De komende dagen gaan we het hebben over geconcentreerde voedingsmiddelen:

  • Vandaag gaan we de invloed van geconcentreerde voedingsmiddelen op je spijsvertering bespreken.
  • Morgen gaan we de invloed van geconcentreerde voedingsmiddelen op je stofwisseling bespreken.
  • Overmorgen gaan we vervolgens nog de invloed van geconcentreerde voedingsmiddelen op je vetpercentage bespreken.

Lees je mee?

De voedingswaarden-tabel

Op alle voedingsmiddelen welke je in de supermarkt kan kopen zie je een voedingswaarden-tabel staan.

Hierop staat vermeld:

  • Hoeveel gram koolhydraten het voedingsmiddel per 100 g bevat.
  • Hoeveel gram eiwit het voedingsmiddel per 100 g bevat.
  • Hoeveel gram vet het voedingsmiddel per 100 g bevat.

Ook staat vermeld hoeveel kilocalorieën 100 g van het voedingsmiddel levert, wanneer je dit eet.

De voedingsstoffen-behoefte van je lichaam

Hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft, dat kan je met behulp ven een berekening inschatten.

Hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten je lichaam per dag (bij benadering) nodig heeft staat ook beschreven.

Kortom:

  • De voedingsstoffen-behoefte van je lichaam is bekend.

Wanneer je voedingsmiddelen uit de supermarkt bij elkaar zoekt en daar je voeding van samenstelt en je zou ervoor zorgen dat je precies aan de behoefte van je lichaam zou voldoen, dan mag je verwachten (zo wordt ons geleerd):

  • Dat je lichaam goed zal kunnen functioneren.

De komende dagen zul je lezen dat dit geenszins het geval is, wanneer de voedingsmiddelen waarmee je je voeding samenstelt geconcentreerde voedingsmiddelen betreffen.

Spijsvertering

Zodra je voeding in je spijsverteringskanaal terecht komt zullen receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal geprikkeld worden.

Enkel wanneer deze receptoren goed kunnen functioneren (wanneer ze de ontvangen prikkels goed kunnen verwerken), dan zal dit leiden tot een cellulaire reactie.

Deze cellulaire reactie kan zijn:

  • De productie van een spijsverterings-sap welke spijsverterings-enzymen bevat.
  • De productie van een spijsverterings-sap welke de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal optimaal houdt.
  • De totstandkoming van een peristaltische beweging (segmentatie van je maag of peristaltiek van je darm).

Kunnen deze receptoren niet goed functioneren (kunnen ze de ontvangen prikkels niet goed verwerken), dan zal een cellulaire reactie uitblijven:

  • Spijsverterings-sappen zullen in dat geval niet geproduceerd worden.
  • Spijsverterings-enzymen zullen in dat geval ontbreken in je spijsverteringskanaal.
  • De zuurtegraad zal in dat geval niet optimaal zijn in je spijsverteringskanaal.
  • Van peristaltische bewegingen zal in dat geval geen sprake zijn.

In dat geval (wanneer de receptoren in je spijsverteringskanaal niet goed kunnen functioneren) zal je voeding niet goed verteerd kunnen worden.

Conclusie:

  • Wanneer de receptoren in je spijsverteringskanaal volop geprikkeld worden, maar niet goed in staat zijn deze prikkels te verwerken, dan zal je voeding niet goed verteerd worden.

Prikkel-verwerking

Prikkel-verwerking (signaaltransductie) wordt uitgevoerd met behulp van enzymen in je receptor-cellen.

Deze enzymen kunnen enkel functioneren in een licht-basisch cel-milieu.

Een licht basisch cel-milieu kan enkel verkregen worden (en behouden blijven), wanneer vocht en elektrolyten (opgeloste basische mineralen) regelmatig opgenomen kunnen worden in je receptor-cellen.

Wanneer je voeding is samengesteld uit geconcentreerde voedingsmiddelen dan zal vocht (samen met elektrolyten) niet regelmatig opgenomen kunnen worden in je receptor-cellen en kan de prikkel-verwerking (signaaltransductie) in deze cellen niet uitgevoerd worden.

Conclusie:

  • Wanneer door de regelmatige consumptie van geconcentreerde voedingsmiddelen de receptoren in je spijsverteringskanaal niet goed kunnen functioneren, dan zal je voeding niet goed verteerd worden en zal deze helaas slecht verteerd onderin je darmen belanden.

Slecht verteerde voeding

Wanneer je voeding regelmatig slecht verteerd in je darmen belandt, dan is de consequentie:

  • Een verstoorde darmflora.
  • Een overmatige productie van belastende stoffen (door je slechte darmbacteriën).
  • Een verhoogde zuurtegraad in je darmen.
  • De verdunning van de slijmvlieslaag in je darmen.
  • Schade aan je darmwand.
  • Spijsverteringsklachten (zoals prikkelbare darmen).

Conclusie:

  • Wanneer je je voeding samenstelt met geconcentreerde voedingsmiddelen en ervoor zorgt dat je voeding de behoefte van je lichaam aan calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten bevat, dan kan je er helaas alsnog niet vanuit gaan dat je lichaam goed kan functioneren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!