Gisteren zijn we begonnen over:
- De werking van enzymen in je lijf.
Toen ben je gaan begrijpen:
- Waarom zoveel mensen spijsverteringsklachten hebben.
Na vandaag zul je begrijpen:
- Waarom zoveel mensen een verhoogd vetpercentage hebben.
Lees je mee?
Enzymen
Enzymen zijn stoffen (eiwitten) welke biochemische reacties tussen voedingsstoffen in je lijf:
- Mogelijk maken.
- Doen versnellen.
Wanneer enzymen ontbreken of niet goed werken, dan:
- Zullen de spijsverterings-processen in je lijf niet goed verlopen.
- Zullen de stofwisselings-processen in je lijf niet goed verlopen.
Kortom:
- Wanneer enzymen ontbreken of niet goed werken, dan zal je lichaam niet goed functioneren en zal je gezondheid verslechteren.
Conclusie:
- Een goede enzym-werking in je lijf is van levensbelang.
Stofwisselings-enzymen
Stofwisselings-enzymen maken de verwerking van voedingsstoffen in de cellen van je lijf mogelijk:
- Stofwisselings-enzymen gaan (wanneer ze goed werken) een reactie aan met voedingsstoffen in je cellen.
Twee types stofwisselings-reacties kunnen vervolgens plaatsvinden in je cellen (wanneer stofwisselings-enzymen goed werken):
- De afbraak van voedingsstoffen-verbindingen tot kleinere voedingsstof-moleculen (zoals de afbraak van brandstoffen tot ATP).
- De opbouw van enkelvoudige voedingsstof-moleculen tot grotere molecuul-verbindingen (zoals de opbouw van aminozuren tot eiwit).
Enkel wanneer de enzym-werking in de cellen van je lijf goed verloopt, dan:
- Kunnen alle bovengenoemde stofwisselings-reacties in je lijf plaatsvinden.
Conclusie:
- Wanneer stofwisselings-enzymen niet goed werken, dan kunnen voedingsstoffen niet goed verwerkt worden in je lijf en kan energie niet goed geproduceerd en ook niet goed verbruikt worden in je lijf.
Induced fit
Stofwisselings-enzymen werken enkel, wanneer er sprake is van:
- Een induced fit met een substraat.
Een substraat is:
- Een voedingsstof-molecuul of voedingsstoffen-verbinding in je cel.
Een induced fit kan enkel bewerkstelligd worden tussen een stofwisselings-enzym en een substraat, wanneer:
- De zuurtegraad in je cellen optimaal is.
- Co-enzymen aanwezig zijn.
Conclusie:
- Voedingsstoffen zullen niet goed verwerkt worden in je lijf, wanneer tussen de voedingsstoffen in je cellen en de enzymen in je cellen geen induced fit bewerkstelligd wordt.
- Voedingsstoffen zullen niet goed verwerkt worden in je lijf, wanneer de zuurtegraad in je cellen niet optimaal is.
- Voedingsstoffen zullen niet goed verwerkt worden in je lijf, wanneer vitamine- en mineralen (de co-enzymen voor je stofwisselings-enzymen) ontbreken in je lijf.
Een verhoogd vetpercentage
Wanneer kan en zal een verhoogd vetpercentage in je lijf ontstaan?
- Wanneer de optimale zuurtegraad in je lijf regelmatig verstoord wordt en energie niet goed geproduceerd en verbruikt kan worden in je lijf (door een verslechterde werking van stofwisselings-enzymen).
Wat zal plaatsvinden in je lijf, wanneer de zuurtegraad in je lijf te hoog wordt en de brandstoffen in je lijf niet goed verwerkt kunnen worden?
- De productie van het stress-hormoon cortisol.
Wat stimuleert dit hormoon?
- De opslag van de brandstoffen in je lijf.
Waar zullen de brandstoffen in je lijf opgeslagen worden?
- In je spieren.
- In je lever.
- In je vetweefsel.
Conclusie:
- Een slechte enzym-werking in de cellen van je lijf veroorzaakt de opslag van vet in je lijf.
- Wanneer de enzym-werking in de cellen van je lijf regelmatig slecht is, dan zal een verhoogd vetpercentage het gevolg zijn.
Oorzaak
Veel mensen hebben tegenwoordig een verhoogd vetpercentage.
Dit is veelal een gevolg van de voeding welke zij eten:
- Hun voeding verstoort de optimale zuurtegraad in hun lijf.
- Hun voeding brengt een slechte enzym-werking in hun lijf teweeg.
Toch wordt de oorzaak van hun klachten vaak niet erkend of herkend door henzelf of specialisten.
Is dit vreemd?
- Ja, dit is vreemd, wanneer de oorzaak zo duidelijk te herleiden is.
Lees maar!
De voedingsmiddelen-industrie
Veel mensen eten tegenwoordig voeding welke al door de voedingsmiddelen-industrie:
- (Voor)bewerkt is.
- (Voor)bereid is.
Deze voeding bezit vaak weinig tot geen:
- Vocht.
- Vezels.
- Intacte, ontstekingsremmende vetzuren.
Kortom:
- In deze voeding zijn vaak nog maar weinig stoffen aanwezig welke de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal en lijf optimaal helpen houden.
In deze voeding is vaak nog maar weinig over van:
- Het oorspronkelijke gehalte vitamines in de voeding.
- De oorspronkelijke verhoudingen tussen mineralen in de voeding.
Kortom:
- In deze voeding zijn vaak nog maar weinig stoffen aanwezig welke als co-enzym kunnen dienen voor de enzymen in je lijf.
Wat doet de voedingsmiddelen-industrie nog meer met voedingsstoffen:
- Ze isoleren kleine gedeeltes uit voedingsstoffen en voegen deze isolaten vervolgens toe aan andere voedingsstoffen.
- Ze concentreren voedingsstoffen en voegen deze concentraten vervolgens toe aan andere voedingsstoffen.
Zo creëert de voedingsmiddelen-industrie nieuwe (onnatuurlijke) combinaties van (delen van) voedingsstoffen.
Deze nieuwe combinaties worden vervolgens:
- In de meeste gevallen verhit.
- In sommige gevallen bewerkt en behandeld met chemische stoffen.
Gedurende deze processen zullen (schadelijke) reacties tussen (delen van) voedingsstoffen veroorzaakt worden en zullen de voedingsstoffen welke aanwezig zijn in het uiteindelijke voedingsmiddel:
- Niet meer intact zijn.
Kortom:
- In deze voeding zijn vaak nog maar weinig intacte voedingsstoffen aanwezig welke je lijf kunnen voeden en als goed substraat kunnen dienen voor de enzymen in je lijf.
Deze voeding veroorzaakt:
- Verzuring in je darmen.
- Vocht-tekorten in je lijf.
- Voedingsstoffen-tekorten in je lijf.
- Een verstoring van de optimale zuurtegraad in je lijf.
- Een verslechterde enzym-werking in je lijf.
- De productie van het stress-hormoon cortisol in je lijf.
Cortisol veroorzaakt vervolgens:
- Spierafbraak, vet-vorming en vet-opslag in je lijf.
Conclusie:
- De oorzaak van een verhoogd vetpercentage is bij velen eigenlijk wel heel duidelijk terug te vinden in de voeding.
- De voeding van menigeen verstoort de optimale zuurtegraad in het lijf.
- De voeding van menigeen veroorzaakt een slechte enzym-werking in het lijf.
Vraag:
- Heb jij een verhoogd vetpercentage?
- Kijkend naar je voeding, zou het kunnen zijn dat de enzymen in jouw lichaam niet goed werken?
Add comment