Elke, ja echt elke hap eten welke je eet en drinken welke je drinkt, dus eigenlijk ALLE stoffen welke je dagelijks binnen krijgt, hebben een werking en effect in je lichaam. Ze DOEN dus allemaal iets!
De werking van die stoffen verderop in je lichaam, nadat je ze eenmaal hebt ingeslikt, hetgeen ze doen in je lichaam, het effect welke ze kunnen hebben kan dan ook een gunstige of minder gunstige uitwerking hebben op je stofwisseling, spijsverteringskanaal, vaatwanden, orgaanwerking, maag- en darmflora, hormoonbalans etc.
ELKE HAP/SLOK DUS!
Sommige mensen denken en ervaren dat wanneer en zolang je maar nergens last van hebt of bij ervaart, hetgeen je doet en eet, niet belastend is.
Sommige mensen denken ook dat wanneer ergens maar weinig of zelfs geen calorieën, ofwel brandstoffen, in zit of bevat, dit dan onmogelijk belastend en zeker niet erg belastend kan zijn.
Weet echter dat het niet bevatten van veel stoffen ofwel calorieën, alsnog wel kan betekenen dat die stoffen of calorieën welke het WEL bevat, wel degelijk en JUIST belastend kunnen zijn.
Weet ook dat ook al ervaar je geen last/protest van organen en/of blijft je gewicht op pijl (wat vaak als graadmeter wordt gebruikt of je je lichaam wel of niet hebt overbelast) dit niet hoeft te betekenen dat je lichaam bij hetgeen jij doet en eet en drinkt, op basis van die stoffen, geen belasting ervaart.
Het betekent hooguit dat je lichaam die mate van belasting m.b.t. de stoffen welke je tot je neemt t.o.v. de stoffen welke je tot je neemt die niet belastend zijn, in balans kan houden!
Wanneer gaan mensen zich verdiepen in hun eetpatroon, daar informatie over inwinnen en opzoeken en/of een deskundige, bijvoorbeeld een diëtist inschakelen?
Pas wanneer men ergens “last” van ondervindt; men ervaart geen controle over gewicht (men komt aan en/of heeft overgewicht ontwikkeld) en/of de orgaanwerking is verslechterd met daaraan samenhangende klachten, bloedwaardes zijn ongunstig, er is een stoornis of ziekte vastgesteld etc.
Wanneer je op dat moment je gaat richten op je eetpatroon en die aan gaat passen ter “ontlasting” van je klachten dan ben je dus al op een punt gekomen dat de stofwisseling vaak al niet meer optimaal functioneert, organen al moe zijn geworden en niet optimaal meer functioneren, hormonen al uit balans zijn geraakt, afvalstoffen zich al op hebben gestapeld, darmflora en darmwerking al verstoord zijn geraakt, spijsverteringskanaal en/of vaatwanden al beschadigd zijn en er al her en der ontstekingen heersen etc.
Tuurlijk is het heel belangrijk elke aanpassing welke je dan kan doen ter ontlasting en dus ten gunste alsnog te doen, sterker nog; op dat punt wordt het haast noodzakelijk, want protesteert je lichaam al en kan het ook niet al te veel belasting meer behappen! Maar weet wel dat hier dus al een periode van belasting aan vooraf is gegaan over het algemeen, dus hoeveel beter zou het eigenlijk niet zijn en in deze gevallen “zijn geweest”, wanneer iemand, nog voor ergens last van te hebben, bewust is van de belastende effecten van elke hap voeding om bepaalde lasten en klachten te voorkomen!
Vaak wanneer mensen op dit punt bij mij komen (en dit zijn vaak mensen die al behoorlijk bewust met hun lichaam en eetpatroon bezig waren en welke dus echt niet onbezonnen en/of heel ongezond leefden voordien) horen en leren ze bij de uitleg wat voeding en bepaalde stoffen in de voeding doen in het lichaam, daar waar ze dachten gezond te leven en over voldoende kennis te beschikken m.b.t. wat gezond zou zijn, toch vaak heel veel nieuwe informatie. Met name m.b.t. belasting van bepaalde organen en effecten van bepaalde stoffen, voeding en keuzes hierin op de hormoonbalans.
