peulvruchtenEet jij peulvruchten?

Huh?
Wat zijn peulvruchten?
Waarom zou ik die moeten eten?
Ik weet niet eens wat peulvruchten zijn?!

Zoiets zou je nu kunnen denken.
Misschien ben je dat afgelopen week ook al wel gaan denken toen de gezondheidsraad nieuwe voedingsadviezen uitbracht met daarin toch ook peulvruchten benadrukt.

Nou, peulvruchten zijn dingen zoals bruine bonen, kidneybonen, kikkererwten, capucijners, linzen etc.
Maar wees gerust, stiekem gaat het daar vandaag nog niet eens zozeer over hoor, dat zul je later wel begrijpen.

Het gaat namelijk vandaag vooral over de COMPLEETHEID aan ESSENTIËLE voedingsstoffen in ons eetpatroon (welke de laatste tijd een verschuiving lijkt door te maken) die flink begint te ontbreken!

Ontbrekende essentiële voedingsstoffen (daar gaan we het over hebben) die ALLERHANDE gezondheidsklachten met zich mee kunnen brengen (wanneer deze blijvend zouden ontbreken in ons aller eetpatroon) voor jong en oud, zowel geestelijk ALS lichamelijk.

Wanneer deze klachten met name geestelijke klachten betreffen, koppelen we dit echter vaak NIET aan onze voeding, waardoor we er ook NIET snel achter komen dat deze klachten simpelweg te verklaren en herleiden zijn uit ontbrekende ESSENTIËLE voedingsstoffen.

Op die manier kan je dan ook heel makkelijk met geestelijke klachten (gerelateerd aan voedingsstoffentekorten) rond kunnen blijven lopen.
ONNODIG!

DAAROM wil (en moet) ik het daar vandaag dus wel maar even over hebben (over die tekorten die toch wel behoorlijk heersen)!
Geestelijke klachten (die daarmee samen kunnen hangen) die helaas ook veelal heersen.

De gezondheidsraad die met adviezen kwam afgelopen week die meer en meer gericht zijn op plantaardige voeding (wat in haast ALLE opzichten SUPER is voor gezondheid van lichaam EN geest) kan echter toch OOK bij gaan dragen aan MEER tekorten in ESSENTIËLE voedingsstoffen in de toekomst.
Daar moeten we toch echt voor waken.

Daarom gaan we het vandaag hebben over essentiële voedingsstoffen die ons lichaam HARD nodig heeft en ALTIJD nodig heeft vanuit onze voeding.

Met name vandaag de ESSENTIËLE delen uit eiwitten.

  • De essentiële aminozuren EN essentiële vitamines en mineralen uit eiwitten!

Van mij hoef je namelijk ook zeker en helemaal geen peulvruchten te eten hoor.
Sowieso zou ik je nooit verplichten iets specifieks wel te MOETEN eten.
Vooral niet wanneer het je smaak niet zou betreffen.
Iedereen kan en mag binnen voedzame voeding namelijk diens eigen smaak en voorkeur wel opzoeken (en gelukkig ook wel vinden vaak).

Wanneer peulvruchten daar NIET onder zouden vallen (onder je eigen smaakvoorkeur), prima hoor.

Maar WEL zal en ga ik je ALTIJD uitleggen over de stofwisseling in je lijf.
Ik zal en ga je ALTIJD uitleggen welke voeding welke ESSENTIËLE voedingsstoffen bezit.

Wanneer iemand namelijk tot doel heeft zichzelf dusdanig te gaan voeden dat de stofwisseling in diens lijf optimaal kan verlopen, zal je namelijk moeten weten welke voeding de ESSENTIËLE voedingsstoffen levert.
Voeding welke DIE stoffen WEL allemaal bezit in een eigen eetpatroon verwerken (samen met mij) moet en zal dan namelijk OOK je doel zijn.

En ja, jezelf dusdanig voeden dat de stofwisseling in je lijf optimaal kan verlopen dat wil je echt wel!

DAT is namelijk een voorwaarde (en iets dat je ALTIJD moet bereiken en nastreven), wil je lichaam ook maar geneigd of in staat zijn overtollig vet te verbranden.

Althans, wanneer we het hebben over vet verbranding van het overtollige vet op een gezonde manier dus ZONDER spierafbraak daar gratis bij.

En tja, dat is toch nog steeds het doel de meeste mensen hebben wanneer ze bij me komen of wanneer ze me mailen of bij me aankloppen.

Ook wanneer men niet bij mij terecht komt voor voedingsadvies en ondersteuning, heeft men dit (vet verbranding) tegenwoordig VAAK tot doel HELAAS.
Een verhoogd vetpercentage komt namelijk VEELVULDIG voor, niet bij enkel oud, maar OOK zeker al bij jong.

Ook met andere klachten echter (welke ook ALTIJD voortkomen uit het NIET optimaal verlopen van de stofwisseling in het lijf) zal DAT je doel gaan zijn.

Voor iedereen die optimaal wil functioneren zou het namelijk goed zijn een eetpatroon te ontwikkelen gebaseerd op voeding die ALLE essentiële voedingsstoffen levert om de stofwisseling in je lijf optimaal te kunnen laten verlopen!

Een goede gezondheid bereiken en behouden vereist namelijk een optimale stofwisseling in het lijf en tegelijkertijd (hormoon)BALANS in het lijf.

Iedereen mag en kan dan ook eigenlijk wel bij me langskomen, dus NIET enkel zij die willen afvallen.
Dat betekent dan: langskomen om (samen) te werken aan een OPTIMALISATIE van het eetpatroon!

Wanneer je dan GEEN peulvruchten lust of deze niet eens kent, is dat niet erg, want er zijn altijd wel MEER voedingsbronnen die de ESSENTIËLE stoffen die DAARIN zitten namelijk OOK bevatten.
Belangrijk is wel dat je voeding DIE essentiële voedingsstoffen dan alsnog wel ALLEMAAL bezit en bevat!
DAT is namelijk ALTIJD het doel.

EN DAAROM BEGON IK OVER PEULVRUCHTEN!

Eerder wisten we al niet eens zozeer welke voedingsstoffen nou eigenlijk essentieel zijn om binnen te krijgen, maar bevatte ons Nederlandse eetpatroon (zoals we die aangeleerd kregen en mee opgevoed werden) “per toeval” deze stoffen alsnog wel redelijk compleet.

Essentiële voedingsstoffen helaas toen ook al wel flink verstopt en verscholen tussen heel wat (en steeds meer) andere, onnodige, niet-essentiële en belastende stoffen in de loop der jaren (vanaf het moment de voedingsmiddelenindustrie voeding flink is gaan bewerken)!

Maar destijds alsnog PER ONGELUK wel een heel scala aan essentiële voedingsstoffen ook nog gelukkig.

We zien nu echter een verschuiving optreden.
Ons eetpatroon begint te veranderen!

We leren namelijk steeds meer over de belastende stoffen ons eetpatroon steeds meer begon te bezitten sinds de voedingsmiddelenindustrie flinke bewerkingsprocessen is gaan uitvoeren met de natuurlijke voeding die we vroeger nog aten.
Die geproduceerde voeding die aten we eerder nog rustig allemaal gewoon op (de afgelopen jaren) zonder toen nog al te veel na te denken over hetgeen de voedingsmiddelenindustrie met hun bewerkingsprocessen eigenlijk allemaal “verpest” zou hebben qua voedingswaarde van die voeding.

We werden er echter in die jaren niet bepaald gezonder op met z’n allen.

Steeds meer welvaartsziekten ontstonden, zoals overgewicht maar ook diabetes al op jonge leeftijd etc.
Ook steeds meer darm- en geestesklachten gingen ontstaan.

Nu komt er dan ook steeds meer aan het licht over de belastende stoffen in al die geproduceerde voeding welke we al jaren rijkelijk en doodleuk eten.
We beseffen ons dat onze klachten en onze gezondheidstoestand daar best wel eens mee te maken zou kunnen hebben!

Wat gebeurt er dan ook nu de laatste tijd vanuit DAT besef?

De belastende stoffen waarover we leren moeten weer weg uit ons eetpatroon!

WEG WEG WEG!

Uiteraard ben ik het daar roerend mee eens, maar wat doen we en wat gebeurt er nu veelal?

  • We schrappen ALLE voeding met geraffineerde suikers, we willen enkel nog maar oergranen en het liefst ook zonder gluten en dus absoluut geen tarwe.
  • Vetten zijn weer hip, maar dan enkel in de vorm van cacao, kokos, noten en zaden.
  • Dierlijke producten (bronnen van dierlijke vetten en bronnen van  dierlijke eiwitten) zoals vlees maar ook zuivel, daar moeten we niks meer van hebben.

WEG ERMEE!

Dus eten we HOOFDZAKELIJK granen (natuurlijk wel andere dan tarwe), groenten, fruit en gedroogd fruit, noten, zaden, kokos en cacao.

Allemaal ZEER voedzame dingen inderdaad!

