Enzymwerking
Menigeen is tegenwoordig verbaasd over de gezondheidsklachten welke ze regelmatig ervaren.
Menigeen is tegenwoordig ook verbaasd over de gewichtsschommelingen die veelal ervaren worden (welke best heftig kunnen zijn).
Hopelijk zal die verbazing afzakken wanneer je de informatie over de enzymwerking in ons lijf hebt gelezen vandaag.
Wanneer we ons namelijk verdiepen in de enzymwerking in ons lijf dan zul je je zeer waarschijnlijk NIET MEER verbaasd voelen over deze gezondheidsklachten en ook MINDER verbaasd zijn over de vele gewichtsschommelingen menigeen keer op keer ervaart, maar zul je deze als een ZEER logisch gevolg zien van een toch wel erg slecht verlopende enzymwerking welke HELAAS een reactie vormt op de voeding welke we heden ten dage eten en de stoffen dit wel EN niet bevat.
Lees je dan ook mee?
Gezondheidsklachten en ongewenste gewichtsschommelingen.
Zowel gezondheidsklachten, maar ook ongewenste gewichtsschommelingen duiden ALTIJD op een disbalans in het lijf.
Een disbalans in het lijf duidt ALTIJD op een NIET optimaal verlopende stofwisseling in het lijf.
Een niet optimaal verlopende stofwisseling in het lijf duidt ALTIJD op bepaalde tekorten in essentiële voedingsstoffen t.o.v. het gehalte aan niet-essentiële voedingsstoffen en afvalstoffen WEL aanwezig in het lijf op dat moment.
Gezondheidsklachten en ongewenste gewichtsschommelingen zijn dan ook veelal te verklaren uit tekorten in essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen) in het lijf lees je nu dan ook.
Behoorlijk logisch en verstandig zou het het dan ook zijn om met z’n allen (alle mensen die deze gezondheidsklachten en gewichtsschommelingen ervaren) als de WIEDEWEERGA eens te gaan begrijpen en leren welke stoffen dan eigenlijk die essentiële voedingsstoffen vormen en welk soort voeding dit zoal bevat, maar leren we dit?
Haha, nee…
Ja, ik richt me daar wel op in de stukken ik schrijf en tijdens de consultgesprekken ik voer, maar over het algemeen leren we NIET over essentiële bouwstoffen en welke voeding dit bevat!
Nee, gek en vreemd genoeg leren we DAT (wat nou eigenlijk essentiële voedingsstoffen zijn en welke voeding dit bezit) over het algemeen niet, terwijl we met z’n allen WEL bezig zijn met het willen voorkomen van gezondheidsklachten en het willen voorkomen van ongewenste gewichtsschommelingen en we ons DAAR wel met z’n allen zorgen om maken!
Nee, we leren daarvoor in de plaats over calorieën!
Ja, we letten WEL op calorieën!
We letten op calorieën om daarmee dan maar te trachten ongewenste gewichtsschommelingen te voorkomen!
Calorieën betreffen echter ENKEL maar de brandstof-delen uit voedingsstoffen en zeggen dus eigenlijk helemaal niks over de bouwstof-delen aanwezig in die voeding!
Met het letten ENKEL op calorieën (en dus ook met het letten op ENKEL maar de aanwezigheid van bepaalde brandstoffen in de voeding) kan je dus in theorie al niet eens ongewenste gewichtsschommelingen voorkomen, aangezien deze ongewenste gewichtsschommelingen veelal voortkomen uit tekorten in essentiële BOUWSTOFFEN!
Wanneer je dan ook net leest dat we ons EIGENLIJK als de WIEDEWEERGA zouden moeten verdiepen in de BOUWSTOFFEN (de ESSENTIËLE bouwstoffen) ons lijf nodig heeft, hoeveel nut heeft het dan om in plaats daarvan de focus met z’n allen te leggen en blijven leggen op calorieën en dus de brandstof-delen welke onze voeding bezit?!