Dit betreft dan vaak kennis waarvan men dan zegt en zucht: “Had ik dit eerder geweten, had ik graag deze aanpassing al eerder gedaan, want het effect nu beseffend (maar eerder helaas niet) was dit me niet eens waard en de aanpassing welke ik had moeten doen betrekkelijk minimaal en de moeite waard en prima te doen!”
Bij hen kan de tijd niet meer teruggedraaid worden helaas en kan alleen maar in het nu en in de toekomst worden gewerkt met deze kennis om het al moe geworden en uit balans zijnde lichaam te ontlasten.
Hieruit wordt echter duidelijk dat velen vermoeden en denken wel te weten wat gezond en minder gezond en belastend en minder belastend is, maar dit beeld en deze kennis toch vaak niet compleet blijkt!
Vaak denkt men, vaak denken zij, men en zij die (nog) nergens last van of bij ervaren en bewust omgaan met hun voeding en gewicht onder controle hebben dat ze door hun bewuste keuzes en aanwezige kennis en weegschaal in de gaten houdend als graadmeter, toename gewicht en/of klachten of ziektes wel te kunnen voorkomen.
Weet echter dat je belasting van je lichaam niet meteen hoeft te merken en dit zich ook niet meteen in gewichtstoename zal of hoeft te uiten!
Hierdoor kan je onbewust, ondanks een bewuste manier van eten, toch met bepaalde voeding, stoffen en gewoontes in je eetpatroon je lichaam belasten, zelfs langere tijd, zonder je er erg in hebt.
Het lichaam is vaak wel in staat bepaalde disbalans op te vangen, dus merk je het niet snel. Ook hormonen zorgen ervoor dat wanneer er ergens een disbalans heerst, signaaltjes worden afgegeven welke de balans weer kunnen vereffenen, dus luister je goed naar deze signalen en gebruik je je verstand, zul je inderdaad ook wel veel tijdig kunnen opmerken, ondervangen en wellicht voorkomen.
Weet echter dat we tegenwoordig een zo gestrest en gejaagd leven leiden EN veel bewerkte voeding nuttigen dat onze hormoonbalans verstoord is geraakt en deze signalen van het lichaam hierdoor ook, waardoor deze niet meer betrouwbaar zijn en “kloppen” EN we door de drukte deze ook vaak niet tijdig opmerken.
Dit betekent dat er heeeeel veel winst te behalen is met betrekking tot preventie ofwel voorkoming, waar men gaat snappen wat elke hap/slok en dus alle stoffen welke men tot zich neemt, doen in het lichaam en wanneer je tijdig iets doet met die kennis en je eetpatroon hier ten gunste op aan zou passen!
Want ja, ook wanneer je geen klachten ervaart en je gewicht onder controle is, heeft elke stof een effect in je lichaam en kan deze ofwel positief ofwel negatief zijn m.b.t. je stofwisseling, orgaanwerking en -belasting, darmwerking en darmflora, aanwakkeren ontstekingsreacties, belasting vaatwanden en spijsverteringskanaal en ook zeker hormoonbalans!
Is het niet handig en verstandig wanneer je nu, wanneer je (nog) geen last ervaart hiervan af weet?!
Ga jij wel bewust met je voedingskeuzes om, maar weet je eigenlijk niet zozeer wat elke keuze vervolgens doet in je lichaam en of dit wel/niet gunstig is, maar nam je door geen klachten te ervaren aan, dat het wel goed zat, maar wil je eigenlijk wel weten of je keuzes en gedragingen positief ofwel negatief zijn? Mail je me dan of kom je een keer langs voor een voedingsanalyse? Geheel gratis!
Sta jij al onder mijn begeleiding, maar ken je iemand die hier wel gebaat bij, of geinteresseerd in zou kunnen zijn, stuur je dit bericht dan door?
Add comment