Biedt dit echter een garantie dat je ALLE essentiële voedingsstoffen wel binnenkrijgt?
Is DAT (het binnen krijgen van ALLE essentiële voedingsstoffen) namelijk geen voorwaarde om gezond te kunnen leven?
Weten we wel eens dat DAT (het binnen krijgen van ALLE essentiële voedingsstoffen) een voorwaarde vormt om gezond te kunnen functioneren?

We denken namelijk dat wanneer ons eetpatroon maar is opgebouwd uit onderdelen die ALLEN en IEDER VOOR ZICH voedzaam zijn, je vanzelf ook wel een totaal compleet voedzaam eetpatroon krijgt, maar dit is NIET het geval wanneer daarin essentiële voedingsstoffen alsnog ontbreken!

Laten we het hebben over eiwitten!

Oh, denk je wellicht (wanneer je ook met de huidige trend bent meegegaan en je een voeding aanhoudt gebaseerd op bovengenoemde oergranen zoals haver en spelt, inheemse granen zoals quinoa, groenten, fruit, gedroogd fruit, noten, zaden, kokos en cacao) eiwitten die krijg ik ruimschoots binnen, ik hoef dus nu niet meer verder te lezen!

Nou, doe vooral maar wel, want juist voor jou, jij die denkt dat je met dit eetpatroon voldoende eiwitten binnenkrijgt, is dit stuk van vandaag nou juist bedoeld.
Mede ook voor hen die hun kinderen met een dergelijke voeding voeden trouwens, dus laat ook deze dit stuk VOORAL goed lezen!

Het ene eiwit is het andere namelijk niet!

  • Wist je dat al onze lichaams- en hersenprocessen gestuurd worden door hormonen en neurotransmitters en dat deze beide opgebouwd worden uit vooral essentiële onderdelen uit eiwitten?
  • Wist je dat ons bloed (best een belangrijk goedje hoor), dus onze bloedlichaampjes, ook opgebouwd zijn uit eiwitten?
  • Wist je dat ons spierweefsel, hetgeen ons onder andere kracht verschaft, opgebouwd is uit eiwitten?

Je kan van daaruit al wel nagaan dat de eiwitten in je voeding ZEER belangrijk zijn om NIET te laten ontbreken.

Missen eiwitten in je voeding namelijk dan lopen ALLE (en vooral de opbouwende) lichaamsprocessen (welke ALLE gestuurd worden door hormonen en neurotransmitters) namelijk NIET goed en kunnen de voedingsstoffen welke je WEL eet (en welke wellicht ieder voor zich best voedzaam en gezond kunnen zijn) ook niet eens vervoerd worden doorheen je lijf!

Vele voedingsstoffen moeten namelijk vervoerd worden “aan de hand van” of eigenlijk “verpakt in” eiwitten en sowieso ook via onze bloedbaan, het liefst dan ook WEL gevuld met bloed die deze mooie voedingsstoffen dan vervoert!

Maar ja, het verversen van bloed en het aanmaken van bloedlichaampjes wordt op den duur knap lastig bij ontbrekende eiwitten zul je begrijpen!

Oh, maar je lichaam kan en zal dan in eerste instantie (bij een gemis en tekort in eiwitten) alsnog wel hormonen en neurotransmitters vormen hoor en bloed ook zeker wel, maar weet je hoe?

Door je aanwezige spiermassa dan maar af te breken waarin die eiwitten dan als enige nog voldoende voor komen (wanneer deze niet voldoende of compleet in je voeding aanwezig zijn)!

“Ja, maar MIJN voeding bevat WEL heel veel eiwitten” (zul je wellicht denken), “dus spierafbraak zal bij mij NIET hoeven ontstaan en tekorten in eiwitten ook niet!”

Dat heb je namelijk echt wel bekeken en berekend in één of andere voedingstabel toen je zo’n drastische wijziging maakte in je eetpatroon!
Je bent toch niet gek!

Tuurlijk ging er wel een belletje bij je rinkelen namelijk toen je de OVERDUIDELIJKE eiwitbronnen zoals vlees en zuivel wilde gaan weglaten uit je eetpatroon namelijk.

Meteen ben je dan ook de voeding die je NU wilde gaan aanhouden gaan invoeren in een voedingsberekeningstabel.

Daar zag je echter dat je nieuwe voeding zelfs nog wel MEER eiwitten bezit dan je eerdere voeding met zuivel en vlees!

Daardoor was je meteen gerustgesteld en kon je veilig je nieuwe eetpatroon gaan aanhouden en tevens OOK je kinderen hiermee gaan opvoeden!

