Enzymwerkingenzymwerking

Vandaag en morgen gaan we het hebben over:

  • De werking van enzymen in je lijf.

 

Na vandaag zul je begrijpen:

  • Waarom zoveel mensen spijsverteringsklachten hebben.

 

Na morgen zul je begrijpen:

  • Waarom zoveel mensen een verhoogd vetpercentage hebben.

 

Lees je mee?

 

Enzymen

Enzymen zijn stoffen (eiwitten) welke biochemische reacties tussen voedingsstoffen in je lijf:

  • Mogelijk maken.
  • Doen versnellen.

 

Wanneer enzymen ontbreken of niet goed werken, dan:

  • Zullen de spijsverterings-processen in je lijf niet goed verlopen.
  • Zullen de stofwisselings-processen in je lijf niet goed verlopen.

 

Kortom:

  • Wanneer enzymen ontbreken of niet goed werken, dan zal je lichaam niet goed functioneren en je gezondheid verslechteren.

 

Conclusie:

  • Een goede enzym-werking in je lijf is van levensbelang.

 

Spijsverterings-enzymen

Spijsverterings-enzymen maken de vertering van je voedsel mogelijk:

  • Spijsverterings-enzymen gaan (wanneer ze goed werken) een reactie aan met de voedingsstoffen in je voeding.
  • Spijsverterings-enzymen splitsen voedingsstoffen-verbindingen tot kleine enkelvoudige voedingsstof-moleculen (wanneer ze goed werken).

 

Enkel wanneer je voeding goed verteerd wordt (m.b.v. spijsverterings-enzymen), dan:

  • Kan je voeding opgenomen worden in je lijf.

 

Conclusie:

  • Wanneer spijsverterings-enzymen niet goed werken, dan kan je voeding niet goed verteerd worden en kunnen voedingsstoffen niet opgenomen worden in je lijf.

 

Induced fit

Spijsverterings-enzymen zijn aanwezig in:

  • Je speeksel.
  • Je maagsap.
  • Je alvleeskliersap.
  • De wand van je dunne darm.

 

Deze spijsverterings-enzymen werken enkel, wanneer er sprake is van:

  • Een induced fit met een substraat.

 

Het substraat van het spijsverterings-enzym kan zijn:

  • Een koolhydraat-molecuul in je voeding.
  • Een eiwit-molecuul in je voeding.
  • Een vet-molecuul in je voeding.

 

Een induced fit kan enkel bewerkstelligd worden tussen een spijsverterings-enzym en een substraat, wanneer:

  • De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal optimaal is.
  • Het substraat intact is.
  • Co-enzymen aanwezig zijn.

 

Conclusie:

  • Je spijs zal niet verteerd worden, wanneer tussen de voedingsstoffen in je voeding en de enzymen in je spijsverteringskanaal geen induced fit bewerkstelligd wordt.
  • Je spijs zal niet verteerd worden, wanneer de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal niet optimaal is.
  • Je spijs zal niet verteerd worden, wanneer de voedingsstoffen in je spijs niet intact zijn.
  • Je spijs zal niet verteerd worden, wanneer de vitamines en mineralen in je voeding (de co-enzymen voor je spijsverterings-enzymen) ontbreken (verloren zijn gegaan).

 

Spijsverteringsklachten

Spijsverteringsklachten zullen ontstaan, wanneer je voeding regelmatig niet goed verteerd wordt.

Slecht verteerde voeding kan namelijk:

  • Niet opgenomen worden in je lijf.
  • Opstapelen in je dikke darm.
  • Een verstoorde darmflora (dysbiose) veroorzaken.
  • De optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
  • Schade aan je darmwand veroorzaken.
  • Overprikkeling van de zenuwen en overspanning van de spieren in je darmwand veroorzaken.

 

Conclusie:

  • Een slechte enzym-werking van spijsverterings-enzymen veroorzaakt spijsverteringsklachten.

 

Oorzaak

Veel mensen hebben tegenwoordig spijsverteringsklachten.

Dit is veelal een gevolg van de voeding welke zij eten:

  • Hun voeding brengt een slechte enzym-werking teweeg.

 

Toch wordt de oorzaak van hun klachten vaak niet erkend of herkend door henzelf of specialisten.

Is dit vreemd?

  • Ja, dit is vreemd, wanneer de oorzaak zo duidelijk te herleiden is.

 

Lees maar!

 

De voedingsmiddelen-industrie

Veel mensen eten tegenwoordig voeding welke al door de voedingsmiddelen-industrie:

  • (Voor)bewerkt is.
  • (Voor)bereid is.

 

Deze voeding heeft vaak weinig tot geen:

  • Vocht.
  • Vezels.
  • Intacte, ontstekingsremmende vetzuren.

 

Kortom:

  • In deze voeding zijn vaak nog maar weinig stoffen aanwezig welke de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal optimaal helpen houden.

 

In deze voeding is vaak nog maar weinig over van:

  • Het oorspronkelijke gehalte vitamines in de voeding.
  • De oorspronkelijke verhoudingen tussen mineralen in de voeding.

 

Kortom:

  • In deze voeding zijn vaak nog maar weinig stoffen aanwezig welke als co-enzym kunnen dienen voor je spijsverterings-enzymen.

 

Wat doet de voedingsmiddelen-industrie nog meer met voedingsstoffen:

  • Ze isoleren kleine gedeeltes uit voedingsstoffen en voegen deze isolaten vervolgens toe aan andere voedingsstoffen.
  • Ze concentreren voedingsstoffen en voegen deze concentraten vervolgens toe aan andere voedingsstoffen.

 

Zo creƫert de voedingsmiddelen-industrie nieuwe (onnatuurlijke) combinaties van (delen van) voedingsstoffen.

Deze nieuwe combinaties worden vervolgens:

  • In de meeste gevallen verhit.
  • In sommige gevallen bewerkt en behandeld met chemische stoffen.

 

Gedurende deze processen zullen (schadelijke) reacties tussen (delen van) voedingsstoffen veroorzaakt worden en zullen de voedingsstoffen welke aanwezig zijn in het uiteindelijke voedingsmiddel:

  • Niet meer intact zijn.

 

Kortom:

  • In deze voeding zijn vaak nog maar weinig intacte voedingsstoffen(substraten) aanwezig waarmee spijsverterings-enzymen een induced fit kunnen vormen.

 

Conclusie:

  • De oorzaak van vele spijsverteringsklachten is eigenlijk wel heel duidelijk terug te vinden in de voeding.
  • De voeding van menigeen veroorzaakt namelijk een slechte enzym-werking in het lijf.

 

Vraag:

  • Heb jij regelmatig last van spijsverteringsklachten?
  • Kijkend naar je voeding, zou het kunnen zijn dat de enzymen in jouw spijsverteringskanaal niet goed werken?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!