In dit artikel gaan we het hebben over koolhydraatarm brood.

We gaan bespreken welk effect de consumptie van koolhydraatarm brood heeft op je spijsvertering, stofwisseling, bloedsuikerspiegel en vetpercentage.

Normaal brood bevat behoorlijk veel glucose

Het grootste gedeelte van de broden welke je kan kopen in de supermarkt is gemaakt van tarwe.

Tarwe is een graan.

Granen zijn bronnen van zetmeel (polysacharides).

Dit betekent dat dit soort broden behoorlijk veel glucose bezit.

Zetmeel is namelijk een keten van glucose-moleculen.

Je bloedsuikerspiegel en vetpercentage

Wanneer je voeding veel glucose bevat, dan zal je voeding het gehalte aan glucose in je bloedbaan laten stijgen.

Wanneer je diabetes hebt, dan is een regelmatige stijging van je bloedsuikerspiegel niet wenselijk.

Ook wanneer je overgewicht hebt, dan is een regelmatige stijging van je bloedsuikerspiegel niet wenselijk.

Iets zonder granen vinden om te eten in plaats van brood bij je ontbijt en lunch (om een stijging van je bloedsuikerspiegel te voorkomen) is echter voor veel mensen onvoorstelbaar en zien ze helemaal niet zitten.

Koolhydraatarm brood bevat weinig glucose

Gelukkig bestaat er koolhydraatarm brood en hebben de meeste supermarkten en bakkers ook deze op de plank liggen.

Wanneer je dit brood eet, dan kan je gewoon brood blijven eten zonder dat je bloedsuikerspiegel sterk stijgt (beweren producenten van koolhydraatarm brood).

Koolhydraatarm brood bevat namelijk veel minder glucose dan normaal brood.

Dit komt doordat een groot deel van de tarwe vervangen is door zemelen, noten(meel), zaden en pitten.

Zemelen, noten(meel), zaden en pitten bevatten meer vezels, minder glucose en meer eiwitten en vetten dan tarwe.

Dit levert een stevig vezelrijk koolhydraatarm brood op welke (door het hoge gehalte aan vezels, eiwitten en vetten) heel goed verzadigt en welke (door het lage gehalte aan glucose) je bloedsuikerspiegel nauwelijks doet stijgen (beweren producenten van koolhydraatarm brood).

Althans, dat is de gedachte.

Of deze gedachte klopt, dat onderzoeken we in dit artikel.

Lees je mee?

Je spijsvertering

De vertering van je voeding verloopt goed wanneer de productie van spijsverteringssappen in je maag en darmen goed verloopt.

De productie van  spijsverteringssappen verloopt goed wanneer je voeding de zuurtegraad in je maag verlaagt.

Wanneer granen, zemelen, noten, zaden en pitten verhit worden, dan bezitten ze (na verhitting) vele zuren en weinig basen.

Dit betekent dat wanneer je koolhydraatarm brood eet (met bovenstaande ingrediënten in verhitte toestand daarin aanwezig) de zuurtegraad in je maag nauwelijks verlaagd wordt door je voeding en de productie van spijsverteringssappen zal verslechteren.

Gevolg:

  • Slecht verteerde voedingsstoffen in je darmen.
  • Een verstoorde darmflora.
  • De productie van darmwand-belastende stoffen door je darmbacteriën.
  • Een verhoogde zuurtegraad in je darmen.
  • Verdunning van de slijmvlieslaag in je darmen.
  • Overprikkelde darmwandcellen.
  • De activatie van je autonome zenuwstelsel.
  • De productie van stress-homonen in je lijf.
  • De verhoging van je bloedsuikerspiegel (als gevolg van de activatie van je autonome zenuwstelsel en productie van stress-hormonen in je lijf).

Weet je hoe een verstoorde darmflora en verhoogde zuurtegraad in je darmen hersteld kan worden?

  • Met behulp van fermenteerbare vezels.

Weet je waar koolhydraatarm brood bol van staat?

  • Niet-fermenteerbare vezels.

Weet je wat vooral in je bloedbaan aanwezig moet zijn om het glucose-gehalte in je bloedbaan te laten dalen?

  • Vocht.

Weet je wat niet goed opgenomen kan worden in je lijf en bloedbaan wanneer de zuurtegraad in je darmen te hoog is (als gevolg van de concumptie van koolhydraatarm brood)?

  • Vocht.

Weet je hoe een verdunde slijmvlieslaag in je darmen hersteld kan worden?

  • Met behulp van intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Weet je waar koolhydraatarm brood bol van staat?

  • Geoxideerde omega 6 vetzuren.

Weet je welke eigenschap geoxideerde omega 6 vetzuren bezitten?

  • Het veroorzaken van schade en ontstekingen (aan bijvoorbeeld de celmembranen in je darmen).

Conclusie:

  • De consumptie van koolhydraatarm brood garandeert niet dat je bloedsuikerspiegel mooi laag blijft na het eten, omdat koolhydraatarm brood onrust in je lijf doet veroorzaken en je bloedsuikerspiegel bij onrust verhoogd wordt door stress-hormonen.

Je stofwisseling

De stofwisselingsprocessen in je cellen verlopen goed wanneer de hormonen in je lijf goed contact kunnen maken met je cellen.

Hormonen kunnen goed contact maken met je cellen wanneer de membranen van je cellen intact zijn en daardoor ook de receptoren op je membranen intact zijn.

De membranen van je cellen bestaan hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren.

Dit zijn zeer kwetsbare vetzuren welke als gevolg van de stofwisselingsprocessen in je cellen regelmatig beschadigd raken en oxideren.

Wanneer je voeding de essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3 en 6 niet regelmatig in intacte toestand bezit, dan kunnen de vetzuren in je celmembranen na schade niet hersteld worden.

Gevolg:

  • De hormonen in je lijf kunnen geen contact meer maken met je cellen.
  • De cellen in je lijf worden ongevoelig voor hormonale signalen.
  • De stofwisselingsprocessen in je cellen zullen verslechteren.

Koolhydraatarm brood bevat veel noten(meel), zaden en pitten.

Koolhydraatarm brood is daardoor een bron van omega 6 en soms ook omega 3 vetzuren.

Deze vetzuren zijn (wanneer ze verwerkt worden in brood) flink blootgesteld geweest aan lucht (zuurstof) en hoge temperaturen.

Meervoudig onverzadigde vetzuren raken beschadigd en kunnen al heel snel gaan oxideren bij blootstelling aan lucht en hoge temperaturen.

Weet je welk effect geoxideerde vetzuren op je celmembranen hebben?

  • Een schadelijk, ontstekingsbevorderend effect.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig koolhydraatarm brood eet (met verhitte, geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren (met name omega 6 vetzuren) daarin aanwezig) je celmembranen n.a.v. deze consumptie beschadigd kunnen raken en niet hersteld kunnen worden.

Gevolg:

  • Een verslechtering van de stofwisselingsprocessen in je cellen.

Je bloedsuikerspiegel

De glucose in je bloedbaan (je bloedsuikerspiegel) kan enkel binnen de normaalwaarden gehouden worden wanneer het hormoon insuline goed contact kan maken met je cellen.

Insuline kan goed contact maken met je cellen wanneer de membranen van je cellen en insuline-receptoren op de membranen van je cellen intact zijn.

De membranen van je cellen bestaan hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren.

Dit zijn zeer kwetsbare vetzuren welke als gevolg van de stofwisselingsprocessen in je cellen regelmatig beschadigd raken en oxideren.

Wanneer je voeding de essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3 en 6 niet regelmatig in intact toestand bezit, dan kunnen de vetzuren in je celmembranen na schade niet hersteld worden.

Gevolg:

  • Het hormoon insuline zal steeds minder goed contact kunnen maken met je cellen.
  • De glucose in je bloedbaan zal steeds minder goed opgenomen worden in je cellen.
  • Je bloedsuikerspiegel zal niet goed kunnen dalen.
  • Schade door een te hoge bloedsuikerspiegel (en ontstekingen als gevolg daarvan) zal ontstaan in je lijf.
  • Stress-hormonen zullen geproduceerd worden in je lijf.
  • Stress-hormonen zullen je bloedsuikerspiegel verhogen.

Koolhydraatarm brood bevat veel noten(meel), zaden en pitten.

Koolhydraatarm brood is daardoor een bron van 6 en soms ook vetzuren.

Deze vetzuren zijn (wanneer ze verwerkt worden in brood) flink blootgesteld geweest aan lucht (zuurstof) en hoge temperaturen.

Meervoudig onverzadigde vetzuren raken beschadigd en kunnen al heel snel gaan oxideren bij blootstelling aan lucht en hoge temperaturen.

Weet je welk effect geoxideerde vetzuren op je celmembranen hebben?

  • Een schadelijk, ontstekingsbevorderend effect.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig koolhydraatarm brood eet (met verhitte, geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren (met name omega 6 vetzuren) daarin aanwezig) je celmembranen beschadigd kunnen raken en niet hersteld kunnen worden.

Gevolg:

  • Een verlaging van de insuline-gevoeligheid van je cellen.
  • Een verslechterde opname van glucose in je cellen.
  • De productie van stress-hormonen in je lijf.
  • Een (door stress-hormonen) verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf.

Conclusie:

  • De regelmatige consumptie van koolhydraatarm brood garandeert niet dat je bloedsuikerspiegel mooi laag blijft, omdat koolhydraatarm brood je celmembranen doet schaden, de insuline-gevoeligheid van je cellen doet verslechteren, de opname van glucose in je cellen doet verslechteren, de stofwisseling in je lijf doet verslechteren, de productie van stress-hormonen in je lijf doet veroorzaken en deze je bloedsuikerspiegel alsnog doen verhogen.

Je vetpercentage

Je vetpercentage zal enkel dalen wanneer het energieverbruik in je lijf hoog is.

Je vetpercentage zal bij het minste geringste stijgen wanneer het energieverbruik in je lijf laag is.

Een laag verbruik van energie in je lijf moet dan ook zoveel mogelijk voorkomen worden wanneer je je vetpercentage wilt laten dalen.

Wanneer zal het verbruik van energie in je lijf laag zijn?

  • Wanneer de membranen van je cellen beschadigd zijn geraakt en vocht en voedingsstoffen (zoals glucose) daardoor niet goed opgenomen en verbruikt kunnen worden in je cellen.

De membranen van je cellen bestaan hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren.

Dit zijn zeer kwetsbare vetzuren welke als gevolg van de stofwisselingsprocessen in je cellen (en de afvalstoffen en vrije radicalen welke daaruit voortkomen) regelmatig beschadigd raken en oxideren.

Wanneer je voeding de essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3 en 6 niet in intacte toestand bezit, dan kunnen je celmembranen na schade niet goed hersteld worden.

Gevolg:

  • De opname en het verbruik van vocht en voedingsstoffen (zoals glucose) in je cellen zal verslechteren.
  • Het energieverbruik in je lijf zal dalen.
  • Stress-hormonen zullen in je lijf geproduceerd worden.
  • Je bloedsuikerspiegel zal (onder invloed van stress-hormonen) verhoogd raken.
  • De verbranding van vetzuren in je cellen zal niet mogelijk zijn.
  • Je vetpercentage zal niet dalen.
  • Je vetpercentage zal op den duur bij het minste geringste gaan stijgen.

Koolhydraatarm brood bevat veel noten(meel), zaden en pitten.

Koolhydraatarm brood is daardoor een bron van omega 6 en soms ook wat omega 3 vetzuren.

Deze vetzuren zijn (wanneer ze verwerkt worden in brood) flink blootgesteld geweest aan lucht (zuurstof) en hoge temperaturen.

Meervoudig onverzadigde vetzuren raken beschadigd en gaan oxideren bij blootstelling aan lucht en hoge temperaturen.

Weet je welk effect geoxideerde vetzuren op je celmembranen hebben?

  • Een schadelijk effect, ontstekingsbevorderend effect.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig koolhydraatarm brood eet (met verhitte, geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren (met name omega 6 vetzuren) daarin aanwezig) je celmembranen n.a.v. de consumptie van dit brood beschadigd kunnen raken en vervolgens niet hersteld kunnen worden.

Gevolg:

  • Een verslechterde opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen als gevolg van de consumptie van koolhydraatarm brood.
  • Een laag energieverbruik in je lijf als gevolg van de consumptie van koolhydraatarm brood.
  • De productie van stress-hormonen in je lijf als gevolg van de consumptie van koolhydraatarm brood.
  • Een (door stress-hormonen) verhoogde bloedsuikerspiegel als gevolg van de consumptie van koolhydraatarm brood.
  • Geen mogelijkheid tot de verbranding van vetzuren in je cellen als gevolg van de consumptie van koolhydraatarm brood.
  • Een vergrote kans dat je vetpercentage zal stijgen op den duur als gevolg van de consumptie van koolhydraatarm brood.

Conclusie:

  • De consumptie van koolhydraatarm brood garandeert niet dat je bloedsuikerspiegel mooi laag blijft en je lichaam vetten zal gaan verbranden, omdat koolhydraatarm brood vele stoffen bevat welke je celmembranen doen schaden, daardoor de productie van stress-hormonen in je lijf doet veroorzaken en deze je bloedsuikerspiegel doen verhogen en de verbranding van vetzuren in je cellen belemmeren.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!