Tuurlijk begreep je wel dat je eiwitten echt niet zomaar weg kan laten hoor!
Daar heb je echt wel voor gewaakt hoor!

Anders zou je het je kinderen toch ook niet aanleren en hen met dit soort voeding opvoeden zeg!
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen, dat weet je echt wel, die mag en kan je kinderen sowieso toch nooit ontzeggen en ontnemen!

Het totaal aantal eiwitten versus de aanwezigheid van ALLE ESSENTIËLE delen uit eiwitten maakt een WERELD van verschil voor het kunnen uitvoeren van allerhande lichaamsprocessen.

Kijk en HIERIN zit nou de valkuil waarin we met z’n allen trappen (met mogelijk GROTE gezondheidsrisico’s in de toekomst tot gevolg) waarvoor ik jullie wil waarschuwen.

Inderdaad de hierboven genoemde voeding bevat vaak IN TOTAAL meer eiwitten dan we ons hele leven met ons eerdere eetpatroon hebben binnen gekregen.

De granen die we namelijk nu kiezen zijn vaak eiwitrijker dan tarwe (wat we eerder aten) en de noten en zaden die we nu gelukkig weer durven eten (wel wat rijkelijk soms) bevatten ook zeer veel eiwitten.
Ook eten (slurpen) we EINDELIJK beduidend meer groenten over onze dag verdeeld met al die hippe smoothies en shakes welke ook vaak nog best wat eiwitten kunnen leveren.

Niks mis met het TOTAAL aan eiwitten dus!

  • De eiwitten in granen en noten echter bieden NIET het totale scala aan ESSENTIËLE aminozuren!
  • Ook bevatten deze NIET een zeer belangrijke vitamine, genaamd vitamine B12!

Voor sommige lichaamsprocessen heb je enkel maar losse aminozuren nodig.
Nou, deze bevat deze voeding WEL, dus in DAT opzicht en voor DIE processen geen probleem.

Daarom dan ook dat je van tekorten in essentiële delen van eiwitten niet al te snel iets hoeft te merken en zo ook een hele poos rond kan lopen met deze tekorten TOCH aanwezig met helaas intern dan wel allerhande andere processen die NIET goed gaan en NIET goed gereguleerd kunnen worden en spierweefsel dat tegelijkertijd OOK afgebroken zal worden!

Spierherstel en spieropbouw, maar ook het vormen van hormonen, bloedcellen en lipo-proteïnen (vervoers-eiwitten) bijvoorbeeld, daarvoor heeft onze lever toch echt ALLE essentiële aminozuren bij elkaar en met elkaar nodig!

Onze lever moet namelijk van losse aminozuren weer hele nieuwe complete EIWITTEN maken in dat geval en dat kan NIET met ontbrekende aminozuren!

Ja, dat kan wel, maar DAT zou dan op den duur gepaard moeten gaan met spierafbraak, dus spierafbraak eerst om maar WEL hormonen en andere eiwit-structuren op te kunnen bouwen, die vervolgens dan weer de lever gaan instrueren WEER en MEER nieuwe eiwitten te moeten vormen om ook dit spierweefsel weer op te  bouwen, wat dan NATUURLIJK niet wil, wederom en nog steeds met missende aminozuren!

Dat klinkt niet helemaal lekker, wanneer dat plaats kan vinden in JOUW lijf of dat van je kinderen hè!

Dierlijke eiwitten leveren WEL al deze aminozuren en OOK vitamine B12 (welke zeer belangrijk is voor onze hersenprocessen en bloedvorming).
Ook peulvruchten (ja, daar heb je ze weer en DAAROM begon ik DAAROVER) bevatten aminozuren.
DAT zijn weer andere dan de aminozuren aanwezig in graaneiwitten.
Die twee sluiten dermate op elkaar aan dat als je EN granen EN peulvruchten voldoende zou eten, je lever WEL wordt voorzien van ALLE essentiële aminozuren en gewoon rustig hormonen en andere belangrijke eiwit-structuren kunnen worden gevormd en spierweefsel niet zozeer afgebroken zou hoeven worden.
Op die manier zou je dan NIET zozeer aan de dierlijke eiwitten hoeven, maar dan zit je nog wel met een vitamine B12-probleem, want dat levert echt ENKEL dierlijk eiwit en graan- en peulvruchteneiwit helaas BEIDE niet!

En tja, die prikkelgeleiding in je hoofd en de vorming van je bloed is toch best wel belangrijk voor geestelijke en lichamelijke energie en geestelijke en lichamelijke gezondheid en het behoud daarvan!

Wellicht dan toch overwegen om wat dierlijke eiwitten te blijven nuttigen in een vorm waarbij je je WEL prettig kan voelen?
Zoals grasgevoerde, biologische varianten, zodat je minder angsten hebt m.b.t. de verhalen over de rotzooi in niet-biologische varianten?

Laten we het echter ook nog even hebben over wat we doen met onze “nieuwe voeding” en de verteerbaarheid van de eiwitten daarin!

Stel namelijk dat je na dit lezen er voor zorgt dat je vanaf nu ALLE essentiële delen uit eiwitten WEL weer binnenkrijgt en je huidige eetpatroon daar WEL weer mee aan gaat vullen (kan ik je ECHT aanraden voor gezondheid van lichaam en geest en voor spierbehoud).

Dan hoef je verder je mooie wijzigingen in je eetpatroon echt niet zomaar weer overboord te gooien hoor!

Want verder ben je echt wel voedzaam bezig met voedzame, plantaardige, zeer mooie, pure ingrediënten met meer volwaardige granen, groenten en meer noten!

ECHTER!!

Stop alsjeblieft met het bakken met die (in principe mooie) ingrediënten!

We maken namelijk veelal baksels tegenwoordig van met name deze oergranen gecombineerd met fruit OF baksels van de noten (in de vorm van notenmeel) gecombineerd met fruit.

Wanneer je fruit gaat verhitten met eiwitrijk graan of eiwit- en vetrijke notenmelen, krijg je echter geconcentreerde suikers die kunnen gaan reageren met de eiwitten en vetten daarin!
Glycatie (ook al eerder besproken) treed dan op en zogenaamde AGE’s worden dan gevormd in je baksels.
Je krijgt dan baksels met VERSUIKERDE eiwitten en vetten (dit doet ook de mooie bruine kleur en heerlijke geur creëren wat het zo aantrekkelijk doet maken deze baksels te maken) welke helaas niet goed te verteren zijn (waardoor alsnog OOK een totaal tekort aan eiwitten maar ook totaal tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan in je lichaam EN verstoring (verzuring, rotting en vergisting) van je darmflora kan ontstaan, maar waardoor ook je lichaam (de eiwit-structuren daarin) kan gaan verstijven, wanneer een deel daarvan wel verteerd zou worden en WEL aan komt in je lijf (waar ze niet zozeer gezond in de stofwisseling gebruikt kunnen worden), deze versuikerde eiwitten.

Dan is het ook nog eens zo dat met name amandelen (waar we vaak het meel van gebruiken tegenwoordig in de baksels die we bakken) ZEER instabiele onverzadigde vetzuren bezit.
Vetzuren die kunnen en zullen gaan oxideren bij vermalen hiervan en al zeker bij verhitting hiervan, waardoor ze zelfs belastende vetzuren in je lijf kunnen gaan vormen met een werking en invloed gelijkend op die van vrije radicalen die onze celwanden en vaatwanden kunnen beschadigen!

En ik dacht dat je met name deze voeding was gaan aanhouden om te waken voor teveel belastende stoffen in je lijf toch?!
En belastende stoffen wil je ook niet in het lijf van je kind, toch?!

Amandelen dus wel eten hoor, zeker wel, maar koop ze rauw en houdt ze rauw!
En zo ook met fruit!
Houd het vers!

Fruit met noten smaakt ook lekker zonder dat je hier een baksel van maakt hoor!

Vergeet je dan echter NIET vanaf nu daar OOK een bron van dierlijke eiwitten toch ook wel bij te eten (toch wel weer), waarbij je je WEL lekker kan voelen en welke je NIET tegenstaat om wel ook weer in ALLE essentiële aminozuren EN vitamine B12 te kunnen voorzien?

Net las je namelijk hoe belangrijk dat toch ook ECHT WEL is m.b.t. het behoud van je geestelijke EN lichamelijke gezondheid namelijk!

Voor tips bij en begeleiding in het VOLWAARDIG krijgen van je eetpatroon, mag jij (of iemand uit je omgeving) me ALTIJD mailen (of langskomen)!

Wist je namelijk dat tekorten in al was het maar SOMMIGE, maar toch wel ESSENTIËLE voedingsstoffen ONDERVOEDING genoemd kan worden en dat dit ONOPVALLEND aan de orde kan zijn ZONDER zozeer duidelijk zichtbaar gewichtsverlies (maar helaas WEL vaak spiermassaverlies)?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!