Graanproducten en moeheid
Iedereen wil zich het liefst fit en energiek voelen.
Toch voelt menigeen zich moe, erg moe.
Veelal is deze moeheid te verklaren vanuit de omstandigheden en vanuit het gezelschap waarin we verkeren.
Er bestaan namelijk mensen en omstandigheden, welke je fitte en energieke gevoel drastisch kunnen laten kelderen.
Mensen en omstandigheden, welke je vermoeien en alle energie uit je weg slurpen wanneer je daarmee in aanraking komt.
En helaas komt menigeen met dit soort mensen en omstandigheden regelmatig in aanraking.
Voeding welke je fitte en energieke gevoel drastisch kan laten verminderen bestaat ook.
Sterk bewerkte suiker- en vetrijke snacks, daarvan weten en snappen we dat ook deze je lijf vermoeien.
Wanneer je dit soort ongezonde snacks (met weinig voedzame stoffen daarin aanwezig) regelmatig eet en nadien moeheid ervaart, dan snap je vaak wel waar dat futloze gevoel uit voort is gekomen.
Van graanproducten weten we en vermoeden we vaak NIET dat ook deze je lijf kunnen vermoeien.
Veel mensen voelen zich echter WEL vermoeid na het eten van graanproducten.
Dit wordt veelal NIET gesnapt en ook NIET begrepen:
- Graanproducten bevatten toch gezonde, vezelrijke koolhydraten?
- Koolhydraten zijn toch brandstoffen?
- Brandstoffen leveren je lijf toch energie?
- Je zou je na het eten van graanproducten dan toch juist energiek in plaats van vermoeid moeten voelen?
Hoe zit dit?
- Waarom voelen we ons NIET energiek na het eten van graanproducten?
Dit ga ik vandaag bespreken!
We gaan antwoord krijgen op de vragen:
- Welke invloed hebben graanproducten op de energieproductie in ons lijf?
- Waarom voelen we ons vaak moe na het eten van graanproducten?
Lees je mee?
De energieproductie in je lijf
Met wat hulp van het hormoon cortisol (welke bij het aanbreken van je dag geproduceerd wordt in je lijf), kan er meteen vanaf ’s ochtends vroeg al energieproductie plaatsvinden in je lijf.
Dit is energieproductie waarbij gebruik kan worden gemaakt van glucose in je bloedbaan.
Het hormoon cortisol zorgt er namelijk vanaf het ochtendgloren voor dat er altijd wat glucose in je bloedbaan aanwezig is, welke als brandstof kan gaan dienen in je lichaamscellen.
Helaas zal deze energieproductie (onder invloed van het hormoon cortisol) vooralsnog NIET in al je lichaamscellen plaatsvinden.
Veel energie zul jij uit deze energieproductie dan ook nog NIET verkrijgen en ook NIET “ervaren”.
Om je fit en energiek te kunnen voelen is het namelijk belangrijk dat in al je lichaamscellen energieproductie plaats kan vinden.
Energieproductie in al je lichaamscellen kan het hormoon cortisol echter niet zomaar bewerkstelligen.
Om energieproductie in al je lichaamscellen plaats te laten vinden is naast glucose namelijk ook zuurstof nodig.
Om deze zuurstof je lichaamscellen in te kunnen krijgen moet het cel-milieu van je lichaamscellen licht basisch en niet zuur zijn.
Licht basisch is het cel-milieu helaas niet vanzelf.
Vooral na de nacht (waarin je een flink aantal uren niks hebt gegeten en gedronken) zal het cel-milieu NIET licht basisch zijn.
Cortisol kan het ontzuren van je lichaamscellen helaas NIET mogelijk maken zonder jouw hulp.
Om je cel-milieu te kunnen ontzuren is het mineraal kalium nodig en is ook vocht nodig!
Zolang dit kalium en dit vocht NIET in je cellen is beland (met jouw hulp), kan en zal het hormoon cortisol enkel maar energieproductie in je spiercellen tot stand brengen.
In je spiercellen kan namelijk ook an-aërobe verbranding van glucose tot energie plaatsvinden.
An-aëroob wil zeggen “zonder zuurstof”.
Vele zure afvalstoffen (zoals melkzuur) komen echter voort uit de an-aërobe verbranding van glucose.
Door deze melkzuurvorming zullen je spieren snel verzuren en zal jij je helaas nog steeds NIET op en top fit voelen!
Door deze melkzuurvorming en de opstapeling van zuren in je lijf zul je je zelf eerder vermoeid dan fit en energiek gaan voelen, ondanks dat er wel enige energieproductie in je spieren heeft plaatsgevonden.
Als reactie op deze toename van melkzuur in je lijf zal je lijf HELAAS:
- Herhaaldelijk cortisol blijven produceren.
- De energieproductie blijven beperken tot de spiercellen.
- Op den duur in spiermassa af kunnen nemen door schade aan de spieren en overbelasting van de spieren.
Geloof me:
Met voortdurend en uitsluitend deze beperkte (verzurende) vorm van energieproductie (mogelijk gemaakt door het hormoon cortisol) in enkel de spiercellen van je lijf, zul je je dus nog niet bepaald fit en energiek kunnen voelen!
Aërobe verbranding van glucose in al je lichaamscellen
Je wil echter WEL energie!
Je wil GEEN verzuurde spieren!
Je wil NIET dat ENKEL an-aërobe verbranding plaatsvindt in je lijf!
Je wil ook NIET dat ENKEL in je spiercellen verbranding van glucose tot energie plaats kan vinden!
Je wil energieproductie in AL je lichaamscellen!
Je wil energieproductie in HEEL je lijf!
Je wil AËROBE verbranding van glucose tot energie in AL je lichaamscellen!
Wat staat je te doen om dit mogelijk te maken?
Je dient je lichaam SOWIESO zeer regelmatig te vullen met voldoende vocht en kalium om de aërobe verbranding (i.p.v. an-aërobe verbranding) EERST maar eens mogelijk te maken in je lijf.
Dit kalium zal het vocht meenemen je spiercellen in.
Je spiercellen kunnen hierdoor ontzuren en vervolgens zal zuurstof eindelijk OOK opgenomen kunnen worden in je spiercellen!
Vervolgens kan eindelijk OOK aërobe verbranding van glucose tot energie plaatsvinden!
Deze aërobe verbranding kan dan plaatsvinden in je spiercellen!
Gevolg:
- Melkzuur zal (vanuit deze aërobe verbranding) NIET meer zoveel geproduceerd hoeven worden door je spiercellen.
- Je spiercellen zullen hierdoor veel minder snel verzuren en veel minder snel geschaad worden.
- De productie van cortisol in je lijf kan hierdoor gaan afnemen.
- Energieproductie met de glucose uit de bloedbaan kan vanaf nu OOK in andere cellen plaats gaan vinden!
Of toch niet?
Nee, energieproductie met de glucose uit je bloedbaan kan (ondanks het vocht en het kalium inmiddels WEL aanwezig in je lijf) vooralsnog NIET in al je lichaamscellen plaatsvinden.
Het hormoon insuline moet namelijk EERST goed contact kunnen maken met de overige cellen in je lijf om deze cellen OOK glucose te laten opnemen.
Lichaamscellen zijn namelijk zogenaamde “insuline-afhankelijke cellen”:
- Om de insuline-gevoeligheid van je lichaamscellen te kunnen garanderen, is het NIET voldoende om enkel glucose, vocht en kalium in je bloedbaan aanwezig te hebben.
- Om de insuline-gevoeligheid van je lichaamscellen te kunnen garanderen, moet je lichaam namelijk OOK voldoende voorzien zijn van essentiële bouwstoffen.
Pas wanneer OOK andere bouwstoffen (vitamines, mineralen, eiwitten en vetten) aanwezig zijn in je lijf, zullen je lichaamscellen gevoelig worden voor het hormoon insuline en kunnen OOK andere lichaamscellen de glucose uit de bloedbaan gaan opnemen.
Pas wanneer OOK andere bouwstoffen (vitamines, mineralen, eiwitten en vetten) aanwezig zijn in je lijf, zullen je lichaamscellen gevoelig worden voor het hormoon insuline en kunnen OOK andere lichaamscellen de glucose uit de bloedbaan gaan verbranden tot energie!
