Vandaag een antwoord op de vraag van Peter:
- Een aantal maand geleden is ontdekt dat mijn cholesterol te hoog is. Vanaf dat moment ben ik resoluut de vetrijke snacks die ik eerder at (af en toe een koekje gemaakt van roomboter en dagelijks ook wel wat volvette kaas en worst) gaan vervangen door fruit. Bij de laatste meting was mijn cholesterolgehalte (ondanks deze resolute ommezwaai) nog niks gedaald. Hoe kan dat?
Het ontstaan van een hoog cholesterolgehalte
Het cholesterolgehalte in je bloedbaan kan op twee manieren stijgen:
- Als gevolg van de regelmatige aanwezigheid van dierlijke vetten in je eetpatroon.
- Als gevolg van de regelmatige aanwezigheid van insuline in je bloed.
Wist je namelijk dat het hormoon insuline de vorming van cholesterol door je lever stimuleert?
Wanneer je (net als Peter) vetrijke snacks zoals roomboterkoekjes, volvette kaas en worst resoluut uit je voeding schrapt, dan verwacht je dat het cholesterolgehalte in je bloedbaan zal dalen.
Wanneer hetgeen je als alternatief voor de koekjes, de kaas en de worst kiest (fruit in het geval van Peter) je bloedsuikerspiegel voortdurend verhoogt, dan zal de vorming van cholesterol door je lever toenemen en het cholesterolgehalte in je bloedbaan alsnog niet dalen.
Het voorkomen van een verdere toename van het cholesterolgehalte in je bloedbaan
Om het cholesterolgehalte in je bloedbaan te laten dalen, moet je natuurlijk eerst een verdere toename van cholesterol in je bloedbaan zien te voorkomen.
Een verdere toename van cholesterol in je bloedbaan kan je voorkomen door:
- De inname van dierlijk vet te verminderen.
- De inname van koolhydraatrijke voeding te verminderen (zodat de productie van insuline vermindert en de vorming van cholesterol door je lever tevens vermindert).
Wanneer je er middels bovengenoemde aanpassingen in je eetpatroon voor hebt gezorgd dat het cholesterolgehalte in je bloedbaan niet zo snel meer zal stijgen, dan moet deze natuurlijk nog wel gaan dalen.
En nee, het gehalte aan cholesterol in je bloedbaan zal niet vanzelf dalen!
De daling van het cholesterolgehalte in je bloedbaan
Het cholesterol welke aanwezig is in je bloedbaan wordt richting je weefsels vervoerd met behulp van de lipo-proteïne LDL.
LDL kan echter niet opgenomen worden in je weefsels en cellen wanneer LDL-receptoren op je celmembranen ontbreken.
Dit betekent dat het gehalte aan cholesterol in je bloedbaan niet kan dalen wanneer LDL-receptoren op je celmembranen ontbreken.
De vorming van LDL-receptoren
Je cellen zijn enkel in staat om LDL-receptoren op hun celmembranen te plaatsen, wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf.
Wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf, dan kunnen je cellen namelijk pas voorzien worden in alle bouwstoffen welke zij nodig hebben om LDL-receptoren te vormen en te transporteren richting hun celmembranen.
Een goede voedingstoestand heerst, wanneer jij structureel je lijf goed voedt met alle essentiële voedingsstoffen.
Schiet je voeding structureel tekort in essentiële voedingsstoffen, dan zijn je cellen niet in staat LDL-receptoren te vormen en zal je cholesterolgehalte niet dalen.
Het fruit dat Peter regelmatig is gaan eten (ter vervanging van zijn vetrijke snacks van weleer) bevat wel een aantal essentiële voedingsstoffen, maar lang niet allemaal.
Ook de hoofdmaaltijden van Peter voorzien onvoldoende in de essentiële voedingsstoffen welke zijn cellen nodig hebben om LDL-receptoren te kunnen vormen.
Conclusie en antwoord op de vraag van Peter:
- Je cholesterolgehalte is nog niet gedaald (ondanks de vermindering van vetrijke snacks), doordat je (als gevolg van de regelmatige consumptie van fruit) de cholesterolproductie door je lever vaker stimuleert dan voorheen en (als gevolg van tekorten in een aantal essentiële voedingsstoffen in je eetpatroon) onvoldoende LDL-receptoren door je cellen gevormd kunnen worden om cholesterol goed in je cellen op te kunnen nemen.
Lees en leer meer
Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden van iemand die niet snapt waarom diens cholesterolgehalte niet gedaald is.
Iemand die al diens maaltijden bereidt in een airfryer sinds deze op de hoogte is van diens verhoogde cholesterolgehalte.
Overmorgen ga ik het effect op je totale gezondheid bespreken wanneer ook jij vet-arme bereidingsmethodes (zoals bereiding in een airfryer) hanteert.
Lees je de komende dagen ook weer mee?
Heb jij je voeding (net als Peter) ook radicaal veranderd sinds je weet dat je een verhoogd cholesterolgehalte hebt, maar is ook jouw cholesterolgehalte nog niet gedaald?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment