In dit artikel gaan we het hebben over voeding welke bijdraagt aan het herstel van de mucosa (de beschermende laag van slijmstoffen) in je maag en darmen:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om schade aan de celmembranen van je maag- en darmwandcellen (inclusief hun slijmerige beschermlaag) te kunnen herstellen.
Lees je mee?
De eiwitten in je maag- en darmwand
Op de celmembranen van je maag- en darmwandcellen zitten vele eiwitten gevestigd:
- Receptor-eiwitten
- Transport-eiwitten
- Kanaal-eiwitten
- Enzymen
Deze eiwitten maken de vertering en resorptie van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen mogelijk.
Het is zeer belangrijk dat deze eiwitten niet beschadigd raken.
Raken deze eiwitten namelijk wel beschadigd, dan verliezen ze hun functie en zal de vertering en resorptie van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen verslechteren.
Gevolg:
- Een verstoorde maag- en darmflora.
- Allerhande maag- en darmklachten.
Denaturatie van de eiwitten in je maag- en darmwand
Wanneer de eiwitten in je maag- en darmwand in aanraking komen met zure stoffen, dan zullen ze beschadigd raken (vervormen oftewel denatureren) en kunnen ze hun functie niet meer uitvoeren.
Zure stoffen zijn echter altijd wel in enige mate aanwezig in je voeding (hoe gezond je ook eet)!
Ook worden zure stoffen voortdurend gevormd door een deel van je darmbacteriën!
Toch heeft niet iedereen:
- Een verstoorde maag- en darmflora.
- Allerhande maag- en darmklachten.
Hoe kan dat (zul je je afvragen)?
Een beschermend laagje van slijmstoffen (de mucosa)
Je maagwand en ook je darmwand bestaat uit allerhande verschillende (gespecialiceerde) cellen.
Je maagwand bevat bijvoorbeeld gespecialiseerde cellen welke slijmnapcellen worden genoemd en je darmwand bevat gespecialiseerde cellen welke slijmbekercellen (gobletcellen) worden genoemd.
Slijmnapcellen en slijmbekercellen (gobletcellen) zijn slijmstof-producerende cellen:
- Ze produceren slijmstoffen (glyco-proteïnes).
Deze slijmstoffen vormen (na afgifte door de slijmnap- en slijmbekercellen in je maag en darmen) een slijmerig beschermlaagje (mucosa genaamd).
Dit slijmerige beschermlaagje bedekt de celmembranen van je maagwandcellen en je darmwandcellen.
De aanwezigheid van dit slijmerige beschermlaagje maakt dat de eiwitten in je darmwand niet in aanraking komen met de zure stoffen in je maag en darmen.
Dat wil zeggen dat de aanwezigheid van dit slijmerige beschermlaagje maakt dat de eiwitten in je darmen goed kunnen blijven functioneren (ook al zitten er zure stoffen in je darmen)!
Conclusie:
- Wanneer jij regelmatig maag- of darmklachten ervaart, dan verloopt de vertering en resorptie van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen kennelijk niet goed en worden de eiwitten in jouw maag- en darmwand kennelijk niet goed beschermd door een laagje van slijmstoffen.
Herstel
Maag- en darmklachten kunnen enkel verminderen, wanneer voedingsstof-moleculen in je maag en darmen goed verteerd kunnen worden en geresorbeerd kunnen worden in je darmen.
Een goede vertering van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen (en vervolgens een goede resorptie van voedingsstof-moleculen in je darmen) kan enkel plaatsvinden, wanneer de eiwitten in je maag- en darmwand na schade hersteld zijn en weer goed beschermd worden door een laagje van slijmstoffen.
De eiwitten in je maag- en darmwand en het beschermende laagje van slijmstoffen in je maag en darmen kunnen echter niet hersteld worden, wanneer je voeding onvoldoende voorziet in de bouwstoffen welke dit herstel mogelijk maken.
Verse groenten
Verse groenten bevatten veel:
- Vocht.
- Vitamines.
- Mineralen.
- Essentiële suikers.
- Fermenteerbare vezels.
Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:
- Zal de optimale zuurtegraad in je maag en darmen verstoord raken.
- Zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren.
- Zal de werking van spijsverterings-enzymen verslechteren.
- Zal de vertering van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen verslechteren.
- Kan de productie van slijmstoffen niet plaatsvinden.
- Kan de afgifte van slijmstoffen niet plaatsvinden.
- Kan het beschermende laagje van slijmstoffen in je maag en darmen niet hersteld worden.
- Kunnen de eiwitten in je maag- en darmwand niet goed functioneren.
- Zullen maag- en darmklachten ontstaan of toenemen.
Bronnen van dierlijke eiwitten
Eiwitrijke voeding bevat veel:
- Vitamines.
- Mineralen.
- Essentiële aminozuren.
Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.
Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:
- Zal de optimale zuurtegraad in je maag en darmen verstoord raken.
- Zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren.
- Zal de werking van spijsverterings-enzymen verslechteren.
- Zal de vertering van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen verslechteren.
- Kan de productie van slijmstoffen niet plaatsvinden.
- Kan de afgifte van slijmstoffen niet plaatsvinden.
- Kan het beschermende laagje van slijmstoffen in je maag en darmen niet hersteld worden.
- Kunnen de eiwitten in je maag- en darmwand niet goed functioneren.
- Zullen maag- en darmklachten ontstaan of toenemen.
Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren
Vetrijke voeding bevat veel:
- Vet-oplosbare vitamines.
- Mineralen.
- Vetzuren.
Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:
- Zal de optimale zuurtegraad in je maag en darmen verstoord raken.
- Zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren.
- Zal de werking van spijsverterings-enzymen verslechteren.
- Zal de vertering van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen verslechteren.
- Kan de productie van slijmstoffen niet plaatsvinden.
- Kan de afgifte van slijmstoffen niet plaatsvinden.
- Kan het beschermende laagje van slijmstoffen in je maag en darmen niet hersteld worden.
- Kunnen de eiwitten in je maag- en darmwand niet goed functioneren.
- Zullen maag- en darmklachten ontstaan of toenemen.
Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Conclusie:
- Wanneer je schade aan de beschermende laag van slijmstoffen (de mucosa) in je maag- en darmen wilt helpen herstellen (en de vertering van voedingsstof-moleculen in je maag en darmen beter wilt laten verlopen), dan dien je regelmatig verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren.
Vraag:
- Ervaar jij maag- of darmklachten?
- Kennelijk is je maagwand en/of darmwand beschadigd!
- Kennelijk worden de eiwitten in je maagwand en/of darmwand onvoldoende beschermd door een laagje van slijmstoffen!
- Kennelijk draagt je voeding onvoldoende bij aan het herstel van dit beschermlaagje!
- Ben je bereid zeer regelmatig verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan eten en de consumptie van anders-soortige voeding minimaal te houden (op z’n minst) tot herstel van je maagwand of darmwand heeft plaatsgevonden en je maag- en/of darmklachten zijn verminderd?
Add comment