Gaaf kunnen brandstoffen zijn, wanneer ze gaaf zijn
GaafGroen1
Eerder las je dat of je nu wel of niet op het moment er verbrandingsreacties plaatsvinden in je cellen voldoende brandstoffen (koolhydraten of vetten) uit de voeding net hebt aangeleverd (dus net hebt gegeten), je lichaam HOE DAN OOK altijd wel over brandstof zal weten te bezitten en HOE DAN OOK elk moment v.d. dag verbrandingsreacties kan uitvoeren, wanneer dit aan de orde en nodig zou zijn.

Verbrandingsreacties en dus het “omzetten van brandstof tot ATP = energie” is namelijk in je lichaamscellen altijd EERST nodig alvorens er verdere stofwisselingsreacties aldaar uitgevoerd kunnen worden, zoals het vormen en produceren van nieuwe stoffen, aangezien DIE processen energie vereisen, dus ATP “nodig hebben” en “verbruiken”.

Je las toen ook dat EVEN niet voldoende brandstoffen via de voeding aangeleverd, dus onvoldoende gegeten, NIET meteen tot stress of uitputting hoeft te leiden, aangezien je lichaam dan altijd nog eerst kan putten uit koolhydraat- voorraden in lever en spieren en daarna OOK nog eens kan putten uit vetmassa, waaruit deze dan zomaar zelf brandstoffen kan vormen en ook deze om zou kunnen zetten tot ATP, dus energie!

OOK las je dat dit een ander verhaal was voor de bouwstoffen, welke je lichaam NIET zomaar, zoals brandstoffen, overtollig heeft en op voorraad heeft liggen.
Dat DEZE, dus de ESSENTIËLE vetzuren, aminozuren, vitamines en mineralen en liefst ook vezels en andere bio-actieve stoffen (welke je lichaam ook nodig heeft om stress en disbalans te voorkomen, niet zozeer in je bloedbaan en lijf, maar daarvoor al in je spijsverteringskanaal), dus ook ALTIJD en MET NAME voor moeten komen in ons eetpatroon en DEZE dus WEL makkelijk uitgeput kunnen raken en JIJ als gevolg ook.
DEZE dienen dus MET NAME niet vergeten te worden, wanneer je iets eet.

Je las echter dat onze focus, waar deze dus eigenlijk op deze essentiële bouwstoffen zou moeten liggen, tegenwoordig op de brandstoffen en met name de koolhydraten ligt!
En dan ook nog eens de bewerkte NIET ZO GAVE variant

Voedingsstoffen en dus ook brandstoffen zijn namelijk allen niet zo gaaf (ze vertonen niet zulke gave eigenschappen), wanneer deze al allerlei bewerkingsprocessen hebben door gemaakt; wanneer ze dus niet GAAF (intact) meer zijn.

Met name koolhydraten, wanneer deze niet GAAF zijn gehouden, leveren stress aan het lichaam.
Door het STERK en in FLINKE MATE beïnvloeden van de bloedsuikerspiegel “verbloemen” ze namelijk de uitputting, welke plaatsvindt als de mooie bouwstoffen tekort schieten, maar putten tegelijkertijd DES TE MEER uit waar ze verslavende eigenschappen bezitten (je hebt er steeds meer van nodig voor een zelfde effect), onze bloedsuikerspiegel, hormoonbalans en daarmee ons verzadigingsmechanisme verstoren, makkelijk vetopslag teweeg kunnen brengen, vaatwanden kunnen schaden en niet goed benut kunnen worden (in tegenstelling tot koolhydraten welke WEL nog vitamines en mineralen bevatten), wegens onvoldoende vitamines en mineralen, welke nodig zijn als co-enzym om de brandstoffen om te kunnen zetten in brandstof en dus te benutten energie.

NIET GAVE koolhydraten (maar ook NIET GAVE vetten trouwens), leveren dan ook NIET zulke gave eigenschappen

Brandstoffen KUNNEN echter WEL gaaf zijn!
Dit zijn ze, wanneer ze hun GAVE eigenschappen met ons lichaam kunnen delen en ons lichaam DEZE kan benutten.
Dit doen en kunnen ze echter ENKEL, wanneer ze GAAF zijn, oftewel, intact gehouden.

Wat wil dit zeggen?
De brandstoffen in onze voeding, wil je het liefst in zo min mogelijk bewerkte vorm tot je nemen.
In de vorm, zoals deze ook in de natuur voor komt.
In DIE hoedanigheid; dus GAAF.
Wanneer WIJ, de mens, er dus af is gebleven van deze brandstoffen en deze brandstoffen ook GAAF (intact) heeft gehouden EN deze brandstoffen gaaf (aardig) heeft behandeld.

Gave groenten

Groenten leveren niet veel brandstoffen, ofwel energie.
Eigenlijk met name bouwstoffen: vezels, vitamines en mineralen.
Hierdoor zijn groenten IDEAAL om WEL je bouwstoffen, maar niet teveel brandstoffen uit te halen, wanneer mensen vet overschot hebben en DAT juist moeten en willen verbranden EN wanneer iemand diabetes heeft of insulineresistentie.
In DIE gevallen wil je namelijk de energie uit koolhydraten NIET, maar de vezels, vitamines en mineralen DES TE MEER!
Dat maakt ze al enorm GAAF.
Er zijn echter een aantal (zetmeelrijke en koolhydraat en fructose-rijke) groenten welke WEL de bloedsuikerspiegel wat meer beïnvloeden en waaruit in de darmen WEL wat meer suikers in één keer kunnen vrijkomen, waar je WEL wat voorzichtig mee moet zijn en welke dus in GROTE HOEVEELHEDEN minder GAAF kunnen zijn.
Gave (koolhydraat-arme) groenten zijn echter door hun eigenschappen enorm gaaf voor onze hormoonbalans, want ze zorgen voor stabilisatie van onze bloedsuikerspiegel en minimale verstoring hiervan, zoals andere koolhydraatbronnen dit wel (meer) doen en kunnen doen.
Gave groenten LEVEREN indirect wel weer hele fijne energie, welke OOK mensen met overgewicht, diabetes en insulineresistentie nodig hebben uiteraard, welke GEEN nadelige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, aangezien de voedingsvezels in groenten de GOEDE darmbacteriën voeden, welke dan weer voeding en energie (korte ketenvetzuren) vormen voor onze darmwand; om deze gezond te houden en te voeden (wat HEEL belangrijk is).
Groenten houden dan ook je darmflora gezond en in evenwicht, zodat daar een gezonde omgeving en zuurtegraad heerst, zodat OOK andere voedingsstoffen goed verwerkt, verteerd en opgenomen kunnen worden, waardoor wij indirect dan weer energie krijgen en kunnen ontspannen.
Wanneer onze darmflora namelijk uit balans is en mooie voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden en slechte stoffen kunnen opstapelen en gevormd kunnen vormen, put dat OOK uit en vergt ook dit energie en levert ook dit stress.
Groenten zijn dus super GAAF (in gave toestand gehouden, dus onbehandeld, onbewerkt en intact tot vlak voor het moment dat je ze eventueel nog kort, lichtelijk, liefst zelf, verhit).
Leer kinderen dan ook hoe ECHTE, dus GAVE groenten eruit zien.
Sommige kinderen kennen namelijk alleen de niet-zo-gave groenten; welke uit een blik of pot komen of tot puree of sap vermalen zijn.

Gaaf fruit

Wanneer fruit gaaf is gehouden KAN deze je gave dingen bieden, maar ENKEL wanneer we dit gave fruit zelf ook gaaf behandelen.
Wanneer je ZELFS gaaf (intact) fruit namelijk opstapelt (dus teveel in één keer van eet) en met name in een omgeving waar ook al veel zwaarder te verteren eiwitten en vetten opgestapeld liggen en ze kunnen niet spoedig genoeg verwerkt worden, kunnen ze gaan gisten.
DAN is fruit ECHT NIET zo gaaf en verstoort het je darmflora en kan de energie er als gevolg niet uit geput worden; dan vergt het alleen maar energie.
Fruit welke niet gaaf is gehouden is sowieso niet zo gaaf.
De vezels zijn dan niet aanwezig en kunnen dus je darmflora niet gunstig beïnvloeden.
De suikers verstoren bij een behoorlijke hoeveelheid juist je darmflora en vormen gisten.
De fructose, vooral bij behoorlijke hoeveelheden belast je lever en kan deze doen vervetten.
Wanneer we fruit niet gaaf houden en niet gaaf behandelen namelijk, dus wanneer we deze gaan pureren, concentreren of stoffen uit het fruit gaan isoleren, krijgen we stoffen teveel en afzonderlijk binnen, welke in niet-gave, bij elkaar gehouden toestand, niet zulke gave eigenschappen vertonen.
Je krijgt dan snel teveel binnen (bijvoorbeeld met een halve liter fles vruchtensap al zo’n 5-6 stuks fruit in één teug) wat je hormoonbalans doet verstoren EN waarvan de fructose in geconcentreerde en/of geïsoleerde toestand je lever stress kan bezorgen.
Fruit KAN dus gaaf zijn en ons energie leveren, maar ENKEL wanneer deze gaaf is gehouden en door ons gaaf is behandeld.
Voor mensen met insulineresistentie (vetopslag rond de organen) en diabetes is zelfs gaaf fruit, welke gaaf wordt behandeld niet altijd even gaaf, aangezien ook DAN de energie (glucose) eruit, niet goed benut kan worden en de bloedsuikerspiegel daardoor te hoog kan worden of blijven.
Leer kinderen dan ook hoe ECHT, dus GAAF fruit eruit ziet.
Sommige kinderen kennen namelijk alleen de niet-zo-gave fruitvarianten; jam, puree, sap, stroop, concentraat etc.
Hun lichaam leert daardoor dan ook enkel de niet zo gave eigenschappen kennen, waarin je je in DIE vorm ook nog eens veel makkelijker over-eet en over-drinkt hierin t.o.v. GAAF fruit.

Gave granen

Wanneer granen gaaf zijn gehouden EN gaaf worden behandeld KUNNEN deze je gave dingen bieden; ze kunnen je energie verschaffen.
Echter ENKEL wanneer je er niet ZOVEEL in één keer van eet dat ze de zuurtegraad in je darmen benadelen door het vrijkomen van teveel belastende stoffen in één keer bij de vertering ervan in je darmen OF wanneer je de enzymen zou missen om bepaalde granen af te breken.
Voorwaarde om ergens energie uit te kunnen putten is namelijk dat de darmflora niet verstoord moet worden in diens balans tussen goede en slechte bacteriën en belastende stoffen niet teveel gevormd moeten worden uit de vertering van deze voedingsstof of op moeten kunnen stapelen, want dan zou dit enkel energie vergen.
Mensen met gluten-intolerantie vinden glutenhoudende granen, zelfs al zijn deze gaaf gehouden, bijvoorbeeld TOCH niet zo gaaf; deze verstoren HUN darmflora.
Glutenvrije granen kunnen (dus wel ENKEL in kleine beetjes, anders verstoren ze de boel ook) wel gave eigenschappen en energie verschaffen (echter ook dit weer niet of minder voor mensen met diabetes of insulineresistentie en vetopslag rond organen), maar dit dus enkel, wanneer ze door ons ook gaaf zijn behandeld.
Ga je (glutenvrij) graan namelijk verbranden door TE sterke verhitting, ofwel bakken op ERG hoge temperaturen, komen hier schadelijke stoffen uit en bij vrij (acrylamides), welke dan niet zo makkelijk onschadelijk gemaakt kunnen worden door anti-oxidanten, zoals dat gebeurt verderop in je lichaam bij verbrandingsreacties, waaruit OOK altijd wat belastende stoffen vrij komen, wanneer je wel anti-oxidanten voorradig hebt, aangezien anti-oxidanten door deze verhitting vaak OOK verloren zijn gegaan.
Je behandelt granen dus het meest gaaf, wanneer je ze niet ENORM fijn maalt, waardoor ze vezels verliezen, ze niet TE STERK verhit, waardoor ze vitamines verliezen en schadelijke stoffen vormen, maar door ze gaaf te houden hooguit te weken of laten kiemen.
Leer kinderen dan ook hoe ECHT graan, dus GAAF behandeld graan eruit ziet.
Sommige kinderen kennen namelijk alleen de niet-zo-gave graanproducten; baksels van granen (broodjes, koekjes, bewerkte ontbijtgranen etc.) of al fijngemalen granen zonder vezels in de vorm van bloem.
Hun lichaam leert daardoor dan ook enkel de niet zo gave eigenschappen kennen, waarin je je in DIE niet-gave vorm ook nog eens makkelijker over-eet t.o.v. de ongebakken, vezelrijke GAVE granen.

Gave peulvruchten

Peulvruchten KUNNEN ook weer gaaf zijn, maar ook ENKEL weer wanneer ze gaaf zijn gehouden en gaaf zijn behandeld.
In het geval van peulvruchten wil dat zeggen dat je ze droog moet kopen en zelf moet weken, alvorens te koken voor gebruik of in sommige gevallen moet kiemen; DAT is gaaf en een gave behandeling.
Rauw bevatten ze namelijk nog wat belastende stoffen.
Echter, ook deze gaaf behandelde peulvruchten zijn niet zo gaaf, wanneer de eiwitten hierin kunnen opstapelen en slecht verteerd kunnen worden en daardoor kunnen gaan rotten en je darmflora gaan benadelen; DAN zijn ze niet zo gaaf meer.
In kleine hoeveelheden in een gezonde darmflora met niet al teveel koolhydraten om hen heen, maar wel vezels uit koolhydraatarme groenten of darm stimulerende omega-3-vetten, mits gaaf gehouden en gaaf behandeld, kunnen ze gaaf zijn en je energie bieden!
Ook deze echter, ook al bevatten ze veel eiwitten, bevatten OOK dermate veel koolhydraten, dat deze door mensen met insulineresistentie helaas ook weer minder gaaf worden bevonden, aangezien de koolhydraten, niet goed tot brandstof verwerkt kunnen worden bij hen.
Weten kinderen tegenwoordig nog hoe peulvruchten eruit zien en hebben ze ooit het weekproces waargenomen of hebben zij (en hun lichaam) enkel kennis gemaakt met de al voorbewerkte en al geweekte varianten, welke veelal allerlei toevoegingen bevatten?

Gave noten en zaden en hun oliën

Noten en zaden en hun oliën KUNNEN gaaf zijn, wanneer je ze in kleine beetjes nuttigt en je ze gaaf hebt gehouden en gaaf hebt behandeld.
Wanneer ze al ver voordat jij ze eet niet zo gaaf meer zijn, dus gekraakt, gepeld, kapot, vermalen, uitgeput, uitgeperst, verhit etc.
Hebben ze al TE veel en TE lang blootgestaan aan licht en lucht en kunnen ze door TE extreme verhitting dermate veel schadelijke stoffen hebben gevormd dat hun mooie eigenschappen (vezels en anti-oxidanten en mooie, ontstekingsremmende verhoudingen tussen vetzuren) al verloren zijn gegaan en ze opeens een belasting gaan vormen!
Ook wanneer je teveel in één keer binnen krijgt en/of ze niet gaaf behandelt, ofwel niet weekt, ofwel TE sterk verhit, leveren ze teveel belastende stoffen (onder andere veel fytinezuur, maar ook belastende verbrandingsproducten)
Ze zijn echter WEL heel gaaf, wanneer je ze WEL hebt geweekt, NIET te sterk hebt verhit, koud zijn geperst en liefst niet tot nauwelijks bloot hebben gestaan aan licht en lucht alvorens jij ze eet!
DAN leveren ze GAVE eigenschappen; brandstof welke benut kan worden, doordat ze DAN niet opstapelen (vetten en eiwitten moeten niet te lang onverwerkt in de darmen opgestapeld liggen) en de darmflora in DIE hoeveelheid en hoedanigheid, door hun ontstekingsremmende eigenschappen, WEL gunstig kunnen beïnvloeden.
Leer kinderen dan ook kennis maken met noten en zaden in dop/schil, dus nog gaaf tot aan eigen gebruik, zodat ze weten hoe die er eigenlijk uit zien.
Sommige kinderen kennen namelijk alleen de niet-zo-gave notenvormen; gebrande noten, gezouten noten, borrelnootjes, notenmeel, notenpasta, notenrepen, baksels met noten etc.
Hun lichaam leert daardoor dan ook enkel de niet zo gave eigenschappen kennen, waarin je je in DIE niet-gave vorm ook nog eens makkelijk over-eet t.o.v. de onverhitte, onbewerkte en onverwerkte GAVE noten en zaden.

Gave dierlijke vetten

Dierlijke vetten; kunnen die GAAF zijn?!
Dierlijke vetten zijn toch verzadigde vetten en die zijn toch niet gaaf?!
Deze zijn toch slecht?!
Nee hoor, dierlijke, verzadigde vetten, zelfs cholesterol welke ook geleverd wordt door vette delen van dieren, kunnen behoorlijk gave eigenschappen vertonen ter reparatie van schade in je lichaam en aan je cellen, vooral ook hersencellen.
Schade welke kan ontstaan uit stress door ONDER ANDERE een overschot aan niet zo gave stoffen in je lichaam!!!
DAN zijn deze vetten heel gaaf, wanneer ze komen helpen repareren, want DAN zijn ze zelfs hard nodig!
Je hoopt echter dat deze schade niet zoveel is, dus dat ze niet zoveel nodig zijn.
Je moet ze dan ook niet teveel binnen krijgen en hoeft deze als het goed is ook niet zoveel binnen te krijgen.
Je wil ook deze namelijk enkel in GAVE toestand en de varianten, welke wij gaaf hebben behandeld.
Wanneer wij onze dieren gaaf behandelen, dus vrij en rustig laten leven en geen stress bezorgen, goed voeden en niet met van alles in spuiten, leveren DIE dieren mooie verhoudingen tussen verzadigde vetten, maar OOK onverzadigde vet-varianten en levert vlees van deze dieren zowel magere, maar ook vette delen.
DAN krijg je (in gave en gaaf behandelde toestand) mooie verhoudingen van dan best wel GAVE stoffen binnen!
Behandelen wij onze dieren echter niet gaaf of houden we het dier, ofwel het vlees niet gaaf en intact en krijgen we daardoor niet alle mooie vetzuren, maar ALLEEN en TEVEEL verzadigde vetzuren binnen in hoeveelheden, welke ontstekingen kunnen vormen en darmflora kan verstoren DAN in die niet zo gave-vorm zijn deze dierlijke vetten NIET gaaf.
Visvetten zijn al helemaal gaaf, want deze bevatten sowieso hele mooie verhoudingen van ontstekingsremmende vetten; goed voor darmen, maar ook heel fijn en gaaf voor je hersenen etc.
Maar ook deze moeten dan wel zo lang mogelijk gaaf, ofwel intact zijn gehouden en gaaf worden behandeld (niet stressvol) of in een omgeving hebben rondgezwommen met belastende/stressvolle stoffen (metalen).
Leer kinderen dan ook dieren zien, hoe deze vrijelijk en vrolijk leven.
Leer ze zien hoe het vlees wat later op hun bord ligt er eerder uit zag en heeft geleefd.
Sommige kinderen kennen namelijk dierlijke vetten alleen in de niet zo gave vormen: vast frituurvet, geraffineerde vetten of al in de vorm van een afgesneden stukje (vierkant) vlees/vis met een paneerlaagje er omheen en hebben GEEN idee dat hetgeen ze eten afkomstig is van een levend dier (vlees/visburger bijvoorbeeld).
Hun lichaam leert daardoor dan ook enkel de niet zo gave eigenschappen kennen met bijkomende nadelen voor darmen, vaatwanden, aderen, hersenen etc.

Ja, gave brandstoffen zijn BEST gaaf, maar houd ze dus wel gaaf en behandel ze gaaf en leer ook je kinderen ze gaaf kennen; hoe ze er in die toestand uitzien en wat je er dan zelf nog aan minimale behandeling en verwerking aan kan doen zonder dat ze hun gave eigenschappen verliezen!

Zijn bouwstoffen hoe dan ook altijd gaaf?

Eerdere dagen leek het zo dat bouwstoffen, waaronder eiwitten ENKEL minder gaaf zijn, wanneer je ze tekort komt, maar ook DAT is niet waar.
Deze zijn OOK net zo goed niet altijd gaaf.
Ook deze zijn namelijk, zelfs in gave toestand niet zo gaaf, wanneer deze teveel opstapelen in je darmen (wanneer je er teveel van in één keer van hebt gegeten) en je darmflora verstoren, nieren belasten en kunnen gaan rotten en verzuren.
En ook deze toch behoorlijk gave bouwstoffen, welke je van veel stress kunnen ontlasten en hormonen in balans kunnen houden, kunnen je dus toch flinke stress bezorgen en hormonen net zo goed verstoren, wanneer ook deze niet zo gaaf, dus stressvol behandeld zijn:
– Wanneer plantaardige eiwitbronnen bijvoorbeeld met chemicaliën zijn behandeld om deze (voor) te bereiden
– Wanneer dierlijke eiwitbronnen bijvoorbeeld TE sterk zijn verhit of tijdens hun leven al stress hebben ervaren door hun leefruimte, voer, medicatie etc.

Hoe gaaf is de voeding welke jij eet en hoe gaaf behandel jij je voeding(sstoffen)?
Hoe gaaf behandel jij jezelf door goed te letten op natuurlijke hoeveelheden en verhoudingen van deze gave voedingsstoffen, welke OOK meer of minder gave eigenschappen kunnen leveren m.b.t. je hormonen in minder gave hoeveelheden en verhoudingen?!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!