Geestelijke klachten: heeft de huisarts of psycholoog je wel eens gevraagd naar je eetpatroon en ontlastingspatroon?
Heel veel mensen voelen zich momenteel of hebben zich wel eens geestelijk moe gevoeld, opgebrand, lusteloos, overspannen, overprikkeld
Heel veel mensen ervaren heftige schommelingen in hun gemoedstoestand, hebben last van depressies
Heel veel mensen hebben slaapproblemen
Heel veel mensen hebben concentratieproblemen
Veel mensen kunnen maar moeilijk met emoties omgaan en kunnen, als ze dit vergelijken met anderen, ook erg emotioneel reageren op voor een ander ogenschijnlijk minder emotionele gebeurtenis of andersom; hebben het idee, vergeleken met anderen, dat emotionele gebeurtenissen hen niks doen
Veel mensen ervaren angsten
Veel mensen hebben eetstoornissen, niet altijd de openlijke, zichtbare, bekende varianten, maar toch zeker wel verstoord, ongecontroleerd of juist TE gecontroleerd eetgedrag
Autisme verwante stoornissen, ADHD..zijn diagnoses welke veel mensen en ook kinderen krijgen
Allemaal voorbeelden welke aantonen dat geestelijke processen, de prikkeloverdracht in de hersenen, bij velen net even wat minder goed gereguleerd worden en dat voor een ieder herkenbare geestelijke processen kan doen uitvergroten en tot last kan maken bij die mensen.
Therapieën worden gegeven
Medicatie wordt voor geschreven
Voeding lijkt een ondergeschoven kindje
Wordt weinig tot niet benoemd
Hooguit een “gezonde leefstijl” met met name aandacht voor regelmaat en voldoende beweging en nachtrust wordt aangeraden, maar dat is dan heel globaal.
Hierbij moet ook nog eens opgepast worden dat hier geen druk of stress op wordt gelegd, aangezien deze stress klachten enkel kan vergroten.
Een focus op afvallen is dan ook vaak in dat opzicht niet aan te raden. Nou ja, toe werken naar een gezond gewicht zou zeker kunnen bijdragen aan vermindering van geestelijke klachten, geestelijk gezien, maar ook lichamelijk gezien, zoals hieronder nog wel uitgelegd wordt, maar aangezien men bij afvallen vaak geneigd is zich te focussen op het verbieden van dingen en dit extra geestelijke stress kan leveren, maar ook de focus op vermindering van stoffen extra lichamelijke stress met vervolgens ook geestelijke stress kan leveren, heeft dit met DIE focus vaak averechts effect en is het op die manier af te raden, want JUIST het verminderen van stress heeft prioriteit als ook het omgaan hiermee.
Toch valt hier, wanneer je je niet negatief richt op hetgeen NIET gegeten moet worden, ofwel mensen iets gaat verbieden of verplichten en wanneer je de druk of focus NIET legt op gewichtsafname, veel winst te behalen, wanneer het effect van voeding op de geest en geestesprocessen WEL benoemd zou worden, vooral ook omdat het reguliere Nederlandse eetpatroon veel gewoontes bevat, zelfs het eetpatroon van hen die geen overgewicht hebben en niet al te vaak of teveel ongezond eten, welke stressvol zijn en een goede prikkelgeleiding in de weg kan staan; met dan dus ook effecten op de klachten welke men geestelijk kan ervaren.
Dat deze klachten veel voorkomen in Nederland en gediagnosticeerd worden, kan dan ook in enige mate (uiteraard niet uitsluitend) samenhangen met dit eetpatroon.
Enkel met therapie en medicatie dit aanpakken zou dan ook een gemiste kans zijn in de hele samenleving.
Vergroting van kennis wat goede voeding is voor de geest en wat in het Nederlandse eetpatroon geestelijk stressvol kan zijn, zou zeker een meerwaarde kunnen vormen waar wellicht velen bij gebaat kunnen zijn en dan ook de samenleving in zijn geheel, want wanneer wij ons allen geestelijk ook maar iets beter en stabieler zouden voelen, zouden we dan ook niet prettiger samen kunnen leven?
Ons eetpatroon, onze darmen en de wisselwerking in de hersenen.
Alle geestesprocessen in ons hoofd vinden plaats onder invloed van prikkelgeleiding tussen zenuwbanen.
Neurotransmitters vormen de signaalstoffen aldaar, welke invloed hebben op onze ervaring van emoties, gevoelens, angsten, concentratie, slaap, eetlust etc.
Je hebt stimulerende en kalmerende neurotransmitters.
Dit betekent dat wanneer alles in je hoofd prima verloopt en de prikkelgeleiding prima plaatsvindt, na stimulatie ook wel weer kalmering kan plaatsvinden, dus dat wanneer je angst hebt, dit onder invloed van deze neurotransmitters ook wel weer kan afzakken, wanneer je geestelijk moe bent, daarna wel weer geestelijke energie kan ervaren, wanneer je je somber voelt, daarna ook wel weer blij kan worden etc.
Is er echter een tekort in neurotransmitters (door een verstoorde aanmaak, aanvoer of (her)opname of kan de overdracht niet goed verlopen door bijvoorbeeld beschadiging van receptor, hersenweefsel of ontstekingen aldaar, dan kan het zijn dat je na stimulatie niet of niet optimaal of niet zo snel kalmering kan ervaren en andersom. DAN kan je hier last van ervaren, wanneer je dit als negatief ervaart (een overmatige of langdurige blijheid of ervaring van genot, dus wanneer een extreme positieve stimulatie, niet tijdig of optimaal weer gekalmeerd wordt, kan namelijk ook als fijn en niet zozeer lastig worden ervaren).
Hoe kan voeding hierop van invloed zijn?
Hoe kunnen onze darmen hierop van invloed zijn?
Hoe kan overgewicht hierop van invloed zijn?
Neurotransmitters worden gevormd van/uit aminozuren
Aminozuren zijn onderdelen van eiwitten
Er zijn een aantal aminozuren welke je lichaam zelf kan vormen, maar ook een aantal, welke essentieel worden genoemd, welke het lichaam niet zelf kan vormen en dus uit voeding verkregen moet worden.
Dierlijke eiwitbronnen bevatten alle aminozuren, welke het menselijk lichaam nodig heeft, plantaardige eiwitbronnen enkele, maar niet allemaal.
Dit wil zeggen dat wanneer je geen of te weinig eiwitten binnenkrijgt of door te weinig of enkel plantaardige en deze niet optimaal gekozen/gecombineerd binnenkrijgt middels je voeding, dit een behoorlijk effect kan hebben op je geestesprocessen en ervaren van geestelijke klachten/disbalans.
Vraag nummer 1 is dan ook: bevat het Nederlandse eetpatroon en/of jouw eetpatroon, wanneer je geestelijke klachten ervaart wel voldoende eiwit?
In veel gevallen niet, want overdag krijgen we hooguit sporadisch wat eiwitten vaak binnen vanuit zuivel, broodbeleg en een keer een eitje hier en daar. ’s Avonds krijgen we vaak wel eiwitten binnen bij de avondmaaltijd, maar ook dit is afnemende aangezien steeds meer mensen minder vlees gaan eten en dit niet altijd even goed vervangen wordt door een andere volwaardige eiwitbron. Ook kan het feit dat je niet zo lekker in je vel zit geestelijk je eetlust nadelig beïnvloeden of maken dat je totaal niet op (regelmatig) eten gericht bent, waardoor je tekorten oploopt.
-> Wil je adviezen hoe leuk en praktisch meer eiwit in je eetpatroon te verwerken in een voor jou haalbare en smaakvolle vorm, mail je me dan?
Enkel met het binnenkrijgen van deze aminozuren ben je er echter nog niet, want eenmaal binnen, moeten deze nog wel tot neurotransmitters gevormd kunnen worden en hier heb je enzymen en co-enzymen (vitamines en mineralen) voor nodig. Daar heb je dan weer goed functionerende darmen zonder darmklachten voor nodig, maar daar later meer over. Verschillende vitamines en mineralen heb je nodig voor de vorming van verschillende neurotransmitters. Dit wil dan ook zeggen dat je gevarieerd moet eten, wil je deze vitamines allemaal binnen krijgen, want koolhydraten, eiwitten en vetten, waar onze voeding uit bestaat, bevatten elk weer verschillende vitamines en mineralen, althans, wanneer je dit in zo min mogelijk bewerkte vorm binnenkrijgt. Voeding welke in een verpakking zit en een bewerkingsproces heeft door gemaakt bevat helaas als gevolg van dit bewerkingsproces nog wel koolhydraten, eiwitten en vetten, zoals je ook wel op verpakkingen leest, maar dit is zeker geen garantie dat deze dan ook hun vitamines en mineralen nog bevatten. Helaas vaak niet meer of in ieder geval in sterk verminderde mate.
