Energieproductie
Energieproductie
Vandaag gaan we het hebben over de productie van energie in de cellen van je lijf:

  • We gaan de rol van B-vitamines hierin bespreken.

 

Lees je mee?

 

De afbraak van glucose in de spiercellen van je lijf

Elke dag (vanaf ’s ochtends heel vroeg) zorgen de hormonen in je lijf voor de aanwezigheid van een voorraadje glucose in:

  • Je bloedbaan.
  • Je lever.
  • Je spieren.

 

Door de continue aanwezigheid van glucose in je spieren kan op elk moment van de dag een beetje energie geproduceerd worden in je spieren, zodra ze geprikkeld worden (zonder dat je ook maar iets hebt gegeten):

  • Je spiercellen zijn namelijk (als enige cellen in je lijf) in staat om glucose zonder aanvulling van nieuw aangevoerde voedingsstoffen (gedeeltelijk) af te breken.

 

Glycolyse heet het proces welke dan (in eerste instantie gedeeltelijk) plaatsvindt in de spiercellen van je lijf (en waaruit een klein beetje energie gevormd kan worden).

Glycolyse is een moeilijk woord voor glucose-afbraak.

Wanneer het voorraadje glucose in je lijf niet voldoende aangevuld wordt met nieuw aangevoerde voedingsstoffen, dan kan het voorraadje glucose in je bloedbaan en lever nog niet:

  • In je lichaamscellen en levercellen opgenomen worden.
  • Tot de productie van energie in alle andere delen en weefsels van je lijf leiden.

 

Wanneer het voorraadje glucose in je spieren niet voldoende aangevuld wordt met nieuw aangevoerde voedingsstoffen, dan kan de glucose in je spieren ook nog niet:

  • Volledig afgebroken worden.
  • Optimaal energie aan je lijf leveren.

 

Conclusie:

  • Met enkel een voorraadje glucose in je bloedbaan, lever en spieren kan de hele dag door wel een beetje energie geproduceerd worden, maar niet zoveel als zou kunnen, wanneer je je lijf regelmatig voedt.
  • Met enkel een voorraadje glucose in je bloedbaan, lever en spieren kan de hele dag door wel een beetje energie geproduceerd worden in je spieren, maar nog niet in de rest van je lijf.
  • Om energie-productie in je hele lijf mogelijk te maken zul je toch echt het voorraadje glucose in je bloedbaan, lever en spieren aan moeten vullen.
  • Om energie-productie in je hele lijf mogelijk te maken zul je toch echt je lichaam regelmatig moeten (bij)voeden.

 

De volledige afbraak van glucose in alle cellen van je lijf

Alle stofwisselings-processen welke in de cellen van je lichaam uitgevoerd worden zijn enzymatische processen.

Ook de volledige afbraak van glucose in je lichaamscellen is een proces welke uitgevoerd wordt m.b.v. enzymen.

De enzymen in je lichaam kunnen glucose pas volledig splitsen (afbreken), wanneer:

  • De zuurtegraad in je cellen optimaal is.
  • Er zuurstof aanwezig is in je cellen.
  • Er voldoende co-enzymen aanwezig zijn in je cellen.

 

Om de zuurtegraad in je cellen optimaal te houden, is het van belang dat je voeding altijd:

  • Voldoende vocht aanlevert.
  • Voldoende vochthoudende mineralen (natrium, kalium, calcium en magnesium) in hun natuurlijke verhoudingen aanlevert.

 

Om je cellen van zuurstof te kunnen voorzien, is het van belang dat je voeding altijd:

  • Voldoende dierlijke eiwitten (met alle essentiële aminozuren, vitamines en mineralen uit eiwitten) aanlevert.

 

Om je cellen van voldoende co-enzymen te voorzien, is het van belang dat je voeding altijd:

  • Voldoende B-vitamines aanlevert.
  • De vitamines B1,B2,B3, B5, B6, B8, B11 en B12 aanlevert.

 

Kortom:

Wanneer je wilt dat (met behulp van het voorraadje glucose in je bloedbaan) in alle cellen van je lijf energie geproduceerd wordt, dan moet je de glucose in je bloedbaan regelmatig aanvullen met nog een aantal andere stoffen:

  • Vocht en mineralen.
  • Dierlijke eiwitten.
  • Alle B-vitamines.

 

B-vitamines

B-vitamines worden geleverd door verschillende soorten voeding:

  • Een voedingsmiddel welke meteen alle B-vitamines in één keer levert, bestaat niet.

 

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat je maaltijden altijd combinaties van verschillende voedingsmiddelen moet bevatten om uiteindelijk bij elke maaltijd in alle B-vitamines te kunnen voorzien.
  • Dat wil zeggen dat je maaltijden altijd combinaties van verschillende voedingsmiddelen moet bevatten om je hele lichaam na elke maaltijd van voldoende energie te kunnen voorzien.

 

Vitamine B1 zit veel in:

  • Varkensvlees.
  • Zuivel.

 

Vitamine B2 zit veel in:

  • Zuivel.
  • Varkensvlees.
  • Eieren.

 

Vitamine B3 zit veel in:

  • Gehakt.
  • Noten.

 

Vitamine B5 zit veel in:

  • Zuivel.
  • Eieren.
  • Rundvlees.

 

Vitamine B6 zit veel in:

  • Bananen.

 

Vitamine B8 zit veel in:

  • Eieren.
  • Zuivel.
  • Noten.

 

Vitamine B11 zit veel in:

  • Spinazie.
  • Broccoli.
  • Boerenkool.

 

Vitamine B12 zit veel in:

  • Vis.
  • Zuivel.
  • Eieren.

 

Kortom:

  • Enkel wanneer je bij elke maaltijd combinaties maakt van groenten, fruit, dierlijke eiwitten en noten, dan kan je maaltijd in alle B-vitamines voorzien en kan je maaltijd je totale lichaam van energie voorzien.

 

Vitamine-verlies

Niet alle, maar wel enkele van de B-vitamines zijn zeer kwetsbaar en gaan snel verloren zodra ze bloot worden gesteld aan:

  • Licht.
  • Lucht.
  • Vocht.
  • Hoge temperaturen.

 

Conclusie:

  • Enkel wanneer je de groenten, het fruit, de dierlijke eiwitten en de vetten in je maaltijden zo min mogelijk bewerkt en verhit, dan kan je maaltijd in alle B-vitamines voorzien en kan je maaltijd je totale lichaam van energie voorzien.

 

Bifido-bacteriën

Voor het geval je niet in staat bent om bij elke maaltijd combinaties van bovengenoemde voedingsmiddelen te maken (welke samen in alle B-vitamines kunnen voorzien), dan is er nog geen reden tot paniek en kan je maaltijd alsnog je totale lichaam van energie voorzien!

Ieder mens (dus ook jij) bezit namelijk goede en slechte bacteriën in diens darmen.

Melkzuur-bacteriën (Bifido-bacteriën) in je darmen zijn hier een voorbeeld van.

Bifico-bacteriën behoren tot de goede darmbacteriën en kunnen:

  • Korte keten vetzuren produceren waarmee je darmwand van energie kan worden voorzien.
  • Alle verschillende B-vitamines produceren waarmee niet alleen je darmwand, maar ook je lichaam van energie kan worden voorzien.

 

Het produceren van B-vitamines kunnen de Bifido-bacteriën in je darmen enkel, wanneer deze bacteriën regelmatig (het liefst bij elke maaltijd) oplosbare voedingsvezels te fermenteren krijgen.

Deze oplosbare, fermenteerbare voedingsvezels zijn aanwezig in:

  • Groenten.
  • Fruit.
  • Peulvruchten.

 

Conclusie:

  • Wanneer elke maaltijd die je eet sowieso een flinke hoeveelheid verse, onbewerkte groenten of wat vers, onbewerkt fruit met oplosbare vezels bevat, dan kunnen je maaltijden al behoorlijk goed in alle B-vitamines voorzien.
  • Wanneer elke maaltijd die je eet sowieso een flinke hoeveelheid verse, onbewerkte groenten of wat vers, onbewerkt fruit met oplosbare vezels bevat, dan kunnen je maaltijden je lichaam al behoorlijk goed van energie voorzien.

