In dit artikel een antwoord op de vraag van Margriet:
- Hoe kan het dat onlangs diabetes bij mij is vastgesteld, terwijl ik totaal geen zoetekauw ben?
Diabetes als gevolg van insuline resistentie
Diabetes is het gevolg van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel.
Maar hoe in vredesnaam kan je bloedsuikerspiegel al geruime tijd te hoog zijn, wanneer je geen zoetekauw bent (vraagt Margriet zich af)?!
Nou, omdat je bloedsuikerspiegel ook verhoogd raken zonder dat jij teveel suikerrijke voeding hebt gegeten!
Wanneer je cellen namelijk niet in staat zijn te reageren op het hormoon insuline (en daardoor niet in staat zijn de glucose uit je bloedbaan op te nemen), dan zal op den duur vanzelf een hoge bloedsuikerspiegel in je lijf ontstaan.
Dit is aan de orde in jouw lijf.
De cellen in je lijf zijn niet goed in staat te reageren op het hormoon insuline en zijn daardoor niet goed in staat de glucose in je bloedbaan op te nemen, waardoor je bloedsuikerspiegel in de loop der jaren verhoogd is geraakt, je alvleesklier in de loop der jaren uitgeput is geraakt en jij nu de diagnose diabetes hebt gekregen.
Hoe je cellen normaal gesproken moeten reageren op insuline
Wanneer de glucose in je bloedbaan opgenomen moet worden in je cellen, dan geeft je alvleesklier normaal gesproken het hormoon insuline af.
Dit hormoon maakt vervolgens contact met de insuline-receptoren op je cellen.
Na contact met het hormoon insuline zullen je cellen normaal gesproken glucose-transporters gaan vormen en deze in hun celmembranen plaatsen.
Vervolgens kunnen je cellen de glucose uit je bloedbaan met behulp van deze glucose-transporters opnemen.
Waarom je cellen in de loop der jaren ongevoelig zijn geworden voor insuline
Wanneer je cellen onvoldoende voorzien worden in essentiële bouwstoffen, dan zijn ze na contact met insuline niet in staat glucose-transporters te vormen.
Ze kunnen in dat geval (wanneer ze niet in staat zijn glucose-transporters te vormen) niet reageren op het hormoon insuline en de glucose uit de bloedbaan opnemen.
Wanneer vervolgens insuline geproduceerd blijft worden en maar contact blijft maken met de insuline-receptoren op je cellen (omdat de glucose in je bloedbaan nog steeds opgenomen moet worden in je cellen), dan zullen je cellen receptor-gemedieerde endocytose gaan uitvoeren.
Dit betekent dat je cellen hun insuline-receptoren met behulp van een transportblaasje zullen opnemen in het cytoplasma van de cel, zodat insuline in het vervolg geen contact meer kan maken met diens receptoren en je cellen ongevoelig worden voor insuline.
Down-regulatie wordt dit (de opname van receptoren in je cellen) genoemd.
Je cellen zullen de insuline-receptoren pas weer terugplaatsen (en weer gevoelig worden voor insuline), wanneer ze goed voorzien zijn in essentiële bouwstoffen.
Up-regulatie wordt dit (het plaatsen van receptoren in je celmembranen) genoemd.
Het feit dat jij diabetes hebt als gevolg van insuline-resistentie betekent dat je cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline in de loop der jaren en betekent tevens dat jij je cellen in de loop der jaren hoogstwaarschijnlijk onvoldoende hebt voorzien in essentiële bouwstoffen.
Conclusie en antwoord op de vraag van Margriet:
- Wanneer je geen zoetekauw bent, maar je voeding wel al een hele poos tekortschiet in essentiële bouwstoffen, dan kan de glucose in je bloedbaan al een hele poos niet goed opgenomen worden in je cellen en is als gevolg daarvan insuline resistentie in je lijf ontstaan.
Lees en leer meer
Morgen zal ik een artikel wijden aan insuline resistentie.
Je zult leren welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om insuline resistentie in je lijf te kunnen voorkomen.
Lees je dit artikel wanneer ook bij jou een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel is vastgesteld?
Insuline resistentie kan je namelijk ook omkeren wanneer dit heerst!
Wil jij weten of jouw voeding insuline resistentie in je lijf veroorzaakt en op den duur kan leiden tot diabetes?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment