In dit artikel gaan we het hebben over holo-enzymen.

We gaan bespreken welke invloed een gebrek aan holo-enzymen in je lijf heeft op de werking van je lijf en het ontstaan van gezondheidsklachten.

Lees je mee?

Enzymen

In je lichaam zijn vele enzymen aanwezig.

Enzymen zijn eiwitten welke biochemische reacties in je lichaam mogelijk maken, maar daarbij zelf niet verbruikt worden.

Dit betekent dat de enzymen welke aanwezig zijn in je lijf niet verloren zullen gaan, nadat zij een biochemische reactie mogelijk hebben gemaakt.

Voorbeelden van biochemische reacties zijn de spijsverteringsprocessen en stofwisselingsprocessen in je lijf.

Enzymwerking

De enzymen welke aanwezig zijn in je lijf worden ook wel apo-enzymen genoemd.

Deze enzymen zijn niet compleet.

Deze incomplete enzymen kunnen helaas geen biochemische reacties mogelijk maken.

Enzymen kunnen namelijk pas goed functioneren en biochemische reacties mogelijk maken wanneer de apo-enzymen in je lijf holo-enzymen zijn geworden.

Apo-enzymen worden pas een compleet (goed functionerend) holo-enzym wanneer ze een co-factor en co-enzym bezitten.

Een induced fit (een passende koppeling) met een substraat (een voedingsstof) is namelijk pas mogelijk wanneer apo-enzymen een co-factor en co-enzym bezitten.

Dit betekent dat de processen in je spijsverteringskanaal (spijsverteringsprocessen) en ook de processen in je cellen (stofwisselingsprocessen) slecht zullen verlopen wanneer co-factoren en co-enzymen ontbreken in je lijf, daardoor geen holo-enzymen gevormd kunnen worden in je lijf en voedingsstoffen daardoor geen passende koppeling met de enzymen in je lijfkunnen vormen.

Co-factoren en co-enzymen

Voorbeelden van co-factoren zijn metaal-ionen (opgeloste mineralen) zoals zink, magnesium, ijzer, kalium en natrium.

Voorbeelden van co-enzymen zijn vitamines zoals vitamine B1, vitamine B2 en vitamine C.

Dit zijn allemaal essentiële voedingsstoffen.

Essentieel wil zeggen dat je lichaam deze niet zelf kan vormen en niet voorradig heeft.

Dit betekent dat holo-enzymen niet gevormd kunnen worden in je lijf wanneer je voeding weinig tot geen opgeloste mineralen en vitamines levert.

Wanneer levert je voeding weinig tot geen opgeloste mineralen en vitamines?

  • Wanneer je voeding sterk verhit en sterk bewerkt is geweest.

Spijsvertering

Je spijsvertering kan enkel goed verlopen wanneer je spijsverteringsenzymen goed functioneren.

Je spijsverteringsenzymen functioneren pas goed (las je zojuist) wanneer je voeding voldoende opgeloste mineralen en vitamines levert.

Wanneer je voeding namelijk weinig tot geen opgeloste mineralen en vitamines levert, dan kunnen geen  holo-enzymen gevormd worden in je spijsverteringskanaal.

Dit betekent dat enkel voeding welke niet sterk verhit en ook niet sterk bewerkt is geweest goed verteerd kan worden, aangezien enkel deze voeding voldoende co-factoren en co-enzymen levert om de vorming van holo-enzymen in je spijsverteringskanaal mogelijk te kunnen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding een verhittingsproces of meerdere bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt, dan zal het gehalte aan co-factoren en co-enzymen in je voeding laag zijn, zal de vorming van holo-enzymen in je spijsverteringskanaal niet goed mogelijk zijn, kan je voeding niet goed verteerd worden en kunnen spijsverteringsklachten ontstaan.

Stofwisseling

De stofwisselingsprocessen in je cellen kunnen enkel goed verlopen wanneer je stofwisselingsenzymen goed functioneren.

Je stofwisselingsenzymen functioneren pas goed (las je zojuist) wanneer je voeding voldoende opgeloste mineralen en vitamines levert.

Wanneer je voeding weinig tot geen opgeloste mineralen en vitamines levert, dan kunnen namelijk geen holo-enzymen gevormd worden in je cellen.

Dit betekent dat enkel voeding welke niet sterk verhit en ook niet sterk bewerkt is geweest een goed verlopende stofwisseling in je lijf mogelijk kan helpen maken, aangezien enkel deze voeding voldoende co-factoren en co-enzymen levert om de vorming van holo-enzymen in je cellen mogelijk te kunnen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding een verhittingsproces of bewerkingsproces heeft doorgemaakt, dan zal het gehalte aan co-factoren en co-enzymen in je voeding laag zijn, zal de vorming van holo-enzymen in je cellen niet goed mogelijk zijn, kunnen de stofwisselingsprocessen in je cellen niet goed uitgevoerd worden en kunnen geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten ontstaan.

Vetpercentage

Je vetpercentage kan enkel dalen wanneer de verbranding van vetzuren in je cellen (beta oxidatie genaamd) regelmatig plaatsvindt.

De verbranding van vetzuren in je cellen is een stofwisselingsproces welke enkel uitgevoerd kan worden wanneer je stofwisselingsenzymen goed functioneren.

Je stofwisselingsenzymen functioneren pas goed (las je zojuist) wanneer je voeding voldoende opgeloste mineralen en vitamines levert.

Wanneer je voeding weinig tot geen opgeloste mineralen en vitamines levert, dan kunnen namelijk geen holo-enzymen gevormd worden in je cellen.

Dit betekent dat enkel voeding welke niet sterk verhit en ook niet sterk bewerkt is geweest de verbranding van vetzuren in je cellen mogelijk kan helpen maken, aangezien enkel deze voeding voldoende co-factoren en co-enzymen levert om de vorming van holo-enzymen in je cellen mogelijk te kunnen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding een verhittingsproces of meerdere bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt, dan zal het gehalte aan co-factoren en co-enzymen in je voeding laag zijn, zal de vorming van holo-enzymen in je cellen niet goed mogelijk zijn, kan de verbranding van vetzuren in je cellen niet plaatsvinden en zal je vetpercentage niet dalen ook al bevat je voeding weinig calorieën.

Vraag:

  • Volg jij een caloriebeperkt dieet, maar blijft de daling van je vetpercentage uit?
  • Holo-enzymen ontbreken in je cellen!
  • Co-factoren en co-enzymen ontbreken in je voeding!
  • Zorg je er voortaan voor dat je voeding meer opgeloste mineralen en vitamines bevat, zodat holo-enzymen weer gevormd kunnen worden in je cellen en de verbranding van vetzuren in je cellen weer mogelijk is?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!