 

Leveren brandstoffen energie?

Wat leren we in Nederland van de overheid?

  • Dat we ons lichaam brandstoffen moeten bieden om ons lichaam van energie te voorzien.
  • Dat we ons lichaam brandstoffen uit volkoren granen of volkoren graanproducten moeten bieden om ons lichaam van energie te voorzien.

 

Bevatten volkoren granen en volkoren graanproducten echter voldoende vocht om de zuurtegraad in je cellen optimaal te houden?

  • Nee.

 

Bevatten volkoren granen en volkoren graanproducten de mineralen natrium, kalium, calcium en magnesium in natuurlijke verhoudingen om de zuurtegraad in je cellen zo optimaal mogelijk te kunnen houden?

  • Nee, want aan veel graanproducten is natrium-houdend, geraffineerd zout toegevoegd.

 

Bevatten volkoren granen en volkoren graanproducten dierlijke eiwitten om je cellen van zuurstof te kunnen voorzien?

  • Nee, ze bevatten graan-eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren leveren en welke dan ook niet kunnen helpen om je cellen niet van zuurstof te voorzien.

 

Bevatten volkoren granen en volkoren graanproducten alle B-vitamines?

  • Nee, hooguit enkele B-vitamines, maar niet allemaal.

 

Zijn de B-vitamines welke volkoren granen en volkoren graanproducten wel kunnen leveren over het algemeen nog wel aanwezig?

  • Nee, niet wanneer de graanproducten al flink bloot hebben gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.

 

Bevatten volkoren granen en volkoren graanproducten oplosbare, fermenteerbare vezels waaruit Bifido-bacteriën alle overige B-vitamines kunnen vormen welke volkoren granen niet kunnen leveren?

  • Nee, volkoren granen en volkoren graanproducten bevatten on-oplosbare vezels welke de Bifido-bacteriën niet kunnen fermenteren.

 

Wordt door de overheid geadviseerd de volkoren granen en volkoren graanproducten constant aan te vullen met bronnen van oplosbare, fermenteerbare vezels (verse groenten of wat vers fruit)?

  • Nee, enkel een aanvulling van 200 g groenten en 2 stuks fruit over de gehele dag verdeeld (waarin menig Nederlander zelfs nog tekortschiet) wordt geadviseerd.

 

Conclusie:

  • Het advies van de overheid om volkoren granen of volkoren graanproducten als hoofdbestanddeel van elke maaltijd in te zetten om je lichaam van voldoende energie te voorzien is niet bepaald een ideaal advies en kan je lichaam helemaal niet voldoende in energie voorzien!

 

Onnodig veel extra brandstoffen in je lijf

Aan het begin van dit stuk las je dat de hormonen in je lijf de hele dag door zorgen voor een voorraadje glucose in je bloedbaan, lever en spieren om sowieso je spieren meteen van brandstof te kunnen voorzien zodra ze geprikkeld worden.

Wanneer je volkoren granen of volkoren graanproducten bij al je maaltijden eet, dan voeg je aan die aanwezige voorraad onnodig veel extra glucose toe.

Deze extra glucose vormt vervolgens een overschot in je bloedbaan en moet opgeslagen worden bij de al aanwezige voorraad in je spieren en lever.

Het opslaan van glucose is een opbouwend stofwisselingsproces.

Het opslaan van glucose is een proces welke:

  • Vocht vereist.
  • Energie vereist.

 

Conclusie:

  • Door het eten van volkoren granen en volkoren graanproducten moet er onnodig extra energie geproduceerd worden in je lijf en wordt ook de vocht-, de eiwit- en vitamine B-behoefte van je lijf hoger.
  • Het eten van volkoren granen en volkoren graanproducten vergt daardoor meer energie van je lijf, dan dat het energie kan leveren aan je lijf.

 

Vraag:

  • Voorzie jij je lichaam bij elke maaltijd in alle B-vitamines?
  • Voorzie jij je lichaam na elke maaltijd van energie?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!