In dit artikel gaan we het hebben over de effecten van korte keten vetzuren op het verloop van je spijsvertering, het verloop van je stofwisseling en daling van je vetpercentage.
Vetzuurketens
Vetten worden ook wel triglyceriden genoemd.
Vetten worden triglyeriden genoemd, omdat vetten drie vetzuurketens bevatten welke verbonden zijn aan een molecuul glycerol.
Vetzuurketens verschillen van elkaar door de aanwezigheid van dubbele bindingen.
Vetzuurketens kunnen:
- Verzadigd zijn (geen dubbele bindingen bevatten).
- Enkelvoudig onverzadigd zijn (een enkele dubbele binding bevatten).
- Meervoudig onverzadigd zijn (meerdere dubbele bindingen bevatten).
Vetzuurketens verschillen tevens van elkaar in lengte.
Vetzuurketens kunnen:
- Korte ketens bevatten.
- Middel lange ketens bevatten.
- Lange ketens bevatten.
Over de effecten van korte keten vetzuren hebben we het deze dagen.
Lees je mee?
De aanwezigheid in je voeding
Korte keten vetzuren zitten nauwelijks in de voeding welke we eten.
Er zitten hooguit enkele korte keten vetzuren in:
- Kokos.
- Roomboter.
- Geitenkaas.
- Geitenyoghurt.
Korte keten vetzuren zullen daardoor niet vaak in je darmen aanbelanden.
De aanwezigheid van korte keten vetzuren in je darmen
Gelukkig kunnen korte keten vetzuren ook regelmatig in je darmen belanden zonder dat jij de hele dag door kokos, roomboter, geitenkaas of geitenyoghurt hoeft te eten.
Je goede darmbacteriën zijn namelijk ook in staat om korte keten vetzuren te vormen:
- Je goede darmbacteriën produceren korte keten vetzuren, nadat zij fermenteerbare voedingsvezels gefermenteerd hebben.
Fermenteerbare voedingsvezels zijn aanwezig in:
- Groenten.
- Fruit.
- Peulvruchten.
Dit betekent dat er na de consumptie van groenten, fruit en peulvruchten korte keten vetzuren in je darmen aanwezig zullen zijn zonder dat jij voeding hebt gegeten waar deze vetzuren in voorkomen.
Het verloop van je spijsvertering
De vertering van je spijs kan enkel goed uitgevoerd worden, wanneer er:
- Voldoende spijsverterings-enzymen aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.
- Een optimale zuurtegraad heerst in je spijsverteringskanaal.
- Je darmwandcellen over brandstof kunnen beschikken.
- Je darmwandcellen intact zijn.
Wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en het stress-hormoon cortisol geproduceerd wordt in je lijf (dit is bijvoorbeeld het geval na de nacht), dan veroorzaakt dit hormoon:
- Enzymtekorten in je spijsverteringskanaal.
- Een verhoogde zuurtegraad in je spijsverteringskanaal.
- Een beperking van het energieverbruik in je darmwandcellen.
- Schade aan je darmwandcellen.
Kortom:
- Een slechte voedingstoestand in je lijf en de productie van het hormoon cortisol in je lijf veroorzaakt een slechte vertering van je spijs.
Het hormoon cortisol wordt niet alleen bij voedingsstoffentekorten geproduceerd in je lijf, maar ook als reactie op:
- Daglicht (na een hoog energieverbruik in je lijf).
- Stress (na de vorming van melkzuur in je spieren).
- Ontstekingen (na schade aan de celmembranen in je lijf).
Kortom:
- Het hormoon cortisol wordt in het lijf van veel mensen zeer regelmatig geproduceerd.
Als gevolg van deze veelvuldige productie van cortisol verloopt de spijsvertering in het lijf van veel mensen dan ook niet goed en ervaren veel mensen spijsverteringsklachten.
De spijsvertering van deze mensen kan pas verbeteren, wanneer:
- Voldoende spijsverterings-enzymen aanwezig zijn in hun spijsverteringskanaal.
- De zuurtegraad in hun spijsverteringskanaal optimaal is.
- Hun darmwandcellen over voldoende brandstof kunnen beschikken.
- Hun darmwandcellen hersteld en intact zijn.
Het effect van korte keten vetzuren op je spijsvertering
Wanneer je goede darmbacteriën (na de fermentatie van fermenteerbare voedingsvezels) korte keten vetzuren hebben gevormd, dan kan met behulp van deze vetzuren in je darmen:
- Een goede productie van spijsverteringssappen plaatsvinden.
- De aanwezigheid van spijsverterings-enzymen in je spijsverteringskanaal toenemen.
- Een optimale zuurtegraad in je darmen verkregen worden.
- De brandstofvoorziening van je darmwandcellen geregeld worden.
- Een beschermlaag van slijmstoffen in je darmen gevormd worden.
- Verdere schade aan de celmembranen van je darmwandcellen voorkomen worden.
- Eerdere ontstane schade aan de celmembranen van je darmwandcellen hersteld worden.
Kortom:
- De regelmatige consumptie van voeding met fermenteerbare voedingsvezels (groenten, fruit en peulvruchten) helpt je spijsvertering te verbeteren.
Conclusie:
- Het is aan te raden om elk moment dat je iets eet sowieso een bron van fermenteerbare vezels te consumeren, zodat er na elk moment dat je iets eet korte keten vetzuren in je darmen aanwezig zijn en de vertering van je voeding goed kan verlopen.
Het verloop van de stofwisseling in je lijf
De stofwisseling in je lijf kan enkel goed uitgevoerd worden, wanneer:
- Een licht basische zuurtegraad heerst in je lichaamscellen.
- Je lichaamscellen over brandstof kunnen beschikken.
- Je cellen gevoelig zijn voor het hormoon insuline.
Wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en het stress-hormoon cortisol geproduceerd wordt in je lijf (dit is bijvoorbeeld het geval na de nacht), dan veroorzaakt dit hormoon:
- Verzuring in je weefsels.
- Een brandstoftekort in je lichaamscellen.
- Insuline-resistentie (cellen die ongevoelig zijn voor insuline).
Kortom:
- Een slechte voedingstoestand in je lijf en de regelmatige productie van het stress-hormoon cortisol in je lijf veroorzaakt een slechte verlopende stofwisseling en insuline-resistentie in je lijf.
Het hormoon cortisol wordt niet alleen bij voedingsstoffentekorten geproduceerd in je lijf, maar ook als reactie op:
- Daglicht (na een hoog energieverbruik in je lijf).
- Stress (na de vorming van melkzuur in je spieren).
- Ontstekingen (na schade aan de celmembranen in je lijf).
Kortom:
- Het hormoon cortisol wordt in het lijf van veel mensen zeer regelmatig geproduceerd.
Als gevolg van deze veelvuldige productie van cortisol verloopt de stofwisseling in het lijf van veel mensen niet goed, zijn veel mensen insuline-resistent en ervaren veel mensen geestelijke en lichamelijke klachten als gevolg hiervan.
De stofwisseling in het lijf van deze mensen kan pas verbeteren, wanneer:
- De zuurtegraad in hun weefsels optimaal is.
- Hun lichaamscellen over brandstof kunnen beschikken.
- Hun lichaamscellen gevoelig zijn voor het hormoon insuline.
Het effect van korte keten vetzuren op je stofwisseling en de insuline-gevoeligheid van je cellen
Wanneer je goede darmbacteriën (na de fermentatie van fermenteerbare voedingsvezels) korte keten vetzuren hebben gevormd, dan kan met behulp van deze vetzuren in je darmen:
- De optimale zuurtegraad in je darmen en lijf hersteld worden.
- Een goed transport van vocht en voedingsstoffen doorheen je darmwand plaatsvinden.
- De voedingstoestand in je lijf verbeteren.
- De brandstofvoorziening van je darmwandcellen en levercellen geregeld worden.
- De productie van het stress-hormoon cortisol in je lijf voorkomen worden.
