Energie
Vandaag gaan we het hebben over energie:
- Voeding waar je lichaam energie van krijgt.
- Voeding waar je lichaam door uitgeput raakt.
Lees je mee?
Brandstoffen
Voeding bestaat uit:
- Brandstoffen.
- Bouwstoffen.
Wat leren we over deze stoffen m.b.t. het verkrijgen van energie?
- We leren dat brandstoffen calorieën leveren en ons van energie kunnen voorzien.
Wat leren we nog meer?
We leren dat er drie voedingsstoffen bestaan die allen brandstoffen (calorieën) leveren:
- Koolhydraten.
- Eiwitten.
- Vetten.
We leren dat eiwitten (ondanks het feit dat ze brandstoffen kunnen leveren) door je lijf met name gebruikt worden als:
- Bouwstof.
We leren dat vetten (ondanks het feit dat ze vele calorieën kunnen leveren) door je lijf niet enkel gebruikt worden als brandstof, maar als:
- Bouwstof.
- Brandstof.
We leren dat koolhydraten door je lijf (en vooral door je hersenen) uitsluitend gebruikt worden als:
- Brandstof.
Aangezien we leren dat je lichaam energie krijgt uit brandstoffen, leren we dat je het best bronnen van koolhydraten kan eten om je lichaam van energie te kunnen voorzien.
We leren dat graanproducten goede energie-leveranciers zijn voor lichaam en geest, omdat ze veel koolhydraten en dus veel brandstoffen bevatten:
- Volkorenbrood.
- Volkoren crackers.
- Volkoren ontbijtgranen.
Zullen we eens gaan onderzoeken of dit wel klopt?
- Zullen we eens geen onderzoeken of het verwerken van graanproducten je lichaam en geest wel energie levert of dat het verwerken van graanproducten je lichaam juist uitput?
De weg die koolhydraten afleggen in je spijsverteringskanaal
Laten we eens bekijken wat er allemaal gebeurt in je lijf, wanneer je een volkoren boterham eet.
Een volkoren boterham bestaat uit zetmeel:
- Zetmeel is een lange keten van glucose-moleculen.
Dit zetmeel moet gesplitst worden in losse glucose-moleculen in je spijsverteringskanaal.
Dit verteringsproces kost energie en levert in eerste instantie nog totaal geen energie.
Wat moet er namelijk gebeuren (wat energie kost en waarvoor je lijf toch echt eerst energie moet gaan produceren nog voordat het energie heeft kunnen verkrijgen uit het brood)?
- Jij moet gaan kauwen op je boterham en deze doorslikken.
- Je maag moet kneed-bewegingen gaan maken, zodra er voeding in terecht komt.
- Spijsverterings-sappen moeten geproduceerd en afgegeven worden in je spijsverteringskanaal.
- De sluitspier van de maag moet kunnen openen nadat je voeding voldoende gekneed, verzacht en verkleind is.
- Je darmen moeten peristaltische bewegingen gaan maken om de stoffen uit je boterham door je darmen te duwen.
Wanneer de verteerde glucose-moleculen uit je boterham eenmaal in je darmen zijn beland, moeten ze opgenomen worden in je lijf:
- Moleculen glucose kunnen enkel middels actief transport opgenomen worden in je lijf.
- Dit transport van glucose door je darmwand kost energie.
Tot en met de opname van glucose heeft het verwerken van je volkoren boterham dus al heel wat energie gevergd van je lichaam nog voordat de stoffen uit je brood überhaupt energie hebben kunnen leveren!
De weg die koolhydraten afleggen in je lijf
Wanneer alle glucose-moleculen uit je brood zijn aangekomen bij je lever, krijgt je lever een signaal van de hormonen in je lijf welke een ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan bewaken en ook je bloedsuikerspiegel bewaken.
Je lever krijgt van de hormonen in je lijf de opdracht om een deel van de glucose uit je boterham op te bouwen tot glycogeen en dit op te slaan in de glycogeen-reserve van je lever of de glycogeen-reserve van je spieren:
- Met behulp van de hormonen in je lijf zit er namelijk altijd al een goed gereguleerd gehalte aan glucose in je bloedbaan, dus veel meer glucose kan en hoeft er eigenlijk nooit bij-in je bloedbaan.
Het aan elkaar verbinden van meerdere moleculen glucose tot glycogeen kost je lijf nog weer wat energie (nog voordat je lichaam energie heeft kunnen verkrijgen uit je boterham).
Onnodige energie vergt dit eigenlijk, want wanneer jij geen brood (of andere geconcentreerde bron van koolhydraten) zou hebben gegeten en niet zoveel glucose had geleverd, had je lichaam geen glucose-overschot gehad en geen glucose hoeven opbouwen tot glycogeen.
De glucose uit je brood welke wel bij in je bloedbaan wordt opgenomen (om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren) zal in je bloedbaan ook nog niet eens zomaar energie kunnen leveren aan je lijf:
- De glucose uit je brood kan pas energie leveren, wanneer dit opgenomen wordt in je lichaamscellen.
Wanneer kan en zal de glucose uit je brood opgenomen worden in je lichaamscellen en je lijf energie verschaffen?
- Wanneer je cellen geprikkeld worden door het hormoon insuline om glucose uit de bloedbaan op te nemen.
- Wanneer je cellen gevoelig zijn voor het hormoon insuline en niet resistent zijn tegen dit hormoon.
Wanneer zijn je cellen gevoelig voor insuline en zullen ze glucose uit de bloedbaan opnemen?
- Wanneer voldoende vocht en essentiële bouwstoffen (vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren) aanwezig zijn in je lijf.
Deze stoffen zaten echter lang niet allemaal in je volkoren boterham en ook lang niet allemaal zomaar in je lijf, aangezien je lijf essentiële stoffen niet zelf kan vormen:
- Hooguit enkele essentiële bouwstoffen zitten in volkorenbrood, maar lang niet allemaal.
Het vocht welke al wel in je lijf aanwezig is raakt zelfs uitgeput in je lijf als gevolg van de verwerking van je boterham:
- Door de opname van glucose door je darmwand (waar vocht voor nodig is welke niet in brood zit).
- Door het opbouwen van glucose tot glycogeen (waar vocht voor nodig is welke niet in brood zit).
Wat moet er in je lijf gebeuren om de insulineresistentie in je lijf op te heffen en de glucose uit je brood uiteindelijk wel op te kunnen nemen in je cellen?
- Je lijf moet alsnog gevoed worden met vocht en essentiële bouwstoffen (vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren) om de glucose uit je brood uiteindelijk op te kunnen nemen in je cellen en je lijf van energie te kunnen voorzien.
Je zult je lijf bij of na het eten van je brood dus ook nog moeten voeden met voeding welke essentiële bouwstoffen bezit, zoals:
- Groenten en fruit (bronnen van vocht, oplosbare vezels en ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten).
Het verteren van deze voeding kost echter ook energie!
Wanneer je niet je brood, maar meteen combinaties van bovenstaande voeding met essentiële bouwstoffen had gegeten, dan:
- Had je lichaam met behulp van de essentiële bouwstoffen in deze voedings-combinaties de al aanwezige glucose in je bloedbaan gewoon kunnen opnemen in diens cellen en had je lichaam daaruit meteen al energie kunnen produceren zonder dat dit al te veel onnodige energie had hoeven vergen en zonder dat glycogeen gevormd had hoeven worden!
Conclusie:
- Het eten van brood put je lichaam flink uit van de bouwstoffen welke uiteindelijk het meest nodig zijn in je lijf om energie te kunnen produceren uit de glucose welke al in je lijf aanwezig is.
- Je lijf kan enkel energie uit brandstoffen putten, wanneer je lijf optimaal gevoed wordt met essentiële bouwstoffen.
- Graanproducten (zoals volkorenbrood) zijn helemaal geen goede energie-leveranciers voor je lijf, want ze schieten tekort in het leveren van essentiële bouwstoffen aan je lijf.
Add comment