Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over energie:
- We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van groenten ervoor kan zorgen dat je energie uit je voeding kan verkrijgen.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:
- We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van eiwitten ervoor kan zorgen dat je energie uit je voeding kan verkrijgen.
Lees je mee?
Calorieƫn
Voeding bestaat uit:
- Koolhydraten.
- Eiwitten.
- Vetten.
- Vitamines.
- Mineralen.
Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn brandstof-leverende voedingsstoffen welke je uit kan drukken in kilocalorieƫn.
Op het etiket van voedingsmiddelen zie je ook vermeld staan hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten het voedingsmiddel bevat (per 100 g) en hoeveel calorieƫn dit levert.
Betekent dit dat we vanzelfsprekend energie uit voedingsmiddelen zullen verkrijgen welke koolhydraten, eiwitten en vetten (calorieƫn) bevatten?
- Nee.
ATP
Alle stofwisselingsprocessen in je lijf vereisen energie.
Deze energie kan gehaald worden uit ATP.
ATP is een afkorting voor adenosinetrifosfaat.
ATP is de drager van energie in je lichaam.
Energie welke je uit kan drukken in kilojoules of kilocalorieƫn.
ATP kan verkregen worden uit de afbraak van:
- Koolhydraatmoleculen.
- Vetmoleculen.
- Eiwitmoleculen.
Deze afbraak van voedingsstoffen tot ATP vindt plaats in de mitochondriƫn (energie-fabriekjes) van je lichaamscellen en kan enkel plaatsvinden, wanneer de zuurtegraad in je cellen licht basisch is.
Conclusie:
Een voedingsmiddel welke koolhydraten, eiwitten of vetten bevat zal je geen energie kunnen verschaffen, wanneer:
- De koolhydraten, eiwitten en vetten in dit voedingsmiddel niet goed verteerd en geresorbeerd kunnen worden in je spijsverteringskanaal.
- De optimale (licht basische) zuurtegraad in je lijf ontbreekt.
Eiwitten
Eiwitten bevatten (mits ze intact en van dierlijke oorsprong zijn) vele essentiƫle bouwstoffen.
Eiwitten bevatten (mits ze intact en van dierlijke oorsprong zijn) namelijk alle essentiƫle aminozuren en vele vitamines en mineralen.
Essentiƫle aminozuren zijn aminozuren welke je lever nodig heeft om nieuwe eiwitten (zoals albumine en hemoglobine) te kunnen vormen.
Albumine en hemoglobine dragen bij aan:
- Een optimale zuurtegraad in je lijf.
- Een optimaal transport en optimale absorptie van energie-leverende voedingsstoffen in de cellen van je lijf.
De aanwezigheid van intacte eiwitten in je spijsverteringskanaal stimuleert tevens de productie van maagsap en maagzuur.
Maagsap en maagzuur dragen bij aan:
- Het behoud van een gezonde darmflora enĀ optimale zuurtegraad in je darmen.
- De vertering van eiwitten.
- De resorptie van vocht en elektrolyten in je darmen.
Een gezonde darmflora, een optimale zuurtegraad in je darmen en de productie van maagsap, maagzuur, hemoglobine en albumine in je lijf is nodig om:
- De energie-leverende voedingsstoffen in je voeding goed te kunnen verteren.
- Een goede resorptie van de energie-leverende voedingsstoffen in je voeding mogelijk te kunnen maken.
- Een optimale zuurtegraad in je lijf te kunnen behouden.
- Energie te kunnen verkrijgen uit je voeding.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke een goede vertering en resorptie van de energie-leverende voedingsstoffen in je voeding mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke het behoud van een optimale (licht basische) zuurtegraad in je lijf mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte dierlijke eiwitten bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke het mogelijk maken energie uit je voeding te kunnen verkrijgen.
Conclusie:
- Wanneer je energie uit je voeding wil kunnen verkrijgen, dan is (naast de regelmatige consumptie van groenten) ook de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten zeer belangrijk.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Er is nog meer wat je kan doen
De regelmatige consumptie van groenten en intacte dierlijke eiwitten kan ervoor helpen zorgen dat je energie uit je voeding kan verkrijgen.
Groenten en dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter alsnog niet alle stoffen welke ervoor kunnen zorgen dat je energie uit je voeding kan verkrijgen.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan hetgeen nodig is om energie uit je voeding te kunnen verkrijgen.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Verkrijg jij wel voldoende energie uit je voeding?
- Bevat je voeding wel regelmatig (elk moment dat je iets eet) wat verse groenten en intacte dierlijke eiwitten?
- Zo niet: begrijp je na vandaag beter dat door dit gebrek aan groenten en dierlijke eiwittenĀ in je voeding onvoldoende energie uit je voeding verkregen kan worden?
Add comment