In dit artikel gaan we het hebben over elektrolyten (geladen deeltjes):

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de elektrolyten-balans in je lijf goed te kunnen ondersteunen.

Lees je mee?

Elektrolyten-balans

In je bloedbaan is altijd vocht aanwezig.

Daar zorgen de hormonen in je lijf in samenwerking met organen zoals je nieren voor.

Ook minerale zouten, zuren en basen zijn altijd in je bloedbaan aanwezig.

Wanneer deze minerale zouten, zuren en basen in je vochtrijke bloedbaan terecht komen, dan zullen deze al spoedig oplossen.

Wanneer mineralen in een vloeistof (zoals je bloedplasma) opgelost zijn, dan worden ze ook wel ionen genoemd.

Sommige mineralen vormen in opgeloste toestand elektrolyten (geladen deeltjes).

Voorbeelden hiervan zijn de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride.

Deze elektrolyten hebben invloed op:

  • De zuurtegraad in je lijf.
  • De vocht-verdeling in je lijf.
  • De prikkelverwerking in je zenuw- en spiercellen.

De balans tussen bovengenoemde elektrolyten wordt nauwkeurig gereguleerd door de hormonen in je lijf in samenwerking met organen zoals je nieren.

Raakt deze balans regelmatig verstoord, dan zal dit flinke effecten hebben op de zuurtegraad in je lijf, de vochtverdeling in je lijf en de prikkelverwerking in je lijf en zal je geestelijke en lichamelijke functioneren verstoord raken.

Kortom:

  • Een verstoring van de elektrolyten-balans in je lijf moet zoveel mogelijk voorkomen worden.

Mineralen-tekorten in je lijf

Tekorten in de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride komen in de voeding van de gemiddelde Nederlander nauwelijks voor.

Tekorten in bovengenoemde mineralen komen in het lijf van vele Nederlanders echter wel regelmatig voor.

Deze tekorten leiden tot een verstoring van de elektrolyten-balans in hun lijf.

Hoe kan dit tekort in hun lijf ontstaan (zal je je afvragen), wanneer de voeding van deze Nederlanders geen mineraal-tekorten vertoont?!

Dit komt door de vele zuur-resten en vele anti-nutriënten in hun darmen welke een goede opname van vele van bovengenoemde mineralen in hun lijf in de weg staan.

Neutralisatie in je darmen

Wanneer vele zuur-resten en anti-nutriënten (welke vooral voortkomen uit geconcentreerde en bewerkte voeding) in je darmen opstapelen, dan zullen ze de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.

Wanneer de optimale zuurtegraad ergens in je lijf verstoord wordt, dan moet deze zo spoedig mogelijk hersteld worden.

Een verstoorde zuurtegraad in je lijf doet namelijk de processen in je lijf verslechteren en schade in je lijf veroorzaken.

De mineralen natrium, kalium, magnesium en calcium hebben basische eigenschappen en zijn in staat zuur-resten en anti-nutriënten te neutraliseren.

Dit doen ze door zich aan deze stoffen te binden.

Gezamenlijk (het basische mineraal verbonden aan de zuur-rest of de anti-nutriënt) vormen ze dan een neutrale verbinding (een verbinding zonder lading en zonder invloed op de zuurtegraad) welke veel minder tot geen schade en disbalans kan berokkenen in je lijf.

Deze verbinding van stoffen zal (wanneer deze in je darmen gevormd wordt) niet opgenomen worden in je lijf, maar in je toiletpot belanden.

Gevolg:

  • Een slechte opname van basische mineralen in je lijf.
  • Mineralen-tekorten in je lijf.
  • Een verstoring van de elektrolytenbalans in je lijf.
  • Een verstoring van de vochtbalans in je lijf.
  • Een verstoring van de optimale zuurtegraad in je lijf.
  • Een verslechtering van de prikkelverwerking in je zenuw- en spiercellen.

Verse groenten

Verse groenten bevatten vocht en fermenteerbare voedingsvezels.

Deze combinatie van stoffen is nodig in je darmen om de zuurtegraad aldaar te kunnen neutraliseren wanneer deze verlaagd of verhoogd is geraakt.

Dit betekent dat wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat:

  • De optimale zuurtegraad in je darmen verstoord zal raken en blijven door de aanwezigheid van zuur-resten en anti-nutriënten in je darmen en de afwezigheid van vocht en fermenteerbare voedingsvezels in je darmen.
  • De basische mineralen in je voeding regelmatig niet in je lijf, maar in je toiletpot zullen belanden.
  • De elektrolyten-balans in je lijf regelmatig verstoord zal raken.

Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Al deze aminozuren zijn nodig in je spijsverteringskanaal om de productie van maagzuur en het darmhormoon peptide YY goed mogelijk te kunnen maken en zijn nodig in je lijf om de productie van het plasma-eiwit albumine goed mogelijk te kunnen maken.

Plantaardige eiwitten bevatten deze aminozuren niet allemaal en kunnen daardoor de productie van bovengenoemde stoffen niet zo goed mogelijk maken als dierlijke eiwitten.

Wanneer de productie van maagzuur, peptide YY en albumine niet goed verloopt, dan zal de opname van vocht en elektrolyten in je lijf verslechteren en ook de verdeling van vocht en elektrolyten in je lijf verslechteren.

Dit betekent dat wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat:

  • De opname van vocht en elektrolyten in je lijf zal verslechteren.
  • De elektrolyten-balans in je lijf regelmatig verstoord zal raken.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een optimale productie van maagzuur, peptide YY en albumine zorgen, wanneer de aminozuren in je dierlijke voeding niet meer intact zijn.

Dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze voeding blijven enkel intact wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor de productie van bovengenoemde stoffen alsnog niet goed mogelijk is en de elektrolyten-balans in je lijf alsnog verstoord zal raken.

Omega 3 en 6 vetzuren

De vetten welke aanwezig zijn in je voeding bevatten verschillende soorten vetzuren:

  • Verzadigde vetzuren.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren.

Vetten welke de meervoudige onverzadigde vetzuren omega 3 en 6 bezitten zijn nodig in je spijsverteringskanaal om de productie van prostaglandines (weefselhormonen) mogelijk te kunnen maken en zijn tevens nodig om de celmembranen van je darmwandcellen en de celmembranen van alle andere cellen cellen in je lijf te kunnen herstellen na schade.

Wanneer de productie van prostaglandines niet goed verloopt, dan zal de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen verdund raken, zal de doorbloeding van je darmen verslechteren en zal de opname van vocht en elektrolyten in je lijf verslechteren.

Wanneer de celmembranen van je darmwandcellen en de celmembranen van alle andere cellen in je lijf niet hersteld kunnen worden na schade, dan zal ook de verdeling van vocht en elektrolyten in je lijf (en de opname hiervan in je lichaamscellen) verslechteren.

Dit betekent dat wanneer je voeding nauwelijks vetten bevat welke de meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3 en 6 bezitten:

  • De opname van vocht en elektrolyten in je lijf zal verslechteren.
  • De elektrolyten-balans in je lijf regelmatig verstoord zal raken.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De vetzuren in deze voeding zullen niet intact blijven wanneer deze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor de productie van prostaglandines in hun lijf niet goed mogelijk is, het herstel van celmembranen in hun lijf niet goed mogelijk is en de elektrolyten-balans in hun lijf verstoord zal raken.

Conclusie:

  • Wanneer je de elektrolyten-balans in je lijf zo min mogelijk wilt verstoren, dan moet je regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren consumeren en de consumptie van geconcentreerde, bewerkte voeding minimaliseren.

Vraag:

  • Heb jij vocht-ophopingen in je lijf?
  • Heb jij regelmatig last van ontstekingen in je lijf?
  • Heb jij regelmatig spierklachten?
  • Vertoon jij regelmatig afwijkend gedrag?
  • Kennelijk raakt de elektrolyten-balans in je lijf regelmatig verstoord!
  • Ben je bereid om regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren en de inname van geconcentreerde, bewerkte voeding te minimaliseren om de elektrolyten-balans in je lijf minder te verstoren en meer te ondersteunen?

Wil jij te weten komen in welke zin en mate jouw voeding de elektrolytenbalans in je lijf verstoort?

Vraag dan een voedings-analyse aan!

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!