Dit wil zeggen dat wanneer je niet zo gevarieerd eet of veel uit verpakking en bewerkte voeding nuttigt en weinig vers en puur, dit een behoorlijk effect kan hebben op je geestesprocessen en ervaren van geestelijke klachten/disbalans.
Vraag nummer 2 is dan ook: bevat het Nederlandse eetpatroon en/of jouw eetpatroon, wanneer je geestelijke klachten ervaart wel voldoende en voldoende gevarieerde vitamines en mineralen uit eiwit, vet en koolhydraten?
In veel gevallen niet, want helaas eten we veelal, ook wanneer we vermoeden gezond te eten, bewerkte en verpakte voeding. Lees alleen al maar eens de ingrediënten van de producten welke veel mensen nuttigen bij hun “gezonde” broodmaaltijden; de ingrediënten van brood en beleg. Helaas bestaan deze door bewerking niet enkel meer uit de mooie bestanddelen waaruit dit kan bestaan en is de voedingswaarde afgenomen door dit bewerkingsproces. Het minst bewerkt bij de meesten is dan wederom nog vaak wel de avondmaaltijd, maar ook daar is het wel gebruikelijk om groenten uit pot of blik te halen, voorbewerkte vleessoorten te eten en sausjes en kruidenmixen te gebruiken, welke sterk bewerkt zijn en de voedingswaarde ook van die maaltijd onderuit doet halen. Ook kan hierin weer meespelen dat wanneer je geestelijk al niet zo lekker in je vel zit en ofwel weinig eetlust hebt of een hele specifieke eetlust en/of je hoofd niet naar eten uitgaat, dit ten koste kan gaan van de hoeveelheid vitamines, maar ook de variatie en de regelmaat.
-> Wil je adviezen hoe leuk en praktisch meer vitamines en mineralen over je dag verspreid binnen te krijgen en in je eetpatroon te verwerken in een voor jou haalbare en smaakvolle vorm, mail je me dan?
Ook dan ben je er nog niet, want dan moeten deze gevormde neurotransmitters ook nog wel aan kunnen komen in de hersenen (een aantal worden namelijk in de darmen gevormd) EN moeten ze goed over gebracht kunnen worden. Of dit goed gaat is afhankelijk van hoe goed de aderen begaanbaar zijn naar de plek der bestemming en/of er daar wel/geen beschadigingen of ontstekingen heersen van bijvoorbeeld de receptoren, welke de neurotransmitters moeten ontvangen of de neuronen, welke ze moeten geleiden.
Toxische, niet-voedzame stoffen kunnen doen beschadigen en ontstekingen creëren, bewerkte koolhydraten doen dit, bewerkte vetten, dierlijke vetten hebben ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook omega-6-vetten hebben dit. Neurotransmitters zelf kunnen ook oxideren en schadelijke stoffen achterlaten en schade aanrichten, maar dit alles kan m.b.v. anti-oxidanten en omgea-3-vetzuren ook wel weer verminderd worden.
Dit wil zeggen dat wanneer je veel bewerkte voeding nuttigt, alcohol of drugs, medicatie met schadelijke hulpstoffen, maar ook dingen als light-producten met kunstmatige zoetstoffen EN anti-oxidanten uit groenten en fruit en de omega-3-vetten uit vette vis, koudgeperste olieën, rauwe noten en zaden, avocado en olijven mist, dit een behoorlijk effect kan hebben op je geestesprocessen en ervaren van geestelijke klachten/disbalans.
Vraag nummer 3 is dan ook: bevat het Nederlandse eetpatroon en/of jouw eetpatroon, wanneer je geestelijke klachten ervaart wel voldoende anti-oxidanten (groenten en fruit) en omega-3-vetten en niet teveel ontstekingsbevorderende stoffen?
In veel gevallen niet, want ook hierbij geldt weer dat we veel uit verpakking eten en dan ook bewerkte voeding. Groenten met name ’s avonds voor komt, maar overdag minimaal. Fruit sporadisch en dan ook nog niet door een ieder, omega-6-vetten (vette vleessoorten, plantaardige olieën zoals zonnebloemolie, welke veelvuldig gebruikt wordt en door producten verwerkt zit) ruimschoots en visvetten erg minimaal. Olijven en olijfolie, noten en zaden zijn onder bepaalde superfoodaanhangers en natuurvoedingsliefhebbers al wel erg hip gelukkig, maar regulier ook nog niet zozeer. Ook hierin kan verminderde eetlust, specifieke eetlust en je hoofd niet naar eten hebben staan, wanneer je geestelijk niet lekker in je vel zit, meespelen bij nog meer tekorten hierin.
-> Wil je adviezen hoe leuk en praktisch meer mooie, omega-3-vetten, groenten en fruit in je eetpatroon te integreren en alternatieven voor de belastende varianten te vinden in een voor jou haalbare en smaakvolle vorm, mail je me dan?
Weet je deze stoffen MEER in je eetpatroon te integreren (met mijn hulp) en als gevolg hopelijk alternatieven te vinden voor de vaak erg bewerklijke voeding met diens nadelige werking, heb je qua eigen inbreng qua klachten-aanwakkering en vergroting al veel gedaan en winst behaald.
Echter, ook je darmwerking, verstoorde darmflora, ontstekingen in je darmen kunnen een rol spelen.
De bewerkte, verpakte voeding, eenzijdige voeding, voeding met daarin kunstmatige toevoegingen, toxische stoffen uit alcohol of medicatie, bewerkte koolhydraten/suikers, dierlijke vetten, overschot aan dierlijke eiwitten, bewerkte vetten, vezeltekorten kan net als dat dit schade aan hersenen kan berokken de darmflora doen verstoren en aldaar ontstekingen creëren.
Ook wanneer bepaalde enzymen (soms ook als gevolg van geestelijke/lichamelijk stress en slechte voeding) niet goed werken, kan je bepaalde stoffen niet goed afbreken en kunnen intoleranties ontstaan. Deze als ook stoffen welke je allergisch voor bent kunnen je darmen nadelig verstoren.
Je darmen en hersenen staan in verband met elkaar.
– Bepaalde neurotransmitters worden gevormd in of onder invloed van de darmen; dopamine en serotonine. Wanneer je darmfunctie niet goed verloopt en ontstekingen heersen, gaat er bij de vorming van deze neurotransmitters dan ook al iets niet goed.
– Vitamines, welke nodig zijn om neurotransmitters te vormen, moeten via de darmwand naar de plaats van bestemming gebracht worden om neurotransmitters te vormen, maar dit gaat niet naar behoren bij een verstoorde darmflora
– Enzymreacties vinden met name goed plaats bij een bepaalde zuurtegraad in de darmen, welke bij eenzijdige voeding en/of verstoorde darmflora, kan wisselen en niet ideaal is
– Wanneer er stress/ontstekingen in de darmen heersen, raakt je hormoonbalans verstoord, waardoor de bloeddruk verhoogd wordt naar de hersenen en toxische stoffen makkelijker door de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en schade kunnen berokkenen in de hersenen. Ook heeft cortisol (stress-hormoon) nadelig effect op de opname van serotonine door deze barrière EN kan onder invloed van stress in de darmen en daardoor ontstane gebrek aan anti-oxidanten, dopamine makkelijk oxideren en schade aanrichten.
Dit wil zeggen dat wanneer je darmklachten ervaart, dit een behoorlijk effect kan hebben op je geestesprocessen en ervaren van geestelijke klachten/disbalans.
Vraag nummer 4 is dan ook: bevat het Nederlandse eetpatroon en/of jouw eetpatroon, wanneer je geestelijke klachten ervaart darmverstorende voeding/stoffen; ervaart men en ervaar jij regelmatig darmklachten en/of een opgeblazen buik en/of afwijkende stoelgang?
In veel gevallen wel helaas. Ook dit vaak weer als gevolg van bewerkte voeding, maar ook eenzijdige voeding, voeding waar men intolerant of allergisch voor is, gebrek aan vezels, slecht kauwen, niet rustig eten, maar ook medicatie, wellicht juist gebruikt voor je geestesklachten! Ook hierin kan verminderde eetlust, specifieke eetlust en je hoofd niet naar eten hebben staan, wanneer je geestelijk niet lekker in je vel zit, meespelen in het verstoren van je darmen. Helaas betekent geestelijke stress op zichzelf ook vaak een verstoring van de darmfunctie, aangezien bloed dan vaak van maag- darmkanaal wordt onttrokken en naar hersenen en spieren wordt gestuurd, met nadelige spijsvertering en mogelijke verstoring van darmflora en opstapeling van afvalstoffen aldaar als gevolg.
-> Wil je adviezen hoe leuk en praktisch je eetpatroon ten gunste van je darmwerking om te tornen in een voor jou haalbare en smaakvolle vorm, mail je me dan?
Het hebben van overgewicht. Ook dit kan nadelige invloed uitoefenen op signaaloverdracht in de hersenen. Vetweefsel is namelijk sterk ontstekingsgevoelig weefsel. Op het moment er ontstekingen en stress elders in het lichaam heerst, wat bij overgewicht vaak het geval is, kunnen beschadigende stoffen ook makkelijker in je hersenen belanden door een verhoogde bloeddruk als reactie op deze stress en ontstekingsfactoren de receptoren “bezetten” waardoor signalen niet goed overgebracht kunnen worden, maar ook elders in het lichaam kan vet zelf opgeslagen worden daar waar het de receptorcellen nadelig beïnvloed. Dit verklaart ook het fenomeen insulineresistentie en leptineresistentie, welke vaak heersen bij overgewicht en helaas overgewicht als ook de eetlust enkel nadelig doen beïnvloeden.
Dit wil zeggen dat wanneer je overgewicht hebt, dit helaas ook een nadelig effect kan hebben op je geestesprocessen en ervaren van geestelijke klachten/disbalans.
Vraag nummer 5 is dan ook: heeft de gemiddelde Nederlander en/of heb jij, wanneer je geestelijke klachten ervaart overgewicht?
Helaas vaak wel, als ook aandoeningen welke hieruit voort kunnen komen of mee samen kunnen hangen, welke nadelig zijn voor de prikkelgeleiding in je hersenen. Verhoogde bloeddruk, verstoorde hormoonbalans, traag werkende schildklier, bijnieruitputting, verhoogd cholesterol, diabetes etc. Ook hierin kan het al niet lekker in je vel zitten en geestesklachten meespelen aangezien dit de zorg voor jezelf, maar ook eetlust en eetstoornissen kan beïnvloeden en aanwakkeren/verslechten.
-> Wil je adviezen hoe je overgewicht aan kan pakken en je eetpatroon positief kan bijstellen ZONDER dat je je hierbij richt op wat NIET MAG, maar op een zo leuke en ontspannen, niet stressvolle manier hetgeen juist wel gegeten kan worden ten gunste van stofwisseling, vetverbranding en hormoonbalans op een positieve manier en een voor jou haalbare en smakelijke vorm, mail je me dan?
Heb jij wellicht geen geestelijke klachten, besef dan vanuit bovenstaande wat voor je hersenen qua eet- en leefstijl stressvol kan zijn en deze klachten zou kunnen aanwakkeren.
Heb jij geen geestelijke klachten EN geen overgewicht, is het ter preventie verstandig je eetpatroon eens (samen met mij) te scannen op stress-aanwakkerende factoren en hier waar mogelijk en gewenst positieve aanpassingen in aan te brengen.
Heb jij geen geestelijke klachten, maar WEL overgewicht, is het ter preventie ZEKER verstandig je eetpatroon (samen met mij) te scannen op deze stress-aanwakkerende factoren, vooral wanneer je van plan bent te gaan richten op gewichtsverlies en door aanpassingen in je eetpatroon of een bepaald dieet deze wellicht JUIST anders wel creëert!
Diëten welke veel gebruik maken van bewerkte producten, welke tekort schieten in eiwitten, mooie vetten, groenten en fruit en welke veel kunstmatige toevoegingen met zich meebrengen, wat helaas het geval is bij veel diëten en ook dieetproducten, kunnen namelijk, zoals je nu begrijpt geestelijke stress en disbalans doen aanwakkeren/of verergeren.
DAT is het afvallen je niet waard neem ik aan en zal helaas dan ook vaak met zich meebrengen dat je dan enkel tijdelijk afvalt en/of ten tijde of nadien alsnog niet lekkerder in je vel zit, ondanks wellicht een verminderd gewicht!
Add comment