Enkel het eten van voedzame, gezonde, natuurlijke voeding is nog niet genoeg
body_ph_balance
Gisteren beschreef ik dat enkel het leveren van alle materialen, welke in je bedrijf benut en gebruikt worden in de productie en waarmee het eindproduct gevormd moet worden en die als eigenaar van je bedrijf leveren in de hoogste kwaliteit HELAAS nog niet voldoende is om een optimale werksfeer en dus ook productiviteit binnen je bedrijf te garanderen.

Vandaag zal en ga ik, net als de afgelopen dagen, de vertaalslag maken van die boodschap m.b.t. het eigen bedrijf en een goede werksfeer aldaar naar de voeding, waar wij ons mee voeden, welke een optimale spijsvertering en stofwisseling (en dus een optimale sfeer in ons lijf) moet bewerkstelligen.

Stel, jij bent je WEL bewust van het feit dat enkel het eten van brandstoffen nog niet voldoende is te kunnen overleven of een optimale stofwisseling te bereiken, maar hierbij OOK het eten en nuttigen, dus binnenkrijgen van bouwstoffen van groot belang is en je bent je ook WEL bewust van het feit dat enkel deze brand- en bouwstoffen goed door en in je lichaam verwerkt kunnen worden en stofwisselingsreacties hier goed mee uitgevoerd kunnen worden, wanneer deze onbewerkt en natuurlijk zijn en al hun vitamines en mineralen nog bevatten en je eet DIE onbewerkte voedingsstoffen, dus brandstoffen EN bouwstoffen, zo min mogelijk bewerkt, dus INCLUSIEF hun vitamines en mineralen, dan zou toch de stofwisseling PRIMA moeten kunnen verlopen zou je denken?

DAT zijn toch de stoffen waar je lichaam stoffen mee KAN wisselen in het lijf, dus dan moet de stofwisseling toch optimaal kunnen zijn, wanneer jij DIE stoffen eet?

Helaas..

Enkel het eten van die mooie en inderdaad, door je lichaam te herkennen en verwerken voedingsstoffen is nog niet helemaal voldoende, wanneer je deze vervolgens in toch nog behoorlijk willekeurige verhoudingen tot elkaar eet en dus binnenkrijgt en met een door jou bepaalde en ingeschatte frequentie eet.

De laatste dagen las je hier al wat over en dit zal ik vandaag ook nader trachten toe te lichten:
OOK de verhoudingen tussen echt wel MOOIE en VOEDZAME voedingsstoffen en de mate en frequentie waarin je deze eet (ook al eet je ze ALLE in principe wel een keer ERGENS gedurende je dag of week) en krijg je ALLE dan ook echt wel “een keer” binnen, maakt een wereld van verschil m.b.t. de uiteindelijke stofwisseling en het wel of niet ondersteunen van een balans tussen stoffen in je lichaam.

Een wereld van verschil alleen al in en bij de spijsvertering van deze mooie voedingsstoffen en hoe optimaal DIE verloopt en kan verlopen met DIE verhoudingen in voedingsstoffen, maar uiteraard uiteindelijk ook een wereld van verschil voor de algehele stofwisseling en balans in je totale lichaam, aangezien deze dan weer sterk afhangt van de meer of minder goed verlopende spijsvertering!

Ja, maar als en wanneer het allemaal mooie, natuurlijke, dus gezonde, voedzame voedingsstoffen zijn en betreft, welke ik eet, welke dan toch prima door mijn lichaam verteerd moeten kunnen worden, dan zouden die voedingsstoffen toch allen prima na de spijsvertering in mijn lijf moeten kunnen komen en daar verwerkt kunnen worden en zou de stofwisseling toch ook prima moeten kunnen verlopen?!

Nee, helaas is daar dus niet enkel het eten van een goede, voor je lichaam te herkennen voedingsstoffen-aanbod voor nodig, maar zijn dus ook dingen als verhoudingen tot elkaar, combinaties en frequentie hierop van invloed.

Deze beïnvloeden namelijk onder andere de snelheid van vertering, de positieve of negatieve beïnvloeding van de bacterieflora in je spijsverteringskanaal, de meer of minder gunstige zuurtegraad in je spijsverteringskanaal en daardoor meer of minder gunstige enzymwerking EN de meer of minder gunstige beïnvloeding van de wand van je spijsverteringskanaal, dus maag- en darmwand en uiteindelijk dan ook de beïnvloeding van onder andere je hormoonbalans!

Je wil dus eigenlijk het liefst, wanneer je de balans(en) in je lichaam en spijsverteringskanaal NIET wilt verstoren DIE frequentie en DIE verhoudingen tussen voedingsstoffen aanhouden en deze eten in DIE combinaties, dat ze deze balansen, welke zo belangrijk zijn in je lijf, zo min mogelijk verstoren of eigenlijk liever niet eens verstoren, zodat de spijsvertering OPTIMAAL kan verlopen en spijsverteringsenzymen in je spijsverteringskanaal en later, verderop in je lichaam, metabolische enzymen in al je lichaamscellen, vooral je levercellen, prima omstandigheden ervaren om optimale reacties met voedingsstoffen mee uit te kunnen voeren.

Welke voedingsstoffen en/of welke verhoudingen of combinaties kunnen zoal de balansen heersend in je spijsverteringskanaal verstoren, dus de balans tussen goede en slechte darmbacteriën, maar ook de balans tussen zuren en basen, welke de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal regelen EN uiteindelijk ook de hormoonbalans in je lijf?

Een overschot aan brandstoffen uit koolhydraten, dus een eenzijdige voeding met met name of ENKEL koolhydraten, ook al zijn ze natuurlijk en puur ZONDER of met minimale bouwstoffen kan zowel de hormoonbalans verstoren, maar ook de zuurtegraad nadelig beïnvloeden, wanneer deze zeer frequent worden gegeten en in de overhand zijn door hun snelle passagetijd in je spijsverteringskanaal en daardoor erg snelle spijsvertering en daardoor nadelige beïnvloeding van de zuurtegraad heersend in maag en darmen door onder andere het “voeden” van gist- en schimmelvormende bacteriegroepen; vooral wanneer deze gegeten worden in geconcentreerde en vochtarme, kaliumarme vormen en niet aangevuld worden met meer vochtrijke, minder geconcentreerde vormen van koolhydraten en niet aangevuld worden met plantaardige, ontstekingsremmende vetten, welke de passagetijd doorheen je spijsverteringskanaal doen vertragen.

Hierdoor kunnen en zullen darmwand-irriterende stoffen zich gaan uitbreiden door een als gevolg van deze hoge concentratie koolydraten TE zure darminhoud en kan uiteindelijk de productie van maagzuur bijvoorbeeld OOK nadelig beïnvloed worden en tevens ook de enzymwerking in maag en darmen.
Ook andere stoffen, dus bouwstoffen in de vorm van geconcentreerde, met name dierlijke eiwitten in de voeding, wanneer deze de overhand krijgen t.o.v. de andere stoffen in maag- of darmen, dus wanneer deze behoorlijk eenzijdig gegeten worden en NIET aangevuld worden met vochtrijke, kaliumhoudende, vezelrijke plantaardige voeding, doen de zuurtegraad nadelig beïnvloeden en door ook wederom een niet optimale zuurtegraad van de darminhoud “slechte darmbacterieën” voeden door hun passagetijd aldaar: in hun geval een TE trage passagetijd en daardoor OOK de kans voor darmwand-irriterende stoffen om zich op te stapelen en uit te breiden en als gevolg de zuurtegraad in spijsverteringskanaal nadelig te beïnvloeden en uiteindelijk ook de enzymwerking aldaar!

Wanneer onvoldoende maagsap door de maagwand wordt aangemaakt, door irritatie van de maagwand met zoutzuur om te verzuren OF onvoldoende maagsap met bicarbonaat in de maag wordt aangemaakt om te kunnen ontzuren, wanneer de zuurtegraad te hoog of te laag is geworden en daardoor niet optimaal is, kunnen (bij tekort aan dit maagsap en verzurende of ontzurende stoffen) slechte maagbacterieën zich uitbreiden bij een te hoge zuurtegraad in de maag en niet onschadelijk worden gemaakt en zich over het spijsverteringskanaal verspreiden, maar ook bij teveel zuur in de maag, dus een te lage zuurtegraad, maag- en darmwand des te meer aantasten.
Ook zal de spijsbrij, welke van orgaan tot orgaan doorgevoerd moet worden voor verschillende “verteringsstappen” daardoor in zuurtegraad nadelig beïnvloed worden, waardoor de enzymwerking op en in de latere afdeling HELAAS niet optimaal zal kunnen verlopen en slecht of niet voldoende verteerde voeding verwerkt moet worden, welke enkel de zuurtegraad, groei van slechte bacteriën EN irritatie van maag- en darmwand NOG nadeliger zal beïnvloeden en steeds nadeliger zal beïnvloeden in de latere delen van de darm tijdens en bij de latere verteringsstappen.

Wanneer slechte bacteriën in je darmen gevoed worden EN de darmwand geïrriteerd raakt EN belastende stoffen en onverteerde voedingsstoffen zich ook nog eens kunnen opstapelen en uitbreiden in je darmen, ook al waren dit in theorie prima, natuurlijke, voedzame, weinig bewerkte voedingsstoffen, maar helaas WEL te geconcentreerd en eenzijdig gegeten, zullen helaas deze mooie voedingsstoffen NIET optimaal opgenomen kunnen worden via de darmwand in de rest van je lijf!

Slechte verhoudingen tussen voedingsstoffen en uiteindelijk ook slecht verteerde voedingsstoffen, wat dus al voortkomt uit het TE frequent of in verkeerde verhoudingen (te eenzijdig en geconcentreerd) eten van voedingsstoffen, kan dan ook al in je mond en maag (bij de eerste verteringsstappen) beginnen balansen te verstoren in je spijsverteringskanaal te verstoren en zal dan ook uiteindelijk de algehele stofwisseling en balansen in je gehele lichaam verstoren en stress kunnen leveren.

Was het nou zo geweest dat je van deze verhoudingen en frequentie afwist, welke de balans al in je spijsverteringskanaal nadelig kan beïnvloeden, dan had je hier qua eten en dus je voedingskeuze op in kunnen spelen!

Wanneer je namelijk WEL mooie verhoudingen zou leveren van met name voedingsstoffen, welke de GOEDE darmbacteriën voeden en daardoor maag- en darmwand en zuurtegraad NIET doen schaden of nadelig doen beïnvloeden, dus met name KLEINE porties (bij voorkeur aangezuurde) VOCHTIG bereide eiwitten en KLEINE beetjes, koud gebruikte ongeraffineerde ontstekingsremmende (omega-3) vetten en met name VEEL volumineuze, glucose en koolhydraat-arme, vezelrijke, vochtrijke, kaliumrijke, ongeconcentreerde bronnen van koolhydraten, zoals met name groenten en kleine porties en beetjes fruit.
DAN zou wellicht en waarschijnlijk de passagetijd in je maag niet te lang EN niet te kort duren, de aanmaak van maagsap met voldoende zoutzuur OF carbonaat aldaar prima in balans kunnen zijn en de maagwand vrij kunnen blijven van irritatie, de spijsbrij vervolgens met een prima zuurtegraad doorgevoerd kunnen worden richting darmen, zodat gal EN alvleeskliersappen rustig kunnen worden afgegeven en niet met een TE sterk verzuurde en geconcentreerde spijsbrij te maken krijgen en zouden vervolgens ALLE verteringsenzymen rustig en optimaal op de spijsbrij kunnen inwerken en deze OPTIMAAL kunnen verteren om vervolgens RUSTIG en in niet overdadige hoeveelheden en in balans voldoende verteerd in het laatste deel van je darmen te kunnen belanden, vervolgens aldaar de balans tussen goede en slechte darmbacteriën dan ook NIET hoeven verstoren, de darmwand aldaar niet geïrriteerd hoeft te raken en voedingsstoffen, goed verteerd vervolgens WEL via je je dan goede gevoede en gezonde darmwand je lijf ingevoerd kunnen worden: rustig en gedoceerd!

Geen stress, geen disbalans, geen piekende bloedsuikerspiegel, en dan WEL van alles wat qua voedingsstoffen om door heel je lijf verspreid te kunnen worden om vervolgens dan ook WEL stofwisselingsreacties RUSTIG en OPTIMAAL mee uit te kunnen voeren en daar de balans gunstig te beïnvloeden als ook de zuurtegraad aldaar!

Weet jij niet goed welke voedingsstoffen nodig zijn en het meest voedzaam zijn en de balans in je lichaam het minst verstoren, maar ook niet goed welke soorten en verhoudingen de weg door JOUW spijsverteringskanaal meer of minder aangenaam bewandelen en dus meer of minder goed verteerd worden en eet jij van DIE voedingsstoffen maar willekeurig wat op goed geluk en merk je het later achteraf pas, door bijvoorbeeld darmklachten, welke verhoudingen en stoffen en combinaties sowieso NIET goed verteerd werden en wil je hier meer over weten en feedback op je huidige voeding in welke zin en mate de verdeling van voeding de balans in jouw lijf wellicht benadeeld of ondersteunt?

Mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!