Graanproductengraanproducten

Vandaag gaan we het hebben over:

  • Graanproducten.
  • Gebakken en geroosterde producten gemaakt van granen.
  • We gaan het hebben over de vertering van graanproducten.

 

Lees je mee?

 

Energieproductie

Om de hele dag door voldoende energie te kunnen produceren in de meest actieve weefsels van je lijf (hersenen en spieren), moet:

  • De hele dag een beetje glucose in je bloedbaan aanwezig zijn.
  • De hele dag door een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel in je lijf heersen.

 

Volkoren graanproducten bezitten:

  • Een geconcentreerde hoeveelheid glucose.
  • Veel voedingsvezels.

 

Van voedingsvezels leren we dat deze de opname van glucose in je lijf vertragen, waardoor een verhoogde bloedsuikerspiegel voorkomen kan worden.

Het advies luidt dan ook:

  • Eet volkoren graanproducten om je spieren en hersenen voor een langere periode van energie te kunnen voorzien.

 

Dus wat doen we?

  • We gaan volkoren graanproducten eten om onze hersenen voor een langere periode van brandstof te kunnen voorzien!

 

Althans, dat denken we…

  • We gaan volkoren graanproducten eten om onze spieren voor een langere periode van brandstof te kunnen voorzien!

 

Althans, dat denken we…

 

Voorbeelden

Een aantal voorbeelden van wat we zoal eten om:

  • Onze hersenen voor een langere periode van brandstof te kunnen voorzien.
  • Onze spieren voor een langere periode van brandstof te kunnen voorzien.

 

We eten:

  • Volkorenbrood.
  • Volkoren crackers.
  • Krokant geroosterde graanvlokjes.

 

Vervolgens denken we en verwachten we dat op basis van deze voeding:

  • Onze hersenen voor een langere periode van brandstof worden voorzien.
  • Onze spieren voor een langere periode van brandstof worden voorzien.

 

Wat leren we niet en waar staan we niet bij stil?

  • We leren niet wat er met gebakken en geroosterde volkoren graanproducten gebeurt in ons spijsverteringskanaal en dat dit een nadelige invloed kan hebben op ons energieniveau en de conditie van je hersenen en spieren.

 

Zullen we dat vandaag maar eens gaan leren dan?

Lees je mee?

 

Spijsvertering

Graanproducten bevatten:

  • Polysachariden.
  • Polypeptiden.

 

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat graanproducten een hele lading aan elkaar verbonden suiker-moleculen bezit en tevens een heleboel aan elkaar verbonden aminozuur-moleculen bezit.

 

In je spijsverteringskanaal moeten al deze verbonden suiker-moleculen en verbonden aminozuur-moleculen gesplitst worden en verteerd worden tot enkelvoudige suiker-moleculen en enkelvoudige aminozuur-moleculen.

Om in de cellen van je hersenen en spieren voldoende energie te kunnen produceren is het is zeer belangrijk dat de vertering van polysachariden en polypeptiden volledig uitgevoerd kan worden in je spijsverteringskanaal.

Kan de vertering van polysachariden en polypeptiden namelijk niet volledig uitgevoerd worden, dan:

  • Blijven onverteerde suikers en onverteerde eiwitten achter in je darmen.
  • Raakt je darmflora verstoord.
  • Raakt je darmwand geschaadt.
  • Zullen stress-hormonen in je lijf geproduceerd worden.

 

Wat zal ontstaan in je lijf onder invloed van deze stress-hormonen?

  • Een beperkte energieproductie in je hersenen en spieren.
  • Een verhoogde afbraak van je spierweefsel.
  • Beschadiging en uitputting van je hersenweefsel.

 

Conclusie:

  • Wanneer volkoren graanproducten niet goed verteerd worden, dan dragen ze bij aan een verminderde energieproductie in je spieren in plaats van een goede energieproductie in je spieren.
  • Wanneer volkoren graanproducten niet goed verteerd worden, dan dragen ze bij aan een verminderde energieproductie in je hersenen in plaats van een goede energieproductie in je hersenen.
  • Wanneer volkoren graanproducten niet goed verteerd worden, dan dragen ze bij aan fysieke moeheid in plaats van fysieke fitheid.
  • Wanneer volkoren graanproducten niet goed verteerd worden, dan dragen ze bij aan geestelijke moeheid in plaats van geestelijke fitheid.

 

Stapsgewijze koolhydraat- en eiwitvertering

De vertering van de complexe koolhydraten (polysachariden) welke in graanproducten aanwezig zijn, vindt stapsgewijs plaats:

  • Met behulp van enzymen in je speeksel worden in je mondholte lange ketens suiker-moleculen gesplitst in kortere ketens.
  • Met behulp van enzymen in je alvleeskliersap worden in je dunne darm lange ketens suiker-moleculen gesplitst in kortere ketens.
  • Met behulp van enzymen in de wand van je dunne darm worden korte ketens suiker-moleculen (di-sachariden) gesplitst in enkelvoudige suiker-moleculen.

 

De vertering van de graan-eiwitten (polypeptiden) welke in graanproducten aanwezig zijn, vindt tevens stapsgewijs plaats:

  • Met behulp van enzymen in je maagsap worden in je maag lange ketens aminozuur-moleculen gesplitst in iets kortere ketens.
  • Met behulp van enzymen in je alvleeskliersap worden in je dunne darm de nog best lange ketens aminozuur-moleculen gesplitst in kortere ketens.
  • Met behulp van enzymen in de wand van je dunne darm worden tri-peptiden en di-peptiden gesplitst in enkelvoudige aminozuur-moleculen.

 

Pas wanneer al deze stappen doorlopen zijn, dan kunnen enkelvoudige suiker-moleculen en enkelvoudige aminozuur-moleculen middels actief transport getransporteerd worden doorheen de wand van je dunne darm en opgenomen worden in je lijf.

 

Conclusie:

  • Wanneer enzymen ontbreken of niet goed functioneren in je spijsverteringskanaal, dan kan de vertering van polysachariden en polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal je fysieke energieniveau eerder dalen dan stijgen door een opstapeling van onverteerde suikers en eiwitten in je darmen.
  • Wanneer enzymen ontbreken of niet goed functioneren in je spijsverteringskanaal, dan kan de vertering van polysachariden en polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal je mentale energieniveau eerder dalen dan stijgen door een opstapeling van onverteerde suikers en eiwitten in je darmen.

 

Gastrine

In de wand van je maag zitten receptoren gevestigd welke (nadat ze geprikkeld zijn) de productie van het hormoon gastrine stimuleren.

Waar zorgt het hormoon gastrine voor?

  • Voor de productie van maagsap met maagzuur.
  • Voor de denaturatie van eiwitten.
  • Voor de omzetting van in-actief pepsinogeen naar actief pepsine.

 

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat wanneer gastrine-receptoren in de wand van je maag onvoldoende geprikkeld worden, de productie van maagsap met maagzuur niet plaats zal vinden en de vertering van polypeptiden niet goed uitgevoerd kan worden.

 

Conclusie:

  • Wanneer de gastrine-receptoren in de wand van je maag onvoldoende geprikkeld worden door de stoffen welke je voeding bezit, dan kan de vertering van polypeptiden niet goed uitgevoerd worden en zal je geestelijke en lichamelijke energieniveau eerder dalen dan stijgen door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.

 

CCK

In de wand van je dunne darm zitten receptoren gevestigd welke (nadat ze geprikkeld zijn) de productie van het hormoon CCK stimuleren.

Waar zorgt het hormoon CCK voor?

  • Voor de productie van alvleeskliersap.
  • Voor de omzetting van in-actief trypsinogeen naar actief trypsine.

 

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat wanneer CCK-receptoren in de wand van jeĀ  dunne darm onvoldoende geprikkeld worden, de productie van alvleeskliersap (met daarin koolhydraat-verterings-enzymen en eiwit-verterings-enzymen) niet plaats zal vinden en de vertering van polysachariden en polypeptiden niet volledig uitgevoerd kan worden.

 

Conclusie:

  • Wanneer de CCK-receptoren in de wand van je dunne darm onvoldoende geprikkeld worden door de stoffen welke je voeding bezit, dan kan de vertering van polysachariden en polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal je geestelijke en lichamelijke energieniveau eerder dalen dan stijgen door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.

 

Verhitte graanproducten met toegevoegde suikers

Heb je enig idee wat zoal in je voeding aanwezig moet zijn om de gastrine-receptoren in de wand van je maag goed te kunnen prikkelen en de productie van maagzuur tot stand te kunnen laten komen?

  • Vocht.
  • Meer basen dan zuren.
  • Eiwitten met intacte aminozuren.

 

Zijn deze stoffen in gebakken en geroosterde graanproducten wel voldoende aanwezig?

  • Nee, vaak niet.

 

Aan het deeg waar gebakken en geroosterde graanproducten van gemaakt worden, wordt voor bereiding van het graanproduct vaak suiker toegevoegd.

Vervolgens worden granen samen met deze suikers sterk verhit (gebakken of geroosterd).

Resultaat na deze bereidings-stappen:

  • Graanproducten bevatten (na bereiding) weinig vocht.
  • Graanproducten bevatten (na sterke verhitting) meer zuren dan basen.
  • Graanproducten bevatten (na verhitting samen met suikers) versuikerde aminozuren en nog maar weinig intacte aminozuren.

 

Conclusie:

  • Graanproducten die al flink verhit zijn geweest en toegevoegde suikers bezitten doen de maagzuur-productie in je lijf afnemen, waardoor de vertering van graan-eiwitten niet goed uitgevoerd kan worden en je geestelijke en lichamelijke energieniveau eerder zal dalen dan stijgen door een opstapeling van onverteerde graan-eiwitten in je darmen.

 

Vet

Heb je enig idee welke voedingsstof in je voeding aanwezig moet zijn om de CCK-receptoren in de wand van je dunne darm goed te kunnen prikkelen en de productie van alvleeskliersap (met daarin koolhydraat-verterings-enzymen en eiwit-verterings-enzymen) tot stand te kunnen laten komen?

  • Vet!

 

Conclusie:

  • Wanneer je je graanproducten niet belegt of aanvult met een gezonde en intacte (ongeraffineerde) bron van vet, dan kan de vertering van de complexe koolhydraten en de vertering van de graan-eiwitten in deze producten niet volledig uitgevoerd worden en zal je geestelijke en lichamelijke energieniveau eerder dalen dan stijgen door een opstapeling van onverteerde suikers en graan-eiwitten in je darmen.

 

Vraag:

  • Eet jij regelmatig graanproducten?
  • Ervaar jij na het eten hiervan ook spijsverteringsklachten?
  • Ervaar jij na het eten hiervan ook geestelijke en lichamelijke moeheid?
  • Begrijp je nu beter waar deze klachten door zijn ontstaan?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!