Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het transport van glucose in je lijf:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (wanneer deze nog intact zijn) bijdragen aan het transport van glucose in je lijf.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over de stoffen aanwezig in vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen in bepaalde vetten bijdragen aan het transport van glucose in je lijf.
Lees je mee?
Bloedsuiker
Iedereen heeft een bloedsuikerspiegel.
Dit wil zeggen dat iedereen een zekere hoeveelheid glucose aanwezig heeft in diens bloedbaan.
Deze glucose is nodig in je lichaamscellen om energie (ATP) te kunnen produceren.
Deze ATP (gevormd uit glucose) is in je cellen nodig om de stofwisselingsprocessen in je cellen uit te kunnen voeren.
Deze glucose kan echter niet zomaar opgenomen worden in je lichaamscellen.
Je celmembranen
Al je lichaamscellen zijn omgeven door een celmembraan.
Dit celmembraan bestaat uit vetten.
Deze vetten laten water-oplosbare stoffen (zoals glucose) niet door, waardoor de glucose welke aanwezig is in je bloedbaan niet zomaar opgenomen kan worden in je lichaamscellen.
Gelukkig bevatten je lichaamscellen in hun membranen naast vetten ook eiwitten:
- Receptor-eiwitten.
- Kanaal-eiwitten.
- Transport-eiwitten.
Transport-eiwitten verzorgen het transport van glucose doorheen je celmembranen.
Functioneren deze transport-eiwitten in je celmembranen niet goed, dan kan glucose niet opgenomen worden in je cellen.
Wordt glucose niet goed opgenomen in je cellen, dan kan de stofwisseling in je lijf niet goed verlopen en zal je bloedsuikerspiegel verhoogd raken.
Hieruit kunnen allerhande klachten ontstaan.
Ook zal je lichaam vetten gaan vormen uit de glucose in je bloedbaan, wanneer je bloedsuikerspiegel verhoogd raakt en niet kan dalen door een slecht verlopend transport van glucose doorheen je cel-membranen.
De vorming van vet uit glucose zal ook het geval zijn, wanneer je voeding helemaal niet zoveel glucose (koolhydraten) bevat (in tegenstelling tot wat velen denken).
Dit wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel zelfs verhoogd kan raken, wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt.
Dit wil tevens zeggen dat ook je vetpercentage verhoogd kan raken, zelfs wanneer je een koolhydraatarm en calorie-arm dieet volgt.
Conclusie:
- Om een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen, dient het transport van glucose in je lijf goed te verlopen.
- Om een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen, moeten de tranport-eiwitten in je celmembranen goed kunnen functioneren.
Transport-eiwitten
De transport-eiwitten in je celmembranen kunnen enkel goed functioneren, wanneer je cel-membranen intact zijn.
Helaas raken je celmembranen als gevolg van de stofwisselingsprocessen in je lijf regelmatig beschadigd.
Herstel van je cel-membranen moet dan ook zeer regelmatig plaatsvinden om het transport van glucose doorheen je celmembranen continu goed mogelijk te kunnen maken.
Conclusie:
- Om een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen, dient het transport van glucose in je lijf continu goed te verlopen.
- Om een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen, dient het herstel van je celmembranen zeer regelmatig plaats te kunnen vinden.
Glycocalyx
Het totaal aan stoffen aanwezig in je cel-membranen wordt ook wel de glycocalyx genoemd.
Deze glycocalyx moet intact zijn om de transport-eiwitten in je celmembranen goed te kunnen laten functioneren.
Deze glycocalyx bestaat uit:
- Glyco-proteïnes.
- Glyco-lipiden.
Wanneer de glycocalyx beschadigd raakt, dan kan deze vanuit je cellen hersteld worden.
Wanneer de bouwstoffen van de glycocalyx echter ontbreken in je cellen, dan kan je glycocalyx niet hersteld worden.
Conclusie:
- Om een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen, dient het transport van glucose in je lijf continu goed te verlopen.
- Om een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen, dient je voeding de bouwstoffen van de glycocalyx (de bouwstoffen voor glyco-proteïnes en glyco-lipiden) zeer regelmatig te bevatten.
Vetten
Vetten bevatten vetzuren.
Dierlijke vetten bevatten (m.u.v. vis) verzadigde vetzuren welke niet essentieel zijn om in je lichaam (in je cellen) nieuwe vetten (lipiden) te kunnen vormen. Plantaardige vetten (en visvetten) bevatten de essentiële aminozuren omega 3 en omega 6.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn essentieel en nodig in de cellen van je lijf om nieuwe lipiden (nieuwe vetten) te kunnen vormen.
Deze vetzuren zijn dus ook nodig in de cellen van je lijf als bouwstof voor de glyco-lipiden in je celmembranen.
Deze vetzuren kan je lijf niet zelf vormen en moeten vanuit je voeding verkregen worden.
Kortom:
Wanneer je niet heel regelmatig vetten met omega 3 en 6 vetzuren eet (en tekorten in je cellen zullen ontstaan aan deze vetzuren), dan:
- Kunnen glyco-lipiden niet goed gevormd worden.
- Kunnen je celmembranen niet goed hersteld worden.
- Kunnen de transport-eiwitten in je cel-membranen niet goed functioneren.
- Kan het transport van glucose niet goed verlopen.
Essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en kunnen beschadigd raken (en daardoor niet meer als bouwstof van nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Conclusie:
- Om het transport van glucose in je lijf mogelijk te kunnen maken (en tevens een optimale stofwisseling te kunnen behouden, een goede gezondheid te kunnen behouden, een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen en vet vorming in je lijf te kunnen voorkomen), dient je voeding de stoffen in groenten, de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) te bevatten.
Vraag:
- Stijgt jouw vetmassa zonder dat je voeding veel calorieën bevat?
- Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel zonder dat je voeding veel koolhydraten bevat?
- Waarschijnlijk wordt de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen in je cellen.
- Kennelijk verloopt het transport van glucose in je lijf niet goed.
- Eet je wel regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment