Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over geconcentreerde voedingsmiddelen:

  • Eergisteren hebben we de invloed van geconcentreerde voedingsmiddelen op je spijsvertering besproken.
  • Gisteren hebben we de invloed van geconcentreerde voedingsmiddelen op je stofwisseling besproken.
  • Vandaag gaan we vervolgens nog de invloed van geconcentreerde voedingsmiddelen op je vetpercentage bespreken.

Lees je mee?

De voedingswaarden-tabel

Op alle voedingsmiddelen welke je in de supermarkt kan kopen zie je een voedingswaarden-tabel staan.

Hierop staat vermeld:

  • Hoeveel gram koolhydraten het voedingsmiddel per 100 g bevat.
  • Hoeveel gram eiwit het voedingsmiddel per 100 g bevat.
  • Hoeveel gram vet het voedingsmiddel per 100 g bevat.

Ook staat vermeld hoeveel kilocalorieën 100 g van het voedingsmiddel levert, wanneer je dit eet.

De voedingsstoffen-behoefte van je lichaam

Hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft, dat kan je met behulp ven een berekening inschatten.

Hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten je lichaam per dag (bij benadering) nodig heeft staat ook beschreven.

Kortom:

  • De voedingsstoffen-behoefte van je lichaam is bekend.

Wanneer je voedingsmiddelen uit de supermarkt bij elkaar zoekt en daar je voeding van samenstelt en je zou ervoor zorgen dat je precies aan de behoefte van je lichaam zou voldoen, dan mag je verwachten (zo wordt ons geleerd):

  • Dat je lichaam goed zal kunnen functioneren.

Deze dagen zul je erachter komen dat dit geenszins het geval is, wanneer de voedingsmiddelen waarmee je je voeding samenstelt geconcentreerde voedingsmiddelen betreffen.

Vetpercentage

Alle processen in je lijf worden geregeld vanuit je centrale zenuwstelsel:

  • Ook hetgeen er gebeurt met de vetten in je lijf en de vetten in je bloedbaan wordt geregeld vanuit je centrale zenuwstelsel.

Je vetpercentage (het gehalte aan vetten in je lijf) zal (onder invloed van je centrale zenuwstelsel) enkel dalen, wanneer de glucose in je bloedbaan goed opgenomen wordt in je cellen.

Je vetpercentage (het gehalte aan vetten in je lijf) zal (onder invloed van je centrale zenuwstelsel) op den duur gaan stijgen, wanneer de glucose in je bloedbaan maar in minimale mate opgenomen wordt in je cellen.

De glucose in je bloedbaan zal (onder invloed van je centrale zenuwstelsel) maar in minimale mate opgenomen worden in je cellen, wanneer je maagwand niet opgerekt wordt door je voeding.

Wanneer je maagwand niet opgerekt wordt door je voeding, dan zal het orexigene hormoon ghreline geproduceerd worden vanuit je enterale zenuwstelsel:

  • Ghreline zal de receptoren van je centrale zenuwstelsel prikkelen en op de hoogte stellen van een voedingsstoffen-tekort in je spijsverteringskanaal.
  • Vanuit je centrale zenuwstelsel zal vervolgens de opname van glucose in je lichaamscellen sterk beperkt worden.

Geconcentreerde voeding zal (nadat je dit hebt gegeten) de wand van je maag niet oprekken, waardoor na de consumptie van geconcentreerde voeding de opname van glucose in je lichaamscellen vanuit je centrale zenuwstelsel sterk beperkt zal worden.

Conclusie:

  • Wanneer je maagwand na de consumptie van geconcentreerde voeding niet opgerekt wordt, dan zal het hormoon ghreline geproduceerd worden in je lijf, dan zal de opname van glucose in je cellen sterk beperkt worden en zal je vetpercentage niet kunnen dalen.
  • Wanneer door de regelmatige consumptie van geconcentreerde voeding je darmflora op den duur verstoord raakt (zie de mail van eergisteren), verzuring in je lijf ontstaat en je bloedsuikerspiegel (onder invloed van stress-hormonen) verhoogd raakt, dan zal van het overschot aan glucose in je bloedbaan vet gevormd worden en zal je vetpercentage gaan stijgen.

Dit zal ook en zelfs het geval zijn, wanneer je geconcentreerde voeding helemaal niet veel calorieën bevat!

Een verhoogd vetpercentage

Wanneer je vetpercentage steeds hoger wordt (als gevolg van de regelmatige consumptie van geconcentreerde voeding), dan is de consequentie:

  • Een verhoogde kans op obesitas.
  • Een verhoogde kans op ontstekingen in je lijf.
  • Een verhoogde kans op ziektes.
  • Een verslechtering van je gezondheid.

Conclusie:

  • Wanneer je je voeding samenstelt met geconcentreerde voedingsmiddelen en ervoor zorgt dat je voeding de behoefte van je lichaam aan calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten bevat, dan kan je er helaas alsnog niet vanuit gaan dat je lichaam goed kan functioneren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!