Eten = voeding en energie…toch?!
energie
Wanneer we iets eten, zijn we ons lichaam aan het voeden.
We zijnvoedingsstoffen in onze “stofwisseling” aan het aanvullen.
We leveren ons lichaam energie.

Althans..dat denken we en hebben we geleerd.

We denken dan ook dat als en wanneer we hebben gegeten dat DAN stofwisseling plaatsvindt, dus het “verwerken van de voedingsstoffen, welke wij hebben gegeten in ons lijf”.

HAHA: FOUT!

Stofwisseling, dus het wisselen van voedingsstoffen in je lijf vindt hoe dan ook constant plaats!
Waaronder (maar dat is enkel maar een deel van stofwisseling in zijn geheel) stofwisselingsreacties, waarbij brandstof wordt afgebroken tot energie!

Het is dus NIET zo dat ENKEL of PAS NADAT wij hebben gegeten we energie “hebben”  of er dan pas stofwisseling plaatsvindt, nee, dat hebben we altijd wel en vindt altijd wel plaats!

Middels hetgeen wij eten KUNNEN wij heel mooi en heel fijn positief bijdragen aan deze energie en de voedingsstoffen in ons lijf aanvullen, welke gebruikt kunnen worden in stofwisselingsprocessen; dat dan weer wel.
Maar dan zeg ik er heel nadrukkelijk bij dat dat zou kunnen, want dat hoeft geenszins!

Dat is wel prettig, dat wij hierin op z’n minst WEL een bijdrage kunnen leveren in deze stofwisseling, welke dus HOE DAN OOK wel plaatsvindt in ons lijf, want bij de stofwisseling, welke er dus sowieso wel constant plaatsvindt met de voedingsstoffen al aanwezig in ons lijf, gaan zowel energie als bepaalde voedingsstoffen verloren, dus is het wel fijn om dit dan ook wel weer aan te kunnen vullen.

Dat KUNNEN wij dus met hetgeen wij eten.
KUNNEN ja, daar zeg je iets..
Dat KAN, maar doen we dit ook?!

Om energie en voedingsstoffen in ons lichaam te krijgen, welke ook daadwerkelijk door ons lichaam te benutten zijn en welke energie zouden kunnen verschaffen, moet ons eten namelijk eerst nog een spijsverteringskanaal door.
Het eten dat wij eten zal dan ook niet meteen nadat wij het hebben gegeten en in ons lijf hebben gestopt, deel kunnen nemen aan onze stofwisseling en hier een gunstige bijdrage in leveren!

Die spijsvertering die VERGT eerst energie, want spijsvertering is ook een reeks van processen en reacties met stoffen, welke het lijf moet uitvoeren en is dus “inspanning”.
Dit betekent dat tot het punt dat voedingsstoffen ook daadwerkelijk verteerd zijn en verteerd in ons lijf kunnen belanden om uiteindelijk WEL energie te kunnen verschaffen en een gunstige bijdrage te kunnen leveren aan onze stofwisseling het eigenlijk eerst nog totaal NIET gunstig bijdraagt aan onze stofwisseling!

ALLE stofwisselingsprocessen vergen namelijk al wat energie, dus wanneer je lichaam DAARNAAST dan ook nog energie “verliest” bij het verteren van hetgeen je eet, dus EXTRA energie verliest daardoor, verschaf je je lichaam dus HELEMAAL nog geen energie door enkel nog maar iets te hebben gegeten en heb je het ook nog helemaal niet gevoed of een gunstige bijdrage geleverd aan de stofwisseling, zolang dit eten nog in je spijsverteringskanaal zit en de voedingsstoffen uit je eten nog GEEN deel hebben genomen in stofwisselingsprocessen in je lichaamscellen!

Sterker nog:
Naast dat spijsvertering energie EXTRA vergt, zijn ook voedingsstoffen (enzymen, vitamines en mineralen) nodig bij alle spijsverteringsprocessen.
Biedt hetgeen jij eet deze niet, zullen deze uit je lichaam “gebruikt en geput” moeten worden om de stoffen, welke jij hebt gegeten überhaupt te kunnen verwerken, dus draag je allesbehalve bij aan een optimale stofwisseling, aangezien de voedingsstoffen, welke dan uit je lijf nodig zijn om jouw spijs, dus de stoffen JOUW eten levert (en de stoffen die hierin missen) te verwerken, op dat moment NIET benut kunnen worden in alle andere stofwisselingsprocessen in je lichaam.

Hmm..tot nu toe lees je dat hetgeen je eet dus helemaal niet iets gunstigs HOEFT bij te dragen aan je stofwisseling of energie hoeft te leveren, zolang de stoffen uit je eten niet in je lichaamscellen belanden!

Hetgeen je eet zal dus ENKEL iets gunstigs kunnen bijdragen aan je stofwisseling, wanneer waardevolle macro- en micronutriënten, dus brandstoffen, bouwstoffen, vitamines en mineralen goed verteerd worden en vervolgens meer energie en waardevolle voedingsstoffen dan de vertering “gevergd” heeft aan energie en voedingsstoffen, dan ook vervolgens via je darmwand in je lijf belanden en aan de stofwisseling kan bijdragen en dus weer kan aanvullen!

Alles wat NIET goed verteerd wordt en vervolgens NIET of niet GOED of niet OPTIMAAL wordt opgenomen in je lijf van hetgeen jij eet, levert dus GEEN energie en levert GEEN voedingsstoffen en dus GEEN optimalisatie van de stofwisseling, maar vergt enkel en doet enkel de optimale stofwisseling in de weg staan.

Je wil NATUURLIJK met hetgeen je eet ENKEL iets gunstigs bijdragen aan je gezondheid en werking van je lichaam, dus is het belangrijk dat het eten dat je eet WEL goed verteerd en opgenomen  en benut kan worden, anders kan je haast nog beter niet eten, wetend dat alle voeding, welke NIET goed kan worden verteerd eigenlijk nog meer vergt dan dat het levert!

Wanneer kan onze voeding goed verteerd en verwerkt worden?
Wanneer het gevarieerd is.
Wanneer het diens micro-voedingsstoffen (vitamines en mineralen) nog bevat dus wanneer het niet al allemaal bewerkingsprocessen heeft door gemaakt.
Wanneer ontstekingsremmende voedingsstoffen MEER voorkomen dan ontstekingsbevorderende voedingsstoffen.

Welke voedingsstoffen zijn ontstekingsremmend?
– Het vocht (en vochthoudende mineralen), de vitamines en de voedingsvezels uit groenten en fruit.
– De vitamines en eigenschappen uit ongeraffineerde bronnen van omega-3-vetzuren (bv uit lijnzaad en vette vis)

Als jij kijkt naar hetgeen jij eet; bevat je voeding dan hoofdzakelijk groenten, fruit, noten en zaden en vette vis, dus overwegend ontstekingsremmende voeding?

Hmm…bij veel mensen niet.
Groot is dan ook de kans dat ontstekingsbevorderende voeding in de overhand is.

Wanneer hetgeen je eet ontstekingen in de hand werkt, denk je dat dit dan (op den duur) nog goed verteerd kan en zal worden in een ontstoken spijsverteringskanaal en goed kan opgenomen worden en energie en voedingsstoffen kan verschaffen en zo uiteindelijk gunstig kan en zal bijdragen aan de/je stofwisseling?

Vind je het dan ook gek dat ook al eten we met z’n allen behoorlijk frequent door de dag heen en DENKEN we dat ENKEL en MET NAME door te eten, we onszelf voeden, we daaruit hoe dan ook energie moeten krijgen EN onze stofwisseling actief en optimaal zou moeten en kunnen verlopen; dat we dit vaak allesbehalve zijn en ervaren?
Vind je het dan gek dat onze stofwisseling vaak alles behalve goed verloopt; we juist moe zijn en weinig energie ervaren en onszelf eigenlijk helemaal niet voeden, maar eerder uitputten?

Ben jij jezelf, wanneer je iets eet wel aan het “voeden” en energie aan het verschaffen als je het zo bekijkt en leest (door je voeding met name te laten bestaan uit goed te verteren, ontstekingsremmende, plantaardige, onbewerkte voeding met veel vocht, vezels, vitamines, mineralen en ontstekingsremmende vetzuren)?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!