GEhydrolyseerd, GEhydrogeneerd, GEmodificeerd, GEconcentreerd, GEhard oftewel: GEknutseld en iets mee GEdaan en GEbeurd
Pak eens een verpakking uit je voorraad- of keukenkastje.
Kijk vervolgens eens tussen de ingrediƫnten op die verpakking.
Ja, toe maar eens, doe maar eens.
Je ziet vast wel wat namen en termen staan daartussen welke je herkent als zijnde natuurlijke stoffen, zoals vet en zetmeel.
Wat zie je echter nog meer?
Veelal gekke namen, wat minder herkenbare namen en ook zeker wat moeilijk uitspreekbare namen en “voorvoegsels” bij natuurlijke stoffen, zoals gehard vet of gehydrogeneerd vet of gemodificeerd zetmeel.
Dit alles betekent stiekem EIGENLIJK dat er al iets mee is gedaan en gebeurd (met deze voedingsstoffen, zoals vet en zetmeel) .
Vet en zetmeel zelf zijn natuurlijke stoffen welke INTACT zijn wanneer ze DIRECT uit de ONGEREPTE natuur komen en op die manier gegeten worden.
Die vetten en zetmelen zijn zeer DUIDELIJKE voedingsstoffen (niet alleen voor ons, maar OOK voor ons lichaam).
Ons lichaam weet wat daarmee te doen.
Dat kan ons lichaam!
Ons lichaam kan namelijk voedingsstoffen herkennen en vervolgens verteren en verwerken!
Staat er echter een “voorvoegsel” voor deze natuurlijke stof (welke VAAK aangeeft dat er al iets met deze natuurlijke stof is gedaan en gebeurd), dan is deze voedingsstof (zoals vet of zetmeel) helaas niet altijd meer INTACT!
Zal ons lichaam vetten en zetmelen nog wel herkennen als DUIDELIJKE voedingsstoffen en deze net zo goed kunnen verteren en verwerken wanneer deze NIET MEER intact zijn?
De voedingsmiddelenindustrie wil ons laten geloven dat dit allemaal toch echt helemaal NIKS uit maakt!
Daarover gaan we het vandaag natuurlijk eens even hebben!
Terug naar het etiket en de namen je daar allemaal ziet staan.
Naast “voorvoegsels” voor natuurlijke stoffen (zoals het voorvoegsel “gemodificeerd” voor de natuurlijke stof zetmeel) zie je vaak op etiketten tegenwoordig nog veel meer moeilijk uitspreekbare namen.
In sommige gevallen zijn dit namen met nog niet eens een natuurlijk of herkenbaar bestanddeel erachter vernoemd.
Ik noem deze onuitspreekbare, onnatuurlijke, chemische namen vaak de “hydroxy-proxy-stoffen”.
Ik doel hiermee op de stoffen met chemische namen tussen de ingrediƫnten.
Ik doel daarmee op de stoffen met “kunstmatige/chemische” oorsprong welke zomaar zijn toegevoegd aan hetgeen JIJ eet en welke er oorspronkelijk nooit in voeding heeft gezeten, zal zitten of hadden kunnen zitten.
Hoe zal ons lichaam welke enkel natuurlijke voedingsstoffen kan en zal herkennen, deze stoffen herkennen?!
NIET!
Wat kan en doet ons lichaam met stoffen welke deze NIET herkent?
Hebben stoffen welke ons lichaam NIET herkent (en daardoor ook niet kan en zal verteren of verwerken) ook invloed op de overige stoffen in het lijf welke het lichaam WEL herkent?
TUURLIJK!
En zeker en helaas GEEN gunstige invloed.
Hebben we het daar echter over of denken we daar over na?
Ach welnee!
Dat maakt toch allemaal GEEN verschil wanneer er allerhande van DAT SOORT stoffen tussen de ECHTE, herkenbare voedingsstoffen staan en zitten?!
Ook zie je wellicht op je eigen etiket wat vage namen zoals “verbeteraar” en “emulgator” en “verdikkingsmiddel” en “aroma” staan.
Namen waarbij dan tegenwoordig NIET MEER specifiek vernoemd hoeft te worden (als dit maar een klein deel van de ingrediƫnten betreft) welke stof of stoffen dit dan daadwerkelijk betreft.
