Glycatie: Wanneer je het niet zelf veroorzaakt doet de producent het wel fijn voor je!
Gisteren heb ik het proces “glycatie” beschreven in onze voeding EN ons lijf.
Glycatie is een reactie tussen een suikerconcentraat (in je voeding OF in je lichaam aanwezig) met eiwitten, maar kan ook een reactie zijn tussen ditzelfde suikerconcentraat (geconcentreerd glucose OF geconcentreerd fructose) met vetten.
Uit deze reactie komt dan een eindproduct voort (AGE’s genaamd) die ons lijf en onze weefsels versneld doen verouderen en tevens ook vaak en snel kunnen doen ontsteken vanuit de beschadiging die ontstaat als gevolg van deze “versuikering”.
Glycatie is namelijk een “versuikering” van de eiwitten of “versuikering” van de vetten in je voeding of in je weefsels (die tevens bestaan uit eiwitten en vetten).
Een eindproduct ontstaat dan uit deze gevormde AGE’s (en dus uit deze “versuikerde” eiwitten en vetten) welke geen oorspronkelijk waarde meer heeft.
De oorspronkelijke structuur van de eiwitten en vetten bestaat namelijk niet meer na deze reactie.
Eiwit-bevattend weefsel (zoals spierweefsel, maar ook receptorcellen bijvoorbeeld) en vet-bevattend weefsel (zoals celwanden, vaatwanden, maar ook een groot deel van ons hersenweefsel) waarin dan ook glycatie (versuikering) heeft plaatsgevonden (en waaruit AGE’s zijn ontstaan) worden dan ook eigenlijk waardeloos en zelfs belastend weefsel wanneer AGE’s in deze weefsel zijn ontstaan.
Het worden dan na deze glycatie cellen en weefsels die door deze glycatie beschadigd zijn geraakt, van structuur zijn veranderd, waardeloos zijn geworden, stug zijn geworden en makkelijk kunnen gaan ontsteken.
Nee AGE’s willen we dan ook niet in ons lijf krijgen of in ons lijf ontwikkelen!
Gisteren las je dat je zelf het ontstaan van AGE’s in je eigen pan of oven gelukkig ook wel kan voorkomen door een bewust gekozen bereidingstechniek toe te passen op TEVENS bewust gekozen ingrediënten in die pan of oven.
Ook las je dat je met een bewuste voedingskeus het vormen van AGE’s in je lijf gelukkig ook wel gunstig kan beïnvloeden en daardoor gelukkig ook behoorlijk goed in staat KAN zijn glycatie in je lijf te voorkomen of op z’n minst te minimaliseren.
HOERA!
We hebben het echter nog niet gehad over de glycatie die al buiten jouw zicht om kan hebben plaatsgevonden.
We hebben het nog niet gehad over de glycatie die al buiten je zicht om nadelig beïnvloed kan zijn en al nadelig beïnvloed is door een ander namelijk.
We hebben het nog niet gehad over de glycatie die door de producent van je voeding is veroorzaakt namelijk!
We hebben het namelijk nog niet gehad over de voeding die we kopen!
We hebben het nog niet gehad over de ingrediënten-combinaties van de voeding die wij kopen die glycatie vanzelf alsnog wel doet veroorzaken OF waartussen en waarin dit al lang en breed heeft plaatsgevonden op het moment JIJ je voeding koopt!
Dat gaan we dan uiteraard vandaag ook nog eens even doen, zodat je je ook DAAR wel bewust van wordt.
Zo krijg jij wellicht wel een beter beeld van hoeveel van deze AGE’s-bevattende voeding jij wellicht ongemerkt DAGELIJKS op dit moment binnen krijgt!
AGE’s in de voeding die we dagelijks eten: GRANEN
Vele Nederlanders eten wel maaltijden met granen.
Dit kan brood zijn, dit kunnen crackers zijn, dit kunnen ontbijtgranen zijn, maar ook de pasta en rijstsoorten die we bij de avondmaaltijd eten vallen net zo goed onder granen.
Deze granen achten we, zien we en betitelen we vaak als zijnde “gezonde granen”.
Ook koekjes etc. op basis van granen eten we veelal wel.
Ik denk echter dat iedereen DAAR (van koekjes etc.) inmiddels wel van beseft dat DEZE graanproducten sowieso al niet bepaald een “voedende waarde” bezitten.
Die graanproducten (koekjes etc.) bespreken we dan ook niet zozeer vandaag.
(Denk jij echter dat er ZEKER WEL gezonde koekjes te koop zijn, dan ben je waarschijnlijk in een verkooptrucje getrapt; wil je me dan mailen?!).
Weet jij echter wel dat ENKEL de vitamines en mineralen in granen eigenlijk maar essentiële voedingsstoffen vormen (en dus enkel DIE maar “waardevol en noodzakelijk” zijn) en dat daarnaast enkel nog maar de voedingsvezels deze granen bezitten tevens waardevol zijn om zeker WEL binnen te krijgen?
De glucose-ketens aanwezig in deze graanproducten (waar het merendeel van deze graanproducten uit bestaat) is namelijk NIET essentieel!
De glucose in graanproducten is dan ook het niet noodzakelijke deel om te hoeven eten.
Je lichaam bezit namelijk altijd al wel glucose en onze lever is zelfs ook in staat glucose te vormen namelijk!
Dat maakt het zoveel en zo vaak (bij elke maaltijd eigenlijk wel) eten van deze granen (wat vele Nederlanders doen) met eigenlijk naar verhouding een hele lage concentratie essentiële en waardevolle stoffen uit koolhydraten (lage concentratie vitamines, mineralen, vocht en vezel) en een behoorlijke hoge concentratie glucose in die granen aanwezig (dus naar verhouding een hoge concentratie van het niet-essentiële en waardeloze en zelfs onrustige en belastende deel van koolhydraten) behoorlijk onnodig.
Wanneer we in plaats van die granen namelijk bij AL DIE MAALTIJDEN waar we nu steeds die granen eten nou eens WEL een keer voldoende (en dus ook WEL een ruime hoeveelheid) groenten of (in wat mindere mate) fruit zouden eten om daarmee WEL de essentiële vitamines en mineralen EN veel vocht EN veel voedingsvezels uit koolhydraten binnen te krijgen, maar dan in dat geval ZONDER al dat onnodige en hoog geconcentreerde glucose bij elkaar op een hoopje daarbij, zouden we de granen niet eens nodig hebben voor die luttele vitamines, mineralen en vezels die DAAR eigenlijk maar in zitten in verhouding tot de hoeveelheden die daarvan net zo goed ook wel in groenten en fruit zit met nog meer variatie daartussen ook!
Maar dat terzijde, want het eten van deze granen doen we toch wel en we zouden het vandaag gaan hebben over hetgeen we met z’n allen toch wel doen en met z’n allen toch wel eten en met z’n allen gewend zijn.
We zouden het namelijk vandaag hebben over glycatie in de voeding die WE (dus de meeste mensen) meestal eten, zodat we DAAR bewust van worden.
Ok, glycatie in granen dus.
Laten we het DAAR over hebben.
Wanneer je de granen die we met z’n allen veelvuldig eten rauw, onverhit, onbewerkt en in in volkoren toestand zou kopen en je zou deze ofwel koud (onverhit) nuttigen of deze enkel lichtelijk en in vocht verhitten (je zou deze koken) zonder daar zelf nog zozeer suikers aan toe te voegen, zou er geen glycatie hoeven optreden tussen de glucoseketens die in deze granen zelf al zitten met de eiwitten die ook in granen zitten.
Ga je deze granen echter NIET vochtig bereiden, maar ga je deze bakken en dan ook nog eens op temperaturen flink hoger dan het kookpunt dan zou WEL glycatie kunnen optreden tussen de glucose aanwezig in de granen met de eiwitten aanwezig in granen.
Toch hoeft dit nog niet al te snel te gebeuren en zal dit ook niet al te snel gebeuren wanneer er aan deze volkoren granen alsnog GEEN extra (geraffineerde) suikers zijn toegevoegd (kleinere suiker-moleculen die makkelijker “kapot” gaan bij verhitting en die nog hoger geconcentreerd zijn dan die in de granen zelf) EN wanneer de verhitting niet AL te hoog is.
Thuis (wanneer je onbewerkte granen in koopt) zou je glycatie binnen je volkoren granen dan ook kunnen voorkomen door bewust gekozen ingrediënten EN een bewust gekozen bereidingstechniek!
Echter…
Ons brood is al voor ons gebakken door een ander.
Onze crackers zijn al gebakken door een ander.
Soms zijn ook delen van de ontbijtgranen die je koopt al gebakken of geroosterd of gepoft door een ander.
En dit allemaal in een grote fabriek met grote ovens.
Goh, wat hebben die crackers een mooie bruine kleur hè.
Goh, wat zijn die crackers lekker krokant hè.
Goh, wat heeft dat brood een mooie DONKER-bruine kleur en is de korst daarvan lekker krokant en stevig hè.
Goh, wat zijn sommige van de graanvlokjes in je muesli lekker knapperig hè.
GOH, ZOU IN JE BROOD, CRACKERS EN ONTBIJTGRANEN AL GLYCATIE HEBBEN PLAATSGEVONDEN?
- Nee, het brood, de crackers en de geroosterde graanvlokjes in ontbijtgranen zijn NIET (zoals je thuis wel had kunnen doen) vochtig bereid door die ander namelijk (waardoor glycatie al heeft kunnen optreden).
- Ja, het brood, de crackers en de geroosterde graanvlokjes in ontbijtgranen zijn ook al WEL flink boven het kookpunt (boven de 100 graden) verhit geweest in die grote ovens (waardoor glycatie al heeft kunnen optreden).
Oh, maar extra toegevoegde, geraffineerde en geconcentreerde suikers die het glycatie-proces toch wel HEEL WAARSCHIJNLIJK en ZEER GOED mogelijk maken (behalve de glucose die de granen zelf al bezitten) DIE zitten er toch niet in VOLKOREN brood gestopt?
Extra suikers zitten toch niet in VOLKOREN crackers gestopt?
Extra suikers zitten toch niet in MUESLI gestopt?
Zou je denken hè!
Volkoren brood HOEFT namelijk toch niet veel meer dan volkorenmeel, water, gist en zout te bevatten?
Volkoren crackers HOEVEN namelijk toch niet veel meer dan volkorenmeel en zout te bevatten?
Muesli HOEFT namelijk toch niet veel meer dan graanvlokjes en wellicht wat gedroogd fruit of rauwe noten te bevatten?
Nou, pak de verpakking van je brood, crackers of ontbijtgranen er maar eens bij!
Wat zie je allemaal staan tussen de ingrediënten?
Ja, je ziet het vast al wel:
Verschillende benamingen van geraffineerde, geconcentreerde toegevoegde suikers staan daar toch echt wel bij tussen.
JA, JE BROOD, CRACKERS EN ONTBIJTGRANEN (EN DAN HEBBEN WE HET NOG NIET EENS GEHAD OVER KOEKJES) BEVATTEN DAN HOOGSTWAARSCHIJNLIJK DOODLEUK AL GEVORMDE AGE’S: GLYCATIE HEEFT AL OPGETREDEN!
Tja, vandaar ook de aantrekkelijke geur, kleur en krokantheid hè (welke wordt bereikt door glycatie)!
Gisteren las je dat daardoor (door glycatie) de waarde van (het graaneiwit in dit geval) welke “versuikerd” is geraakt, verloren gaat door glycatie.
Dit maakt het dus eigenlijk totaal nutteloos naar de voedingswaarde te kijken (dus waardeloos om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten) op de verpakking van je brood, crackers en ontbijtgranen.
De waardeloos geworden voedingsstoffen die glycatie hebben ondergaan namelijk (en daardoor “versuikerd” zijn geraakt) hebben GEEN voedende waarde meer in je lijf maar met name nu (na glycatie) een belastende waarde in je lijf!
- En, hoeveel “mogelijke” AGE’s krijg jij dagelijks binnen besef jij je nu wellicht?
- Hoeveel graanproducten eet jij namelijk dagelijks die al verhit zijn geweest en waar geconcentreerde suikers aan toe zijn gevoegd door een ander (wanneer je zojuist de ingrediënten van JOUW graanproducten bent nagegaan)?
Nog even ter herinnering:
Wat doen deze AGE’s in je lichaam?
Deze “verouderen” en “verstijven” onze weefsels waardoor de waarde en flexibiliteit van deze weefsels verslechterd, ze stug, stijf en “levenloos” worden en van waaruit makkelijk ontstekingen in die aangetaste weefsels kunnen ontstaan en dan ook tevens stress makkelijk ontstaat in ons lijf met die aangetaste weefsels.
AGE’s in de voeding die we dagelijks eten: VLEES en VIS (producten)
Naast granen eten we ook dagelijks vaak wel vlees, vis en vlees- en vis-producten, zoals vleeswaar.
Dit doen we OP onze graanproducten of eten we BIJ onze graanproducten namelijk.
Vlees en vis bevatten zelf niet zozeer suikers.
Je zou dan ook kunnen denken dat er geen glycatie hoeft plaats te vinden of ook geen glycatie kan plaatsvinden met de eiwitten in vlees en vis.
Wanneer je zelf een 100% puur stukje vlees of vis zou kopen en deze OF rauw zou eten OF deze in een vochtig zuur (citroensap of azijn) ZELF zou marineren OF enkel lichtelijk zou verhitten middels een vochtige bereidingstechniek (koken, stomen of stoven) HOEFT en KAN glycatie ook zeker niet voorkomen inderdaad (met de eiwitten in je vlees of vis).
DAN hoeft en zal je vlees of vis dan ook niet zozeer na bereiding AGE’s bezitten en HOEFT het vlees en de vis die je eet niet zozeer bij te dragen aan een versnelde veroudering in je lijf.
Althans, wanneer je je vlees en vis (bronnen van essentiële stoffen uit eiwitten) alsnog OOK WEL aanvult met ALLE ANDERE essentiële voedingsstoffen!
Dit kan je doen door je vlees of vis bijvoorbeeld altijd WEL te combineren met een ruime hoeveelheid groente en tevens de combineren met een (bij aankoop ONVERHITTE en ongeraffineerde) bron van essentiële vetzuren (koudgeperste olie, noten, zaden of pitten).
Vul je je vlees of vis namelijk NIET voldoende aan met deze ANDERE essentiële voedingsstoffen dan zal je lichaam tekorten gaan ervaren en zal alsnog stress in je lijf veroorzaakt worden.
Wanneer er stress in je lijf veroorzaakt wordt zullen stresshormonen je bloedsuikerspiegel als reactie daarop gaan verhogen.
Door deze verhoging van je bloedsuikerspiegel kan dan alsnog glycatie in je lijf kan optreden.
Glycatie KAN echter alsnog BEST WEL plaatsvinden met en in je vlees of vis (met de eiwitten daarin) wanneer je vlees of vis NIET vochtig bereid is (maar droog gebakken wordt in pan of oven) en daarbij dan OOK een vetbron wordt gebruikt welke HELAAS suikers bezit.
Ook kan glycatie in je vlees of vis plaatsvinden wanneer je vlees of vis NIET 100% puur is (maar gemarineerd of gekruid is met OOK suikers in die marinade of kruidenmix OF wanneer je vlees of vis een paneerlaagje bezit met daarin OOK suikers).
Wil je eens kijken tussen de ingrediënten van JOUW braadvet?
Wil je eens tussen de ingrediënten van JOUW marinade of kruidenmix kijken?
Wil je eens tussen de ingrediënten vermeld op de verpakking van je vlees en vis zelf kijken?
Net toen we je graanproducten bekeken die we dagelijks vaak wel kopen en eten (waarin eigenlijk geen toegevoegde suikers HOEVEN zitten) kwam je er waarschijnlijk al achter dat deze suikers aan deze graanproducten vaak WEL onnodig door een ander zijn gevoegd waardoor de AGE’s al in deze graanproducten aanwezig zijn (wanneer deze al gebakken zijn voordat jij ze koopt).
Nu ook (wanneer je tussen de ingrediënten kijkt van je braadvet, tussen de ingrediënten van je marinade- of kruidenmix en tussen de ingrediënten vermeld op de verpakking van je vlees of vis zelf) zie je waarschijnlijk OOK WEL WEER allerlei benamingen voor geraffineerde, geconcentreerde suikers staan!
Ja, zelfs soms op de ingrediëntenlijst van een stukje vlees of vis die niet eens gekruid of gemarineerd is en ook helemaal geen krokant laagje bezit (en waarvan je dacht dat het 100% vlees was of kon zijn)!
Nee, ook daar HOEFT dit (deze geconcentreerde suikers) niet aan te worden toegevoegd (aan een puur stukje vlees of vis), maar ook daar (zie je nu) wordt het (geraffineerd suiker) helaas WEL aan toegevoegd!
En nee, dat stukje vlees of vis is op het moment je het koopt wellicht nog NIET verhit geweest (soms ook wel), dus glycatie hoeft dan nog niet te hebben opgetreden, maar verhitten doe je het alsnog thuis WEL en dan ook nog eens in DAT braadproduct en gebruikmakend van DIE marinade- of kruidenmix!
Zitten de AGE’s er dan ook nog NIET in op het moment je dit vlees of vis koopt, ontstaan deze alsnog thuis WEL wanneer er gewoon suikerwater in je vlees of vis is gespoten zit OF wanneer je producten aan je vlees of vis toevoegt bij de bereiding ervan welke tevens suikerconcentraten bezitten!
JA, JE VLEES EN VIS (EN DAN HEBBEN WE HET NOG NIET EENS GEHAD OVER VLEESWAREN) BEVATTEN DAN HOOGSTWAARSCHIJNLIJK DOODLEUK AL GEVORMDE AGE’S OF ZULLEN DEZE SOWIESO GAAN VORMEN WANNEER JE DEZE GAAT BAKKEN: GLYCATIE HEEFT AL OPGETREDEN OF ZAL OPTREDEN!
Goh, hoezo heeft en krijgt je vlees en vis toch zo’n mooie geur en kleur in DAT braadproduct en wordt het buitenlaagje van het vlees haast krokant daarin hè: zou dat duiden op deze glycatie wellicht?!
Ach, waarom zouden we nu nog een heel verhaal gaan houden over vleeswaren eigenlijk.
Je snapt en weet namelijk sowieso al wel dat deze al verhit zijn geweest op het moment je deze koopt, want rauw vlees kopen we niet, dus dat verhittingsproces kan je zelf dan al niet meer beïnvloeden op het moment je het koopt.
Maar vlees welke al verhit is geweest (wanneer dat alsnog wel in een vet zonder suikers is gebeurt en wanneer het alsnog wel 100% puur vlees betreft) hoeft toch alsnog geen AGE’s te bevatten toch?!
Vlees hoeft van zichzelf namelijk toch geen suikers te bevatten, dus kan je vleeswaar (gemaakt van ENKEL vlees toch?) AGE’s-vrij zijn, toch?!
Nou pak de verpakking er maar weer bij!
Wat zie je?
Zie je 100% puur vlees of zie je ook hierop meer ingrediënten staan naast het vlees zelf?
Ja, heb je de geraffineerde suikers daarin verwerkt al wel weer ontdekt waarschijnlijk hè?
Ja hè!
Nee, die suikers HOEVEN ook daar niet in (want je stopt zelf toch ook geen suiker in je vlees wanneer je die braad toch?!), maar zij (de producenten) hebben het er toch maar mooi WEL speciaal voor jou bij in gestopt (zie je nu)!
Dan behoud je vleeswaar namelijk fijn diens roze kleur: dat is aantrekkelijker!
JA, OOK JE VLEESWAAR BEVAT DAN HOOGSTWAARSCHIJNLIJK OOK DOODLEUK AL GEVORMDE AGE’S : GLYCATIE HEEFT AL OPGETREDEN!
Ben je al aan het tellen hoeveel AGE’s je via JOUW voeding DAGELIJKS zo al binnenkrijgt?
Moet en zal ik nog een keer vertellen wat de voedende waarde dan vervolgens nog maar is van deze granen, van dit vlees, van deze vis en van dit vleeswaar wanneer het deze AGE’s bezit en wanneer binnen die producten glycatie al heeft plaatsgevonden?
Zal ik nog een keer uitleggen welke belasting deze AGE’s kunnen gaan vormen in je lijf (daar waar jij WAARSCHIJNLIJK dacht dat enkel de koekjes en snoepjes en chips in je eetpatroon belastende waarde hadden in je lijf, maar deze voeding niet)?
Nee hè, je snapt het inmiddels wel hè!
Wil jij het verouderingsproces in je lichaam toch eigenlijk liever NIET versnellen?
Wat staat je dan te doen?
Onder andere te waken voor deze AGE’s en de vorming hiervan in je eigen pan, de aanwezigheid hiervan in de voeding die je koopt (die al voorbereid is door een ander) en tevens te waken voor de mogelijkheid tot vorming hiervan in je lijf!
Hoe doe je dit?
- Door voorbereide, voorbewerkte, samengestelde, al door een ander verhitte voeding zoveel mogelijk te mijden.
- Door je voeding en ingrediënten zelf puur, onbewerkt en rauw in te kopen.
- Door je voeding rauw en koud te eten of door deze liefst vochtig (aangezuurd) en enkel matig verhit te bereiden (niet zo heel ver ver boven de 100 graden).
- Door niet zelf alsnog ongeraffineerde natuurlijke suikers zoals fruit(puree), fruit/plantenstroop of honing toe te gaan voegen aan voeding die je vervolgens gaat bakken en verhitten.
- Door je bloedsuikerspiegel onder controle houden door je voeding hoofdzakelijk te laten bestaan uit voedingscombinaties met ontzurende en ontstekingsremmende essentiële bouwstoffen (groenten, fruit, rauwe noten, pitten en zaden, koudgeperste olie, vette vis, puur vlees, ei of aangezuurde zuivel).
- Door zoveel mogelijk te zorgen voor minimale stress en maximale rust, ontspanning en nachtrust.
Wil jij recepten en/of ondersteuning hierbij wat hierop aansluit?
Wil jij samen met mij een eet- en leefpatroon aanleren die de veroudering in je lijf (die je niet altijd tijdig genoeg waarneemt) NIET onnodig en ook NIET in FLINKE MATE doet versnellen (wat je helaas bij het “normale Nederlandse eetpatroon” (zoals je hierboven al wel las) WEL doet door de vele AGE’s daarin al aanwezig)?
Mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment