Groeiende mate gluten- en lactose-intolerantie toeval of logisch gevolg?

Steeds meer mensen ervaren darm/buikklachten
Bij steeds meer mensen wordt gluten- of lactose-intolerantie vastgesteld

Deze toename vinden we allemaal erg verwonderlijk
Vooral ook, aangezien we vaak onze gezondheid en onze gezonde, ofwel ongezonde eet- en leefpatroon afmeten of afleiden van ons gewicht en deze klachten bij dik en dun lijken toe te nemen
Deze dunne mensen, deze leven en eten toch gezond (genoeg), gezien hun gewicht?!!

Deze toename van intoleranties en darmklachten wijten aan het eetpatroon..nee..dat zul je dan ook niet snel doen bij slanke mensen, bij dikke mensen wellicht wel, maar bij slanke mensen toch niet!

We zien dit dan ook als een “defect” van het lichaam welke toch echt losstaat van de verdere eetstijl.
Wat doen we vervolgens?
We gaan inhaken op dit defect, door een gluten en/of lactose-arme voeding aan te houden, waardoor we niet verder kijken dan dat en er dus geen reden is (sowieso bij slanke mensen niet) naar het verdere eetpatroon te kijken als ook te kijken naar het feit of ons gehele, “normale” eetpatroon en hetgeen we met z’n allen normaal gesproken eten, wij allen die in toenemende mate dit soort darmklachten ervaren, hieraan ten grondslag kan liggen.

Als je echter ons eet- en leefpatroon WEL zou bekijken, kan de toename van darmklachten eigenlijk haast wel logisch gezien worden.
Deze klachten zouden dan ook veel minder voor hoeven komen, wanneer we dit gehele eetpatroon en dus niet enkel de glutenhoudende en lactosehoudende voeding zouden aanpassen!

Bij gluten- en lactose-intolerantie functioneren bepaalde spijsverteringsenzymen niet goed.

Is dit echter gek, gezien ons hedendaagse eetpatroon?

De alvleesklier is het orgaan, welke deze enzymen moet afgeven.
Dezelfde alvleesklier, welke erg moe is door onze voeding welke een overschot heeft aan koolhydraten tegenwoordig.
Is het gek dat deze alvleesklier moeite heeft enzymen af te geven als we vrolijk doorgaan met deze zo te overbelasten met onze voeding rijk aan bewerkte suikers en andere koolhydraten?

Enzymen moeten inwerken op een substraat (voedingsstof in dit geval), maar doen dit enkel in de aanwezigheid van bepaalde “herkenstoffen” op dit substraat.
Vitamines en mineralen welke de (OORSPRONKELIJKE) voeding bevat (dus onbewerkte voeding uit de natuur) vormen deze “herkenstoffen” ofwel “co-enzymen”.
Chemische stoffen uit bestrijdingsmiddelen, metalen, maar ook medicatie kunnen deze “herkenning” belemmeren.

Laat het nou zo zijn dat we met z’n allen sterk bewerkte voeding aan het eten zijn helaas tegenwoordig.
Voeding welke NIET zo dicht meer bij de natuur staat en waar al van alles mee is gebeurd, voordat wij het eten als voeding.
De producten/voedingsmiddelen welke wij eten, welke gluten bevatten zijn vaak sterk bewerkt (tekort aan co-enzymen uit vitamines en mineralen) EN vervuild (ze bevatten vaak OOK niet-voedzame stoffen/toevoegingen, welke de co-enzymfunctie/herkenning belemmeren) als OOK de producten/voedingsmiddelen welke lactose bevatten (deze zijn ook vaak bewerkt EN vervuild met toevoegingen), waardoor de “herkenstoffen” er vaak niet of onvoldoende nog in zitten om goede enzymreacties te bewerkstelligen EN bevatten ook teveel chemische/kunstmatige toevoegingen, welke deze reacties belemmeren door verminderde “herkenning” van het substraat.
Is het dan gek dat deze sterk bewerkte producten met gluten en lactose niet of niet goed afgebroken/(voor)verteerd kunnen worden, wanneer deze “herkenning” door onze eigen bewerkingsprocessen niet kan plaatsvinden?

Enzymreacties verlopen enkel optimaal bij een bepaalde zuurtegraad in de darmen.
Een zuurtegraad welke nadelig beïnvloed wordt in de aanwezigheid van een overdaad aan suikers, welke een voedingsbodem vormen voor schimmel- en gistvormende bacterieën, maar ook door wederom chemische/niet-natuurlijke stoffen uit bestrijdingsmiddelen, kunstmatige toevoegingen, medicatie etc.
Aangezien ons eetpatroon grotendeels bestaat uit bewerkte producten met helaas veel niet-voedzame stoffen uit kunstmatige toevoegingen en tegelijkertijd een overmaat aan suikers bevat, is het niet zo gek dat de zuurtegraad van onze darmen niet optimaal is om enzymreacties te laten plaatsvinden, dus wederom niet zo gek dat we in toenemende mate ook als gevolg DAARVAN gluten- en lactose-intolerant zijn.

Door een opstapeling van al deze schadelijke stoffen in onze darmen als ook door onze mate van stress, waardoor darmflora OOK verstoord raakt en de zuurtegraad en darmflora OOK nadelig beïnvloed wordt en makkelijk ontstekingen aldaar kunnen ontstaan, kunnen  ontstekingen EN belastende stoffen zich verspreiden en utibreiden, doordat toxische stoffen door een beschadigde darmwand (door de opstapeling van deze stoffen EN uitbreiding van ontstekingen in de darmen) uiteindelijk ook je lichaam in kunnen geraken.

Zo kan dan weer makkelijk een ontsteking in lever en alvleesklier ontstaan, waardoor de enzymvorming en afgifte des te meer bemoeilijkt wordt.
Als gevolg zullen en kunnen eiwitten ook niet goed afgebroken worden tot aminozuren, waaronder de essentiële aminozuren, welke dan weer de bouwstoffen moeten vormen voor nieuwe enzymen, dus zo is het cirkeltje rond en is het eigenlijk een behoorlijk logisch gevolg dat enzymen EN niet goed gevormd kunnen worden EN enzymreacties, wanneer er WEL voldoende enzymen gevormd worden, niet goed kunnen verlopen en we als gevolg toenemende darmklachten, waaronder intoleranties ervaren, wanneer we WEL ons hedendaags eetpatroon onder de loep zouden nemen!

Dit alles als gevolg van sterk bewerkte voeding, welke tekortschiet aan vitamines en mineralen (co-enzymen) en een overschot biedt aan niet-voedzame, toxische stoffen, welke dit alles (gezonde enzymwerking) in de weg staat en kan verklaren.
Het teruggaan naar de natuur en voeding nuttigen, zoals voeding bedoeld is, kan dan ook, wanneer de schade niet al geschied is, veel voorkomen hierin en ontlasten hierin en enzymwerking verbeteren en kan aangeraden worden voor een ieder, wil je dit soort darmklachten niet gaan ontwikkelen a.d.h.v. een sterk bewerkt, maar helaasWEL regulier, veel voorkomend Nederlands/westers eetpatroon.

Wat doen we echter?
We gaan (tevens sterk bewerkte!!) glutenarme en lactosevrije producten integreren IN een verder ook al sterk bewerkt eetpatroon om onze klachten te verminderen!!
Hoe kunnen we nog verder van huis raken zeg!
Wil jij uitleg, hulp en advies hoe een natuurlijkere voedingspatroon te krijgen en daardoor enzymwerking te helpen verbeteren?
Stuur je een mail of kom je langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!