Beetje vreemd en een omgekeerde wereld, is het niet?!
Ik verbaas me daar dan ook dagelijks over, zoals je ook wel merkt in de stukken ik schrijf!
We zijn namelijk vreemd genoeg met z’n ALLEN zo averechts bezig en onze focus TOTAAL verkeerd aan het leggen!
Dat is naast UITERST vreemd toch ook gewoon doodzonde en nutteloos?!
Wanneer onze lijven als gevolg van de focus op calorieën dan ook gevoed worden met een bepaald aantal calorieën (welke we bijhouden en aanhouden), welke garantie heb je je lichaam dan uiteindelijk enkel maar geboden?
Daarmee (met het bijhouden van je calorie-inname en bepaalde grenzen hierbij hanteren) garandeer je namelijk ENKEL MAAR dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid brandstoffen verkrijgt middels de voeding.
Wat kan je je lichaam daarmee (met het voeden van je lijf met een bepaald aantal calorieën) nou juist NIET garanderen?
Je kunt middels het letten op calorieën (brandstoffen) de aanwezigheid van bouwstoffen TOTAAL NIET garanderen, laat staan de aanwezigheid van ALLE essentiële bouwstoffen compleet in die voeding.
En laat het nou net DIE stoffen (al die essentiële bouwstoffen) zijn welke het lijf middels onze voeding nou juist WEL en ALTIJD moet verkrijgen om de stofwisseling in het lijf optimaal mee uit te kunnen voeren, gezondheidsklachten mee te kunnen voorkomen als ook ongewenste gewichtsschommelingen mee te voorkomen!
Waarom we DAAR niet mee bezig zijn, waarom we DAAR niet op gericht zijn en waarom we ons DAAR geen zorgen over maken (of onze voeding wel ALLE essentiële bouwstoffen levert), terwijl we toch WEL bezig zijn met onze gezondheid en toch ook WEL bezig zijn met ons gewicht en ons DAAR ook wel zorgen over maken, is mij een raadsel.
Is dat jou nu ook een raadsel?
Maar stel nou dat de voeding die je eet WEL wat van deze essentiële bouwstoffen zou bevatten.
Per ongeluk weliswaar, want DAAROP letten we dus vaak niet, maar stel dat het dit WEL bevat.
Dan is het ALSNOG afhankelijk van onze spijsvertering en dus de enzymwerking in ons spijsverteringskanaal of deze essentiële voedingsstoffen dan ook uiteindelijk wel opgenomen kunnen worden en vervolgens ook benut kunnen worden in ons lijf!
Enkel het binnen krijgen van essentiële bouwstoffen zegt dus ook nog HELEMAAL NIKS over het kunnen benutten van deze stoffen door je lijf en de optimale stofwisseling in je lijf is dan ook nog HELEMAAL NIET gegarandeerd op het moment je deze essentiële bouwstoffen hebt gegeten.
Dat (een optimaal verloop van de stofwisseling in je lijf) is allemaal EERST nog afhankelijk van het verloop van je spijsverteringsprocessen en dus de enzymwerking in je spijsverteringskanaal!
Laten we dan ook maar eens onder de loep nemen hoe de enzymwerking in ons spijsverteringskanaal verloopt wanneer enzymen te maken krijgen met en moeten werken met de stoffen aanwezig in onze hedendaagse voeding!
Gaat dat namelijk allemaal wel goed?!
De voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten die we vernoemd zien staan op verpakkingen en welke WIJZELF herkennen als zijnde voedingsstoffen, herkennen onze spijsverteringsenzymen deze namelijk OOK WEL als voedingsstoffen?
Structuurformules.
Heb jij op de middelbare school of je latere opleiding wel eens het vak scheikunde, chemie of biochemie gehad?
Daar leerde je over moleculen hè.
Moleculen die een structuur en ook een structuurformule bezitten.
Voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn OOK moleculen.
Ook voedingsstoffen hebben dus een ruimtelijke structuur en opbouw en tevens een structuurformule.
Deze structuurformules zou je (als je zou willen) ook allemaal op internet kunnen vinden wanneer je hier bijvoorbeeld op zou zoeken als zoekterm.
De structuurformule voor glucose (dit is een onderdeel van koolhydraten en tevens een niet-essentiële brandstof voor je lichaam) betreft bijvoorbeeld C6H12O6 en de structuurformule van het essentiële aminozuur methionine (een essentiële bouwstof voor je lichaam en onderdeel van eiwitten) betreft bijvoorbeeld R-CH(NH2)-COOH waarbij R=-CH2-CH2-S-CH3.Â
Ook kan je zelfs afbeeldingen vinden van de biochemische structuur van deze voedingsstoffen en daarmee dan ook de opstelling zien van de C-atomen t.o.v. de H-atomen en de O-atomen in die structuur.
Jaja, boeiend hè!
Wellicht vind je dit totaal NIET boeiend, maar zometeen zul je VAST begrijpen waarom ik dit even zo duidelijk benoem.
Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn GROTE moleculen welke ALLEN meerdere aan elkaar gekoppelde KLEINERE moleculen bezitten.
Enkel de ENKELVOUDIGE kleine moleculen (zoals glucose een klein enkelvoudig molecuul uit het grotere koolhydraat-molecuul betreft en aminozuren kleine enkelvoudige moleculen uit het grotere eiwit-molecuul betreffen) kunnen opgenomen worden in ons bloed en ook enkel DIE (enkelvoudige) delen “doen mee” in de stofwisseling in ons lijf.
Enzymen zijn stoffen (delen uit eiwitten) die we in ons spijsverteringskanaal EN lijf hebben zitten die een reactie aan kunnen gaan met voedingsstof-moleculen en moleculen vervolgens van elkaar kunnen scheiden OF kleine aan elkaar kunnen verbinden.
Spijsverterings-enzymen zijn enzymen welke enkel bezig zijn met het scheiden van grotere voedingsstof-moleculen (zoals zetmeel) tot kleinere, losse moleculen (zoals glucose), maar stofwisselings-enzymen kunnen BEIDE reacties uitvoeren (deze kunnen bijvoorbeeld ook glucose-moleculen weer aan elkaar verbinden tot het grotere molecuul glycogeen).
De enzymwerking van spijsverteringsenzymen.
Spijsverterings-enzymen gaan (als het goed is) in ons spijsverteringskanaal een reactie aan met de GROTE voedingsstof-moleculen (koolhydraten, eiwitten en vetten) aanwezig in onze voeding om KLEINE moleculen (waaruit deze GROTE voedingsstofmoleculen zijn opgebouwd) stap voor stap “los te knippen” uit het GROTE voedingsstof-molecuul.
Deze losse, KLEINE voedingsstof-moleculen kunnen ENKEL op die manier en via DEZE weg, die spijsverterings-stappen volgend (dus ENKEL na goed verlopende reacties met spijsverterings-enzymen), uiteindelijk opgenomen worden in ons lijf, zodat daar dan stofwisselingsprocessen mee uitgevoerd kunnen worden.
Enzymen hebben echter ALTIJD een “ideale omgeving” nodig om hun enzymwerking uit te kunnen voeren!
Zijn de omstandigheden namelijk NIET ideaal, kunnen en zullen ze hun enzymwerking NIET GOED uitvoeren.
Deze “ideale omstandigheden” betreffen:
- Een optimale zuurtegraad in het deel van het spijsverteringskanaal waar de enzymen hun werking moeten vertonen (mond, maag of darmen).
- De aanwezigheid van “herkenbare” (d.w.z. onaangetaste, vitamine- en mineraal-bevattende) substraten (d.w.z. voedingsstoffen met een HERKENBARE structuur welke herkend kan worden als zijnde eiwitten, vetten of koolhydraten) in het deel van het spijsverteringskanaal waar de enzymen hun werking moeten vertonen (mond, maag of darmen).
- De afwezigheid van “enzymremmende stoffen” in het deel van het spijsverteringskanaal waar de enzymen hun werking moeten vertonen (zoals bestrijdingsmiddelen en gifstoffen).
Pak nu maar eens een willekeurige verpakking van een voedingsmiddel uit je voorraadkast!
Pak je een willekeurige verpakking van een voedingsmiddel uit je voorraadkast, dan zie je op het etiket van dit voedingsmiddel allerhande informatie staan.
Je ziet een voedingswaarden-declaratie-tabel met daar vernoemd het aantal grammen koolhydraten, eiwitten en vetten in dit voedingsmiddel aanwezig (per 100 gram van dit product) als ook de calorieën (brandstoffen) die daaruit gevormd KUNNEN worden.
Ook zie je een ingrediënten-declaratie met daar vermeld de ingrediënten die aanwezig zijn in dit voedingsmiddel op volgorde van hoeveelheid.
Van het eerst genoemde ingrediënt bevat het voedingsmiddel het meest en van het laatst genoemde ingrediënt het minst.
De calorieën en het aantal gram koolhydraten, eiwitten en vetten welke op de verpakking vermeld staan vertellen je dus iets over de energie-leverende brandstof-delen van voedingsstoffen aanwezig in dit voedingsmiddel.
Ze vertellen NIKS over de aanwezigheid van bouwstof-delen aanwezig in dit voedingsmiddel!
Of deze daarin aanwezig zijn, daar moeten we dus naar gissen.
De aanwezigheid DAARVAN (de aanwezigheid van bouwstoffen) in voedingsmiddelen is STERK afhankelijk van de bewerkingsprocessen welke dit voedingsmiddel (en dus OOK de voedingsstoffen in dit voedingsmiddel aanwezig) al heeft ondergaan en de mate van blootstelling aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen de voedingsstoffen in dit voedingsmiddel al hebben moeten “doorleven”.
De voedingswaarden tabel geeft dus ENKEL een gehalte weer van een aantal nog intacte BRANDSTOFFEN wiens structuur door onze spijsverterings-enzymen herkend zou kunnen worden als zijnde koolhydraten, eiwitten en vetten en welke kennelijk nog intact zijn.
Kijk je dan vervolgens naar de ingrediënten op verpakkingen zoals degene jij er zojuist bij hebt gepakt, dan zie je vaak HELE LANGE LIJSTEN aan ingrediënten staan.
Allerhande ingrediënten en kleine stofjes welke vaak ook wel voort zijn gekomen OOIT uit grote moleculen koolhydraten, eiwitten en vetten, maar welke vaak maar een klein deel hieruit betreffen waarop al allerhande bewerkingsprocessen zijn “losgelaten”.
Vaak zijn veel van deze ingrediënten en kleine voedingsstof-deeltjes (concentraten en isolaten) door allerhande bewerkingsprocessen dan ook al wat of zelfs heel erg van structuur veranderd t.o.v. hun oorspronkelijke structuur (wanneer je deze in een structuur-formule zou uittekenen).
Deze stofjes zullen en kunnen dus NIET als koolhydraten, eiwitten en vetten “herkend” worden door spijsverteringsenzymen en zullen dan ook NIET verteerd worden door deze enzymen!
Spijsverteringsenzymen zullen op ALLERHANDE van deze bewerkte ingrediënten aanwezig in onze hedendaagse voedingsmiddelen dan ook NIET hun enzymwerking kunnen of hoeven “uitoefenen”.
Een mooi voorbeeld hiervan is “gemodificeerd zetmeel”.
Zetmeel is een vorm van koolhydraten.
Zetmeel, daarvan zou je een structuurformule kunnen tekenen.
Zetmeel is een groot koolhydraat-molecuul welke is opgebouwd uit allerhande kleinere glucose-moleculen.
De structuur van regulier zetmeel zal en kan dan ook door spijsverteringsenzymen “herkend” worden, aangezien deze structuur nog “intact” is.
Gemodificeerd zetmeel echter (de naam zegt het al), wanneer je DAAR de structuurformule van zou tekenen, dan zou dat een ANDERE structuurformule betreffen dan de structuurformule van het oorspronkelijke zetmeel-molecuul.
Gemodificeerd betekent namelijk “aangepast” en “veranderd”.
Er is dus iets aangepast en veranderd aan het zetmeel-molecuul en dus ook de moleculaire structuur zetmeel oorspronkelijk bezit is aangepast!
Uiteraard heeft zo’n verandering van structuur vervolgens invloed op de enzymwerking van spijsverterings-enzymen welke voedingsstoffen uiteraard wel moeten kunnen “herkennen” willen ze er mee “aan de slag” gaan.
En zo is gemodificeerd zetmeel maar één willekeurig voorbeeld van ALLERHANDE soortgelijke “aangepaste” stoffen aanwezig in onze hedendaagse voeding welke allemaal vernoemd staan in de ingrediënten-declaratie.
Hoogstwaarschijnlijk bezit het voedingsmiddel jij zojuist uit je kast hebt gepakt OOK allerhande stoffen welke al allerlei “aanpassingen” hebben ondergaan en waarvan de structuur dan ook gewijzigd is t.o.v. de oorspronkelijke structuur.
Aanpassingen en wijzigingen van onze oorspronkelijke voedingsstoffen; wat betekent dat voor de algehele enzymwerking van de spijsverteringsenzymen in ons lijf?
De voedingsstoffen aanwezig in onze voeding komen terecht in onze spijsbrij die door ons spijsverteringskanaal loopt.
Ook de wellicht nog WEL intacte voedingsstoffen aanwezig in onze voeding komt dus terecht in zo’n “spijsbrij”.
In verschillende delen van dit spijsverteringskanaal (mond, maag en darmen) komt daar dan vocht (spijsverterings-sap) bij met daarin spijsverterings-enzymen aanwezig die de nog WEL intacte voedingsstof-moleculen aanwezig in onze voeding (de grote moleculen koolhydraten, eiwitten en vetten) op moeten en kunnen gaan delen en splitsen in de kleinere moleculen welke deze bezitten en uit zijn opgebouwd.
Zoals je net las is echter onder andere OOK een optimale zuurtegraad van belang om een goede enzymwerking uit te kunnen voeren als OOK de “herkenbaarheid” van voedingsstoffen aanwezig in de spijsbrij van belang.
In natuurlijke voeding worden koolhydraten, eiwitten en vetten vaak “omgeven” door vocht en allerhande “bio-actieve stoffen” en zijn ook vitamines en mineralen (bouwstof-onderdelen die nou juist zo essentieel zijn) aanwezig.
Met name vocht, maar ook deze bio-actieve stoffen dragen gunstig bij aan het behoud van een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal en de aanwezigheid van vitamines en mineralen dragen (als zijnde co-enzymen) OOK gunstig bij aan de “herkenbaarheid” van voedingsstoffen en vervolgens de enzymwerking in dit spijsverteringskanaal .
Door bewerkingsprocessen toegepast op onze hedendaagse voeding zijn echter veel van deze bio-actieve stoffen, maar ook veel van het vocht EN vele vitamines en mineralen uit onze voeding verdwenen (knijp maar eens in de voeding welke in de verpakking zit die je zojuist uit je voorraadkast hebt gepakt; hoeveel vocht komt daaruit en is daarin nog aanwezig?!), waardoor deze voeding eigenlijk wat “doods” en tevens “onherkenbaar” is geworden voor ons lichaam.
“Dood” in de natuur staat namelijk gelijk aan zuur.
Deze voeding met al deze “verloren stoffen” is dan ook overwegend verzurend.
Al die gekke stofnamen genoemd in de ingrediëntenlijst met al die “veranderde” structuren betreffen ook vaak stoffen welke GEEN vocht en GEEN bio-actieve stoffen of vitamines en mineralen meer “bij zich dragen”, aangezien het veelal concentraten en isolaten van voedingsstoffen betreffen.
Vele van deze stoffen genoemd tussen de ingrediënten hebben dan ook vaak een “verzurende” werking op ons lichaam.
De spijsbrij waarin al deze stofjes gezamenlijk belanden zal dan ook zuurder zijn en zuurder worden met al deze stofjes daarin aanwezig dan de oorspronkelijke, onbewerkte, natuurlijke voeding (en de spijsbrij DAARUIT voortkomend) zou zijn geweest.
Wat betekent dit voor de enzymwerking van onze spijsverterings-enzymen?
Spijsverterings-enzymen hebben een optimale zuurtegraad EN ” herkenbare” moleculen (dus herkenbare INTACTE moleculaire structuren) voedingsstoffen nodig en eigenlijk OOK de aanwezigheid van co-enzymen (welke vitamines en mineralen vormen) nodig om hun enzymwerking goed te kunnen uitvoeren.
Helaas zitten in onze hedendaagse spijsbrij-en maar HEEL WEINIG nog intacte, te herkennen moleculen en structuren koolhydraten, eiwitten en vetten en ook maar WEINIG vitamines en mineralen (die bewerkingsprocessen hebben “overleefd”) en kunnen en zullen ook die nog WEL intacte voedingsstoffen HELAAS alsnog niet goed verteerd worden wanneer deze HELAAS tegenwoordig FLINK “omringd” worden met al die verzurende “aangepaste” stofjes en veranderde structuren (welke je allemaal tussen de ingrediënten ziet staan), aangezien deze de zuurtegraad nadelig doen beïnvloeden!
Als gevolg van ALLERHANDE bewerkingsprocessen welke tegenwoordig VEEL worden toegepast op voeding (en het verlies van vocht, vitamines en mineralen en bio-actieve stoffen in de voeding daardoor en tevens de toename van verzurende, aangepaste stofjes in de voeding hierdoor) verloopt de enzymwerking van onze spijsverteringsenzymen dan ook veelal NIET optimaal wanneer deze moeten werken met deze hedendaagse voeding.
- Doet dit onze hedendaagse veel voorkomende darmklachten voor een groot deel logisch verklaren?
- Doet dit onze hedendaagse veel voorkomende gezondheidsklachten voor een groot deel logisch verklaren?
- Doet dit onze hedendaagse ongewenste gewichtsschommelingen voor een groot deel logisch verklaren?
JAAAAA!
Wanneer onze hedendaagse voeding al niet eens de meest belangrijke (dus de essentiële bouwstoffen) allemaal levert (welke ons lichaam ABSOLUUT nodig heeft) EN deze voedingsstoffen vervolgens ook nog eens NIET GOED verteerd kunnen worden door allerhande verzurende, aangepaste stoffen OOK aanwezig in onze hedendaagse voeding, dan is het toch LOGISCH dat deze ZEER belangrijke voedingsstoffen uiteindelijk NIET optimaal in ons lijf opgenomen kunnen worden, daarvan dan vervolgens tekorten ontstaan in ons lijf en onze stofwisseling (die ENORM van juist die ESSENTIËLE bouwstoffen afhankelijk is) uiteindelijk NIET GOED kan functioneren?!
Vraag:
Zojuist heb je een voedingsmiddel uit je kastje gehaald hè.
Heb jij ook maar enig idee of dit voedingsmiddel essentiële voedingsstoffen bezit?
Heb jij ook maar ENIG idee of de voeding jij eet je lichaam wel kan voeden?
Wil jij begeleiding en ondersteuning bij en in het ECHT voeden van je lijf en wil je de werking van je lijf beter leren begrijpen, mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment