend zout
Je voeding bestaat uit:
- Koolhydraten.
- Eiwitten.
- Vetten.
- Vitamines.
- Mineralen (waaronder natrium).
Wat leren we wat we moeten doen ter preventie van hart- en vaatziekten?
- Dat we de vaste (dierlijke) vetten in onze voeding moeten beperken.
- Dat we het toevoegen van natrium-houdend geraffineerd zout moeten beperken.
Is dit echter het enige wat je kan doen ter preventie van hart- en vaatziekten?
- Nee.
Energieproductie
Het aanspannen en ontspannen van je spieren (en dus ook het laten pompen van je hart) vergt energie.
Om de pomp-bewegingen van je hartspier mogelijk te kunnen maken moet in je hart dan ook de hele dag door energie-productie plaatsvinden.
In spiercellen kan energieproductie plaatsvinden op twee plekken:
- In de mitochondriƫn van de cel.
- In het cytosol van de cel.
Wanneer er energie-productie in de mitochondriƫn van je spiercellen plaatsvindt, dan:
- Kan veel energie hieruit voortkomen.
- Wordt hierbij geen melkzuur gevormd.
Wanneer er energie-productie in het cytosol van je spiercellen plaatsvindt, dan:
- Zal hier maar weinig energie uit voortkomen.
- Wordt hierbij melkzuur gevormd.
Wanneer melkzuur in je spieren gevormd wordt, dan:
- Raken je spieren aangetast.
- Raken je spieren verzuurd.
- Gaat de conditie van je spieren achteruit.
Conclusie:
- Om je hart in een goede conditie te kunnen houden is het van belang dat energie-productie in de mitochondriƫn van al je spiercellen (en dus ook je hartspiercellen) plaatsvindt, zodat er zo min mogelijk melkzuur wordt gevormd.
Aeroob en anaeroob
Energie-productie in het cytosol van je spiercellen zal plaatsvinden, wanneer:
- Vocht ontbreekt in je spiercellen.
- Zuurstof ontbreekt in je spiercellen.
Energie-productie in de mitochondriƫn van je spiercellen kan pas plaatsvinden, wanneer:
- Voldoende vocht aanwezig is in je spiercellen.
- Zuurstof aanwezig is in je spiercellen.
Energie-productie in het cytosol van je spiercellen heet:
- Anaerobe energie-productie.
Energie-productie in de mitochondriƫn van je spiercellen heet:
- Aerobe energie-productie.
Conclusie:
- Om je hart in een goede conditie te kunnen houden is het van belang dat het zuurstof-transport doorheen de wanden van je spier-cellen goed verloopt.
- Om je hart in een goede conditie te kunnen houden is het van belang dat aerobe verbranding plaats kan vinden in je spiercellen.
Hemoglobine en albumine
Welk eiwit en tevens onderdeel van je rode bloedcellen bindt zuurstof en vervoert zuurstof doorheen je lijf?
- Hemoglobine.
Welk plasma-eiwit trekt vocht aan en zorgt voor een goede vocht-verdeling in je lijf en zorgt tevens voor voldoende vocht in je bloedbaan?
- Albumine.
Wat heeft je lever nodig om de eiwitten hemoglobine en albumine te kunnen vormen en tijdig te kunnen verversen?
- Alle essentiƫle aminozuren.
Wat heeft je lever nodig om het zuurstof-transport doorheen de celwanden van je spiercellen mede mogelijk te maken en aerobe energie-productie in je spiercellen mogelijk te maken?
- Alle essentiƫle aminozuren.
Conclusie:
- Om je hart in een goede conditie te kunnen houden is het van belang dat je voeding regelmatig alle essentiƫle aminozuren levert.
Essentiƫle aminozuren
De essentiƫle aminozuren zijn aanwezig in:
- Intacte dierlijke eiwitten.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze eiwitten blijven echter niet intact wanneer je deze:
- Sterk verhit zonder vocht in een bak- en braadproduct (of marinade) welke suikers bevat.
Conclusie:
- Om je hart in een goede conditie te kunnen houden is het van belang dat je voeding regelmatig een intacte bron van dierlijke eiwitten (zie hierboven) levert en dat je deze bron van dierlijke eiwitten niet al te sterk verhit en ook geen bron van suikers toevoegt ten tijde van de bereiding.
Wacht… er is nog meer wat je kan doen!
Is het consumeren van groenten (zie de mail van gisteren) en een bron van intacte dierlijke eiwitten bij al je maaltijden het enige wat je kan doen ter preventie van hartfalen?
- Nee.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke bij kan dragen aan de preventie van hartfalen!
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Doe jij voldoende aan hartpreventie?
- Houd jij je hart met behulp van je voeding in een goede conditie?
- Voorkom jij de anaerobe verbranding in je lijf voldoende?
- Maak jij het zuurstof-transport doorheen je lijf wel voldoende mogelijk?
- Eet jij regelmatig een intacte bron van dierlijke eiwitten?
Add comment