Voeding waar jij je lijf dus EERST optimaal mee zou moeten voeden (vooraleer er pas aërobe energieproductie in al je lichaamscellen plaats kan vinden), zal ALLE essentiële bouwstoffen moeten leveren!
De essentiële bouwstoffen betreffen:
- Vitamines uit ALLE voedingsstoffen
- Mineralen uit ALLE voedingsstoffen
- Een aantal aminozuren uit eiwitten
- Een aantal vetzuren uit vetten
Voeding welke deze essentiële bouwstoffen bezit betreft:
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten)
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten)
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)
Pas wanneer je lijf over al deze bovenstaande essentiële bouwstoffen kan beschikken (en pas wanneer aërobe verbranding van glucose tot energie in AL je lichaamscellen plaats kan vinden), zal jij energie ervaren nadat je iets hebt gegeten!
Bevat de voeding welke je eet bovenstaande stoffen NIET, maar bevat de voeding welke je eet WEL heel wat glucose, dan zal het eten van deze (brandstofrijke, maar bouwstof-arme) voeding de hoeveelheid glucose in je bloedbaan (verzorgd door cortisol) nog eens flink EXTRA gaan verhogen.
Onder invloed van het hormoon cortisol en zal deze EXTRA glucose (wanneer je niet heel actief bent) opgeslagen worden als spier- of lever-glycogeen.
Het opslaan van glucose tot glycogeen vereist vocht.
Voeding welke NIET alle essentiële bouwstoffen levert en welke ook GEEN vocht levert, maar welke WEL glucose levert, zal HELAAS dan ook vocht uit je weefsels doen onttrekken om de opslag van glucose tot glycogeen mogelijk te maken.
Gevolg van het eten van vochtarme, brandstofrijke en bouwstof-arme voeding:
- Verzuring in je lijf.
- Als reactie op deze verzuring een verhoogde productie van cortisol in je lijf.
- Vervolgens (onder invloed van het hormoon cortisol) weer een beperkte energieproductie in je lijf.
- Helaas ENKEL de mogelijkheid energie te produceren in de spiercellen van je lijf.
Met als gevolg voor jou (nadat je vochtarme, brandstofrijke en bouwstof-arme voeding hebt gegeten):
- Vermoeidheid.
Het eten van graanproducten en het effect op JOUW energieniveau
Zojuist heb je gelezen wat je lijf nodig heeft (qua voedingsstoffen) om energieproductie doorheen je hele lijf en in al je lichaamscellen mogelijk te kunnen maken.
Zojuist heb je gelezen wat je lijf nodig heeft (qua voedingsstoffen) alvorens jij je fit en energiek kan gaan voelen.
Laten we eens kijken welke voedingsstoffen graanproducten zoal bevatten!
Laten we eens kijken of we uit deze voedingsstoffen-samenstelling de moeheid kunnen begrijpen welke velen na het eten van graanproducten ervaren!
Vraag 1:
Bevatten graanproducten vocht?
Nee, nauwelijks.
Gevolg (wanneer je graanproducten eet, maar weinig tot niks drinkt):
- De glucose uit de bloedbaan kan zonder vocht niet aëroob verbrand worden.
- De glucose uit de bloedbaan kan enkel anaëroob in je spiercellen plaatsvinden.
- Je spieren zullen verzuren.
- Je zal moeheid ervaren.
Vraag 2:
Bevatten graanproducten kalium?
Ja, maar helaas daarbij vaak OOK toegevoegd zout.
Dit zout is vaak geraffineerd zout.
Dit zout is vaak natrium-houdend zout.
Dit zout is zout zonder kalium.
Gevolg (wanneer je graanproducten met daarin meer natrium dan kalium eet):
- Er zal meer natrium dan kalium in je lichaam komen.
- Natrium zal vocht uit je weefsels onttrekken en dit vocht naar de bloedbaan trekken en het daar vasthouden.
- Je bloeddruk zal verhogen.
- Je weefsels zullen verzuren.
- De energieproductie kan enkel in je spiercellen plaatsvinden.
- Je zal moeheid ervaren.
Vraag 3:
Bevatten graanproducten veel (essentiële) bouwstoffen?
Nee, helaas niet heel veel.
Ook blijven vele bouwstoffen (welke graanproducten van nature wel bevatten) helaas vaak in je spijsverteringskanaal achter en belanden deze nooit in je lijf:
- Door vele bewerkingsprocessen (welke graanproducten vaak al hebben doorgemaakt) zijn vele vitamines en mineralen (welke granen van nature bezitten) al verloren gegaan.
- Door het toevoegen van additieven en door een geconcentreerde hoeveelheid fytinezuur (aanwezig in bewerkte graanproducten) worden de overgebleven vitamines en mineralen helaas maar minimaal opgenomen in het lijf.
- Vetten bevatten graanproducten nauwelijks.
- De eiwitten welke granen bezitten zijn helaas incompleet (bevatten NIET alle essentiële aminozuren) en zijn daardoor van lage biologische waarde.
- De eiwitten welke granen bezitten zijn helaas vaak al versuikerd (en hebben daardoor hun waarde verloren), doordat graanproducten vaak al verhit zijn geweest en de eiwitten in de granen (ten tijde van deze verhitting) hebben kunnen reageren met de toegevoegde suikers welke graanproducten helaas vaak bevatten.
Gevolg (wanneer je graanproducten eet welke weinig essentiële bouwstoffen aan het lichaam leveren):
- Energieproductie met de glucose uit de bloedbaan zal (door het gebrek aan bouwstoffen in je lijf) uitsluitend beperkt uitgevoerd worden.
- Energieproductie met de glucose uit de bloedbaan zal (door het gebrek aan bouwstoffen in je lijf) uitsluitend in je spiercellen plaatsvinden.
- Een fit en energiek gevoel zal je na het eten van voeding (welke onvoldoende bouwstoffen bezit) nauwelijks kunnen verkrijgen.
Vraag 3:
Bevatten graanproducten brandstoffen in de vorm van glucose?
Ja, volop!
Graanproducten bevatten namelijk zetmeel.
Zetmeel is een keten van glucosemoleculen!
Gevolg (wanneer je graanproducten eet welke weinig vocht en bouwstoffen bezitten, maar welke wel veel zetmeel en dus ook wel veel glucose bezitten):
- Deze glucose kan (door de tekorten in bouwstoffen in graanproducten) helaas NIET optimaal verbrand worden door je lijf.
- Deze glucose moet vervolgens door je lijf opgeslagen worden als spier- of lever-glycogeen.
- Vocht (en missende bouwstoffen) moeten bij het opslaan tot glycogeen HELAAS onttrokken worden uit je weefsels.
- Je weefsels zullen hierdoor HELAAS verzuren.
- Roofbouw zal plaats moeten vinden om de brandstofrijke, bouwstof-arme voeding te kunnen verwerken in je lijf.
- Moeheid zal optreden.
Kortom:
Bevatten graanproducten voldoende voedingsstoffen welke de aërobe energieproductie doorheen heel je lijf mogelijk kunnen maken?
Nee!
Bevatten graanproducten eigenschappen welke de energieproductie in je lijf beperken en enkel bemoeilijken?
Ja, helaas wel:
- Ze bevatten weinig vocht.
- Ze bevatten vaak veel natrium.
- Ze bevatten weinig bouwstoffen.
- Ze bevatten veel glucose.
Begrijp je nu waardoor je je moe kan voelen na het eten van graanproducten?
Begrijp je nu dat door het eten van graanproducten:
- Vocht en bouwstoffen uit je lijf onttrokken moet worden.
- Je lijf hierdoor zal verzuren en uitgeput zal raken van bouwstoffen.
- Deze verzuring en deze uitputting vermoeidheid teweegbrengt, aangezien energieproductie niet volop plaats kan vinden in een verzuurd en uitgeput lijf.
Algemene vraag:
- Ben jij regelmatig moe na het eten?
Nu je hebt gelezen welke stoffen je voeding toch echt WEL moet bezitten om energieproductie doorheen heel je lijf mogelijk te maken, kan je nu je moeheid na je maaltijden beter begrijpen en herleiden?
Add comment