- De insuline-gevoeligheid van je cellen verhoogd worden.
- De stofwisseling in je lijf verbeteren.
Kortom:
- De regelmatige consumptie van voeding met fermenteerbare voedingsvezels (groenten, fruit en peulvruchten) helpt de stofwisseling in je lijf te verbeteren en de insuline-gevoeligheid van je cellen te verhogen.
Conclusie:
- Het is aan te raden om elk moment dat je iets eet sowieso een bron van fermenteerbare vezels te consumeren, zodat er na elk moment dat je iets eet korte keten vetzuren in je darmen aanwezig zijn, de stofwisseling in je lijf goed kan verlopen en je cellen gevoelig zijn voor het hormoon insuline.
De hoogte van je lichaamsvetpercentage
De verbranding van vetzuren zal niet mogelijk zijn in je lijf, wanneer:
- Een verhoogde bloedsuikersuikerspiegel heerst in je lijf.
- De zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt.
- De glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen kan worden in je cellen.
- Insuline-resistentie heerst in je lijf.
Wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en het stress-hormoon cortisol geproduceerd wordt in je lijf (dit is bijvoorbeeld het geval na de nacht), dan veroorzaakt dit hormoon:
- Een verhoogde bloedsuikersuikerspiegel in je lijf.
- Een beperkte opname en beperkt verbruik van glucose in je cellen.
- Verzuring van je weefsels.
- Insuline-resistentie.
Kortom:
- Een slechte voedingstoestand in je lijf en de regelmatige productie van het stress-hormoon cortisol in je lijf veroorzaken een lichamelijke toestand waarin de verbranding van vetzuren niet mogelijk is.
Het hormoon cortisol wordt niet alleen bij voedingsstoffentekorten geproduceerd in je lijf, maar ook als reactie op:
- Daglicht (na uren zonder nieuwe aanvoer van voeding in je lijf).
- Stress (na de vorming van melkzuur in je spieren).
- Ontstekingen (na schade aan de celmembranen in je lijf).
Kortom:
- Het hormoon cortisol wordt in het lijf van veel mensen zeer regelmatig geproduceerd.
- Het hormoon cortisol wordt vooral regelmatig geproduceerd in het lijf van mensen die hun voeding beperken, omdat ze willen afvallen.
Als gevolg van deze veelvuldige productie van cortisol wil het vetpercentage van veel mensen maar niet dalen.
Het lichaamsvetpercentage in het lijf van deze mensen kan pas gaan dalen, wanneer:
- De optimale zuurtegraad in hun weefsels hersteld wordt.
- Er een optimale insuline-gevoeligheid heerst in hun lijf.
- De glucose in hun bloedbaan opgenomen kan worden in hun cellen.
- Hun bloedsuikerspiegel laag is.
- De verbranding van vetzuren (beta-oxidatie) mogelijk is in hun lichaamscellen.
Het effect van korte keten vetzuren op je lichaamsvetpercentage
Wanneer je goede darmbacteriën (na de fermentatie van fermenteerbare voedingsvezels) korte keten vetzuren hebben gevormd, dan kan met behulp van deze vetzuren in je darmen:
- De optimale zuurtegraad in je darmen en lichaam hersteld worden.
- De insuline-gevoeligheid van je cellen toenemen.
- De opname van glucose in je cellen verbeteren.
- Je bloedsuikerspiegel dalen.
- De verbranding van vetzuren plaatsvinden in je lichaamscellen.
Kortom:
- De regelmatige consumptie van voeding met fermenteerbare voedingsvezels (groenten, fruit en peulvruchten) helpt je lichaamsvetpercentage te laten dalen.
Conclusie:
- Het is aan te raden om elk moment dat je iets eet sowieso een bron van fermenteerbare vezels te consumeren, zodat er na elk moment dat je iets eet korte keten vetzuren in je darmen aanwezig zijn, de optimale zuurtegraad in je lichaam behouden kan blijven, vet verbranding in je cellen plaats kan vinden en je vetpercentage kan dalen.
Add comment