Deze stoffen (deze verbeteraars bijvoorbeeld) kunnen dus eigenlijk allerhande onduidelijke en ongedefinieerde stoffen zijn.
Welke verbeteraar is gebruikt, welke emulgator is gebruikt, wat het aroma inhoudt en welke stof dit betreft en wat deze stof doet in ons lichaam.
We hebben daadwerkelijk GEEN IDEE.
Het enige wat je van deze stoffen dan eigenlijk maar te weten krijgt is dat het gehalte niet zo heel hoog is in het geheel van de stofsamenstelling aangezien DAT een voorwaarde vormt om deze stof niet NADER te hoeven benoemen.
Of dit aroma of deze verbeteraar dan wel of geen natuurlijke stof betreft, dat weet je niet.
Ook weet je niet of deze verbeteraars en aroma’s stoffen betreffen het lichaam kan herkennen, verteren en verwerken (en wanneer dat NIET het geval is, welke invloed het dan WEL op ons lichaam en de andere stoffen daarin aanwezig heeft).
Dat het aandeel op het grote geheel van stoffen (van deze verbeteraard en aroma’s) zeer klein is, wil dit zeggen dat deze dan GEEN nadelige invloed op dit grote geheel kunnen hebben?
Nee, dat wil dat helemaal niet zeggen.
Toch hebben we het er maar wel mee te doen, want het zit gewoon in de voeding wij kopen, tussen alle andere stoffen in!
AL deze stoffen zijn sowieso allemaal toegevoegde OF ontstane stoffen waar dus allemaal al iets mee is gebeurd.
Er is dus met al deze stoffen “geknoeid”.
Dat weet je sowieso WEL.
Deze stoffen betreffen dus ALLE sowieso NIET nog een gehele INTACTE voedingsstof en KUNNEN sowieso dan ook NIET een gehele ESSENTIĆLE voedingsstof betreffen.
Essentiƫle bouwstoffen (stoffen welke DE voeding vormt voor ons lichaam en waar ons lichaam NIET zonder kan) blijven namelijk enkel maar intact en aanwezig wanneer voeding in diens natuurlijke staat en hoedanigheid en proportie is behouden!
Al deze toegevoegde stoffen en ingrediĆ«nten zijn dus sowieso NIET-ESSENTIEEL, soms ook niet eens voedzaam (voedzaam wil zeggen “door het lichaam te benutten voedingsstoffen bevattend”) en bezitten ook vaak GEEN micro-nutriĆ«nten (bouwstoffen in de vorm van vitamines en mineralen) meer door de behandeling welke ze al hebben ondergaan en het “geknoei” wat er dan ook al mee heeft plaatsgevonden.
Deze stoffen zitten dus met z’n allen allemaal bij-in het voedingsmiddel en de voedingsmiddelen gestopt welke wij vervolgens kopen en eten.
En dus OOK (hoogstwaarschijnlijk) in het voedingsmiddel jij er zojuist bij hebt gepakt en jijzelf en/of je gezinsleden regelmatig eten.
Deze niet-essentiƫle stoffen zijn daarin (haast structureel en haast niet te vermijden) aanwezig bij alles wat in een verpakking zit en krijg je dus ook allemaal zomaar gratis bij-in je lijf.
Fijn hĆØ!
Nederlanders houden toch van gratis dingen?!
Deze niet-essentiƫle stoffen zitten dus bij-in een voedingsproduct welke in de basis (dus wat het basisbestanddeel betreft (het eerste ingrediƫnt welke vernoemd staat) wellicht BEST nog een voedzaam en gezond voedingsmiddel betrof), waarbij het eerste en dus basis-bestanddeel wellicht zelfs essentiƫle voedingsstoffen (vitamines en mineralen, aminozuren of vetzuren) levert, maar welke in zijn geheel (dus samen met die andere toegevoegde stoffen OOK ruimschoots aanwezig in dit product) helaas in voedzaamheid FLINK gaat kelderen en zelfs (door de aanwezigheid van die toegevoegde stoffen) zelfs een belasting kan gaan vormen voor het lijf nu deze niet-essentiƫle stoffen HELAAS er OOK bij zijn gestopt en aan toe zijn gevoegd of uit raffinage zijn ontstaan!
Pure, natuurlijke, ongeraffineerde voedingsstoffen en ingrediƫnten (zoals het basis-bestanddeel van een voedingsmiddel wellicht soms wel is) kunnen (wanneer dit overwegend essentiƫle voedingsstoffen levert en betreft) je lichaam (door jezelf hiermee te voeden) helpen in balans te houden en kunnen dan ook goed en gunstig bijdragen aan de stofwisseling in je lijf EN eventuele verzuring in het lijf helpen tegengaan (wat ERG belangrijk is, aangezien verzuring sowieso altijd plaatsvindt en plaats blijft vinden als gevolg van de stofwisseling in je lijf).
Zodra deze essentiƫle ingrediƫnten, bestanddelen en stoffen echter aangevuld worden met stoffen (zoals bovengenoemde niet-essentiƫle stoffen) kan daardoor de balans en optimale stofwisseling helaas alsnog ver te zoeken zijn.
Deze niet-essentiƫle stoffen creƫren namelijk disbalans, zijn niet-essentieel, hebben een verzurend en vaak ook belastend effect in het lijf en kunnen en zullen zelfs bij de verwerking van deze stoffen andere mooie voedzame, ontzurende stoffen aan je lijf onttrekken en verbruiken en ook de opname van mooie, essentiƫle stoffen in de weg staan en belemmeren.
Zeggen en denken “Ja, maar ik heb mijn gezonde voedingsstoffen toch binnen gekregen, dus dan geeft een paar gram van die niet noodzakelijke stofjes erbij toch niet, want dat is zo weinig en die stofjes zijn maar zo klein?!” (wanneer je je niet zo fit zou voelen of aan zou komen in gewicht na het eten van een product met een voedzaam basis-bestanddeel, maar wel boordevol dit soort stoffen)) is dan helaas een nodeloze kreet, want het eventuele effect van die mooie, goede, wellicht essentiĆ«le stoffen als basis-bestanddeel, wordt HELAAS teniet gedaan wanneer er OOK daarnaast en daarbij zoveel geconcentreerde, geraffineerde, niet-essentiĆ«le, vocht-, vezel-, en vitamine-arme stoffen OOK aanwezig zijn in datzelfde voedingsmiddel en OOK in hetzelfde lichaam terecht komen en deze OVERIGE en TOEGEVOEGDE stoffen vervolgens dit zelfde lichaam helaas dermate belasten, overspoelen, ontregelenĀ en onnodig bezig doen houden met het uitvoeren van extra onnodige processen met DIE stoffen, dat de gezonde, voedende waarde van de mooie, goede en essentiĆ«le stoffen totaal teniet wordt gedaan en wordt “overmeesterd” door het eindeloos bezig moeten zijn met het verwerken, neutraliseren en wegwerken van deze behoorlijk onnodige en sowieso niet-essentiĆ«leĀ stoffen, dat je lijf niet eens toe kan komen aan diens normale, rustige processen en het goed verwerken van mooie, essentiĆ«le stoffen.
Wat vindt er zoal plaats in je lijf, wanneer je dit soort stoffen veelvuldig binnen krijgt en je lijf deze herhaaldelijk te verwerken krijgt?
Ik ga zomaar een greep uit mogelijke effecten benoemen want de effecten hieruit voortkomend zijn BEHOORLIJK eindeloos en HELAAS ook BEHOORLIJK negatief:
De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal zal nadelig beĆÆnvloed worden door een grote aanwezigheid van stofconcentraten in je spijsbrij.
- Spijsvertering van de WEL voedzame stoffen zal dan daardoor minder goed en niet optimaal plaatsvinden.
De wand van je maag kan beschadigd raken of ontstoken raken door de nadelige zuurtegraad van de spijsbrij en door een aanwezigheid van teveel ontstekingsbevorderende stoffen.
- Maagzuurproductie/maagsapproductie kan tekort gaan schieten OF in overmaat afgegeven worden waardoor OOK de vertering van de WEL voedzame stoffen minder goed en niet optimaal plaats kan vinden EN bepaalde vitamines (zoals vitamine B12, wegens een tekort aan intrinsic factor in je maagsap) zal niet goed opgenomen kunnen worden (met bijv. mogelijk neurologische klachten en bloedarmoede tot gevolg).
Er kan dysbiose (verstoorde darmflora) ontstaan door groei van de slechte darmbacteriegroepen welke toxines en belastendeĀ en ontstekingsbevorderende stoffen produceren als gevolg van een opstapeling van onverteerde en niet-voedzame, verzurende stoffen in de spijsbrij aanwezig.
- Opname van de WEL voedzame stoffen zal minder goed en niet optimaal verlopen.
- Ontstekingen in de darmen en van de darmwand kunnen ontstaan.
- Darmklachten kunnen ontstaan.
- Intoleranties en allergieƫn kunnen ontstaan.
- Een tekort aan serotonine in de hersenen kan ontstaan met daarbij horende geestelijke klachten.
- Verzurings- en ontstekingsklachten (spier- en gewrichtsklachten) kunnen ontstaan in je lijf.
- Je weerstand kan dalen.
- Stress en disbalans zal in het lijf gaan heersen door tekorten in essentiƫle voedingsstoffen welke in je lijf gaan ontstaan.
- Uitputting zal ontstaan als ook een opstapeling van verzurende stoffen in je lijf wederom uit tekorten aan essentiƫle stoffen in je lijf.
Dit alles komt dan door al deze niet-essentiƫle, bewerkte, moeilijk uit te spreken stoffen aanwezig in je voeding welke je spijsverteringskanaal belasten, maar welke overwegend NIET door de darmwand gelaten worden het lijf in.
Deze niet-essentiĆ«le, moeilijk uit te spreken stoffen zullen dus overwegend en met name je spijsvertering ontregelen, maar ook je spijsverteringskanaal, -wand en darmflora kunnen beschadigen wat uiteindelijk net zo goed ook wel z’n gevolgen heeft en zal hebben in je lijf zelf lees je al wel.
De niet-essentiƫle, moeilijk uitspreekbare stoffen welke echter WEL door diffusie OF actief transport (wanneer er voldoende vocht, mineralen en vezels ook nog wel aanwezig zouden zijn in de spijsbrij of deze stoffen zelf en de darmwand betrekkelijk gezond zou zijn) in je lijf en bloed belanden en WEL door de darmwand getransporteerd worden, wat zullen en kunnen deze doen in je lijf zelf?
Toxische stoffen welke niet benut worden of kunnen worden in stofwisselingsreacties (zoals alcohol, maar ook toxines ontstaan uit verbrandingsreacties zoals acrylamides) worden uit het bloed gehaald en moeten ontgift worden door de lever.
- De lever moet en zal deze ontgiften door enkele enzymatische reacties met deze stoffen uit te voeren waar essentiƫle bouwstoffen (vitamines en mineralen) bij nodig zijn.
- De stofwisseling verderop in je lijf in overige cellen (welke ook net zo goed afhankelijk is van deze vitamines en mineralen om reacties aldaar uit te kunnen voeren) zal niet optimaal kunnen verlopen waardoor tekorten aldaar zullen ontstaan.
- Vitaminetekorten in de hersenen kunnen en zullen dan ook al snel ontstaan met al snel psychische klachten (als gevolg van een verstoorde prikkelgeleiding en een verstoorde neurotransmitter-overdracht) tot gevolg.
- Er kan vetopslag plaatsvinden om de overmaat aan verzurende stoffen in het lijf in te verpakken wanneer deze verzurende stoffen niet goed of tijdig via nieren of darmen afgevoerd kunnen worden.
Natuurlijke stofconcentraten, maar tevens isolaten (zoals het losse stofje fructose in hoge concentraties en ook het aminozuur glutaminezuur in hoge concentraties) welke tegenwoordig in veel van onze voedingsmiddelen voor komen.
Wat gebeurt daar mee in ons lijf?
Wanneer dit soort concentraten in je lijf belanden zullen deze ook als eerste bij de lever belanden (waar ALLE voedingsstoffen altijd EERST belanden) en de lever HELAAS belasten en overbelasten met een wel ZEER hoge dosis aan stoffen (t.o.v. de natuurlijke concentraties aanwezig in onbewerkt fruit en onbewerkte eiwitbronnen) welke de lever dan allemaal opeens en ineens moet gaan verwerken.
De enzymreacties welke de lever daarmee uit moet en kan en zal voeren tot het vormen van stoffen welke WEL door het verdere lijf benut moeten en kunnen worden (dat is de taak van de lever) dus in dit geval glutamaat uit glutaminezuur (neurotransmitter) en glucose uit fructose(brandstof), vereisen, verbruiken en onttrekken OOK weer allerlei vitamines en mineralen van en uit het verdere lijf welke aan het verdere lijf dan voorbij gaan en daar tekort gaan schieten, maar kan ook zeer belastende dosissen en dus zeer belastende concentraties van deze uiteindelijk door de lever gevormde stoffen INEENS in het lijf teweeg brengen.
Dit kan en zal een zeer nadelig effect kunnen geven (wanneer dit zulke stimulerende en alert-makende stoffen betreffen zoals bij deze voorbeelden).
- Glutamaat heeft een sterk stimulerende werking op ons zenuwstelsel en kan bij een overmaat epileptische klachten teweeg brengen.
- Glucose, wanneer dit in hoge doseringen opeens en ineens gevormd wordt (uit fructose concentraat) doet leververvetting teweeg brengen, aangezien de lever deze concentraties verder niet zo snel kan herbergen en hormonen (welke de bloedsuikerspiegel reguleren) in DAT geval tot vetvorming aanzetten.
En dit zijn enkel nog maar een PAAR voorbeelden van effecten van deze moeilijk uit te spreken “toegevoegde” stoffen en stoffen “waar al van alles mee gebeurd is en al veel te veel mee geknoeid” is.
Wat betekentĀ de aanwezigheid van zoveel niet-essentiĆ«le stoffen in de voeding welke wij kopen en eten voor onze gezondheid en ons gewicht?
Stofwisseling (moet je weten) kan ENKEL optimaal plaatsvinden wanneer er in je lijf voldoende essentiƫle bouwstoffen aanwezig zijn.
Het steeds maar MOETEN verwerken van niet-essentiele stoffen bij de lever echter (wanneer hier ZOVEEL van aanwezig zijn in onze voeding) onttrekt deze essentiƫle bouwstoffen aan ons lijf.
Op den duur is het gevolg van deze volop maar onnodig aanwezige, niet-essentiƫle stofjes in onze voeding dan ook sowieso een versnelde verzuring van en in ons lijf, maar ook een sowieso steeds minder optimaal verlopende stofwisseling in ons lijf.
Daar zal dan OOK makkelijk en voor jou ongewenst vetopslag een gevolg van zijn.
- Wat vind jij (wanneer je dit allemaal zo leest) er eigenlijk van dat deze stoffen (welke eigenlijk behoorlijk onze optimale spijsvertering en stofwisseling (beide behoorlijk belangrijk) beĆÆnvloeden) allemaal in onze voeding zit welke wij dagelijks kopen en waarvan wordt wijs gemaakt dat die voeding ons kan voeden en dat dit voeding zou betreffen waarmee we dus ook prima onze kinderen mee kunnen voeden?
- Wat vind jij er eigenlijk van dat deze stoffen en de regelgeving m.b.t. het benoemen van al deze stoffen steeds verandert en de aanwezigheid hiervan dan ook niet altijd even helder en duidelijk is, etiketten lezend en bekijkend?
ĆĆ©n ding is sowieso duidelijk:
Je kan deze stofjes in je voeding dus hoe dan ook WEL zien als “onruststokers” in het lichaam welke daar totaal NIET hoeven zijn, totaal GEEN gunstige bijdrage leveren en daar ook eigenlijk NIET thuishoren.
Deze stoffen zien als ONSCHULDIG (zoals de voedingsmiddelenindustrie je wil doen laten geloven), kan ik dan ook NIET aanraden.
Ervaar jij dan ook regelmatig onrust in welke vorm dan ook, dan zou dit (voor een deel) OOK te maken kunnen hebben met de mate en sowieso de aanwezigheid van deze stofjes in je voeding en uiteindelijk ook je lijf.
Heb je die link echter ooit wel eens gelegd?
Besef jij je dat ook jij met je voeding veel van deze stoffen binnen krijgt (maar ben je iemand die wellicht niet aan diens gewicht hoeft te werken), maar lees je nu dat vele andere klachten (buiten gewichtsklachten om), zoals vage onrust, maar ook moeheidsklachten hiermee samen kunnen hangen (met de aanwezigheid van deze stofjes in je voeding) en wil je wat hulp en ondersteuning EN inspiratie bij het toewerken naar een voeding met minder van deze niet-essentiƫle stoffen en meer essentiƫle (energie-verschaffende en rustbiedende) voedingsstoffen, mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment