Fructose
Fructose
Groenten en fruit bezitten beide combinaties van het koolhydraatmolecuul glucose en het koolhydraatmolecuul fructose.

Wanneer deze twee koolhydraatmoleculen aan elkaar gekoppeld zitten heet dit gekoppelde suikermolecuul “sacharose”.

Groenten en fruit bezitten beide dan ook zeker wel een zeker gehalte van de suiker genaamd “sacharose”.

De verhoudingen tussen moleculen glucose en moleculen fructose in groenten en fruit aanwezig, varieert per groentesoort en per fruitsoort.

Sommige fruitsoorten bezitten bijvoorbeeld een veel hoger gehalte glucose t.o.v. fructose, andere fruitsoorten bezitten dan weer veel meer fructose dan dat ze glucose bezitten.

Voor verschillende groentesoorten geldt hetzelfde.
Ook groenten variëren dus in het gehalte glucose ze bezitten t.o.v. het gehalte fructose.

Groenten en fruit, daarvan weten we dat ze ZEER gezond zijn.

Wat maakt groenten en fruit dan eigenlijk zo gezond?

  • Is de glucose ze beide bezitten gezond of noodzakelijk voor het lijf?
  • Is de fructose ze beide bezitten gezond of noodzakelijk voor het lijf?

 

NEE!

NIET de glucose en ook NIET de fructose moleculen (in zowel groenten als ook in fruit aanwezig) maken groenten en fruit gezond of essentieel om te eten.

De stoffen groenten en fruit daarbij en daar omheen (bij naast de moleculen glucose en fructose) NOG MEER bezitten maken groenten en fruit eigenlijk pas gezond.

Deze overige stoffen (welke bij naast de moleculen glucose en fructose in groenten en fruit aanwezig zijn) betreffen namelijk stoffen welke ESSENTIEEL zijn om ons lijf mee te voeden!

  • Het vocht groenten en fruit bezitten maakt hen gezond en essentieel.
  • De voedingsvezels groenten en fruit bezitten maakt hen gezond en essentieel.
  • Het hoge gehalte aan zeer gevarieerde vitamines en mineralen groenten en fruit bezitten (variërend per groente- en fruitsoort) maakt hen gezond en essentieel.

 

Wat dat betreft is het haast JAMMER te noemen dat bij naast het vocht, bij naast de vezels en bij naast de vele vitamines en mineralen (groenten en fruit beide bezitten) OOK NOG glucose en fructose moleculen aanwezig zijn in groenten en fruit.

De moleculen glucose en fructose zijn uiteindelijk van alle voedingsstoffen (welke aanwezig zijn in groenten en fruit) namelijk het MINST essentieel en het MINST voedend voor het lijf!

Aangezien groenten en fruit in het geheel echter een GEZOND imago hebben, hebben uiteindelijk ALLE stoffen welke groenten en fruit bezitten wel een beetje een gezond imago verkregen in de maatschappij.

Zo ook het stofje (het koolhydraatmolecuul) fructose welke dus normaal gesproken maar een “zeer klein onderdeel” en een “niet-essentieel onderdeel” vormt van groenten en fruit.

Fructose (ook wel fruitsuiker genoemd) associëren we in de maatschappij met fruit en associëren we dan ook regelmatig METEEN met “gezond”.

Verbanden leggen tussen dit stofje fructose en overmatige vetvorming in ons lijf doet dan ook eigenlijk haast niemand.

Wat kan fructose in vredesnaam nou te maken hebben met vet-vorming in je lijf?!

Fructose zit in fruit en is dus een stofje welke voortkomt uit fruit en fruit is zelf gezond en NIET vet, dus heeft het stofje fructose (afkomstig uit fruit) toch ook NIKS met vet (ongezond, overtollig vet) te maken?!

Oh jawel hoor!

Zeer veel zelfs!

Daarom ga ik DAT verband (tussen fructose en de vetvorming in je lijf) vandaag dan ook maar eens SNEL uitleggen.

  • Na deze uitleg zal je HOOGSTWAARSCHIJNLIJK het stofje fructose voortaan ECHT WEL in de gaten gaan houden op verpakkingen namelijk!
  • Na deze uitleg zul je waarschijnlijk ook echt NIET zo snel meer “doe maar een sapje” antwoorden, wanneer op visite wordt gevraagd wat je wil drinken (en je water bestellen maar raar of smakeloos en ongezellig vindt).
  • Na deze uitleg zul je namelijk beseffen dat met het bestellen van zo’n sapje (welke vaak gemaakt is van vruchtensapconcentraat met een ZEER hoog gehalte aan geconcentreerd fructose) je zeker GEEN voedzaam en onschuldig drankje hebt besteld.

 

DAT is namelijk wat menigeen WEL denkt, wanneer deze om een sapje vraagt en een sapje bestelt!

  • Menigeen denkt namelijk dat kant-en-klare vruchtensappen (op basis van vruchtensapconcentraat) BEST WEL AARDIG voedzaam kan en zal zijn!
  • Menigeen denk TEVENS dat het drinken van een kant-en-klaar vruchtensapje GEEN invloed (laat staan een zeer nadelige invloed) kan en zal hebben op je cholesterolgehalte en de conditie van je vaatwanden!

 

NIKS IS ECHTER MINDER WAAR (zul je vandaag ontdekken)!

Lees je mee?

Het fructose-metabolisme

Alle voedingsstoffen welke wij middels onze voeding binnen krijgen (zodra en wanneer deze optimaal verteerd zijn tot losse voedingsstof-moleculen in ons spijsverteringskanaal) worden via onze darmwand opgenomen in ons lichaam en belanden als eerste bij onze lever.

Onze lever is namelijk het orgaan welke de voedingsstoffen (welke verderop in het lijf nodig zijn) eerst zal “inventariseren” en deze vervolgens zal moeten gaan leveren aan de rest van het lijf en welke deze voedingsstoffen in de bloedbaan zal moeten gaan stoppen.

Onze lever is ook het enige orgaan welke van bestaande voedingsstoffen nieuwe stoffen kan vormen.

Het molecuul fructose kan als onveranderd molecuul fructose (wanneer het in ons lichaam komt) NIET onze lichaamscellen voeden.
Fructose kan namelijk NIET deelnemen in stofwisselingsreacties in lichaamscellen anders dan de cellen van de lever.
Fructose zal (na vertering en aankomst bij de lever) in onveranderde toestand door de lever dan ook NIET zomaar meteen de bloedbaan in gestuurd worden.

Glucose kan WEL het lijf voeden.
Glucose kan namelijk WEL deelnemen in stofwisselingsprocessen in je lichaamscellen.
Glucose kan dan ook WEL (na vertering en aankomst bij de lever) in onveranderde toestand de bloedbaan in gezonden worden.
Glucose doet dan ook WEL (in tegenstelling tot fructose) behoorlijk snel na opname in het lijf je bloedsuikerspiegel verhogen.

Glucose kan namelijk WEL in ALLE lichaamscellen verbrand worden tot ATP (energie) en zodoende bijdragen aan de energieproductie in onze cellen.

Het molecuul fructose kan UITEINDELIJK echter ook WEL als brandstof dienen (net als glucose) in onze lichaamscellen.
Het molecuul fructose kan namelijk door de lever zodanig veranderd worden, zodat het uiteindelijk OOK glucose zal vormen!

Het vormen van glucose uit moleculen fructose zal de lever echter ENKEL maar doen en hoeven doen, wanneer er te weinig glucose in onze bloedbaan en in onze glycogeen-reserves aanwezig zou zijn.

Heden ten dage is dat echter (een laag gehalte aan glucose in de bloedbaan en glycogeenreserves) bij haast niemand aan de orde.

Het niet-essentiële stofje glucose is namelijk in het eetpatroon van velen juist VEEL TE VEEL (overmatig) aanwezig, waardoor menigeen eerder een overschot aan glucose in diens lijf bezit dan een tekort!

De lever wordt dan ook veelal NIET gestimuleerd om van de fructose-moleculen welke deze verkrijgt uit de voeding wij eten (en het drinken wij drinken) NOG MEER glucose te gaan vormen.

  • Wat is vervolgens het ENIGE alternatief om te doen met moleculen fructose in het lijf na opname hiervan in het lijf?
  • Wat kan (behalve glucose) door de lever nog meer gevormd worden uit moleculen fructose?

 

VET!

Ja, vetmoleculen kunnen door onze lever dus OOK gevormd worden uit moleculen fructose!

Dit zal de lever dan ook doen en moeten doen met ALLE moleculen fructose welke uit onze voeding en ons drinken voortkomen (en uiteindelijk bij de lever aan belanden) op het moment ons verdere lijf (en onze bloedsuikerspiegel) al flink gevuld is met glucose (waarvan bij menigeen sprake is tegenwoordig) en van glucose zeer zeker niks nog EXTRA bij gevormd kan of hoeft te worden door de lever.

De lever wordt (bij voldoende glucose al aanwezig in de bloedbaan) dan ook gestimuleerd tot lipogenese (het nieuw vormen van vet) door het hormoon insuline welke door de alvleesklier geproduceerd wordt bij voldoende glucose in je bloedbaan aanwezig.

Bezit je voeding dan ook een hoge concentratie fructose EN is je bloedsuikerspiegel (op het moment dat deze fructose verwerkt moet gaan worden door de lever) normaal of zelfs verhoogd, is het ZEER WAARSCHIJNLIJK dat je lever al deze fructose moleculen (aanwezig in je voeding) om zal gaan zetten in vetten!

Dat had je niet gedacht hè!
Hoe prettig vind je DAT klinken?

Het gevaar welke het uit fructose gevormde vet vormt.

Vetten in je lijf zijn BEST ergens goed voor.
Bepaalde vetzuren kunnen bijvoorbeeld ontstekingen in het lijf remmen!

Aangezien veel mensen tegenwoordig regelmatig TEVEEL glucose in hun bloed hebben en DAARUIT ontstekingen in het lijf kunnen ontstaan, is het remmen van deze ontstekingen zelfs ZEER belangrijk!

Dat betekent dat ontstekingsremmende vetten ook ZEER belangrijk zijn om WEL in onze voeding EN ons lijf aanwezig te hebben tegenwoordig!

De welbekende omega-3-vetzuren zijn de vetzuren welke ontstekingen in het lijf helpen remmen.

Deze vetzuren kunnen echter ENKEL maar hun gunstige effecten (waaronder het remmen van ontstekingen) in het lijf bewerkstelligen, wanneer deze vetzuren NIET geöxideerd zijn en dus nog WEL intact zijn.

Om vetmoleculen in het lijf (waar ook veel zuurstof aanwezig is) INTACT te kunnen houden en de vetzuren aanwezig in deze vetmoleculen NIET te laten oxideren, is het ZEER noodzakelijk dat ALLE vetmoleculen in je lijf (waaronder OOK de vetmoleculen welke door de lever gevormd kunnen worden uit fructose) omgeven worden en voorzien worden van voldoende anti-oxidanten, zoals het anti-oxidant vitamine E.

Bezitten de vetmoleculen welke in je lijf aanwezig zijn (waaronder de vet-moleculen welke door de lever uit fructose-moleculen gevormd kunnen en zullen worden) namelijk GEEN of ONVOLDOENDE anti-oxidanten, dan kunnen de vetzuren in dit molecuul aanwezig ZEER SPOEDIG beschadigen (oxideren) en kunnen deze beschadigde vetmoleculen de levercellen zelf (wanneer deze moleculen nog niet zijn aanbeland in de bloedbaan) gaan beschadigen en de lever zelf gaan vervetten (met leververvetting als gevolg DAARVAN) OF je vaatwanden gaan schaden en aldaar (in je vaten) VAST komen te zitten!

Het schaden van onze vaatwanden en het vast blijven zitten van lipo-proteïnes (welke vetmoleculen en cholesterol vervoeren), is het schrikbeeld welke we vaak verkrijgen wanneer we te horen krijgen dat we een verhoogd cholesterolgehalte bezitten.

Dit schrikbeeld (dichtgeslibde, beschadigde vaatwanden) als ook een vervetting van je oh zo belangrijke lever kan dus ook ZEER GOED ontstaan uit de fructose-concentraten aanwezig in onze voeding en aanwezig in ons drinken tegenwoordig!

Dat had je vast ook NIET gedacht hè!

De voedingsmiddelen en het drinken (welke we tegenwoordig nuttigen welke een hoog gehalte aan moleculen fructose bezitten), bezitten namelijk veelal GEEN anti-oxidanten meer en al helemaal NIET het vet-oplosbare anti-oxidant vitamine E (welke ZEER noodzakelijk is om oxidatie van vetzuren tegen te gaan)!

In welke producten zitten deze BEST belastende en BEST schadelijke fructose-concentraten?

In alle voedingsmiddelen en dranken welke voort zijn gekomen uit fruit waarbij een vochtarm extract, een vochtarm concentraat, een vochtarme puree of een vochtarme siroop van dit fruit als ingrediënt is gebruikt, waarvan dit voedingsmiddel of deze drank vervolgens gemaakt is.

Deze fruitconcentraten, fruitpurees, fruitextracten en fruitsiropen bevatten namelijk een VEEL hoger gehalte aan fructose dan fruit oorspronkelijk bezit en bezit NIET MEER de oorspronkelijke stoffen welke fruit juist zo gezond doen maken:

  • Deze producten met fruitconcentraten bezitten namelijk weinig vocht.
  • Deze producten met fruitconcentraten bezitten tevens weinig tot geen voedingsvezels.
  • Deze producten met fruitconcentraten bezitten ook nog maar zeer weinig tot geen vitamines en mineralen of anti-oxidanten.

 

Besef dan ook dat ALLE producten jij bezit, koopt en misschien wel zeer regelmatig eet en drinkt (welke tussen de ingrediënten zo’n fruitconcentraat vermeld hebben staan), een mogelijke bijdrage kunnen leveren aan overmatige vetvorming in je lijf, een verhoogd cholesterolgehalte in je lijf EN vervetting van je lever!

Vraag:

  • Wanneer jij een paar verpakkingen van drankjes en en een paar verpakkingen van voedingsmiddelen (met daarin fruit-isolaten zoals fructose verwerkt) uit je kastjes pakt, kan jij deze fruitconcentraten dan herkennen tussen de ingrediënten op de verpakking?
  • Zul jij de producten met hoge gehaltes fructose hierin aanwezig welke jij in huis hebt (en misschien wel zeer regelmatig eet of drinkt) in het vervolg nog met een zelfde regelmaat eten of drinken?
  • Zul jij in het vervolg op visite of bij een feestje nog antwoorden met “doe maar een sapje”, wanneer wordt geïnformeerd naar hetgeen je wil drinken?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!